Az augusztus 19-én este, éjjel és 20-án hajnalban a székesfehérvári vonalon utazóknak visszatéríti a jegyek árát a MÁV-START

2022. augusztus 20. szombat, 15.39 / Utolsó módosítás: 2022. augusztus 22. hétfő, 17.39

A péntek esti heves viharban Székesfehérvár és Ódinnyés között megrongálódott felsővezeték helyreállítása várhatóan késő délutánig tart. A vasúttársaság a székesfehérvári, a dél-balatoni és észak-balatoni vonalakon a tegnap esti, éjszakai és ma hajnali időszakban utazóknak visszatéríti a menetjegyek árát.

A Technológiai és Ipari Minisztérium elrendelése alapján visszatéríti a vasúttársaság a tegnapi eseménnyel érintett vonatokra váltott jegyek árát. A jegyeket kezelési költség levonása nélkül, az utas kérésére téríti meg, ha az egy útra vagy menettérti útra szóló menetjegyének érvényessége részben vagy egészben augusztus 19-én 18 óra és 20-án 6 óra közötti időszakra esett, és a menetjegyén feltüntetett viszonylat részben vagy egészben a székesfehérvári (30a vonal), dél-balatoni (30), vagy az észak-balatoni (29) vasútvonalra szól (a Budapest-Kelenföld–Nagykanizsa vagy a Szabadbattyán–Tapolca szakaszokra akár részben érvényes). A visszatérítési igényt legkésőbb augusztus 31-ig lehet benyújtani a vasúti pénztárakban és az ügyfélszolgálatokon.

Péntek este 18 órakor a heves vihar miatt fa dőlt a vasúti pályára Ódinnyés és Székesfehérvár között. A felsővezetéket is leszakította, illetve megrongálta, ezért átmenetileg mindkét vágányon szünetelt a vonatforgalom. A Katasztrófavédelem távolította el a kidőlt nyárfát, ezután tudta megkezdeni a MÁV a helyreállítást az egyik vágány fölött. Hajnali 3 óra után azon a vágányon megindulhatott a vonatforgalom.

A MÁV szakemberei éjszaka és napközben is - esőzés és zivatarok által nehezített körülmények között - folyamatosan dolgoztak, dolgoznak a felsővezeték helyreállításán, amellyel az időjárástól függően várhatóan ma késő délután végeznek. Késő este, éjszaka állhat helyre a mentrend a székesfehérvári és a csatlakozó vonalakon. Mintegy 50-100 méteren szakadt le a vezeték, 10 tartószerkezetet kellett cserélni, javítani. 1,5 kilométeren szabályozni és 3 kilométeren ellenőrizni kell a felsővezeték-rendszert.

A korlátozások, jelentős késések, vonatelmaradások a székesfehérvári, a dél- és észak-balatoni, valamint a Budapest-Székesfehérvár-Veszprém vonalon közlekedő vonatokat érintik. Ma hajnaltól az elővárosi vonatok helyett járnak csak pótlóbuszok Gárdony és Székesfehérvár között.  Délutántól a Z30-as vonatok Gárdony állomásig közlekednek, ahonnan pótlóbusszal, illetve a távolsági vonatokkal is tovább utazhatnak az utasok. A G43-as vonatok Kápolnásnyék állomásig közlekednek, ahol átszállást biztosítunk a zónázó vonatokra. Ellenkező irányban a G43-as vonatok Kápolnásnyék állomásról indulnak. Az utasok a zónázó vonatokkal utazhatnak Kápolnásnyék állomásra. A távolsági vonatok közlekednek az érintett Gárdony-Székesfehérvár szakaszon és Gárdonyban is megállnak. Ezek esetében előfordulhatnak 20-30, esetenként 30-60 perces késések.

A Budapest-Székesfehérvár-Veszprém, a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca, a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa, illetve Keszthely állomások között közlekedő vonatok felármentesen vehetők igénybe további intézkedésig, visszavonásig.

A vasúttársaság az utasai elnézését kéri a jelentős korlátozások, forgalmi fennakadások és késések miatt.

A közlekedési változásokról folyamatos tájékoztatást ad a vasúttársaság a honlapján, a MÁV applikációban és a MÁVINFORM facebook oldalán.

 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság