Minden ukrajnai menekültnek ingyen biztosítja a MÁV a vasúti utazást

2022. február 28. hétfő, 16.44 / Utolsó módosítás: 2022. március 10. csütörtök, 10.52

Február 28-án délutántól ingyen utazhatnak a MÁV-START belföldi járatain az ukrán állampolgárok. A díjmentes szolidaritási jeggyel az utazást bármely vasútállomáson megkezdhetik, a jegyváltáskor az úticélt kell megadni és személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni kell az ukrán állampolgárságot. A vasúttársaság különvonatokkal segíti a menekültek utazását, Záhonyból este indul a következő mentesítő járat – Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon keresztül – a Nyugati pályaudvarra. Eddig már mintegy tízezer Kárpátalja felől, Záhonyon át érkező menekült utazását biztosította a MÁV.

(Угорська державна залізниця забезпечує безкоштовний проїзд на поїздах для усіх біженців з України)

A szombat éjféltől bevezetett szolidaritási jegyet hétfő délutántól – a fokozódó helyzet miatt – kibővítette a MÁV-START, így már nemcsak Záhony állomásról érvényes, hanem bármely hazai vasútállomásról induló vonatra bármelyik vasútállomáson megváltható. A szolidaritási jeggyel azonban csak ukrán állampolgárok utazhatnak díjmentesen bármely belföldi vasútállomásról. A díjmentes utazás feltétele, hogy a jegyváltáskor az úticél megadásán kívül személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni kell az ukrán állampolgárságot.  A jeggyel kizárólag csak a másodosztályú kocsikat vehetik igénybe, a feláras vonatokon a gyorsvonati pótjegyet nem kell megvásárolni. A szolidaritási jegy a helybiztosítással közlekedő vonatokon elsődlegesen a többletkocsikban szabadon maradó ülőhelyeken használható fel. A hazánkon keresztül más külföldi célállomás felé a magyar határállomásig a nemzetközi vonatokra is érvényes a díjmentesség. A vasúttársaság vasárnap óta több ezer Ukrajnából érkező menekültnek adott ki díjmentes szolidaritási jegyet, amellyel Záhonyból továbbutazhattak bármely magyarországi célállomásra.

A MÁV-START a Záhonyt Nyíregyházával, Debrecennel és a fővárossal összekötő menetrend szerinti személyszállító vonatok zsúfoltságának csökkentése érdekében legkésőbb ma este újabb különvonatot indít. Záhony állomásról további mentesítő járatokat is biztosít vasúttársaság a menekültek elszállítására.

A MÁV-START a főként Záhony, Debrecen felől Budapestre közlekedő vonatokat plusz kocsival megerősítve indítja, ugyanis a Záhonyból Budapest felé induló belföldi vonatokon is jelentősen megnövekedett az utasforgalom.

Már mintegy tízezer Ukrajnából Záhonyon át a háború elől menekülő ember utazását segítette a nemzeti vasúttársaság. A menekültek között magyarokon, ukránokon kívül más országok állampolgáraiként Ukrajnában tanulók, dolgozók is utaznak vonatokkal a határ túloldalán található Csap állomásról Záhonyba. A MÁV-START Utasellátó szervezete ezer-ezer csokirolót és ásványvizet osztott ki a menekültek számára.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság


Угорська державна залізниця забезпечує безкоштовний проїзд на поїздах для усіх біженців з України

Громадяни України можуть безкоштовно користуватися поїздами МАВ-ШТАРТ по усій території Угорщини. Скориставшись безкоштовним квитком солідарності поїздку можна розпочати на будь-якій станції, для цього необхідно вказати місце куди прямуєте та засвідчити українське громадянство внутрішнім або закордонним паспортом. Квиток солідарності дає право користуватися вагонами виключно 2-го класу, додаткову оплату навіть на швидких потягах здійснювати не потрібно.
Сьогодні ввечері (між 18.00 та 19.00) із м. Загонь відправляється спеціальний потяг на Західний вокзал (Ньюготі) м. Будапешт, що прямує через міста Ньїредьгаза, Дебрецен та Солнок, наступний потяг відправиться завтра вранці.