36 milliárdból fejleszt vasútvonalat, állomásokat, vasúti átjárókat és járműdiagnosztikai eszközöket a MÁV

2015. december 8. kedd, 15.44 / Utolsó módosítás: 2015. december 8. kedd, 15.50
Az Európai Uniós alapokból finanszírozott projektek első, decemberben záruló szakaszainak köszönhetően jelentősen javult a szolgáltatás színvonala és a vasúti közlekedés biztonsága

Három – KÖZOP forrásból finanszírozott – projektjének első szakaszát zárja le sikeresen decemberben a MÁV. A „MÁV Zrt. közlekedésbiztonsági projektjei”, a „MÁV Zrt. állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési program 25 helyszínen”, valamint a „Szolgáltatási színvonaljavítás a 80-as számú vasútvonalon” fejlesztések első szakasza összesen 36 milliárd forintból valósult meg. Vasúti átjárók váltak biztonságosabbá, számos állomás megújult, több helyszínen kormányablak jött létre, és korszerűsödött a 80-as számú vasútvonal.

KÖZÖS PROJEKTZÁRÓ RENDEZVÉNY:

KÖZOP-2.5.0-09-11-2011-0006 – MÁV ZRT. KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI PROJEKTJEI

KÖZOP-2.5.0-09-11-2013-0003 – MÁV ZRT. ÁLLOMÁSFEJLESZTÉSI ÉS INTEGRÁLT ÜGYFÉLSZOLGÁLAT FEJLESZTÉSI PROGRAM 25 HELYSZÍNEN

KÖZOP-2.5.0-09-11-2015-0004 – SZOLGÁLTATÁSI SZÍNVONALJAVÍTÁS A 80-AS SZÁMÚ VASÚTVONALON
 

Pál László vezérigazgató-helyettes bemutatja a projekteketAz Érj haza biztonságban! mottójú országos program egyik elemeként a „MÁV Zrt. közlekedésbiztonsági projektjei” első szakasza – 5,8 milliárd forintból – a vasúti közlekedés baleseti kockázatainak csökkentését szolgálja, a beazonosított baleseti gócpontokon. A teljes projektben 168 vasúti átjáró biztosítottsága javul sorompókorszerűsítéssel, fény- és félsorompók és jobb észlelhetőséget nyújtó LED fényforrások beépítésével; 53 kritikusnak minősülő átjáró vonatérzékelése válik korszerűbbé; továbbá 99 vasúti átjárót figyelnek meg úgynevezett eseményvezérelt kamerákkal. Közlekedő vonatokat és a vasúti pályát vizsgáló diagnosztikai rendszereket, vagyis hőnfutás-jelzőt, tengelyterhelés-mérőt, űrszelvényvizsgáló berendezést, kerékkarima-mérőt, áramszedő-megfigyelő berendezéseket  telepít a MÁV 86 helyszínre. Ezekkel a modern berendezésekkel ellenőrizhető a vonatok tengelyeinek terhelése, a jármű tömege, a rakomány túllógása vagy út közbeni megcsúszása. Kirilly Kálmán prezentálta a közlekedésbiztonsági fejlesztéseketA hőnfutás-jelző esetén a visszajelentő helyek jelzést kapnak arról, hogy a kenőanyagok hiánya vagy hiba, deformáció következtében a kerékabroncsok, a csapágyak és a fékek felhevültek, így balesetveszélyessé váltak. Az első szakasz keretében 2015 végéig a közút –vasút szintbeni kereszteződésekben 44 helyszínen fejeződött be sorompókorszerűsítés, 53 helyen a vonatérzékelés korszerűsítése (tengelyszámlálósítással), és  86 helyszínen történt járműdiagnosztikai  rendszerek telepítése.

Czirják Sándor az állomásfejlesztési programról beszéltA „MÁV Zrt. állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési program 25 helyszínen” projekt az infrastruktúra-fejlesztésekből korábban kimaradó állomások korszerűsítését, és kormányablakok kialakítását kezdte meg. A teljes projekt tíz állomás fő utasforgalmi épületeinek és létesítményeinek megújítását, utastájékoztató és infokommunikációs rendszerek, térfigyelő és biztonsági kamerarendszerek kiépítését, valamint az állomási szolgáltatások részeként 17 helyszínen kormányablak kialakítását tartalmazza 10,8 milliárd forint támogatási összeggel. Már elkészült a pécsi felvételi épület és kormányablak, a váci és a füzesabonyi kormányablak, zajlik az állomás felújítása Kaposváron, Keszthelyen és Balatonszentgyörgyön, illetve megindult a közbeszerzési eljárás a Budapest-Keleti és Budapest-Nyugati pályaudvari kormányablak kialakítására, továbbá a tapolcai állomás felújítására kiírt projektben.

Horváth Zoltán a 80-as vonali felújításról tájékoztatta a résztvevőketA „Szolgáltatási színvonaljavítás a 80-as számú vasútvonalon” projekt 14,4 milliárd forintból gazdálkodó KÖZOP-os szakasza költséghatékony eszközökkel kezdte meg a modernizálást. A cél a szolgáltatási színvonal javítása a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat vasútvonalaira és az áruszállítási korridorokra vonatkozó – tengelyterhelési, kölcsönös átjárhatósági, sebességbeli, akadálymentes megközelítést követelő – előírások teljesítése által. A vasúti pálya korszerűsítése, az alépítmények (földművek, hidak, átereszek) megerősítése, illetve a vágány- és ágyazatcserék eredményeképpen mérséklődött a menetrendet befolyásoló meghibásodások, problémák lehetősége, csökken az eljutási idő, egyúttal növekszik az áruszállítás szempontjából lényeges tengelyterhelés. A projekt későbbi fázisában a vasutak országhatárok közötti kölcsönös átjárhatóságának érdekében ETCS vonatbefolyásolót telepítenek. Cél volt továbbá a szűk keresztmetszetek felszámolása, és a szolgáltatási színvonal javítása Nagyút–Mezőkeresztes-Mezőnyárád között. Budapestről–Miskolc felé tekintve a jobb oldali vágányon az eredeti pályasebesség – 120 kilométer per óra – helyreállítása, és a rossz állapotú felsővezeték-tartó oszlopok cseréje is megtörtént. Peronokat újítottak fel a megállóhelyeken, a projekt folytatásában az állomások akadálymentes megközelítése is biztosítva lesz, valamint fejlesztik a P+R és B+R parkolási lehetőségeket. A felújított vasúti pálya forgalomba helyezése megtörtént, jelenleg az utómunkálatok zajlanak. A felújítási program második szakaszában (IKOP) a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. állomási átmenő vágányokat, váltókat és peronokat újít fel 2016-ban.

Budapest, 2015. december 8.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

USZT Széchenyi 2020 logó