Pünkösdi ünnepi közlekedési rend

2024. május 18. szombat, 19.59 / Utolsó módosítás: 2024. május 18. szombat, 20.00
Pünkösd ünnepén várhatóan sokan kelnek útra a közösségi közlekedés járatain. A MÁV és a Volánbusz azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi közlekedési rendről. Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket, illetve használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

Vasúti közlekedési rend

Május 19-én vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.

Az utasforgalom szempontjából a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei a szokásosnál több kocsival közlekednek. A lehetőségekhez képest a helyjegyek elővételi vásárlásától függően a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj, a Budapest–Nagykanizsa közötti Tópart, a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton, a Budapest–Békéscsaba közötti Békés, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény, a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony és Göcsej, valamint a Budapest és Pécs közötti Mecsek InterCity vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság.

Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja és a rendelkezésre álló járművek mennyisége ezt lehetővé teszi. Az Elvirán figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (InterCity, Railjet xpress) vonatokat.

 

A Velencei-tó és a Balaton térségébe közlekedő vonatok kapacitását megnöveltük

Déli pályaudvar–Székesfehérvár közötti Z30-as vonatok egy része három egységből álló FLIRT motorvonattal közlekedik, a Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár közötti G43-as vonatok egy része pedig nagybefogadó képességű emeletes KISS motorvonatból áll. Mindezekkel többen utazhatnak és több kerékpár is szállítható. Kerékpáros utasoknak a Déli pályaudvarról 8:40-kor és 9:40-kor induló G30-as vonatokat ajánljuk, amelyek nagy kapacitású kerékpárszállító kocsikkal közlekednek.

Május 18-án és 19-én három egységgel közlekedik a FLIRT motorvonat a Balaton partján a következő járatok esetében, így nagyobb kapacitást biztosítunk a Déli pályaudvarról Balatonszentgyörgye 8:05-kor és a Balatonszentgyörgyről 12:15-kor induló Déli->Parti InterRégió, 20-án pedig a Déli pályaudvarról 10:05-kor induló Déli->Parti InterRégió esetében.

A balatoni vonalakon május 13-án elindult az előszezoni menetrend, a vonatok sűrűbb közlekedéssel, nagyobb kapacitással, illetve a téli menetrendtől eltérő díjszabással közlekednek. Javasoljuk, hogy a pünkösdi hétvégén utazók tervezzék meg előre utazásukat, és vásárolják meg időben menetjegyeiket, mivel a kiemelt balatoni vonatok csak helyjegy váltásával vehetőek igénybe:

  • Budapest és Nagykanizsa között közlekedő Tópart IC vonatok
  • Budapest és Keszthely között közlekedő Balaton IC vonatok
  • Budapest és Tapolca között közlekedő Kék Hullám expresszvonatok
  • Szob–Vác–Rákospalota-Újpest–Velence és Fonyód között közlekedő Jégmadár expresszvonatok (Balaton-part mentén felármentes),
  • Helikon InterRégiók esetében Pécs és Kaposvár között.

A hétvégi időszakban zsúfolt Helikon InteRégiók helyett javasoljuk a Pécs és Keszthely közötti Fenyves expressz, a Győr és Keszthely közötti Tanúhegy expressz, valamint a Szombathely és Keszthely közötti Lesence expessz választását. Ezen vonatokon a helyjegy váltása kötelező, így az ülőhely garantált.

Felhívjuk a figyelmet, hogy május 22-ig a Savaria InterCity-k Budapest–Szombathely és Budapest–Szombathely–Szentgotthárd között IC-szerelvények helyett FLIRT motorvonattal közlekednek a megszokotthoz képest valamelyest kisebb kapacitással, ezért a Savaria IC-kre érdemes minél előbb megváltani a jegyeket, helyjegyeket. 

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: 

A háromnapos ünnep miatt a Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul: május 19-én, pünkösdvasárnap munkaszüneti napon, 20-án, pünkösdhétfőn a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, 21-én, kedden a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/42454

A Volánbusz azt kéri utasaitól, hogy a kényelmetlenségek elkerülése érdekében utazásukat lehetőség szerint előre tervezzék meg a www.menetrendek.hu oldalon.

 

MÁV-HÉV

Pünkösdkor a munkaszüneti napi menetrend szerint járnak a HÉV-járatok, bizonyos vonalakon ritkábban. A részletes menetrendek elérhetők a BKK és a HÉV honlapján.

 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság