Idén első alkalommal, tesztüzemben véleményezhető az éves vasúti menetrend

2021. július 2. péntek, 11.13 / Utolsó módosítás: 2021. július 2. péntek, 11.17

Kísérleti jelleggel mától egy online felületen férhetők hozzá a hazai vasúttársaságok jövő évi menetrendi tervei. Az elképzeléseket már nyáron bárki megismerheti és két héten át véleményezheti. Ha a kezdeményezés hasznosnak bizonyul, 2022-ben élesben is működhet az új lehetőség. A társadalmi véleményeztetés mellett a járási szintű menetrendi egyeztetések a hagyományos módon a területi közlekedésszervező irodák közreműködésével is zajlanak.

Az érdeklődők a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapján tekinthetik meg a MÁV-START és a GYSEV által decemberben bevezetni javasolt menetrendi módosításokat. Egy erre kialakított felületen, július 2-ától 15-ig, anonim módon észrevételezhetik a terveket. A beérkező véleményekre nem egyesével, hanem a feldolgozás után a weboldalon megjelenő összegzésben kapnak választ.

A rendszeresen vonatozók érdemi észrevételei, jobbító szándékú javaslatai alapján a szolgáltatási kínálat rugalmasabban igazodhat a valós utazási igényekhez - hozzájárulva az utasok elégedettségének növeléséhez, a színvonal folyamatos javításához. Ha a kezdeményezés kedvező fogadtatásra talál, jövő nyáron már élesben folytatódhat a társadalmi véleményeztetés. Idővel az elektronikus egyeztetés a jóval nagyobb adattartalmú, összetettebb helyközi autóbuszos menetrendekre is kiterjeszthető.

Forrás: ITM