Volánbusz pótolja a kelebiai vonal elővárosi szakaszát is

Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal átépítése

Pályafelújítás miatt 2022. május 1-jétől a Keleti pályaudvar és Délegyháza között is a Volánbusz veszi át az utasszállítást

A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének következő menetrendi üteme 2022. május 1-jétől lépett érvénybe. Ekkortól a teljes vonalon szünetel a vonatforgalom, nem közlekednek vonatok a Keleti pályaudvar és Délegyháza közötti szakaszon sem. A Volánbusz autóbuszai pótolják a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal Budapest és Délegyháza közötti elővárosi szakaszát, valamint a Délegyháza–Kunszentmiklós és Kelebia közötti térséget is. A közlekedési társaság növeli a kapacitását, több buszt állít forgalomba.
 
A változások miatt a MÁV–Volán-csoport arra kéri az utasait, hogy előre tájékozódjanak, és tervezzék meg utazásukat!

 

2022. május 1-jétől a teljes vasútvonal mentén a meglévő és új helyközi autóbuszjáratok biztosítják az eljutási lehetőségeket.

Elővárosi közlekedés a vágányzár idején

A vasutat a helyközi autóbuszközlekedés bővítésével, új buszvonalakkal pótoljuk, az alábbiak szerint:

 • Ütemes menetrend
  Az adott napszakra jellemző utasszámot figyelembe véve, egyenletes követési időközönként indulnak az autóbuszok.
 • Gyorsjáratok
  Minden érintett település és Budapest között, mindkét irányban, egész nap közlekednek gyorsjáratok is.
 • Átszállási kapcsolatok
  Biztosítjuk az átszállási kapcsolatokat a közvetlen járatokkal nem elérhető útirányokban.

Délegyházáról Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül 40, a Soroksári úton át menőkkel pedig átlagosan kb. 55 perc alatt érhető el. A járatok Budapest és Délegyháza, autóbusz-forduló, illetve Kiskunlacháza, vasútállomás elágazás megállóhelyek között közlekednek a Soroksári úton, a Helsinki úton, Dunaharasztin, Taksonyon és Dunavarsányon át. Munkanapokon jellemzően 60, a délutáni csúcsidőszakban 20, a reggeli csúcsidőszakban 15-20 percenként, míg hétvégén jellemzően 60, a reggeli időszakban 30 percenként indulnak.

Dunaharasztiból az M5-ös autópályán és a Soroksári úton át menő járatok együttes közlekedtetésének köszönhetően Budapest, Népliget a település majdnem egészéről egységesen átlagosan nagyjából 25 perc alatt elérhető.

Dunavarsányból Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül 35, a lassújáratokkal átlagosan 50 perc alatt, taksonyi indulás esetében pedig a gyorsjáratokkal átlagosan mintegy 35, a lassújáratokkal átlagosan kb. 40 perc alatt érhető el.

Kunszentmiklóst érintően a január 31-től bevezetett menetrend kismértékű korrekcióját vezeti be a Volánbusz május 1-jétől.

Az elővárosi szakaszon az autóbuszjáratok budapesti végállomása egységesen a Népliget autóbusz-állomás, ahol mind az M3-as metróra, mind pedig az 1-es villamosra biztosítanak átszállási lehetőséget. 

A járatok többségénél alacsonypadlós, nagy kapacitású, szóló vagy csuklós autóbuszok végzik a szállítást annak érdekében, hogy lehetőség szerint valamennyi utas számára biztosítani lehessen az ülőhelyen történő utazás lehetőségét.

A 2022. április 30-ával bezárólag megváltott vasúti bérleteket – érvényességi idejük végéig – a menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratokon azonos települések közötti utazás céljából elfogadja a Volánbusz.

A közlekedésről részletes információkat, térképeket, településenkénti útvonal-leírásokat a Volánbusz honlapján talál ide kattintva.

Az elővárosi szakasz május 1-jétől érvényes buszközlekedésének térképe itt tekinthető meg.

 


Távolsági és regionális közlekedés a kelebiai vasútvonal déli szakaszán

Gyors kerülő útirány vonattal
A főváros és Kiskunhalas között utazó utasainknak alternatív, kerülő útirányt javasol a vasúttársaság kiskunfélegyházi átszállással, amelyen a buszokénál csaknem egy órával rövidebb menetidővel érhető el Budapest.
 • A Kiskunhalas–Kiskunfélegyháza vonalon a kétóránként közlekedő InterRégiókon kívül munkanapokon reggel egy új vonatpárral, valamint munkanapokon és vasárnap délutánonként két új vonatpárral bővül a vasúti kínálat, Kiskunfélegyházán biztosítva csatlakozást a Budapest és Szeged közötti InterCity járatokhoz.
 • A sűrítő személyvonatok munkanapokon Kiskunhalasról 4:30-kor, Kiskunfélegyházáról 6:38-kor; munkanapokon és vasárnap Kiskunhalasról 14:39-kor és 16:42-kor, Kiskunfélegyházáról 16:36-kor és 18:38-kor indulnak.
Eljutás Szabadkára
Szeptember 12-től a szerb vasút szünetelteti Kelebia és Szabadka között a személyforgalmat. Ezért a Szeged-Kelebia vonatpótló autóbuszok sem közlekednek. Helyettük a Volánbusz Zrt. Szeged és Szabadka között közlekedő 600-as nemzetközi járatával lehet utazni, amely Szeged, Vasútállomáson is megáll. Szabadkára 10:25-kor indul, csatlakozva a Budapest-Nyugatiból 7:53-kor induló, 10:15-kor érkező Napfény InterCity-vonathoz, illetve Szabadka felől 16:30-kor érkezik, csatlakozva a 16:45-kor Budapest-Nyugatiba induló Napfény IC-hez. Az érintett Volánbusz-járatpár menetrendje IDE kattintva elérhető.
Budapest–Kiskunhalas–Kelebia közötti buszközlekedés
Az autóbuszok ütemes menetrend szerint, Budapest és Kunszentmiklós között óránként, Budapest és Kiskunhalas között kétóránként közlekednek: Népligetből minden páros óra:05-kor 653-as járat indul jellemzően Kunszentmiklósra, minden páratlan óra:05-kor pedig 1115-ös járat indul Kiskunhalasra. (A hajnali első 653-as járat a Népligetből egészen Kiskunhalasig közlekedik.)

Új buszvonalak Budapest és Kiskunhalas között:

 • 653 Budapest – Kunszentmiklós (– Kiskőrös – Kiskunhalas)
 • 1115 Budapest – Kunszentmiklós – Kiskőrös – Kiskunhalas (gyorsjárat)

Kelebia és Kiskunhalas között:

 • 5285 Kiskunhalas–Tompa-Kelebia
 • 5284 Szeged–Kelebia–Tompa–Kiskunhalas
 • 5221 Kecskemét–Kiskunhalas–Kelebia

Egyéb buszvonalak, melyek érintettek még:

 • 5046 Szeged–Kiskunhalas–Balotaszállás
 • 5282 Kiskunhalas–Balotaszállás–Pusztamérges
 • 5292 Kiskunhalas–Balotaszállás–Kisszállás–Mélykút
Volánbusz járatok megállóhelyei
Bösztör: Nagyszállás autóbusz-megálló

Bösztör

Teljes méretért kattintson a képre!

Szabadszállás: Szabadszállás, autóbusz-váróterem

Szabadszállás

Teljes méretért kattintson a képre!

Soltszentimre: Soltszentimre, községháza autóbusz-megálló

Soltszentimre

Teljes méretért kattintson a képre!

Tabdi: Tabdi, Művelődési Ház autóbusz-megálló

Tabdi

Teljes méretért kattintson a képre!

Balotaszállás: Balotaszállás, autóbusz-váróterem

Balotaszállás

Teljes méretért kattintson a térképre!

Kisszállás: Kisszállás, körforgalom autóbusz-megálló

Kisszállás

Teljes méretért kattintson a képre!

A beruházásról (Kattintson a lenyitáshoz!)

A munkálatok a tavalyi alapkőletétel óta folyamatosak, az elmúlt időszakban közmű-, környezetvédelmi és önkormányzati egyeztetések zajlottak; minőségbiztosítási, magasépítési és aluljárót érintő engedélyeztetési tervek készültek; megtörtént egyes rakódóterületek átadás-átvétele; az előzetes régészeti munkákat is előkészítették a szakemberek, megkezdődtek a geodéziai felmérések. A hatóság kiadta a környezetvédelmi engedélyt, folytatódott a nagy tömegű szakanyagok kiszállítása a munkaterületekre: jelenleg 66 ezer darab betonalj, 32 ezer tonna zúzottkő és 520 tonna sín áll rendelkezésre, hogy összesen 339 vágánykilométer hosszban elkezdődhessen az évtizedek óta várt vasútfejlesztés. A vágányzár kezdetétől válik lehetővé az állomásokon a felsővezeték bontása, az útátjárók átalakítása, a meglévő ágyazat és a vágányok ütemterv szerinti bontása, valamint a földmunka (töltésépítés, töltésszélesítés) az új, második vágány nyomvonalában. 

A beruházásnak köszönhetően a két főváros között a jelenlegi nyolc óráról 3,5 órára csökkenhet a menetidő; belföldön a távolsági vonatok egy órával rövidebb idő alatt tehetik majd meg az utat főváros és Kelebia között, illetve a budapesti elővárosi utasok is akár húsz perces menetidő-csökkenéssel számolhatnak Kunszentmiklós-Tass állomásig. Megbízhatóbb és pontosabb lesz a vonatközlekedés, és a vonal átbocsátóképességének növekedése révén versenyképessé válik a vasúti személy- és áruszállítás, így csökken a környezet terhelése, a levegő szennyezése is.

További információk a beruházásról.

Díjszabási tudnivalók, kölcsönös bérletelfogadás
 • Az igénybe vett szolgáltatástól függően szükséges megvásárolni a vasúti vagy autóbuszbérletet.
 • A vonatokon és pótlóbuszokon elfogadják a párhuzamos útvonalra váltott Volánbusz bérleteket, ha a vasútvonal által érintett települések közötti szakaszra szólnak.
 • A Budapest–Kunszentmiklós, a Budapest–Kunszentmiklós–Kiskunhalas és a Kiskunhalas–Kelebia útvonalon közlekedő Volánbusz-járatokon elfogadják a vasúti utazási igazolványokat és azokat a vasúti bérleteket, melyek a buszok által érintett települések közötti utazásra jogosítanak.
 • Azokon a helyeken, ahol a vágányzár időszakában a MÁV-START nem szolgáltat, a vasúttársaság menetjegyet és bérletet sem értékesít 2022. február 1-jétől. A január 31-ig megváltott, alább felsorolt állomásokra érvényes (a bérleten kiindulási vagy célállomásként a felsorolt állomásokat tartalmazó) bérleteket a Volánbusz helyettesítő járatain elfogadják a bérleteken feltüntetett érvénytartamon belül.

A felújítás jelen fázisa idején a vasútvonal mentén Kiskunhalas és Kelebia állomások kivételével minden vasútállomáson megszűnnek az állomási szolgáltatások.

Hol vásárolható menetjegy és bérlet a Volánbusz járataira?

Elővételben

 • Jegyeket és bérletek a Volánbusz-állomásain található pénztárakban
 • Bérletek a Volánbusz értékesítő partnereinél
 • Övezetes bérletek a MÁV vasúti pénztáraiba
  A vasúti pénztárakban övezetes bérletek vásárolhatók, ehhez azonban Volánbusz-bérletigazolvány kiváltása szükséges, amit a Volánbusz pénztáraiban lehet beszerezni.
 • Interneten
  Jegyvásárlás csak az 1115-ös vonalra lehetséges: online jegyvásárlás
 • Applikációban menetjegy és bérlet
  További információkért látogasson el a Volánbusz mobiljeggyel kapcsolatos oldalára.
  Az applikációban vásárolt bérletekhez bérletigazolvány kiváltása szükséges, amit a Volánbusz pénztáraiban lehet beszerezni.
 • A járművezetőnél menetjegy
  - Az autóbuszokon a vásárlás csak készpénzzel lehetséges.
  - Kérjük, hogy gondoskodjanak a menetjegy vásárlásához megfelelő címletű pénzről, mert az autóbuszvezető pénzváltásra, nagycímletű pénzből való visszaadásra nem köteles.
  - A járművezetőnél bérlet nem kapható.
Menetjegyvásárlás átszállásos utazás esetén

Eltérően a vonatjegyektől – melyek esetében a vasúthálózaton belül bármely két vasútállomás közötti útvonalra (viszonylatra) lehet jegyet vásárolni, mely útvonalon több vonattal, átszállással is lehet utazni – az autóbuszok esetében menetjegyet egy konkrét járat két megállója közötti utazásra lehet váltani. A menetjegy átszállásra nem jogosít. Tehát ha két autóbusz-megálló közötti utazás esetén át kell szállni, mindkét szakaszra külön jegyet kell vásárolni: a kiindulópont megállójától az átszállóhelyig, illetve az átszállóhelytől a célmegállóig kell megvásárolni a jegyet.

Ha az úti cél eléréséhez vonattal/vonatpótló busszal és helyközi busszal, átszállással kell utazni, akkor a vasúti szakasz kezdő- és célállomása között (vonat-busz átszállóhelyre) vonatjegyet kell váltani, a helyközi buszos szakaszra pedig értelemszerűen autóbusz-menetjegyet.

Bérletek esetében az azon feltüntetett útvonalon (viszonylaton) belül, a jelölt átszállóhelyen átszállással is tudunk utazni.

Amennyiben két megállóhely között – a buszok útirányától függően – több útvonalon is lehetséges az utazás, fontos tudni, hogy a magasabb km-övezetbe eső bérletek használhatók azonos viszonylaton a rövidebb útvonalon közlekedő járatokon is, azonban a rövidebb km-övezetre érvényes bérletek a hosszabb útvonalon közlekedő járatokon alapvetően nem használhatók fel.

A nyomdai kiállítású, valamint az ún. övezetes (viszonylatot gépileg nem tartalmazó) bérletek esetében a teljes árú bérlet használatához fényképpel ellátott bérletigazolvány, a kiemelten kedvezményes bérletek használatához diákok esetében érvényes diákigazolvány mellett viszonylatigazolás is szükséges, melyet az utas a Volánbusz-pénztárakban tud kiváltani.

Tájékoztatás, panaszkezelés

A vasúttársaság kéri utasait, hogy figyeljék az állomásokon kihelyezett hirdetményeket és útbaigazító táblákat, térképeket, valamint a hangos utastájékoztatást. A módosított menetrend a MÁV honlapján (www.mavcsoport.hu), a vágányzári hírek között érhető el. Az utasok a MÁV applikációban, a Vonatinfó térképen, és a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál, a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon is tájékozódhatnak.

Tájékozódjon az érintett Volánbusz járatokról és utazási alternatívákról.

A vonatok, a pótlóbuszok és a menetrend szerinti helyközi buszok közlekedésével kapcsolatban kérdéseikkel, észrevételeikkel a MÁV-START és a Volánbusz ügyfélszolgálataihoz fordulhatnak.

A felújítási, építési munkálatok ideje alatt a berendezések, gépek üzemelése a lakosságot a lehető legkisebb mértékben zavarja, illetve a beruházás a közúti forgalmat is csak minimálisan korlátozza. A kivitelező Tasson, Kiskőrösön és Kiskunhalason 2025 májusáig, naponta 8 és 16 óra között panaszirodát tart fenn, ahol fogadja a lakossági észrevételeket.

 

Az utasoktól és a lakosságtól türelmet és megértést kérünk a felújítás alatt várható kellemetlenségekért!