Karbantartás a Déli pályaudvaron két áprilisi hétvégén

2024. április 3. szerda, 14.04 / Utolsó módosítás: 2024. április 11. csütörtök, 19.25
Két áprilisi hétvégén, 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek. A korlátozás miatt szombaton és vasárnap szünetel a vonatforgalom a pályaudvaron, a vonatok nagyrésze a Déli pályaudvar helyett Budapest-Kelenföldre érkezik és onnan indul a vidéki, elővárosi célállomások felé. A munkálatok nappal és éjszaka is zajjal járnak majd, ezért a vasúttársaság a pályaudvar környékén lakók türelmét és megértését kéri.
Április 6-án, 7-én, 13-án és 14-én a Déli pályaudvar nem indít és nem fogad vonatokat, de a változás érint néhány péntek esti és hétfő hajnali vonatot is. A Déli pályaudvar és Budapest-Kelenföld állomás között egész nap pótlóbuszok közlekednek, hajnaltól késő estig félóránként indulnak. A megváltozott menetrendek már elérhetők a MÁV honlapján, valamint a menetrendi keresőkben és a MÁV applikációban is.

Komplex karbantartás a pályaudvaron

A Déli pályaudvar személypályaudvari vágányain és a szerelvények tárolására, előkészítésére használt vágányhálózaton, valamint azok környezetében karbantartási munkálatokat végeznek két áprilisi hétvégén péntek éjféltől vasárnap éjfélig (érintett időszakok: április 5-7. és 12-14.). A helyszínen vasúti munkagépekkel és benzinmotoros kisgépekkel fognak dolgozni, ezért a hétvégén a nappali és az éjszakai órákban is a megszokottnál erősebb zajhatásra kell készülniük a környéken lakóknak a Márvány utca – Győri út – Avar utca – Hegyalja út – Mészáros utca – Győző utca által határolt területen.

A teljes lezárás ideje alatt síncseréket, váltóalkatrészek cseréjét, az ágyazatban 280 tonnányi zúzottkő pótlását, valamint a felsővezeték és a biztosítóberendezés karbantartását végzik el, egy 200 méteres szakaszon új betonaljakat építenek be. Nagygépes vágányszabályozásra kerül sor a Déli pályaudvar több váltóján és vágányszakaszán, valamint a nyílt vonalon a Budapest-Kelenföld felé vezető bal vágányon. Az alagút Kelenföld felőli kijáratánál a támfal és a kapuzat karbantartása van ütemezve. A személypályaudvaron két peron aszfaltozása és a peronszegély cseréje valósulhat meg. A vasúti pálya közvetlen közelében lévő zöldterületeket a növényi hulladéktól tisztítják meg. Az állomás teljes területén javítják és korszerűsítik a térvilágítást.

A munkálatokat úgy szervezték meg, hogy az érintett két hétvége alatt koncentráltan több szakág munkatársai és gépei fognak dolgozni, ezáltal az utazóközönségnek és a lakosságnak a lehető legkevesebb ideig tartó kellemetlenséggel járjon a karbantartás okozta korlátozás.

A vasúttársaság a környéken élők és az utasok megértését, türelmét kéri.

Forgalmi változások a vonatközlekedésben

Budapest-Győr vonal

 • Szombaton és vasárnap az S10-es és az S12-es vonatok a Déli pályaudvar helyett Kelenföldről indulnak és oda is érkeznek.

Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vonal

 • Bakony és Göcsej InterCityk jelentős része a Keleti pályaudvarra érkezik, illetve onnan is indul, kivéve:
  • A Déli pályaudvarról 6 órakor (IC 900), valamint 20 órakor (IC 918) Szombathelyre induló Bakony InterCityk Kelenföldről indulnak.
  • Szombatonként a Déli pályaudvarról 5 órakor Zalaegerszegre induló Göcsej InterCity (IC 950) a Déli pályaudvar helyett Kelenföldről indul.
  • A Zalaegerszegről 15:49-kor (IC 953), valamint 19:49-kor (IC 951) induló Göcsej IC fővárosi végállomása Budapest-Kelenföldre módosul.
  • A Szombathelyről 18:42-kor induló Bakony InterCity (IC 901) csak Kelenföldig közlekedik.
 • A Celldömölkről 4:39-kor Budapestre induló személyvonat (9009) csak Kelenföldig közlekedik.
 • További változások a vonal nyugat-magyarországi szakaszán a Székesfehérvár-Szombathely vonalon zajló karbantartási munkálatok miatt:
  • április 6-án és 7-én a vonatok csak Ajkáig közlekednek; a Göcsej InterCityk helyett Ajka és Zalaegerszeg, a Bakony InterCityk helyett Ajka és Devecser között pótlóbuszokkal kell utazni.
  • április 13-án és 14-én a Göcsej InterCityk csak Ukkig közlekednek; Ukk és Zalaegerszeg között pótlóbuszokkal kell utazni.

Észak-balatoni vonal

 • A tapolcai sebesvonatok Budapest-Kelenföldre érkeznek és onnan is indulnak.
 • Reggel a Balatonfüredről 5:51-kor induló személyvonat (9749) csak Kelenföldig közlekedik.

Dél-balatoni és székesfehérvári elővárosi vonal

 • Szombaton és vasárnap a keszthelyi Balaton IC-k, a nagykanizsai Tópart IC-k, az elővárosi S30-as és Z30-as, valamint az éjszakai székesfehérvári személyvonatok Budapest-Kelenföldre érkeznek és onnan is indulnak.
 • Szombaton és vasárnap a Siófokról 4:28-kor induló személyvonat (8729) és a Keszthelyről 4:28-kor induló sebesvonat (8609) fővárosi végállomása is Kelenföld.
 • Péntek este a Keszthelyről 20:48-kor induló Balaton IC (IC 871) csak Budapest-Kelenföldig közlekedik.
 • Szombat és vasárnap este a Siófokról 22:05-kor induló InterRégió (8511) csak Budapest-Kelenföldig közlekedik, ahonnan csatlakozó pótlóbusz indul 23:55-kor a Déli pályaudvarra.
 • Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka az eredetileg a Déli pályaudvarról 0:40-kor induló S30-as vonat (4570) Kelenföldről indul.

Pusztaszabolcsi elővárosi vonal

 • Szombaton és vasárnap egész nap az S40-es, S42-es és Z40-es vonatok a Déli pályaudvar helyett Budapest-Kelenföldre érkeznek és onnan is indulnak.

Pótlóbuszok

 • Szombaton és vasárnap egész nap S300 jelzésű pótlóbuszok közlekednek a Déli pályaudvar és Budapest-Kelenföld között, a menetidejük irányonként 16 perc.

A felszállási és leszállási hely a Déli pályaudvarnál a Krisztina körúton, a villamosmegálló vonalában a vérmezői oldalon van.

Indulások a Déli pályaudvartól: 3:50 és 23:20 között 30 percenként, ezenkívül 0:20, 1:20, 2:20, 2:50-kor, továbbá 23:55-kor

 • A buszok Kelenföld vasútállomásnál az őrmezői buszvégállomáson állnak meg.

Indulások Kelenföld vasútállomástól: 4:15 és 23:15 között 30 percenként, ezenkívül 0:15, 0:45, , 23:35 és 23:55-kor.

Jegyvásárlás

A Déli pályaudvar utasforgalmi területei közül a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad, így a várótermet használhatják az utasok, a nemzetközi pénztár és az ügyfélszolgálat is működni fog, a jegykiadó automaták is folyamatosan üzemelnek.

Április 2-tól 14-ig munkanapokon is korlátozzák a Déli pályaudvar és Budapest-Kelenföld közötti vasúti forgalmat karbantartás miatt, erről bővebben itt olvashatnak

Karbantartás a Déli pályaudvaron két áprilisi hétvégén

MÁVINFORM