Menetrendi fejlesztések 2019/2020

 Állomási tájékozódásDecembert 15-től a 2019/2020. évi új menetrend szerint közlekednek a vonatok. Több viszonylaton a korábbinál sűrűbb és a jelenleginél gyorsabb eljutást biztosítunk. A legfontosabb fejlesztések:

  • Budapest és Zalaegerszeg között Veszprém érintésével kétóránként InterCity vonatokat indítunk (Göcsej InterCity), a jelenleginél jelentősen rövidebb menetidővel
  • Budapest és Szombathely között Veszprém érintésével kétóránként InterCity vonatokat indítunk (Bakony InterCity)
  • Győr és Balatonszentgyörgy között InterRégió vonatokat indítunk, mely a térség városai közötti harántirányú kapcsolatot teremtik meg
  • Változik a menetrend a Budapest – Esztergom vonalon, napközben bővebb kínálat és egyenletesebb követés valósul meg
  • A Budapest – Vác – Szob vonalon bővítjük a késő esti eljutási lehetőséget
  • Budapest és Pécs között rövidül az InterCity vonatok menetideje, változik a Budapest és Kaposvár közötti InterCity vonatok közlekedése
  • Vasárnaponként TELEVONAT indul Budapest és Szeged között, továbbá változik az InterCity vonatok követési és megállási rendje

A menetrendi fejlesztések miatt egyes vonalakon teljesen megváltozott a menetrendi struktúra, más vonalon csak kisebb mértékű (néhány perces) változások történnek.

A nagyobb fejlesztéseket az alábbiakban szöveges és térképes formában is ismertetjük.

Nyugat-dunántúli fejlesztési csomag
Budapest - Székesfehérvár - Veszprém - Szombathely/Zalegerszeg vonal (20, 25)
Zalaegerszeg

Menetrendváltástól versenyképesebb eljutást biztosítunk Zalaegerszeg felé, a kétóránként ütemesen közlekedő Göcsej InterCity vonatokkal. A vonatok csak a nagyobb városoknál állnak meg, illetve Boba érintése nélkül közlekednek – így a jelenlegi menetrendhez képest 17-34 perccel rövidebb menetidővel fognak közlekedni, a Budapest és Zalaegerszeg közötti távot 3 óra alatt teszik meg. Az InterCity vonatokkal az utazás a korábbinál kényelmesebb lesz.

A két város között naponta 7 pár InterCity fog közlekedni, ezen felül vasárnap este Zalaegerszegről Budapestre további egy vonat indul, a későbbi eljutás biztosítása érdekében.
Naponta egy vonatpár Citadella nemzetközi gyorsvonatként Zalaegerszegtől meghosszabbítva, Őriszentpéteren át Ljubljanába közlekedik, a Göcsej InterCity vonatok menetrendjébe illesztve, hasonló menetidővel, és megállási renddel.

Szombathely

Szombathely felé a jelenlegi kétórás eljutási lehetőség megmarad, változatlan menetidővel. A vonatok menetrendváltástól Bakony InterCity vonatként fognak közlekedni. Az InterCity vonatokkal az utazás a korábbinál kényelmesebb lesz, a kocsik magasabb komfortszintet nyújtanak.

Göcsej és Bakony InterCity

Az új InterCity vonatok megállási rendjét az alábbi térkép mutatja be:

Térképes információ

A Göcsej és Bakony InterCity vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak (gyorsvonati rész, és InterCity rész), melyek komfort- és árszintje eltérő.

A vonatokban jellemzően 1-1 darab 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót-és helyjegy váltása kötelező, így ebben a kocsiban garantált ülőhelyet biztosítunk a forgalmasabb napokon is. A kocsik WiFi-vel és légjavító berendezéssel felszerelt, csendes utazást biztosító kocsik lesznek, a gyorsvonati kocsiknál kényelmesebb, nagyobb lábtérrel.

Bpmee kocsi

A vonatok többi kocsija gyorsvonati kocsi, melyek gyorsvonati pótjeggyel vehető igénybe. A vonat utolsó vagy első kocsijának peronján (előterében) limitált számban lehetséges a kerékpárok szállítása.

Egyes peremidei vonatokra 20%-os online kedvezményt biztosítunk, ezeket a vonatokat a menetrendi keresőben @ jellel jelöljük.

Ajka, Veszprém

A két-kétóránként közlekedő Bakony és Göcsej InterCity közösen óránkénti követést biztosítanak Ajkáig, így a közös szakaszon a korábbinál sűrűbb, és jobb minőségű közlekedés valósul meg.

Veszprém és Budapest között a hétköznapi csúcsidőben (reggel Budapest felé, délután Veszprém felé) továbbra is közlekednek sűrítővonatok, így egyes időszakokban félórás követés valósul meg a főváros és Veszprém között.

Budapest és Veszprém között javulnak a késő esti eljutási lehetőségek, minden nap új esti vonat indul 22:00-kor Budapest-Déliből Veszprémbe. 

Budapest - Székesfehérvár (30a)

A Zalaegerszeg és Szombathely felé módosuló menetrend miatt változik a Budapest – Székesfehérvár vonal menetrendje is.

A személyvonatok közlekedése változatlan marad, azonban egyes gyorsvonatok indulása eltolódik, így a korábbinál egyenletesebb gyorsvonati közlekedés alakul ki Székesfehérvár és a főváros között. A hétköznapi csúcsidőszakban továbbra is félóránként fognak gyorsvonatok közlekedni, változatlan (38 perces) menetidővel.

Balatoni vasútvonalak (29, 30)

Az új menetrend bevezetésével a Balaton felé való eljutások is módosulnak, a Budapest – Balatonfüred – Tapolca, és a Budapest – Siófok – Nagykanizsa/Keszthely vonalon. Egyes gyors- és sebesvonatok indulási ideje fél órával eltolódik, illetve a székesfehérvári személyvonati csatlakozások is változnak.

Győr - Balatonszentgyörgy InterRégió vonatok

Menetrendváltástól Győr és Balatonszentgyörgy között a jelenleg közlekedő személyvonatok összevonásával és átalakításával InterRégió vonatokat indítunk, kétóránként.

A vonatok Győrből a Budapest felől érkező railjet vonatokhoz csatlakozva indulnak, Pápa, Celldömölk, Sümeg, Tapolca, és Keszthely érintésével érkeznek Balatonszentgyörgyre. Balatonszentgyörgyön mindkét irányban átszállási lehetőség nyílik a Budapest – Nagykanizsa gyorsvonatokra.

Az InterRégió vonatokkal a jelenlegihez képest csaknem 30 perccel csökken az eljutási idő Győr és Balatonszentgyörgy között, a nyugat-dunántúli városok és a Balaton közötti kapcsolat számottevően javul.

Az InterRégió vonatok csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A vonatok korszerű Desiro motorvonatokkal fognak közlekedni, melyek légkondicionált, alacsonypadlós, kerékpárszállításra alkalmas járművek.

Térképes információ

Győr - Celldömölk vonal (10)

Az InterRégió vonatok indításával változik a Győr – Celldömölk vonat menetrendje is. A kétóránként közlekedő InterRégió vonatok mellett kétóránként személyvonatok fognak közlekedni, melyek sűrűbb megállási renddel közlekednek. A vonatok indulási és érkezési ideje a jelenlegihez képest fél órával eltolódik, emiatt Győrben változnak az indulási és érkezési időpontok, illetve a csatlakozások.

Fontos változás, hogy menetrendváltás után a vonatok egyes rendkívül alacsony utasforgalmú megállóhelyen és állomáson nem állnak meg, az átutazók utazási idejének csökkentése érdekében. Menetrendváltástól Ménfőcsanak, Győrszemere, Halipuszta és Gyömöre megállóhelyeken/állomásokon nem állnak meg a vonatok, az alacsony utasforgalom, és a párhuzamos buszos eljutási lehetőségek miatt.

Ukk - Tapolca - Balatonszentgyörgy (26)

Az InterRégió vonatok indításával változik az Ukk – Balatonszentgyörgy vonal menetrendje is. Az InterRégió vonatok csak a nagyobb településeket érintik, az átutazók utazási idejének csökkentéseérdekében.

A MÁV-START az InterRégió vonatok által nem kiszolgált települések elérésére pilot jelleggel autóbuszokat indít Ukk és Sümeg között. A buszok Sümeg vasútállomástól az InterRégió vonatokhoz csatlakozva indulnak, Zalagyömrő (autóbusz-váróterem mh.) és Gógánfa (Vasút utca) érintésével közlekednek Ukk vasútállomásig. Ukk vasútállomáson átszállási lehetőség van Zalaegerszeg felé, és Zalaegerszeg felől a Göcsej InterCity vonatokra.

Térképes információ

Fenékpuszta megállóhelyen a rendkívül alacsony utasforgalomra való tekintettel menetrendváltástól nem állnak meg a vonatok, az eljutás a Volánbusz járataival lehetséges.

Budapest előváros
Budapest - Esztergom (2)

Az esztergomi vonalon decembertől új menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok. A vonal menti nagyobb települések kiszolgálása ezzel tovább javul, sűrűbb és gyorsabb eljutást biztosítunk Piliscsabáról, és Pilisvörösvárról csúcsidőn kívül is. A menetrendi változással a vonal belső szakaszán az eljutások a korábbinál egyenletesebbek lesznek.

Munkanapi menetrend:

Óránként Z72-es és G72-es vonatok közlekednek, melyek félórás közlekedést biztosítanak Budapest-Nyugati és Esztergom között. A megállási rend a jelenlegihez képest változik: a vonatok Piliscsaba és Pilisvörösvár között nem állnak meg Klotildligetnél és Szabadságligetnél. a Z72-es vonatok Rákosrendezőn és Magdolnavölgyön, a G72-es vonatok Angyalföldön és Piliscséven nem állnak meg.

Félóránként S72-es vonatok közlekednek Piliscsaba és Angyalföld között. A reggeli időszakban egyes vonatok Budapest-Nyugatiig meghosszabbítva közlekednek (Piliscsabáról 5:43-kor, 6:37-kor és 7:37-kor induló vonatok), egyéb időszakokban Újpesttől az M3-as metróval érhető el a Nyugati pályaudvar és a belváros. Ürömön és Óbudán csak minden második S72-es vonat áll meg felváltva, 60 percenként.

A fejlesztés a jelenlegi menetrendhez képest, hogy a vonatok csúcsidőn kívül is sűrűn, ütemesen 30 percenként közlekednek.

Munkanapi közlekedés a 2-es vonalon

Menetrend szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint:

60 percenként Z72-es vonatok közlekednek Budapest-Nyugati és Esztergom között.

60 percenként S72-es vonatok közlekednek Budapest-Nyugati és Esztergom között, Piliscsév kivételével minden állomáson és megállóhelyen megállva.

Szombat és vasárnap éjszaka a hétvégi nagyobb éjszakai forgalomhoz igazodva 2:25-kor éjszakai S72-es vonatot indítunk Esztergomba a Nyugati pályaudvarról, így segítve a Budapesten kikapcsolódók biztonságos és gyors hazajutását.

Hétvégi közlekedés a 2-es vonalon

Budapest - Vác - Szob (70)

A Budapest – Vác – Szob vonalon az alap menetrend változatlan marad, de a kora reggeli és késő esti órákban a korábbinál gyorsabb eljutásokat fogunk biztosítani Budapestről Vác felé.

A Budapest-Nyugatiból Szob felé induló Z70-es vonatok üzemideje bővül, az első vonat a jelenleginél 1 órával korábban, 6:07-kor fog indulni, valamint késő este 1 órával tovább, 22:07-ig közlekedik. Szobról Budapest felé este szintén 1 órával tovább indulnak a Z70-es vonatok, 19:55-ig. A változással együtt a kora reggeli és késő esti S70-es vonatok menetrendje is némileg módosul.

Dél-Dunántúl
Budapest - Dombóvár - Pécs (40)

A Budapest és Pécs között közlekedő InterCity vonatok menetideje a menetrendváltástól 8 perccel rövidül, a jelenlegi megállási rend módosításával.

A Budapest és Pécs között közlekedő InterCity vonatok a jövő évtől Budapest és Pécs között csak Sárbogárdon, Dombóváron, és Szentlőrincen állnak meg, Pincehely és Sásd állomásokon nem állnak meg. A megállási rend módosítása az InterCity vonatok értékesítési és utasforgalmi adatainak elemzésével történt, a kihagyott megállók alacsonyabb le- és felszálló forgalma miatt.

Sásdot menetrendváltástól a kétóránként közlekedő személyvonatok szolgálják ki, illetve kora reggel Budapest felé, és késő este Pécs felé a Tubes InterCity vonat is megáll az állomáson. Pincehelyre az S40-es személyvonatokkal, illetve napi 3 pár kaposvári InterCity vonattal lehetséges az eljutás.

Közlekedés a 40-es vonalon

Budapest - Dombóvár - Kaposvár (40, 41)

A Budapest és Kaposvár között közlekedő InterCity vonatok a menetrendváltástól a pécsi vonatoktól különválasztva közlekednek, napi 3 pár önálló vonatként. A pécsi és kaposvári InterCity vonatok így Budapest és Dombóvár között egyes időszakokban közösen óránkénti követést biztosítanak.

A kaposvári InterCity vonatok Budapest és Kaposvár között csak Simontornyán, Pincehelyen és Dombóváron állnak meg (Sárbogárdon nem állnak meg).

A vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak (gyorsvonati rész, és InterCity rész), melyek komfort- és árszintje eltérő. A vonatokban jellemzően 1-1 darab 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót-és helyjegy váltása kötelező, így ebben a kocsiban garantált ülőhelyet biztosítunk a forgalmasabb napokon is. A kocsik WiFi-vel és légjavító berendezéssel felszerelt, csendes utazást biztosító kocsik lesznek, a gyorsvonati kocsiknál kényelmesebb, nagyobb lábtérrel.

Közlekedés a 40-es vonalon

Dél-Alföld
Budapest - Kecskemét - Szeged (140)

A vonalon változik az ütemesen közlekedő InterCity-vonatok menetrendje és megállási rendje: naponta 2 vonatpár (egy reggeli és esti vonatpár) Szeged és Budapest-Nyugati között nem áll meg, menetideje rövidül. A többi vonat menetrendje a változás miatt módosul, hosszabb menetidővel közlekednek.

A Budapest – Kecskemét – Szeged vonalon a Szent Gellért InterCity vonat helyett menetrendváltástól vasárnaponként TELEVONAT-ot indítunk.

A TELEVONAT a többi InterCity vonatnál rövidebb menetidővel közlekedik, Kőbánya-Kispest és Szeged között csak Kecskeméten áll meg. A vonat csak vasárnapi közlekedési rend szerint közlekedik. Budapestről késő délelőtt (11:28-kor) indul Szegedre, visszaútban délután (14:12-kor) indul Szegedről Budapestre.

A TELEVONAT modern Flirt motorvonattal közlekedik, mely légkondicionálással, Wifi-vel, és konnektorokkal felszerelt jármű, így az utazás kényelmesen telik. A TELEVONAT csak televonat-jeggyel vehető igénybe, mely egy kedvezményes jegytípus. A jegy a hagyományos 50%-os jegynél is olcsóbb, így a diákoknak, fiataloknak, és a teljesárú felnőtt utasoknak is megéri ezt a vonatot választani! A TELEVONAT-ra más kedvezmény (pl. diákkedvezmény, csoportos utazási kedvezmény, 26 év alatti fiatalok kedvezménye stb.), utazásra jogosító okmány (pl.: vasutas IC kártya, viszonylati IC kártya, START Klub kártyacsalád tagjai stb.) nem érvényes.

Nemzetközi fejlesztések
Lengyelország

A Budapest és Varsó között nappal közlekedő Báthory EuroCity vonat meghosszabbított útvonalon, Terespolig közlekedik a menetrendváltástól. A vonat meghosszabbításával a Fehéroroszország és Oroszország felé való eljutás könnyebben lehetségessé válik, Terespolban és Bresztben átszállási kapcsolatok állnak rendelkezésre.

Románia

A Bécs – Budapest – Püspökladány – Kolozsvár között naponta közlekedő Transilvania EuroCity vonat a menetrendváltástól közvetlen kocsikat továbbít Debrecenen és Nagykárolyon át Szatmárnémetibe. A menetrendi változtatás eredményeként Budapestről, és az ország több pontjából közvetlen eljutást biztosítunk Szatmárnémetibe, valamint új kapcsolatot hozunk létre Debrecen térsége és Nyugat-Magyarország, Ausztria között. 

Szamos EC

A vonatban az étkezőkocsi a Bécs – Kolozsvár viszonylatú kocsicsoportban közlekedik.

A Budapest és Brassó (Székelyföld) között közlekedő éjszakai Corona InterCity-vonat szolgáltatási színvonala tovább javul. A vonatban szeptember óta étkezőkocsi is közlekedik, illetve a régi típusú fekvőhelyes kocsit modernebb járműre cseréltük. Menetrendváltástól a hálókocsi is modernebb, légkondicionálással ellátott, csendesebb jármű lesz, kényelmesebb utazást biztosítva. A korábbi évtizedek meghatározó „classic” fekvő- és hálókocsijai a vonatban így kiváltásra kerültek, tartalékként állnak csak forgalomba.

Hálókocsi  Fekvőhelyes kocsi