Kerékpárszállítás a 2023. augusztus 1-jétől autóbusszal kiszolgált vasútvonalakon

2023. augusztus 1-jétől tíz regionális vasútvonalon vonatok helyett autóbuszok közlekednek. 2024. május 1-jétől ezek közül az alábbi öt viszonylaton szállítható kerékpár a vonathelyettesítő autóbuszokon:

Milyen módon és hány kerékpár szállítható a vonathelyettesítő autóbuszokon?

Az autóbuszok hátfalára szerelt szállítóeszközön járatonként 3 db kerékpár szállítható. A kerékpárok fel- és leszerelését az autóbuszvezető végzi. A kerékpárokon csomag, kerékpártáska, kerékpárdoboz felszerelve nem lehet. Kerékpár az autóbusz utasterében nem szállítható (kivéve a kézipoggyász mérethatárt nem meghaladó eszközök, illetve a MÁV-START Személyszállítási Üzletszabályzatának 9.4.2. pontjában szereplő kivételek).

Milyen típusú kerékpár szállítható?

Az autóbuszok hátfalára szerelt kerékpártartón kizárólag 20 kilogrammot meg nem haladó tömegű, normál férfi, vagy női váz kialakítású, legfeljebb 60 mm váz átmérőjű kerékpár szállítható. Elektromos kerékpár, különleges kialakítású kerékpárok (tandem, kerékpárutánfutó, teherkerékpár, fatbike stb.), háromkerekű kerékpár, valamint a fenti feltételeknek nem megfelelő egyéb vázkialakítású kerékpárok (pl. fekvőkerékpár, kemping kerékpár) nem szállíthatók.

Milyen jeggyel szállítható kerékpár?

A kerékpárok szállítása vasúti díjszabás szerint lehetséges: kerékpárjegy (vagy kerékpár országbérlet) és kerékpárhelyjegy szükséges a szállításhoz.

Váltható-e kerékpárjegy az autóbuszon, vagy csak elővételben?

A vonathelyettesítő autóbuszon kerékpárt szállítani csak elővételben – vasúti jegypénztárban, jegyautomatából, a jegy.mav.hu felületen vagy a MÁV applikációból – megváltott kerékpárjeggyel (vagy kerékpár országbérlettel) és kerékpárhelyjeggyel lehet. Az autóbuszvezetőnél kerékpárjegy és –helyjegy váltására nincs lehetőség.

Minden megállóból/ba szállítható kerékpár?

Az autóbuszok által használt megállók többségén igen, azonban az autóbuszmegállók egy részén (azok kialakítása miatt) a kerékpárszállítás nem lehetséges. Egyes esetekben egy településen az autóbusz több megállóban is megáll, de ezek közül csak az egyik alkalmas kerékpárszállításra. A vonal nevére kattintva megtekinthető a térképes hirdetmény, mely ábrázolja a kerékpárszállításra alkalmas és használható, valamint a kerékpárszállításból kizárt megállókat.

 • 38 Somogyszob–Nagyatád
 • 47 Dombóvár–Komló
  • Kaposszekcső kiindulási- és célállomással kerékpár a vonathelyettesítő autóbuszokon nem szállítható, a Dombóvár és Pécs között közlekedő személyvonatok vehetők igénybe.
 • 78b Balassagyarmat–Ipolytarnóc
  • Balassagyarmaton kerékpár szállítása csak a vasútállomás autóbuszmegállóban lehetséges, a Dózsa György u. megállóban nem.
  • Ludányhalásziban kerékpár szállítása az iskola autóbuszmegállóban lehetséges, a szociális otthon megállóban nem.
  • Nógrádszakálban kerékpár szállítása a Madách u. 4. autóbuszmegállóban lehetséges, az autóbusz-váróterem megállóban nem.
  • Ráróspuszta kiindulási vagy célállomással az autóbuszmegálló kialakítása miatt kerékpár a vonathelyettesítő autóbuszokon nem szállítható, kerékpárjegy ebbe a megállóba nem vásárolható.
 • 89 Nyékládháza–Tiszaújváros
  • Hejőkeresztúr kiindulási vagy célállomással az autóbuszmegálló kialakítása miatt kerékpár a vonathelyettesítő autóbuszokon nem szállítható, kerékpárjegy ebbe a megállóba nem vásárolható.
  • Sajószögeden kerékpár szállítása a hejőbábai elágazás autóbuszmegállóban lehetséges, a községháza megállóban nem.
 • 103 Karcag–Tiszafüred
  • Karcag-Vásártér kiindulási vagy célállomással (Karcag, Madarasi út 53. autóbuszmegálló) az autóbuszmegálló kialakítása miatt kerékpár a vonathelyettesítő autóbuszokon nem szállítható, kerékpárjegy ebbe a megállóba nem vásárolható. Kerékpárszállítás Karcag, vasútállomás autóbuszmegállóból lehetséges.
  • Pusztakettős kiindulási vagy célállomással az autóbuszmegálló kialakítása miatt kerékpár a vonathelyettesítő autóbuszokon nem szállítható, kerékpárjegy ebbe a megállóba nem vásárolható.
  • Tiszafüred-Gyártelep kiindulási vagy célállomással (Tiszafüred, posta autóbuszmegálló) az autóbuszmegálló kialakítása miatt kerékpár a vonathelyettesítő autóbuszokon nem szállítható, kerékpárjegy ebbe a megállóba nem vásárolható. Kerékpárszállítás Tiszafüred, autóbuszállomásról (vasútállomás) lehetséges.

MÁV-START, kerékpárszállítás, VOLÁNBUSZ, közlekedésimód-váltás, Somogyszob–Nagyatád, Dombóvár–Komlóx, Balassagyarmat–Ipolytarnóc, Nyékládháza–Tiszaújváros, Karcag–Tiszafüred