Balesetet megelőző mozdonyvezető és forgalmi vonalirányító részesül elismerésben

2019. augusztus 12. hétfő, 17.25 / Utolsó módosítás: 2019. augusztus 12. hétfő, 17.26

Vezérigazgatói elismerésben részesíti a vasúttársaság Berta Balázs Attila mozdonyvezetőt és Kovács Imre forgalmi vonalirányítót, akik augusztus 9-én, Hort-Csány állomásnál gyors helyzetfelismerésükkel megelőztek egy vonatbalesetet. A miskolci mozdonyvezetőnek ma adta át a dicséretet Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója.

 

Berta Balázs Attila átveszi az elismerést Kerékgyártó JózseftőlA Hort-Csány állomásról lassan, 15 km/h-s sebességgel haladt ki a Nyíregyházára tartó Rózsa InterCity. A mozdonyvezető észlelte, hogy a váltó – eddig tisztázatlan okból – helytelen irányba áll, és erről nem kapott előzetes írásbeli értesítést. A vonalirányítóval egyeztetve megállította a vonatot. Az ellenkező irányból érkező Borsod InterCity vonat mozdonyvezetőjét még mintegy két kilométerre az állomástól értesítette az irányító arról, hogy lassítson le 30 km/h-ra és az utasok átszállása érdekében haladjon el Hort-Csány állomás közelébe. A két vonatot kontrollált körülmények között, 200 méterre állították meg egymástól. Az InterCity-ken 275 ember utazott péntek délután, akiket a Katasztrófavédelem segítségével pótlóbuszokra szállítottak át. A balesetben személyi sérülés és anyagi kár sem keletkezett. A MÁV biztonsági szervezete, az ITM Közlekedésbiztonsági Szervezete, valamint a rendőrség is vizsgálatot indított az esettel kapcsolatban.

A MÁV és a MÁV-START nagy hangsúlyt fektet a vészhelyzetek szimulációs gyakorlaton való kezelésére, valamint a mozdonyszimulátorokon az időszakos oktatások során, így készítve fel a vasutasokat az esetleges incidensekre.

Budapest, 2019. augusztus 12.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság