A Keleti pályaudvar karbantartás miatt május 13-tól 26-ig zárva tart

English information is available here.

Karbantartás miatt május 13-tól 26-ig zárva tart a Keleti pályaudvar, emiatt számos vonat menetrendje, útvonala és végállomása módosul. Hatalmas feladat egy ilyen jelentős pályaudvar forgalomból történő kizárása és erre az időszakra egy utasbarát menetrend tervezése. A Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi állomások maximális kapacitását felhasználva a vonatok érkezésére és indítására, a vasúttársaság számtalan csatlakozási és utasigényt kielégítő menetrendet alkotott, összehangolva azt a Kelenföld–Pusztaszabolcs és a Rákos–Hatvan vasútvonal felújításának idejére bevezetett közlekedési renddel. A karbantartás részeként sor kerül a vágányok javítására és váltócserékre, valamint a teljes csarnok egységesen aszfaltozva lesz. 

Áttkintő térkép a Budapest-Keleti lezárása miatti közlekedési változásokról

Információk a karbantartásról

A Keleti pályaudvar teljes lezárása során olyan előre tervezett karbantartási munkákra kerül sor a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak a vonatforgalom teljes szüneteltetésekor lehet elvégezni. Ilyenkor a pályaudvar infrastruktúrája szabadon hozzáférhető, a rendelkezésre álló költségkeretet is hatékonyan lehet felhasználni.

A több mint száz szakember közreműködésével és számos munkagép, vasútüzemi és közúti jármű igénybevételével zajló szerelési munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma. A vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökkenni fog a műszaki üzemzavarok száma.

A két hét alatt javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán, a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat. Karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést; az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást. Új utastájékoztató LED kijelzőfalat telepítenek a csarnokba; lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat, kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat. Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken. Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.

Vonatközlekedés a Keleti pályaudvar karbantartása idején

Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal
 • A Hegyeshalom–Budapest-Keleti és Budapest-Keleti–Győr viszonylatokban közlekedő gyorsvonatok (G10) Kőbánya-Kispestig közlekednek és onnan indulnak, illetve Ferencváros állomáson is megállnak. A soproni, illetve a szombathelyi InterCity vonatoknak a Keleti helyett átmenetileg a Déli pályaudvar lesz az indító- és a végállomása.
 • Nemzetközi vonatok – a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon az EuroCity, EuroNight és railjet vonatok a Déli pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek. A Budapest-Keleti–Győr–Bécs szakaszon közlekedő Avala EuroCity és Lehár EuroCity; a Budapest-Keleti–München útvonalon közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonatok végállomása Kelenföld lesz

Közlekedési rend a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon

Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonal
 • A pécsi vonal és a Budapest–Baja–Sárbogárd vonal InterCity járatai, illetve az expresszvonatok Kelenföldről indulnak és oda is érkeznek.
 • A Déli pályaudvarról Dombóvárra 18:55-kor, 8018-as számmal másik járat közlekedik a 4218-as Budapest-Déli – Dunaújváros és a 8048-as Pusztaszabolcs-Dombóvár viszonylatú vonatok helyett.

Közlekedési rend a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon 

Aszód-Balassagyarmat vonal

Aszód és Balassagyarmat között pótlóbuszok szállítják az utasokat, melyekről Gödöllő, Autóbusz-állomáson az átszállás biztosított a Hatvan és Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar között közlekedő „Gy” jelzésű vonatpótló autóbuszokra.

Közlekedési rend az Aszód-Balassagyarmat vonalon

Budapest-Pécel-Hatvan vonalszakasz
 • A vonatok óránként közlekednek Piliscsaba–Pécel és Aszód–Hatvan viszonylatban, mely vonatokhoz S80 jelzésű Aszód–Pécel viszonylatú mindenhol megálló pótlóbuszok közlekednek. A Pécel állomásról Budapest irányába közlekedő személyvonatok közvetlen eljutási lehetőséget biztosítanak Rákos állomáson keresztül Óbuda és Piliscsaba állomás felé, valamint Rákos állomáson az átszállási lehetőség biztosított a Ferencváros és Kelenföld állomás felé közlekedő személyvonatokra.

 • A térség közlekedésének sűrítése érdekében G80 jelzésű Aszód–Rákos–Sörgyár (BKK) viszonylatú gyorsított járatú pótlóbuszok közlekednek. A vonatok esetében átszállással biztosított az eljutás Rákos vasútállomásról Kőbánya felső, Ferencváros és Kelenföld vasútállomásra és vissza viszonylatra is. Kőbánya felső és Sörgyár BKK megállóhelyről a 37-es villamossal biztosított az eljutás a Blaha Lujza térre (M2-es metró kapcsolat). Továbbá Újpest megállóhelyről és vissza az M3-as metróval érhetik el a belvárost.

 • A részletes menetrendi tájékoztatás megtalálható a Budapest-Hatvan vágányzárról szóló oldalon.
Budapest-Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely vonal
 • A Rákos és Hatvan között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.
 • Budapest-Keleti Verseny utca és Hatvan vasútállomás között az InterCity vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek.
 • Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar és Hatvan vasútállomás között a gyors és sebesvonatok helyett járnak pótlóbuszok.

Közlekedési rend a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon 

Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonal
 • A Budapest–Újszász–Szolnok vonalszakaszon a szolnoki zónázó (Z60) és a naponta közlekedő sülysápi (S60) vonatok Kelenföldig jönnek, és onnan indulnak. A munkanapokon közlekedő sülysápi és nagykátai, valamint szolnoki gyorsított személyvonatok (G60) Kőbánya felsőre érkeznek, és onnan indulnak vissza. A naponta közlekedő reggeli szolnoki gyorsított és nagykátai személyvonatok Kelenföldig járnak.
 • A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon közlekedő InterCity és gyorsvonatok a Keleti helyett a Nyugatiba érkeznek és onnan is indulnak.  Technológiai okokból a vonalon valamennyi távolsági vonat Intercity kocsi nélkül, gyorsvonatként közlekedik, természetesen a vonatok IC pótjegy megváltása nélkül vehetők igénybe.
 • A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza útvonalon Románia irányába/-ból közlekedő nemzetközi vonatok (a Dacia és a Transilvania kivételével) a Keleti helyett a Nyugatiba érkeznek és onnan is indulnak. 

A gyors és InterCity vonatok közlekedése 

Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonal
 • Napközben Budapest-Nyugati és Záhony állomás között közlekedő sebesvonatok csak Szolnok és Záhony között járnak. Budapest-Nyugati és Szolnok között közvetlen átszállás biztosított a Budapest-Nyugati és Békéscsaba között közlekedő távolsági vonatokra, melyek kijelölt kocsijait pótdíj megfizetése nélkül lehet igénybe venni. (Május 14-15-én 6:05-től 11:15-ig Tuzsér és Záhony között pótlóbuszok járnak.)
 • Budapest–Brassó útvonalon közlekedő Corona és Hargita InterCity Kőbánya-Kispestig közlekedik és onnan is indul.

Közlekedési rend a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon 

Budapest-Dabas-Lajosmizse vonal

A Budapest–Dabas–Lajosmizse között közlekedő vonatok 8:00-tól 20:00-ig Zuglóból indulnak és oda is érkeznek.

Közlekedési rend a Budapest-Lajosmizse vonalon

Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonal

A kelebiai személy- és nemzetközi gyorsvonatok Kőbánya-Kispestig közlekedik és onnan is indul. 

Közlekedési rend a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalon

Egyéb érintett vonalak

Tapolca–Székesfehérvár–Budapest vonal:

 • A Tapolcáról 15:50-kor induló 19713-as számú vonat Budapest-Déli helyett Kelenföldig közlekedik.

Szolnok–Hódmezővásárhely vasútvonal:

 • A 17203 számú vonat módosított menetrend szerint közlekedik.
Egyéb érintett nemzetközi vonatok

A Bukarest és Bécs között közlekedő Dacia nemzetközi gyors, a Záhony és Bécs közötti Hortobágy EuroCity, továbbá a Kolozsvár és Bécs közötti Transilvania EuroCity a Keleti pályaudvar érintése nélkül közlekedik.

A Metropol EuroNight a Nyugatiig közlekedik és onnan is indul.

37-es és 37A villamos, M4-es metró

A Keleti pályaudvar zárvatartása alatt sűrítve közlekedő 37-es és 37A villamoson a Sörgyár/Kőbánya felső vasútállomás és a Blaha Lujza tér között a BKK elfogadja a vasúti bérleteket. A lezárás idején a BKK sűrűbben közlekedteti továbbá az M4-es metrót a Kelenföld vasútállomás jobb elérése érdekében.

Átszállási kapcsolat a vonatok és a villamosok között Kőbánya felsőnél.

Átszállás Kőbánya felsőn

Átszállási kapcsolat a vonatpótló autóbuszok és a villamosok között Sörgyár megállóhelynél.

Átszállás Sörgyár megállóhelynél

Korlátozott jegykiadás és ügyfélszolgálat

A Keleti pályaudvaron az utascsarnok és a belföldi pénztárak előtti terület is le lesz zárva a május 13-tól 26-ig tartó időszakban. Az utasok kiszolgálását a jelenlegi, Thököly út felől megközelíthető nemzetközi pénztárak területén tervezi a MÁV-START, ahol 4 belföldi és 4 nemzetközi pénztárablak, illetve 1 ügyfélszolgálati munkahely lesz. A pénztárak 5:25-től 19:40-ig, az ügyfélszolgálat 7:00 és 19:00 között tart nyitva. A pályaudvar zárva tartása idején, a pályaudvaron jegyértékesítő automata nem fog üzemelni – az online vásárolt menetjegyek egy automatán átvehetők lesznek, melynek megközelítése a Thököly út felől lehetséges.

 • A Keleti lezárása idején a vasúttársaság Kelenföld állomáson mobilpénztár-autóval, valamint 3:30-0:30 között meghosszabbított pénztári nyitvatartással biztosítja a belföldi és nemzetközi menetjegyváltási lehetőséget.
 • A Déli pályaudvaron az egyidőben dolgozó pénztárosok számát növeli a MÁV-START, a jelenlegi pénztári nyitvatartási idők alatt
 • A vasúttársaság Kőbánya felső állomáson a második pénztárablakot is megnyitja, ami 6:00-18:05 között tart nyitva.
 • Kőbánya-Kispest állomáson meghosszabbított pénztári nyitvatartási időben, éjjel-nappal várja a MÁV-START a jegyvásárlókat.

Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy belföldi jegyeiket a Vonatinfó alkalmazásból vagy interneten az e-vonatjegyet választva is megvásárolhatják, elkerülve ezzel a sorban állást. A Keleti pályaudvar karbantartása idején az épületben található Kormányablak zárva tart.