Folytatódik a ceglédi vonal felújítása a Vecsés–Üllő–Monor szakaszon

A Budapest–Cegléd–Szolnok (100a) vasútvonal a főváros agglomerációjának legnagyobb forgalmú pályája: naponta több mint 210 személyszállító és 50 tehervonat közlekedik, évente pedig több mint 11 millióan veszik igénybe. Kapacitásának, menetrendszerűségének javítását és stabil fenntartását a vasúttársaság kiemelten kezeli. Tavaly a Nyugati pályaudvar és Városliget elágazás közötti szakasz átépítésével kezdődött a vonal felújítása, ami idén április 6-tól a Vecsés­–Üllő–Monor szakaszon folytatódott tovább, és több fázisban, tervezetten ősz végéig tart. Az idei munkákat a MÁV 20 milliárd forintos kormányzati támogatással valósítja meg.

A kivitelezésről bővebb információkat a témához kapcsolódó közleményünkben olvashat.

A tervezett ütemezésnek megfelelően befejeződött az egyik vágány átépítése, amit május 15-én éjszaka visszaadtak a forgalomnak. Ezt követően a másik vágányon is elindulhatott a munkavégzés. A munkálatokról legfrissebb közleményünkben olvashat.

100a felújítás100a felújítás

A korszerűsítés ideje alatt az érintett állomások között egy vágánnyal kevesebb áll a vonatok rendelkezésére, emiatt a vasúti közlekedésben kényelmetlenségekre kell számítani, módosulnak a menetrendek, az S50-es járatok helyett, váltakozó szakaszokon (Vecsés – Üllő–Monor) pótlóbuszokra kell átszállni. Minden érintett járatra rá lehet keresni a megújult Elvirában, továbbá a MÁV mobilalkalmazás menetrendi keresőjében is.

Menetrendi változások a 100a kivitelezés I. üteme alatt, április 6-tól június 18-ig:

Néhány vonat kivételével a vonatok Nyugati pályaudvarról korábban indulnak, és később érkeznek oda, a Nyugati és Cegléd között hosszabb menetidővel közlekednek. Egyes vonatok eltérő megállási renddel vagy nem teljes útvonalukon közlekednek, illetve teljes útvonalon szünetel a közlekedésük.

S50-es jelzésű járatok

A monori S50-es vonatok rövidebb útvonalon, Budapest-Nyugati és Vecsés között munkanapokon közel 30 percenként, hétvégénként óránként közlekednek, mindkét irányban minden állomáson, megállóhelyen megállnak. Vecsés és Üllő között óránként pótlóbusz közlekedik helyettük. A csak munkanapokon csúcsidőben közlekedő vonatokhoz Vecsés és Monor között közlekedő pótlóbuszok csatlakoznak (hajnalban Budapest felé, délután Monor felé).

S50-es pótlóbuszok
  • Vecsés és Üllő között naponta 5:58-tól 20:59-ig óránként közlekednek pótlóbuszok.
  • Munkanapokon Vecsés és Monor között 14:35-től 18:35-ig óránként.
  • Naponta Üllő és Vecsés között 8:38-tól 21:38-ig óránként.
  • Munkanapokon Monor és Vecsés között 5 órakor és 5:55-kor, valamint Üllő és Vecsés között 7:03-kor, 8:08-kor.
  • Május 26–27-én az éjjeli pótlás Vecsés és Üllő között Szolnok felé 1:13-kor és 3:13-kor, Budapest felé 0:13-kor indul.
  • Vecsés-Kertekalja vasúti megállóhelyre nem tér be a pótlóbusz, azokra onnét egy kilométerre, Vecsés, Iskola utca autóbusz-megállónál lehet felszállni vagy azokról leszállni.
  • Hosszúberek-Péteri vasúti megállóhelyre nem tér be a pótlóbusz, azokra Péteri, Hosszúberek-Péteri autóbusz-megállóhelyen lehet fel- vagy leszállni.

S50-es vonatpótló autóbusz útvonalaVecsés-Kertekalja vonatpótló autóbusz megállóhelye

Z50-es jelzésű zónázóvonatok, délutáni G50-es járatok

A zónázó vonatok Budapest-Nyugati pályaudvar és Cegléd között óránként közlekednek, néhány vonat kivételével Üllő állomáson és Hosszúberek-Péteri megállóhelyen is megállnak. Ezen felül munkanapokon délután Budapestről 14:38-tól 18:38-ig óránként G50-es vonatok indulnak Cegléd, illetve Szolnok felé, Vecsés, Monor, Monorierdő, Ceglédbercel, Ceglédbercel-Cserő megállásokkal.

Budapest és Nyíregyháza, illetve Záhony közötti InterCity és sebesvonatok

Néhány vonat kivételével a Nyíregyháza, illetve Záhony felé, valamint felől közlekedő InterCity és sebesvonatok a Nyugati pályaudvar és Cegléd között összevonva (egyesítve) közlekednek, Monor állomáson is megállnak. A vonatokat Cegléd állomáson kapcsolják össze, illetve kapcsolják szét. A kijelölt kocsik a Nyugati pályaudvar és Cegléd között pótjegy nélkül vehetők igénybe. Vasárnaponként egyes sebesvonatok Újszász és Rákos felé kerülő úton közlekednek Budapest irányába.

Budapest-Nyugati és Szeged közötti InterCity-k

A szegedi InterCity-k több helyen megállnak: egész nap Monoron mindkét irányban, Budapestről Szeged felé délutánonként, 13:43-tól 20:43-ig pedig Pilisen és Albertirsán is. A kijelölt kocsik a Nyugati pályaudvar és Cegléd között pótjegy nélkül vehetők igénybe.

S36-os, G43-as jelzésű vonatok

Munkanapokon reggel az S36-os és a G43-as jelzésű vonatok nem közlekednek Üllő és Kőbánya-Kispest között. Ugyancsak kimarad a menetrendből a Kőbánya-Kispestről Budapest-Kelenföldre 7:12-kor induló (3592-es számú) S36-os személyvonat.

Néhány járat menetrendje módosul a Budapest—Újszász—Szolnok, a Debrecen—Mátészalka és a Tuzsér—Záhony vonalakon is.

Útátjárók lezárása

A kivitelezés első ütemében, a Vecsés–Üllő szakaszon, április 6. – június 18. között zajlanak a munkálatok. A munkálatokat, az útátjárók lezárását a minél kisebb zavartatás érdekében a vágányzári munkák ütemezéséhez igazítottuk. Legalább egy átjárón folyamatosan biztosítva lesz a közúti és gyalogos átkelési lehetőség.

2021. június hónapban tervezett teljes lezárások:

Vecsés, Virág utca és Rudolf köz közötti gyalogos felüljáró

2021. április 8 – június 18.

Vecsés, Dózsa György út átjáró

2021. június 14. 20:00 – június 16. 5:00

Vecsés, Zrínyi út - Szép út közúti és gyalogos átjáró és Angyal - Virág utcákat összekötő gyalogos és kerékpáros átjáró

2021. június 10. 8:30 – június 14. 20:00

Vecsés, Kakucsi út

2021. június 10. 12:00 – június 15. 6:00

Üllő, Széchenyi utca

2021. június 6. 7:00 – június 16. 6:00

Az utazás előtt érdemes tájékozódni a közlekedő vonatok menetrendjéről. Minden érintett járatra rá lehet keresni a megújult Elvirában, továbbá az Android és iOS platformon működő MÁV mobilalkalmazás menetrendi keresőjében is. Az egyes vonalakra érvényes vágányzári menetrendi hirdetmények elérhetőek PDF formátumban a Vágányzárak oldalunkon.

Fotók - április 17.

100a felújítás100a felújítás100a felújítás

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF ikon Szórólap - 100a felújítás, I. ütem457.94 KB2021.03.25.
PDF ikon Vágányzári tájékoztató109.76 KB2021.03.25.
PDF ikon Lakossági tájékoztató a munkavégzésről85.81 KB2021.04.06.