Itt a főszezon, irány a Balaton!

Ezen az oldalon bemutatjuk a balatoni vonatok közlekedését, illetve az utazáshoz kapcsolódó hasznos tudnivalókat. A vonatok június 18. augusztus 28. között főszezoni menetrend szerint közlekednek a Balatonhoz. 

flirt

Budapest és a Balaton déli partja között

Budapest és a Balaton déli partja között háromféle sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: a Balaton és Tópart InterCity-vel, valamint a Déli->Parti InterRégió vonattal. A Balaton és Tópart InterCity vonatok két-kétóránként közlekednek, így a déli part óránként elérhető InterCity vonattal.

Vasárnap este az alap vonattípusokon felül mentesítő vonat is közlekedik, Esti Csók expresszvonat néven.

balaton_jaratok_foszezon_30_2022_a3_01-1_2022-06-13_web.png

 

Balaton InterCity (Budapest – Keszthely)

Budapest és Keszthely között kétóránként közlekednek a Balaton InterCity vonatok, melyek a part mentén csak a nagyobb településeken állnak meg, Budapest és Siófok között pedig csak Székesfehérváron. Keszthelyen a vonatokról/ra kényelmes személyvonati csatlakozás áll rendelkezésre Tapolca felé/felől.

A Balaton InterCity vonatokban 1. és 2. osztályú InterCity-kocsi, étkezőkocsi, valamint expresszvonati (nem légkondicionált) kocsik is közlekednek. A vonaton helyjegy váltása kötelező, mely az InterCity kocsikba 300 forint, az expresszvonati kocsikba 100 forintért váltható meg. A part mentén utazva az expresszvonati kocsik helyjegy nélkül is igénybevehetőek (pl. Balaton 24 napijeggyel).

balatonic.png

A Balaton InterCity vonatokban vonatonként 16 darab kerékpárhely áll rendelkezésre, kerékpárhelyjegy váltása mellett.

Az étkezőkocsikkal kapcsolatos részletes információk későbbi fejezetben találhatóak.

 

Tópart InterCity (Budapest – Nagykanizsa)

Budapest és Nagykanizsa között kétóránként közlekednek a Tópart InterCity vonatok, melyek a part mentén csak a nagyobb településeken állnak meg, Budapest és Siófok között pedig csak Székesfehérváron. A Tópart InterCity vonatokról/ra Balatonszentgyörgyön átszállás áll rendelkezésre a Tapolca – Győr felé közlekedő Helikon InterRégió vonatokra/ról is.

A Tópart InterCity vonatokban 1. és 2. osztályú InterCity-kocsik, nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik, valamint expresszvonati (nem légkondicionált) kocsik is közlekednek. A vonaton helyjegy váltása kötelező, mely az InterCity kocsikba 300 forintért, az expresszvonati kocsikba 100 forintért váltható meg. A part mentén utazva az expresszvonati kocsik helyjegy nélkül is igénybe vehetőek (pl. Balaton 24 napijeggyel).

topartic.png

A Tópart InterCity a kerékpáros utasok számára ajánlott, vonatonként 30-40 kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltása mellett.

 

Déli->Parti InterRégió (Budapest – Fonyód/Balatonszentgyörgy)

A tavalyi évhez képest jelentős fejlesztés történik a déli parton, ugyanis a korábbi sebesvonatok helyett InterRégió járatokkal lehet utazni. A Déli->Parti InterRégió  vonatok kétóránként közlekednek Budapest és Fonyód/Balatonszentgyörgy között. A vonatokkal a déli part minden települése elérhető, Lepsénytől a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

A Déli->Parti InterRégió vonatok FLIRT motorvonattal közlekednek, melyek akadálymentesek, légkondicionáltak, így az utazás jóval komfortosabbá válik. A vonat a teljes útvonalán felármentes, a menetjegyen felül helyjegy váltása nem szükséges.

delipartiir.png

A vonaton 6-12 kerékpárhely áll a kerékpárosok rendelkezésére, így kerékpárosok számára kevésbé ajánlott a választása.

 

Esti Csók expresszvonat (Fonyód – Budapest)

A hétvégi csúcsidőben, vasárnap este tehermentesítő jelleggel közlekedik az Esti Csók expresszvonat Fonyódról Budapestre. A vonat Fonyódról 18:00-kor indul, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszárszó, Balatonföldvár, Siófok (18:43), Szabadisóstó, Budapest-Kelenföld (20:08) és Kőbánya-Kispest (20:26) állomásokon áll meg.

Az Esti Csók expresszvonat a nevének megfelelően emeletes, új KISS motorvonattal közlekedik. A vonaton a helyjegy váltása kötelező (100 forint), valamint 12 kerékpár szállítható kerékpárhelyjegy váltásával.

kissex.png

A vasárnapi hazautazáshoz érdemes ezt a vonatot választani, mivel az InterCity vonatok a bővített kapacitás ellenére is megtelhetnek már indulás előtt.

 

Budapest és a Balaton északi partja között

Budapest a Balaton északi partja között három alap vonattípussal lehet utazni. A Balatonfüredig, vagy azon belül utazóknak a Vízipók és Katica InterRégió vonatokat javasoljuk, melyek közösen óránként közlekednek. A Balatonfüreden túl utazók a kétóránként közlekedő Kék Hullám InterCity-t választhatják.

balaton_jaratok_foszezon_29_2022_a3_01-1_2022-06-14_web.png

 

Kék Hullám InterCity (Budapest – Tapolca) 

A Kék Hullám InterCity vonatok kétóránként közlekednek Budapest és Tapolca között. A Kék Hullám InterCity Budapest és Balatonfüred között csak Székesfehérváron és Balatonalmádiban áll meg, így ez a leggyorsabb eljutási lehetőség az északi part legnagyobb városába. Balatonfüred és Tapolca között a vonatok a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak (kivéve Szepezdfürdő és Badacsonyörs), így közvetlen kapcsolatot biztosítanak Budapestre. Naponta egy pár vonat, hétvégén két pár vonat Tapolca és Szombathely között meghosszabbítva közlekedik.

A Kék Hullám InterCity vonatokban 1. és 2. osztályú InterCity-kocsik, valamint expresszvonati (nem légkondicionált) kocsik is közlekednek. A vonaton helyjegy váltása kötelező, mely az InterCity kocsikba 300 forint, az expresszvonati kocsikba 100 forintért váltható meg. A part mentén utazva az expresszvonati kocsik helyjegy nélkül is igénybevehetőek (pl. Balaton 24 napijeggyel).

kekhullamic.png

A vonatokban az új gyártású IC+ 1. osztályú kocsi közlekedik, melyen a bisztrószolgáltatás is elérhető a vonat minden utasa számára. Az Utasellátó hideg italokkal, és harapnivalókkal várja az utasokat, ezzel kapcsolatos részletes információk későbbi fejezetben olvashatók. Az 1. osztályú IC+ kocsiban 8 db prémium osztályú hely is található, melyet a vonat utasai szabadon kipróbálhatnak a próbaüzem idején, várhatóan a szezon első néhány hetében.

A Kék Hullám InterCity vonatokban vonatonként 24 darab kerékpárhely áll rendelkezésre, kerékpárhelyjegy váltása mellett. A vonatokban forgalomba állnak a nyári szezonban a frissen átalakított, és komfortjavított többcélú teres kocsik.

Reggeli időszakban a Tapolca és Budapest között kevesebb megállással közlekedő Levendula InterCity a Kék Hullám InterCity-vel azonos szolgáltatásokkal közlekedik.

 

Vízipók InterRégió (Budapest – Balatonfüred)

Budapest és Balatonfüred között kétóránként közlekednek a Vízipók InterRégió vonatok. Ezekkel a vonatokkal érhetőek el a leggyorsabban a keleti medence települései (pl. Balatonkenese, Balatonfűzfő), a vonatok a part mentén minden megállóhelyen megállnak.

A vonatok a teljes útvonalán felármentesek, a menetjegyen felül helyjegy váltása nem szükséges. A vonatokban jellemzően felújított személykocsik közlekednek, a komfortos utazás érdekében.

vizipokir.png

Kerékpárosok számára kiemelten ajánlott a Vízipók InterRégió, mivel minden vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik, melyekben 40 kerékpár szállítható kerékpárhelyjegy váltása mellett.

 

Katica InterRégió (Budapest – Balatonfüred)

Budapest és Balatonfüred között kétóránként közlekednek a Katica InterRégió vonatok is. Ezek menetideje lassabb, mivel Székesfehérvár és Balatonfüred között minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

A vonatok a teljes útvonalán felármentesek, a menetjegyen felül helyjegy váltása nem szükséges. A vonatban légkondicionált, alacsonypadlós FLIRT motorvonatok közlekednek.

katicair.png

A vonaton 6-12 kerékpárhely áll a kerékpárosok rendelkezésére, így kerékpárosok számára kevésbé ajánlott a választása.

 

Éjszakai közlekedés

A Balatonnál a vasúti közlekedés éjszaka sem áll le, a Bagolyvonatokkal a nap 24 órájában lehetséges a part mentén, illetve Budapest és Balaton történő utazás. A Bagolyvonatokkal szórakozás után biztonságosan, kedvező áron, és kényelmesen lehetséges a hazautazás.

bagoly.png

Déli part

A déli parton Budapest-Déli és Keszthely között a nyári időszakban minden nap kétóránként közlekednek Bagolyvonatok, melyek a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A hétvégi időszakban (csütörtök/péntek, péntek/szombat, szombat/vasárnap éjszaka) a Bagolyvonatok sűrítve, óránként közlekednek a part menti szakaszon.

Egyes vonatokról/ra Keszthelyen csatlakozás biztosított Tapolca felé/felől is, így a Balaton éjszaka is körbeutazható vonattal.

A Zamárdiban rendezett Balaton Sound és Strand Fesztivál idején a Bagolyvonatok minden éjszaka sűrített menetrend szerint közlekednek.

 

Északi part

Az északi parton a tavalyi évhez képest bővítettük az esti időszak közlekedését, az utolsó vonatok jellemzően minden nap éjfél után indulnak végállomásukról.

Hétvégén (csütörtök/péntek, péntek/szombat, szombat/vasárnap éjszaka) a part mentén kétóránként közlekednek a Bagolyvonatok a Keszthely-Tapolca, Tapolca-Balatonfüred, Balatonfüred-Székesfehérvár viszonylatokon. Budapest és Balatonfüred között egy pár közvetlen vonat is közlekedik.

A Bagolyvonatok között Székesfehérvár, Balatonfüred és Tapolca állomásokon is átszállásokat biztosítunk, így a Balaton éjszaka is körbeutazható vonattal.

Közvetlen vonattal az ország több pontjáról

A korábbi évekhez hasonlóan az idei évben is biztosítjuk a Balaton közvetlen elérését a vidéki nagyvárosokból, valamint a budapesti elővárosi településekről.

A Balatonhoz közlekedő vonatokat az alábbi térkép mutatja be:

trkp_hu_balaton_tavolsagi_a3_04-1_2022-03-31_web.png

 

Dunántúlról a Balatonra

Helikon InterRégió

A Balaton dunántúli megközelítését biztosítják a Helikon InterRégió vonatok, melyek kétóránként közlekednek Győr és Kaposvár között, egyes járatok Pécsig meghosszabbítva közlekednek.

A vonatok a teljes útvonalán felármentesek, a menetjegyen felül helyjegy váltása nem szükséges. A Helikon InterRégió vonatban légkondicionált, alacsonypadlós Desiro motorvonatok közlekednek.

A vonatokon csak 4 kerékpárhely áll a kerékpárosok rendelkezésére, így kerékpárosok számára kifejezetten nem ajánlott. Helyette javasoljuk a Szombathely – Keszthely közötti gyorsvonatok, illetve a Pécs – Keszthely közötti Fenyves expressz igénybevételét.

trkp_hu_interregio_gv-ka-ps_ppt2.png

Fenyves expressz (Pécs – Keszthely)

Az idei évben új vonat indult Pécs és Keszthely között, Fenyves expressz néven. A Fenyves expressz naponta közlekedik, Pécsről 8:10 perckor indul, visszafele 19:49-kor érkezik. Pécs és Fonyód között csak Szentlőrinc, Sásd, Dombóvár alsó és Kaposvár állomásokon áll meg, így ennek a vonatnak a legrövidebb a menetideje.

A vonaton helyjegy váltása kötelező (100 forint), így a vonaton a hétvégi csúcsidőben is garantált ülőhelyet biztosítunk, érdemes ezt a vonatot választani.

A Fenyves expresszvonatokon 16 kerékpár szállítható, így kerékpárosok számára ezt a vonatot ajánljuk. A kerékpárhelyjegy váltása kötelező, díjmentes.

 

Szombathely – Keszthely gyorsvonatok

Szombathely és Keszthely között naponta két pár gyorsvonat közlekedik, melyek Szombathely és Tapolca között csak Sárvár, Celldömölk, Ukk és Sümeg állomásokon állnak meg. A gyorsvonatok a teljes útvonalon felármentesek, a menetjegyen felül helyjegy váltása nem szükséges.

A gyorsvonatokon 16 kerékpár szállítható, így kerékpárosok számára ezt a vonatot ajánljuk. A kerékpárhelyjegy váltása kötelező, díjmentes.

Szombathely és a Balaton északi partja között emellett egyes meghosszabbított Kék Hullám InterCity vonattal is lehet utazni. 

Budapest előváros

Vác, Nagymaros, Rákospalota-Újpest (Jégmadár expresszvonat)

A Dunakanyar és a Balaton, valamint Velencei-tó között az idei évben is közlekedik hétvégi napokon a Jégmadár expresszvonat. A vonat Velencén, Székesfehérváron is megáll, a Balaton partja mentén Fonyódig a legtöbb állomáson és megállóhelyen megáll. A Jégmadár expresszvonat emeletes, légkondicionált KISS motorvonattal közlekedik.

kissex.png

A vonaton a helyjegy váltása kötelező (100 forint), a jegyet a hétvégi zsúfolt időszakban érdemes előre megváltani. A vonaton 12 kerékpár szállítható.

Figyelem! A Zebegény és Nagymaros közötti hegyomlás miatt a Jégmadár expressz helyett Szob és Nagymaros között vonatpótló autóbusz közlekedik. https://www.mavcsoport.hu/mavinform/nagymaros-es-szob-kozott-varhatoan-augusztus-kozepeig-nem-kozlekednek-vonatok-1

 

Nagykáta, Sülysáp, Rákosmente (Vitorlás expresszvonat)

Az idei év újdonságaként a Budapest – Nagykáta – Szolnok vonal felől is közlekedik közvetlen vonat a Balaton déli partjára, valamint a Velencei-tóhoz. A Vitorlás expresszvonat hétvégi napokon közlekedik Szolnok és Fonyód között. A vonat az elővárosi szakaszon a legtöbb állomáson megáll, Kőbánya felsőn és Budapest-Kelenföldön át közlekedik a Balatonra. A Dunántúlon a vonat Velencén, Székesfehérváron is megáll, a Balaton partja mentén Fonyódig a legtöbb állomáson és megállóhelyen megáll.

kissex.png

A vonaton a helyjegy váltása kötelező (100 forint), a jegyet a hétvégi zsúfolt időszakban érdemes előre megváltani. A vonaton 12 kerékpár szállítható.

 

Szolnok, Cegléd, Monor (Napfürdő expresszvonat)

Szolnok és Siófok között a Napfürdő expresszvonat hétvégi napokon közlekedik a nyári szezonban. A vonat Szolnok és Kőbánya-Kispest között az elővárosban Abony, Cegléd, Albertirsa, Pilis, Monor, és Ferihegy állomásokon áll meg. A Velencei-tónál Velencén, Velencefürdőben, Gárdonyban és Agárdon is megáll, a Balaton partja mentén Balatonaligán, Szabadisóstón, Szabadifürdőn és Siófokon áll meg.

kissex.png

A vonaton a helyjegy váltása kötelező (100 forint), a jegyet a hétvégi zsúfolt időszakban érdemes előre megváltani. A vonaton 12 kerékpár szállítható.

Figyelem! A Pestszentlőrinc és Üllő közötti pályafelújítási munkák miatt a vonat június 18. és július 10. között módosított menetrend szerint közlekedik.

 

Záhony, Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok

Kelet-Magyország nagyvárosai felől az idei évben új vonattal (Panoráma expressz) bővítjük az eljutási lehetőségeket.

Figyelem! A Pestszentlőrinc és Üllő közötti pályafelújítási munkák miatt a vonatok június 18. és július 10. között módosított menetrend szerint közlekednek.

 

Aranypart expresszvonat (Záhony – Fonyód)

Kelet-Magyarország és a Balaton déli partja között az idei évben is közlekedik a nyári menetrend minden napján az Aranypart expresszvonat.

Az Aranypart expresszvonaton 2. osztályú InterCity-kocsi, nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik, valamint expresszvonati (nem légkondicionált) kocsik is közlekednek. A vonaton helyjegy váltása kötelező, mely az InterCity kocsikba 300 forintért, az expresszvonati kocsikba 100 forintért váltható meg.

A vonaton a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsiban 40 kerékpár szállítható. 

 

Panoráma expresszvonat (Nyíregyháza – Siófok)

Az idei év újdonságaként hétvégi napokon Nyíregyháza és Siófok között új expresszvonat közlekedik. A vonat gyors menetidővel és kevés megállással közlekedik, csak Nyíregyháza, Debrecen, Hajdúszoboszló, Szolnok, Székesfehérvár, Balatonaliga, Szabadisóstó, Szabadifürdő és Siófok állomásokon és megállóhelyeken áll meg.

A Panoráma expresszvonat emeletes KISS motorvonattal közlekedik, légkondicionált szolgáltatást nyújt. A vonaton a helyjegy váltása kötelező (100 forint), így garantált ülőhelyet biztosítunk.

A vonaton 12 kerékpár szállítható.

kissex.png

 

Tekergő expresszvonat (Záhony – Zánka-Erzsébettábor)

A Balaton északi partjára közlekedő Tekergő expresszvonat az idei évben is naponta közlekedik Záhony és Zánka-Erzsébettábor között, Debrecen, Nyíregyháza, Püspökladány, Szolnok érintésével. Hétvégén további egy pár Tekergő expresszvonat közlekedik Szolnok és Tapolca között.

A vonatokon nem légkondicionált expresszvonati kocsik közlekednek, a vonatra helyjegy váltása (100 forint) kötelező.

A vonaton 28 kerékpár szállítható.

Miskolc, Füzesabony, Hatvan

Ezüstpart expresszvonat (Miskolc – Fonyód)

Miskolc és a Balaton déli partja között az idei nyáron is naponta közlekedik az Ezüstpart expresszvonat, Füzesabony, Hatvan és Pécel érintésével Fonyódra.

Az Ezüstpart expresszvonaton 2. osztályú InterCity-kocsi, nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik, valamint expresszvonati (nem légkondicionált) kocsik is közlekednek. A vonaton helyjegy váltása kötelező, mely az InterCity kocsikba 300 forintért, az expresszvonati kocsikba 100 forintért váltható meg.

A vonaton a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsiban 40 kerékpár szállítható. 

Szeged, Kecskemét

Aranyhíd expresszvonat (Szeged – Balatonszentgyörgy)

Az Aranyhíd expresszvonat az idei nyári szezonban is naponta közvetlen kapcsolatot nyújt a Dél-Alföld és a Balaton déli partja között. Az Aranyhíd expresszvonat Szeged és Balatonszentgyörgy között Kőbánya-Kispest érintésével közlekedik, és csak a nagyobb városokban, településeken áll meg.

Az Aranyhíd expresszvonaton 2. osztályú InterCity-kocsi, nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik, valamint expresszvonati (nem légkondicionált) kocsik is közlekednek. A vonaton helyjegy váltása kötelező, mely az InterCity kocsikba 300 forintért, az expresszvonati kocsikba 100 forintért váltható meg.

A vonaton 16 kerékpár szállítható a kerékpárszállító szakaszban.

Figyelem! A Pestszentlőrinc és Üllő közötti pályafelújítási munkák miatt a vonat június 18. és július 10. között módosított menetrend szerint közlekedik.
Fedélzeti szolgáltatások

Utasellátó étkezőkocsik és bisztrókocsik

Balaton InterCity, étkezőkocsi

A Budapest és Keszthely között kétóránként közlekedő Balaton InterCity vonatokban az idei évben is közlekednek Utasellátó étkezőkocsik. A balatoni étkezőkocsikon a már szokásossá vált, de idén is új elemekkel kiegészített streetfood jellegű kínálatot biztosítjuk, így minden étkezőkocsiban továbbra is elérhető többek között a START Burger és a csapolt sör, emellett klasszikus levesek és főételek, desszertek és rágcsálnivalók is fogyaszthatók. Emellett ajánljuk, hogy kóstolják meg idei újdonságokat, a frissítő Balaton koktélt is.

Részletes információk és az étlap az alábbi linken elérhető: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/utasellato-etkezokocsik

ue.png

 

 

Kék Hullám InterCity, bisztrókocsi

Az idei év újdonságaként az északi parton Budapest és Tapolca között közlekedő Kék Hullám InterCity vonatokon is elérhető lesz a fedélzeti vendéglátás. Az Utasellátó hideg italokkal, kisebb harapnivalókkal, édességekkel és kávéféleségekkel várja az utasokat a kocsi bisztrószakaszában.

bisztro.jpg

Részletes információk és az étlap az alábbi linken elérhető: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/nemzetkozi-utazas/utasellato-bisztrokocsik

 

InterCity 1. osztályú kocsik közlekedése

Az idei nyári szezonban az alábbi vonatokban közlekednek 1. osztályú kocsik:

  • Budapest és Keszthely között közlekedő Balaton InterCity vonatok: fülkés típusú kocsik
  • Budapest és Nagykanizsa között közlekedő Tópart InterCity vonatok: termes típusú kocsik
  • Budapest és Tapolca között közlekedő Kék Hullám InterCity vonatok: fülkés és termes szakasszal rendelkező új IC+ kocsik. A kocsikban 8 prémium osztályú hely is található, melyek a szezon első néhány hetében próbaüzem jelleggel a vonat utasai által szabadon kipróbálhatók.

 

icpremium_0.jpg

Prémium szakaszos IC+ kocsi, mely nyáron a Kék Hullám IC-ben lesz megtalálható.

 

Kerékpárszállítás

A főszezon alatt forgalomba állítunk minden kerékpárszállításra alkalmas kocsit, ennek ellenére azonban a csúcsidei időszakban egyes vonatokon a kerékpáros kapacitások megtelhetnek.

Egyes vonatokon azonban csak rendkívül korlátozott módon, 4-8 kerékpár szállítható, ezeket a vonatokat rendszerint kerékpárhelyjeggyel lehet csak igénybe venni. Ha a kerékpárhelyek egy járművön elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt érdemes a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani.

Mind az északi parton, mind a déli parton közlekedik olyan vonattípus, melyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyben akár 30 kerékpár is szállítható. Az alábbi vonatokat javasoljuk kerékpáros utasainknak:

  • Az északi parton a Kék Hullám InterCity (Budapest-Tapolca) és a Vízipók InterRégió vonatokat (Budapest-Balatonfüred) javasoljuk a kerékpárszállításra.
  • A déli parton a Tópart InterCity (Budapest-Nagykanizsa) vonatokat javasoljuk a kerékpárszállításra.

Kerékpáros utasainknak az alábbi vonatok elkerülését javasoljuk:

  • Győr – Kaposvár Helikon InterRégió vonat: javasoljuk helyette a nagyobb kapacitású Pécs – Keszthely között közlekedő Fenyves expresszvonat, illetve a Szombathely – Keszthely gyorsvonatok igénybevételét.
  • Katica InterRégió és hétvégén közlekedő Tekergő expresszvonatok: javasoljuk helyette a Budapest és Balatonfüred között közlekedő Vízipók vonatok igénybevételét.

A balatoni állomásokra az ország minden állomásáról 400 forintos egyúti kerékpárjegy váltható. A kerékpárjegy mellé egyes vonatokon 0-300 forintos helyjegy váltása is szükséges.

A kerékpárszállításról részletes információk a kerékpáros aloldalunkon olvashatóak. https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kerekparszallitas-tavolsagi-viszonylatokon#balaton

 

Ajánlatok és jegyvásárlás

Balaton24 és Balaton72 napijegyek

A Balaton24 és Balaton72 napijegyekkel a part menti települések turisztikai látnivalói és szórakozóhelyei könnyen és kényelmesen elérhetőek.

A Balaton24 és Balaton72 napijegyekkel a Balaton körüli vasútvonalakon, a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút vonalain, valamint a Volánbusz Zrt. egyes part menti járatain is korlátlan számban utazhat. A napijegy 2. kocsiosztályon az érvényesség kezdetétől számított 24, illetve 72 óráig érvényes. A Balaton24 napijegy felnőttek számára 1090 forintért, 26 éven aluliak számára 750 forintért váltható, és elérhető a MÁV app-ban is.

balaton_24-72_napijegy

További információk a Balaton24 és Balaton72 napijegyekkel kapcsolatban: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/balatoni-napijegyek-balaton24-es-balaton72

 

Okosjegy

A 2021-ben bevezetett kedvezményes, helyjegyfoglalást magában foglaló Okosjegy 2022-ben is elérhető a nyári időszakban a Balaton partjára. A kedvezményes árú Okosjegy csak online váltható meg, limitált számban, így érdemes a jegyeket már jóval indulás előtt megváltani.

A Balaton és Tópart InterCityk-re Budapestről indulva Fonyódra, a Kék Hullám InterCityk-en Révfülöpre és azon túlra érvényesek, másodosztályra 2499 Ft, első osztályon 2899 forintért. A Budapesten túlról közlekedő expresszvonatokra is érvényes lesz a kedvezményes jegy, szintén Fonyódra, Révfülöpre és azon túli utazás esetén, 3299 forintos áron.

További információk az Okosjegy váltásával kapcsolatban: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/okosjegy

 

Jegyautomaták és pénztárak a Balaton partján

A MÁV-START az idei évben 35 felújított és 2 új típusú jegyautomatát telepített a forgalmasabb balatoni állomásokra, megállóhelyekre.

A legfrissebb elérhetőségért a MÁV-START inkteraktív térképét ajánljuk az alábbi linken, ahol naprakészen tájékozódhatnak az utasok az automaták kihelyezéséről.

Azokon az állomásokon, melyeken pénztár vagy automata üzemel, ott csak érvényes menetjeggyel lehet a vonatokra felszállni, a vonaton menetjegy csak pótdíj váltása mellett váltható. Kérjük utasainkat, hogy menetjegyeiket utazásuk előtt váltsák meg az állomásainkon, vagy online felületeinken.

trkp_balaton_pnztjka_web_2022_01-1_2022-06-01.png

 

Helyjegy váltása az érintett vonatokon

A balatoni forgalomban egyes vonatokon helyjegy váltása szükséges, hogy utasainknak garantált helyet tudjunk biztosítani, elkerülhessük a csúcsidőben a zsúfoltságot. Általánosságban az alábbi helyjegy váltási szabályok vannak érvényben:

  • Az expresszvonatokon, valamint expresszvonati kocsikban 100 forintos helyjegy váltása kötelező.
  • Az InterCity kocsik használatához 300 forintos helyjegy váltása kötelező (az 1. és 2. osztályon is).
  • Az InterRégió vonatokon, gyorsvonatokon, személyvonatokon a helyjegy váltása nem kötelező, nem lehetséges.

A vonatok part menti szakaszán – jellemzően az első érintett megálló és a végállomás között – a vonatok kijelölt része helyjegy váltása nélkül vehető igénybe. A part mentén utazva így a Balaton24 és Balaton72 napijegyek mellé nem szükséges kiegészítő jegy váltása.