Átadták Kalocsán a Paksi közi vasúti átjáró fénysorompóját

2019. április 9. kedd, 14.30

A mai napon átadták a biztonságos közlekedés érdekében kiépített, Paksi közi vasúti átjáró korszerű fénysorompóját. A mintegy 56 millió forint összköltség egyharmad-kétharmad arányban a Pannon Növényolajgyár és a MÁV között oszlott meg. Közel 19 millió forintot biztosított Közép-Európa legnagyobb növényolajgyára, a foktői Pannon Növényolajgyár (a Glencore magyarországi cégcsoport tagja). A tereprendezést, a burkolat-helyreállítást, a közlekedési lámpák kihelyezését és az átjáró körüli növényzet rendbe tételét Kalocsa Város Önkormányzata vállalta.

Ünnepélyes átadás

Kalocsán, a Foktői vágányhálózaton az eddigi biztosítatlan, andráskereszttel jelzett vasúti átjáróban a közúti és vasúti forgalom megnövekedése miatt szükségessé vált egy fénysorompó üzembe helyezése. Ezt a gyakran arra közlekedők és a környéken élők is kérték. A sorompó kiépítéséről tavaly kötött megállapodást Kalocsa Város Önkormányzata a MÁV Zrt.-vel és a Glencore magyarországi cégcsoport tagjával, a Pannon Növényolajgyártó Kft.-vel. Eddig a vonatszerelvények – a vasúti előírásoknak megfelelően – a kereszteződés előtt és után minden egyes esetben megállásra, majd indulásra kényszerültek.

Biztonságos vasúti átjáró

Az átadott fénysorompó növeli a közúton közlekedők és a tehervonatok biztonságát is.   A sorompóberendezést úgy alakították ki, hogy a mozdonyvezető is érzékelje a működését. Így hiba esetén nem hajt a vasúti átjáró vágányszakaszára, és értesítést küld a műszaki szakembereknek.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság