Több mint 1,6 milliárd forinttal nőtt a MÁV-START menetdíjbevétele tavaly

2015. március 11. szerda, 16.45 / Utolsó módosítás: 2015. március 12. csütörtök, 13.14
A fizető utasok száma emelkedett

A MÁV-START Zrt. tavalyi belföldi menetdíjbevétele másfél százalékkal, 540 millió forinttal, míg a nemzetközi menetjegyek eladásából származó bevétele 1,1 milliárd forinttal haladta meg a 2013-as teljesítményt. A kedvező adatokhoz elsősorban a menetjegyet vagy bérletet váltó utasok számának növekedése, valamint az InterCity és a nemzetközi szegmens eredményeinek javulása járult hozzá.

A MÁV-START Zrt. bevételei több mint 1,6 milliárd forinttal növekedtek tavaly a nemzetközi és a belföldi menetjegy-, illetve bérleteladásokból a 2013-as eredményekhez képest. A belföldi bevétel emelkedését részben a menetjegyet váltó, fizető utasszám növekedése okozta. Tavaly közel 108,2 millióan váltottak jegyet vagy bérletet a vonatokra.

A dolgozói bérletek eladásából származó bevétel 2013-hoz képest csaknem 4 százalékkal lett több, összhangban a munkaerőpiac kedvező folyamataival. A tanulóbérletek is 2,5 százalékkal nagyobb bevételt eredményeztek, noha a bérlettel utazó diákok száma valamelyest csökkent, viszont esetükben az átlagos utazási távolság nőtt. Az utazási és jegyváltási szokások átrendeződését mutatja az is, hogy a díjbevételek a teljes éves utasszám kismértékű, elsősorban a díjmentes gyorsvonati és Intercity utazások elmaradásának betudható csökkenése ellenére emelkedtek.

A meghatározó fővonalakon, Budapest–Békéscsaba, Budapest–Szeged és Budapest–Győr között dinamikus, 10 százalék feletti utasszám emelkedés volt megfigyelhető az elmúlt három évben. A menetrendi intézkedések és a pályaállapot javítása vezetett ahhoz, hogy a Budapest–Lajosmizse vasútvonalon 2011-hez képest már másfélszer annyian utaznak, és a Budapest–Kunszentmiklós-Tass vonalon is kétszámjegyű a növekedési ráta. Az új, modern FLIRT motorvonatok őszig tartó fokozatos megjelenése jelentős minőségi és kényelmi javulást eredményez, ezért a vasúttársaság az idei évre további bővülést vár az elővárosi szegmensben.

Jól alakult a nemzetközi menetdíjbevétel is, amely csaknem 13 százalékkal nőtt, miközben tavaly több mint 2,5 millióan választották a MÁV-START-ot külföldi utazásukhoz. Ausztria és Németország felé továbbra is dinamikusan, 14,5, illetve 9,3 százalékkal nő a menetjegyekből származó bevétel. Jelentősen, 20 százalék felett emelkedett a horvátországi utasforgalom is a kedvező menetrendi kínálatnak köszönhetően, sőt a nyári kínálatbővítés további utasokat vonzhat a Horvátországba tartó vonatokra.

Budapest, 2015. március 11.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG