Fontos tudnivalók

Mielőtt elindulna, kérjük, tájékozódjon honlapunkon vagy telefonon (MÁVDIREKT: +36 (1) 3 49 49 49) a kerékpárszállításra igénybe vehető vonatok menetrendjéről, tarifáiról és az útirányokról.

BaM! BaM! BaM!

Mely vonatokon szállíthatunk kerékpárt?

A jelöletlen vonatok bármelyikén szállítható 1-6 db kerékpár (kocsitípustól függően) a vonat első vagy utolsó másodosztályú peronján, kivéve, ha ez a kocsi kötelező ülőhely biztosítással vehető igénybe, vagy a szállítást erre vonatkozó piktogram tiltja (kerékpár nem szállítható).

A kerékpárszállításra vonatkozó menetrendi jelölések:

kerékpár a vonaton a megjelölt helyen szállítható (korlátozott férőhely) Kerékpár a vonaton a megjelölt helyen szállítható (korlátozott férőhely). Egyéni utasok és kisebb csoportok esetén érdemes ezeket a járatokat választani. Ezzel a piktogrammal vannak jelölve azok a vonatok, amelyekben olyan kerékpárszállító kocsi közlekedik, ahol kevesebb a rendelkezésre álló férőhely, illetve ahol a vasúti jármű többcélú terében (ezt a részt a babakocsival utazók, és mozgásukban korlátozottak is igénybe vehetik, ezért kerékpárkampók nincsenek felszerelve,) szállíthatóak a bringák.

a vonatban kerékpárszállító kocsi közlekedik (legalább 15 férőhely) A vonatban kerékpárszállító kocsi közlekedik (legalább 15 férőhely). A nagy befogadóképességű kerékpárszállító járműveket kifejezetten csoportoknak ajánljuk. A kerékpáros főszezonban, április-október között, főként pénteken, szombaton és vasárnap, számolni kell azzal, hogy több csoport is szervez kerékpáros túrát. Ahhoz, hogy biztosított legyen a kerékpárok számára a hely, mindenképpen érdemes a nagyobb kapacitású járművek felé orientálódni.

kerékpárhely foglalása kötelező Kerékpárhely foglalása kötelező. Maximum 8 kerékpár szállítható belföldön, ezért érdemes minél korábban megvenni a kerékpárjegyet.

kerékpár nem szállítható Kerékpár nem szállítható.

nemzetközi forgalomban kerékpárhely foglalása kötelező, belföldi forgalomban kerékpár nem szállítható Nemzetközi forgalomban kerékpárhely foglalása kötelező, belföldi forgalomban kerékpár nem szállítható.

A 14 év alatti gyermek a 20"-nál nem nagyobb kerékátmérőjű gyermekkerékpárját - a fenti jelektől függetlenül - bármilyen vonaton, díjfizetés nélkül szállíthatja, amennyiben a többi utast nem akadályozza.

Csoportos utazás

Csoportos utazás esetén mindenképp kérjük a vasúttársaságot értesíteni, hogy a rendelkezésre álló kapacitás függvényében bővíteni lehessen adott vonaton a kerékpárszállítási kapacitást. A regionális vonalakon már 4 fő esetén is célszerű bejelenteni az utazást.

Csoportos kerékpárszállításnak minősül legalább 6 db kerékpár egy vonaton történő szállítása. Csoportos kerékpárszállítás kizárólag a tervezett utazás előtt legalább 7 nappal korábban a területileg illetékes szolgáltatásértékesítőnél bejelentett és elszámolt csoportos utazás esetén kérhető, amennyiben ezt az üzemi viszonyok lehetővé teszik.

Az igény megszűnése: A csoportos kerékpárszállítás lemondására a vonat indulása előtt 72 órával van lehetőség, ezen időtartamon belüli lemondás esetén a vasúti társaság a Vasúti menetdíjtáblázatok I. kötetében előírt lemondási díjat számítja fel, amennyiben a vasútnak az előkészületek során már külön költségei felmerültek. A lemondási díj 8 000 Ft.

A visszatérítési kérelmet az MÁV-START (írásos) Ügyfélszolgálatnak kell postai úton megküldeni. (1426 Budapest Pf. 56) 

Amennyiben a csoport az előzetesen megrendelt kerékpárszállító kocsi közlekedtetését nem kívánja igénybe venni, és ezt a vonat indulása előtt írásban, csak 72 órán belül mondja le, akkor a megfizetendő lemondási díjként - a felmerült plusz költségek fedezésére - a már előre megfizetett kerékpár viteldíj szolgál.

  • Ha a viteldíj a lemondási díjjal megegyezik, vagy annál kevesebb, akkor a viteldíjat a MÁV-START nem téríti vissza.

  • Amennyiben a kerékpár viteldíj 8 000 Ft-ot meghaladja, abban az esetben a már előre megfizetett viteldíjból kerül levonásra a lemondási díj.  

Milyen kerékpárok szállíthatók díjfizetés nélkül, milyen kerékpárok után kell fizetni?

Kerékpárviteldíj megfizetése nélkül becsomagolva szállítható: minden 20" vagy annál kisebb kerékátmérőjű kerékpár, és az eredetileg egy kerékűnek gyártott kerékpár (monocikli), az alábbi kitételekkel:

  • a jármű utasterében csak összecsukva és becsomagolva szállítható díjfizetés nélkül;
  • a jármű peronján – összecsukhatóságtól függetlenül – csomagolás nélkül is díjfizetés nélkül szállítható;
  • összecsukva kerékpár-viteldíj megfizetése ellenében a jármű utasterében csomagolás nélkül is szállítható.

Ha a kerékpár kereke 20"-nál nagyobb, csak kerékpár-viteldíj megfizetése mellett, a kerékpárokra vonatkozó egyéb szabályok betartásával szállítható (akár össze van csukva, akár nem).

Ha a vonat a menetrendben kerékpárhely foglalása kötelezőjellel van megjelölve, a kerékpár-helyjegyet is váltani kell. Egy utas egy kerékpárt vihet magával, a 12 évesnél fiatalabb gyermek a kerékpárját csak felnőtt kíséretében viheti. A kerékpárjegyet akkor is meg kell vásárolni, ha az utas szétszereli a kerékpárját (például az egyik kerekét leszereli), de a részeket egyazon utazás során szállítja. A szétszerelt kerékpár egyebekben a kézipoggyásszal megegyező módon helyezhető el a vonaton. Egy utas egy darab legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos segítőmotorral felszerelt, vagy egy darab motor nélküli és egyéb nem emberi erővel történő haladást segítő eszközzel fel nem szerelt kerékpárt vihet magával.

Tandem-kerékpár csak kerékpárszállító kocsiban vihető, a vasúti kocsi egyéb tereiben (pl. első-utolsó kocsi előtere) nem. A tandem-kerékpárhoz is egy kerékpárjegyet kell vásárolni.

Kerékpár-utánfutó csak piktogrammal megjelölt járműrészben (többcélú térben) vagy kerékpárszállító kocsiban szállítható. Egy többcélú térben csak egy kerékpár-utánfutó szállítható. Egy utas csak egy kerékpár-utánfutót szállíthat, amennyiben kerékpárt is visz magával.

Kerékpár-utánfutót az utas menetjegyén és kerékpárjegyén felül váltott kettő darab további kerékpárjeggyel lehet szállítani. Tehát az utas, aki egy darab kerékpárt és egy darab utánfutót szállít, menetjegyén felül három darab kerékpárjeggyel kell rendelkezzen. Ez a szabály a kedvezményes kerékpárjegyre, kerékpáros túrajegyre és a kerékpáros bérletre is alkalmazandó.

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF icon A kerékpártároló állvány használata 622.26 KB2014.09.04.
PDF icon Kerékpárszállító kocsi ajtajának használati útmutatója1012.78 KB2014.10.02.