Felsőoktatási ösztöndíj

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS   -  Vállalati Ösztöndíjra

Legyél te is ösztöndíjas hallgató a MÁV-csoport valamelyik vállalatánál!

Ha szeretnél gyakorlati tapasztalatot szerezni már az egyetemi tanulmányaid alatt és a jövőben szeretnél egy nagyvállalatnál dolgozni akkor várjuk jelentkezésedet az ösztöndíj programunkba!

Az ösztöndíj célja

BA/BSc vagy MA/MSc illetve osztatlan képzésben résztvevő, szakmailag elkötelezett, átlagosnál jobb teljesítményt nyújtó hallgatók részére, szakmai gyakorlati ismeretek elmélyítését támogató vállalati tapasztalatszerzés és pénzügyi hozzájárulás biztosítása.

Amit ajánlunk

  • betekintés egy országos hálózattal rendelkező vállalatcsoport életébe és a vasút működésébe
  • havi 20 órában komplex szakmai tapasztalatszerzés
  • folyamatos mentori és konzulensi támogatás
  • karrier építési és biztos elhelyezkedési lehetőség
  • ösztöndíj folyósítása

A pályázat benyújtásának feltételei

  • aktív hallgatói jogviszony alap-, mesterképzési vagy osztatlan szakon
  • kutatási, érdeklődési területe a vasút


A pályázatok értékelését követően a pályázóknak kiválasztási eljáráson és orvosi alkalmassági vizsgálaton kell részt venni. A pályázat sikerességéről e-mailben küldünk értesítést. ​​

A pályázat elbírálása során előnyt jelent

  • angol nyelvtudás
  • tudományos diákköri tevékenység, demonstrátori tevékenység

 

Az ösztöndíj programra 2019 őszétől várjuk a jelentkezéseket!

Kérdés esetén a osztondij [KUKAC] mav.hu és az osztondij [KUKAC] mav-start.hu email címeken tudsz tájkozódni.

 

Ismerd meg a MÁV Zrt. felsőoktatási ösztöndíj programjának keretében választható szakokat
Közlekedésmérnök

Közlekedésmérnökként betekintést nyerhetsz többek között forgalmi területen a pályaudvari technológiákba, megismerheted a MÁV Zrt. infrastruktúra és szolgáltatási stratégiáját és a forgalmi terület szervezeti felépítését. Ha a biztosítóberendezések érdekelnek, akkor lehetőséged lesz megismerni a szerkezeti elemeit, a vonatbefolyásoló berendezéseket és a mechanikus, jelfogós és elektronikus biztosítóberendezéseket illetve a távvezérlő rendszereket.

Villamosmérnök

Villamosmérnökként erősáramú területen megismerkedhetsz a vasúti villamosenergia-ellátás fő rendszerelemeivel. Részt vehetsz mérések előkészítésében, betekintést nyerhetsz a vasúti világitástechnika aktuális fejlesztéseibe. Megismerheted a biztosítóberendezések szerkezeti elemeit, vonatbefolyásoló berendezéseket és a mechanikus, jelfogós és elektronikus biztosítóberendezéseket illetve a távvezérlő rendszereket.

Építőmérnök

Építőmérnökként ismereteket szerezhetsz a vasúti pálya, azon belül a felépítmény kialakításáról, fenntartásáról, felügyeletéről, karbantartásáról, fejlesztéséről. Rálátást szerezhetsz korszerű pályadiagnosztikai rendszerek működésére, a mérési eredmények alkalmazására, a vasúti járművek pályára gyakorolt hatásának vizsgálatára és részt vehetsz kitérőszerkezetek vizsgálatában, különleges felépítményi szerkezetek üzemeltetésében.

Ha a szerkezetépítő szakirányt választottad, akkor rálátást szerezhetsz a vasúti hidak és egyéb műtárgyak fenntartásával, felügyeletével kapcsolatos tevékenységekre. Megismerheted a vasúti hidak különféle szerkezeti kialakítását, jellemző problémáit, üzemben tartásuk nehézségeit. Megismerkedhetsz a vasúti alépítmény sajátos helyzetével, az üzemeltetés és felügyelet során jelentkező problémáival, azok megoldásainak lehetőségeivel. Ismereteket gyűjthetsz az alagutak, geotechnikai műtárgyak üzemeltetési tapasztalatairól, a vasúti pálya védelmére alkalmazott módszerekről, a vasúti pálya alépítményének diagnosztikai spektrumáról.

Mérnökinformatikus

Mérnökinformatikusként részt vehetsz a technológia célú menedzsment rendszerek üzemeltetésében, karbantartásában, hibaelhárításában és fejlesztési javaslatok kidolgozásában. Speciális területként lehetőség nyílik a vasúti IP hálózat Nokia és Cisco berendezéseinek üzemeltetésére is. Betekintést nyerhetsz a különböző folyamatban lévő projektek keretében a vasút részére szállított specifikus fejlesztési megoldásokba. A napi munka során megismerkedhetsz a kiszolgáló infrastruktúrával, lehetőségük adódik belső felhasználásra történő kis alkalmazások, előtét rendszerek fejlesztésére. Elmélyülhetsz a különböző technológiákat összefogó nyilvántartó rendszerekben és folyamatkezelő alkalmazásokban is.

Gépészmérnök

Gépészmérnökként lehetőséged nyílik különböző épületgépészeti, fűtési, légkezelési és egyéb klimatizálási rendszerek megismerésére. Részt vehetsz a meglévő eszközök és rendszerek javításának folyamatában. Biztosítóberendezési területen megismerheted a villamos váltóhajtóműveket és végállásellenőrző készülékeket, a váltók pályás szerkezeti elemeit és a villamos sorompóhatóműveket.

 MÁV Zrt. ösztöndíj térkép

Ismerd meg a MÁV-START Zrt. felsőoktatási ösztöndíj programjának keretében választható szakokat
Gépészmérnök/közlekedésmérnök

A hallgatók megismerhetik a különböző fémszerkezetek kialakításának és szilárdsági számításának folyamatait, szimulációit, a különböző járművek belső tereinek, burkolatainak és egyéb egységeinek kialakítását. Részt vehetnek a járművek külső és belső design elemeinek kialakításában, a tervezési tevékenységekhez Autodesk programcsomag használt. Emellett betekintést lehet nyerni a különböző karbantartási és javítási feladatokhoz tartozó műszaki eszközök és tartozékok beszerzési folyamataiba is. Továbbá lehetőség van járműreszortos feladatok végzésére is, a villamos- és dízelmozdonyokat javító műhelyekben műszaki ellenőrzési munkákat végezni, szakmailag felügyelni és irányítani a műhelyben zajló munkafolyamatokat. Nem kizárólag vasúti, hanem közúti, vízi vagy légi járművekkel foglalkozó hallgató is jelentkezhet. Egyes feladatok, pl. járművek engedélyeztetése, közlekedésbiztonsági kérdések szintén megjelennek a gyakornoki munka során.

Mérnök informatikus

Az utasok részére nyújtandó interaktív szolgáltatások biztosításához mobileszközökre írandó applikációk és az ezek kiszolgálását végző szerveroldali feladatokban vehetnek részt a hallgatók, továbbá a különböző járműdiagnosztikai adatok gyűjtésének, feldolgozásának és értékelésének folyamatait ismerhetik meg.

Villamosmérnök

A vasúti járművek elektromos alrendszereinek integrálását, a járműveken belüli vezetékezés kialakítását, a járművezérlések programozását ismerhetik meg a gyakorlat során a hallgatók. Betekintést nyerhetnek az egyes villamos járműalkatrészek helyettesíthetőségének vizsgálati folyamataiba, illetve az automata járművezérlések kialakításának elméleti kérdéseivel is foglalkozhatnak.

Vegyészmérnök

Az ipari ragasztók használatát, a ragasztás technika alapelveit, a felületvédelmi rendszerek működését és a tűzgátló tulajdonságot javító bevonatok jellemzőit ismerhetik meg a hallgatók a gyakorlat során.