Archívum

ARCHÍVUMUNKRÓL

A MÁV Archívum 2001-ben alakult és 2005-től önálló, erre a célra épült épületben működik, jelenleg a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Menedzsment támogató és ügyviteli szolgáltatások üzletágon belül. Az Archívumban található a MÁV-csoport 10 évnél régebbi, nem selejtezhető iratainak és tervrajzainak legnagyobb része. 2001-től folyamatosan gyűjtjük össze és dolgozzuk fel a területi igazgatóságok és a központ ügyiratait, illetve a MÁV legfontosabb tervtárait. Jelenleg mintegy 4,5 millió ügyirat, tervrajz és egyéb dokumentum van raktárainkban. Legnagyobb számban a MÁV Zrt. működéséhez szükséges dokumentumokat (pl. pálya, híd, magasépítmény, gépészet, távközlő-, erősáramú- és biztosítóberendezés, ingatlan szakterületek iratai) kezelünk. Emellett történeti értékű, valamint családtörténeti kutatásoknál használható dokumentumokat is őrzünk. 1845-ből származnak első forrásaink, de a vasútépítés hőskorából már mennyiségileg is számottevő iratanyagunk van. Kétszázezer fényképet és több mint ezer oktatófilmet számláló gyűjteményünk zömében a 2. világháború utáni időszakból származó felvételeket tartalmaz.

Archívumunk különlegessége, hogy az iratok jelentős része (3,8 millió dokumentum) kutatótermünkben digitalizált formában is kutatható. Az így feldolgozott iratok mennyisége folyamatosan bővül.

Az iratok, a tervrajzok, a gyűjtemények és az archív könyvtár részletes jegyzéke itt található.

ÚJ: Érdekes dokumentumok az Archívumból

 

A háború tovább szedte áldozatait: Lőszerrobbanás a rákosrendezői pályaudvaron 1945 őszén

 

 

archivum_kutatoterem      archivum_raktar

Tisztelt Ügyfelünk!

 

Tekintettel a pandémiás helyzetben bekövetkezett kedvezőtlen változásra a MÁV Archívum kutatóterme 2020. november 16-tól kizárólag előre egyeztetett időpontban fogadja ügyfeleit.  Előzetes jelentkezés archivum [KUKAC] mav-szk.hu e-mail címen, illetve a 06-30-3436884 telefonszámon lehetséges. Egyszerre maximálisan 2 fő tartózkodhat a kutatóteremben, a kutatók a kutatóteremben a két egymástól legtávolabb eső asztalt és számítógépet használhatják. Az Archívum épületében a maszk használata kötelező. Kézfertőtlenítőt és védőkesztyűt biztosítunk.

 

Eredményes kutatást kívánunk!

 

 

 

Elérhetőség:

MÁV Szolgáltató Központ Zrt. MTÜ Archívum

Budapest, XIII. ker. Nyugati pu.
Telefon: 06-1-511-4692, 06-1-511-4891
E-mail: archivum [KUKAC] mav-szk.hu

Postacím: MÁV Szolgáltató Központ Zrt. MTÜ Archívum
1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.

 

ÜNNEPI NYITVATARTÁS:

2018.12.23 (szerda): 8-12 óra

2018.12.24-2019.01.03: ZÁRVA

 

Ügyfélfogadás:

 

H-Cs: 8-16 óra
P: 8-14 óra

 

Kérjük a kutatókat, hogy számla kiállítására az igényüket, legkésőbb zárás előtt 15 perccel jelezni szíveskedjenek!

 

 

 

archivum_epulet


Megközelítés:

Metróval: M3 Lehel téri megállóból 7 perc gyalog
Trolibusszal: 76-os troli Váci úti megállóból 4 perc gyalog
Vonattal: Budapest, Nyugati pályaudvarról 7 perc gyalog

Térkép: