Kedvelik a TELEVONAT-ot az utasok

2018. november 29. csütörtök, 05.51
Vasárnap délután egyre többen választják a vasúti utazást

MAV-START FLIRT motorvonat Nyugati pályaudvar

Budapest, 2018. november 29. – Szeptember végi indulása óta egyre népszerűbb a MÁV-START új szolgáltatása, a TELEVONAT. A járatnak köszönhetően a vasárnapi délutáni csúcsidőszakban a Nyíregyháza–Debrecen–Budapest viszonylaton közel 27%-kal nőtt az utasforgalom 2017 hasonló időszakához képest.

A MÁV-START szeptember 30-án indult (egyelőre kísérleti jellegű) új távolsági szolgáltatása egyre népszerűbb. A Nyíregyházáról Debrecenen át a fővárosba induló járat a vasárnap délutáni csúcsidőszakban az utasok széles körének nyújt vonzó, olcsó, gyors, de legfőképpen biztonságos alternatívát a belföldi távolsági forgalomban. A TELEVONAT az elmúlt közel két hónapban számos alkalommal 90% feletti kihasználtsággal közlekedett. A november 4-i hosszú hétvégén – az utazási igényekhez igazodva – a szokásos kettő helyett három egység modern FLIRT motorvonatból állt a szerelvény, közel 600-an utaztak vele, vagyis a garantált ülőhelyek mindegyike elkelt, a kihasználtság 100%-os volt. A Nyíregyháza–Debrecen–Budapest viszonylaton a vasárnapi délutáni csúcsidőszakban közel 27%-kal nőtt az utasforgalom 2017 hasonló időszakához képest.

Már a december 9-i menetrendváltást követő időszakban közlekedő járatokra, így a TELEVONAT-ra is lehet elővételben jegyet váltani, akár a MÁV-csoport honlapján, akár a Vonatinfó alkalmazás segítségével. A vasúttársaság az elővételi adatokat folyamatosan nyomon követi, és igény esetén egy további egységgel, közel 600 főre bővíti a TELEVONAT kapacitását.

Háttér-információ:

A 17:08-kor induló TELEVONAT Nyíregyházától Budapest-Nyugati pályaudvarig csak három helyen, Debrecenben (17:38-kor), Kőbánya-Kispesten (20:10-kor) és Zugló vasútállomáson (20:18-kor) áll meg, a Nyugatiba 20:27-kor érkezik. A különleges mentesítő járat kizárólag speciális, úgynevezett TELEVONAT-jeggyel vehető igénybe, melynek ára rendkívül kedvező: Nyíregyházáról 2490, Debrecenből 2210 forintba kerül. De még olcsóbb, ha az utas az önkiszolgáló csatornák valamelyikén keresztül váltja meg a jegyét, jegyautomatás vásárlásnál ugyanis csak 2366, illetve 2100 forintot, az e-vonatjegyért (akár a mavcsoport.hu-n, akár a Vonatinfóból vásárolva) pedig mindössze 2241, illetve 1989 forintot kell fizetni. A TELEVONAT-tal történő utazáshoz más kedvezmény nem vehető igénybe, így például START Klub VIP vagy Prémium kártya sem használható fel. A jegy cseréje nem lehetséges, visszaváltása a vonat menetrend szerinti indulása előtt legkésőbb egy órával kezdeményezhető. A másodosztályú járműveken az ülőhely garantált, mivel az adott TELEVONAT-járatra a rendelkezésre álló mintegy 400 (vagy elővételi igénytől függően közel 600) ülésnél több menetjegyet nem értékesít a vasúttársaság. Az ülőhelyeket az utasok érkezési sorrendben, a jegyeken feltüntetett egységben foglalhatják el. A járaton kutya (kivéve segítő- és rendőrségi kutya), valamint kerékpár nem szállítható.

A TELEVONAT a svájci Stadler Rail által gyártott FLIRT motorvonatokkal közlekedik. A FLIRT-ök a kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, alacsonypadlós, kerekesszékek és babakocsik fogadására is alkalmas utasterekkel, mozgáskorlátozottak által is könnyen használható mosdóval, WIFI-vel rendelkeznek.

 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Telefon: (06-1) 511-3186  l  E-mail: sajto [KUKAC] mav.hu l www.mavcsoport.hu