Ingázók kérték: Több ponton az utasok visszajelzései, kérései alapján változott az új menetrend!

2023. november 28. kedd, 16.40 / Utolsó módosítás: 2023. december 28. csütörtök, 06.38
December 10-től érvényes a MÁV-START új menetrendje
Menetrendváltás 2023/2024

A szokásos éves menetrendváltáshoz igazodva a MÁV-START idén is számos fejlesztést és változást vezet be a vasúti közlekedésben. A december 10-től érvényes, 2023/2024-es vasúti menetrend célja az elmúlt években elért menetrendi fejlesztések megtartása, továbbá – a lehetőségekhez mérten – a kínálat további bővítése és a menetrend szerinti közlekedés javítása. Az új menetrend immár második alkalommal – a járási egyeztetéseken felül megtartott – júliusi online társadalmi egyeztetés lakossági véleményeit és javaslatait is figyelembe veszi több vonal esetében, hogy még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedjenek a vonatok. Az utasaink november 29-től tudják megváltani elővételben a menetjegyeket a menetrendváltást követő időszakra.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium, mint a hivatalos közforgalmú vasúti menetrend megrendelője számára fontos az utazóközönség véleménye, ezért idén júliusban társadalmi egyeztetést folytatott a 2023/2024. évi vasúti menetrend-tervezetről. A beérkezett lakossági észrevételeket, javaslatokat a kiértékelésüket követően a Budapest–Székesfehérvár, a Vác–Vácrátót–Aszód, a Pécs–Villány–Magyarbóly, a Budapest–Hatvan, a Budapest–Szolnok–Debrecen, a Debrecen–Tiszalök és a Debrecen–Mátészalka vonalak esetében építették be az új menetrendbe. Ezenkívül több vonalon válik kedvezőbbé az utazás: a Püspökladány―Biharkeresztes vasútvonal felújításának köszönhetően ütemes menetrend lép életbe, csökken az eljutási idő és naponta 5 pár új vonat indul Nagyváradra. Budapest és Dunaújváros között bővül a Z42-es vonatok száma, így javul az összeköttetés. Hétvégi reggeleken 60 perc helyett 40 percenként indulnak Szolnokról a G60-as és Nagykátáról az S60-as vonatok. A hétvégi éjszakai TramTrain-járatok esetében kedvezőbb lesz a csatlakozás a Budapest–Szeged közötti éjszakai, hajnali vonatokhoz. Egyes vonalak (miskolci, nyíregyházi, szegedi, tornanádaskai) esetében a kiszámíthatóbb közlekedés biztosítása érdekében néhány perccel nő a menetidő.

A részletes menetrendjét a Volánbusz is hamarosan közzé teszi.

Fontosabb változások

 • Idén befejeződött a Püspökladány―Biharkeresztes vasútvonal felújítása és villamosítása, ezért a vonatok újra 100 km/h-ás sebességgel közlekedhetnek, korszerű elektronikus biztosítóberendezést és utastájékoztató rendszert építettek ki, továbbá akadálymentesített magasperonok épültek, valamint megindulhatott a villamos vontatás. Ennek köszönhetően a menetrend is megújul: az utasok számára kiszámíthatóbb, ütemes menetrend lép életbe, csökken az eljutási idő, javulnak a csatlakozások a menetrendváltástól.
 • A Z42-es zónázóvonatok számának bővítésével az új menetrendtől tovább javul és gyorsabbá válik a főváros és Dunaújváros közötti vasúti összeköttetés.
 • Hétvégi napokon reggelenként Szolnokról a G60-as és Nagykátáról az S60-as vonatok sűrűbben, 60 helyett 40 percenként közlekednek.
 • A Hatvan–Salgótarján–Somoskőújfalu, valamint a reggeli óráktól a Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vonalon  mindkét irányban 4-4 perccel később közlekednek a vonatok hatvani InterCity csatlakozások, valamint a vámosgyörki átszállási lehetőségek javítása érdekében.
 • A Budapest–Hatvan–Miskolc és a Miskolc–Tornanádaska vonalon az indulási és érkezési időket hozzáigazítja a vasúttársaság a meglévő sebességkorlátozások okozta többlet menetidőkhöz, ezáltal megbízhatóbbá válik a vonatközlekedés és kiszámíthatóbbak lesznek a csatlakozások. Ennek következtében az InterCity-k Miskolcról 3 perccel később indulnak Budapest felé, a menetidejük 9 perccel nő, az elővárosi szakaszon pedig változik a G80-as vonatok és az InterCity-k, valamint az Agria és a Mátra InterRégiók indulási ideje. Néhány perccel hosszabb menetidővel közlekednek. A tornanádaskai vonalon a jelenleginél 10-14 perccel válik hosszabbá az utazás.
 • Az InterCity vonatok menettartama Budapest-Nyugati pályaudvar és Nyíregyháza között 6 perccel, Nyíregyháza és Budapest között 5 perccel növekszik, Budapest és Szeged között pedig 3-4 perccel nő a menetidő.
 • A hétvégi éjszakai vasútvillamosok menetrendje változik, ezáltal kedvezőbb lesz a csatlakozás a Budapest–Szeged közötti éjszakai, hajnali vonatokhoz.
 • A Zalaegerszeg–Rédics és a Zalaegerszeg–Őrihodos (Hodoš) vonalakon a GYSEV veszi át a személyszállítási szolgáltatást. A Citadella InterCity-k továbbra is a MÁV-START közlekedteti a Zalaegerszeg–Őrihodos vonalszakaszon. A vasúti pálya továbbra is a MÁV kezelésében marad. A Budapest—Győr—Csorna—Szombathely―Szentgotthárd, a Celldömölk—Szombathely, valamint a Szombathely—Zalaszentiván—Zalaegerszeg/Nagykanizsa viszonylatokon a távolsági személyszállítási szolgáltatást a MÁV-START, a regionális szolgáltatást a GYSEV végzi a teljes viszonylatukban.
 • Egy tucattal bővül azon vasútvonalak száma, amelyek esetében egyes megállóhelyeken feltételes megállási rend lép életbe, azaz csak akkor állnak meg a vonatok, ha van le- vagy felszálló utas. A leszállási szándékot jelezni kell a fedélzeten a leszállásjelző gomb megnyomásával. A felesleges megállások kiiktatásával javulhat az energiafogyasztás és pontosabbá válhatnak a vonatok.

A nemzetközi vonatokat is több jelentős változás érinti, ezek között az egyik legfontosabb, hogy

 • újrainduló étkezőkocsi-szolgáltatás a Budapest–Bécs és a Záhony–Bécs közötti EuroCity-vonatokban.
 • A Metropol Euronight éjszakai, háló- és fekvőhelyes kocsikkal közlekedő vonat ismét Prága és Drezda érintésével közlekedik, így nagyon kedvező érkezési és indulási időpontokat kínálunk Berlinbe, mivel reggel 8 után nem sokkal érkezik és este fél nyolckor indul vissza a nemzetközi járat, emellett felújított cseh éjszakai kocsikkal várjuk az utasainkat.
 • A menetrendváltástól légkondicionált és alacsonypadlós vonatok közlekednek az eddiginél gyakrabban Hegyeshalomból a történelmi koronázó város, Szlovákia fővárosáig, így biztosítva könnyebb és kiszámíthatóbb elérést a Dunántúlról.
 • A Kassára közlekedő vonatokban 6 kerékpár elhelyezésére alkalmas kocsi is közlekedik.
 • Az újjáépült, villamosított Püspökladány―Biharkeresztes vasútvonalon naponta 5 pár új vonat indul Bihar megye székhelyére, Nagyváradra.
 • A román államvasút megkezdi a Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonal rekonstrukcióját, amely előreláthatóan hároméves időtartamra módosítja a vonatközlekedést. Kolozsvár és Székelyföld csak kerülővel, megnövekedett menetidővel érhető el.
 • Új nemzetközi összeköttetés létesül Bécs–Budapest-Keleti–Záhony–Csap (Chop) állomások között Tisza-Szamos EuroCity néven. Az új járathoz Csap állomáson közvetlen csatlakozást biztosít Kijevig az ukrán vasúttársaság.

Idén augusztustól 10 vasútvonal esetében vonathelyettesítő buszjáratok közlekednek. Az Építési és Közlekedési Minisztérium felülvizsgálja a korábbi vasúti és a jelenlegi buszközlekedés tapasztalatait, versenyképességét, és figyelembe véve a térségben élők utazásai szokásait még az idei év végén döntés születhet a jövőbeli közlekedési formáról az érintett vonalak esetében. Az új menetrendben vonatközlekedésként szerepelnek az indulási állomások és időpontok. A döntést követően a szokásos felületeinken minél szélesebb körben tájékoztatjuk az érintett lakosságot, utasainkat.

Az új vasúti menetrend elérhető a MÁV-Volán-csoport honlapján a Belföldi utazás/menetrendek/közforgalmú menetrendek menüpontbólA vasúttársaság a vonatok menetrendjét folyamatosan tölti fel az ELVIRA-ba és a MÁV applikációba. Az utasaink november 29-től tudják megváltani elővételben a menetjegyeket a menetrendváltást követő időszakra. A nemzetközi vonatokra – a menetrendváltást követő időszakra – az osztrák, szlovák, cseh, lengyel és svájci úti célokra, továbbá az éjszakai vonatokra már lehet jegyet váltani a nemzetközi pénztárakban, illetve az online értékesítési csatornákon.

A nyári társadalmi egyeztetés alapján bevezetett menetrendi változások

30a számú Budapest―Székesfehérvár vonal:

 • A Velencefürdőről Székesfehérvárra történő utazás megkönnyítése érdekében a Kőbánya-Kispestről 5:27-kor és 6:27-kor induló, Székesfehérvárig közlekedő G43-as gyorsított személyvonatok 6:23-kor, illetve 7:23-kor megállnak Velencefürdő megállóhelyen is, Székesfehérvárra 2 perccel később érkeznek.

77-es számú Aszód―Galgamácsa―Vácrátót―Vác vonal:

 • Lakossági kérésre a Hatvanból 6:24-kor induló, Vácig közlekedő S77-es személyvonat megáll Csörög megállóhelyen is, ezen kívül valamennyi S77-es személyvonat megáll Vác-Alsóváros és Csörög megállóhelyen is.

65-ös számú Pécs―Villány―Magyarbóly vonal:

 • Két új átszállási lehetőséget biztosítunk Villány állomáson Magyarbóly, illetve Mohács felé:
  • új személyvonat indul naponta 21:23-kor Magyarbólyból Villányra, ahol csatlakozást biztosítunk Mohács felé;
  • új személyvonat indul naponta 21:37-kor Villányból Magyarbólyba, így Magyarbóly késő este is elérhető lesz a Pécsről 20:50-kor induló, Mohácsig közlekedő személyvonattal, villányi átszállással;
  • a Magyarbólyból 21:24-kor induló vonat később, 21:51-kor indul, Villány állomáson 1 percet tartózkodik, Pécsre 22:37 helyett 22:40-kor érkezik.

80a számú Budapest―Hatvan vonal:

 • A Budapest-Keletiből 23:55-kor induló személyvonat Hévízgyörk és Galgahévíz megállóhelyeken is megáll.

100-as számú Budapest―Szolnok―Debrecen vonal:

 • A Nyugati pályaudvarról minden nap 19:25-kor új Cívis InterRégió vonat indul Debrecenbe. A megállási rendje azonos a többi Cívis InterRégióval, Szolnokig csak Zuglóban, Kőbánya-Kispesten, Ferihegyen, Cegléden és Abonyban áll meg.

109-es számú Debrecen―Tiszalök vonal:

 • Lakossági kérésre a Debrecenből 5:32-kor induló, Tiszalökig közlekedő 36610-os számú személyvonat megáll Józsa, Hajdúszentgyörgy és Zelemér megállóhelyeken.

110-es számú Debrecen―Nyírbátor―Mátészalka vonal:

 • A 639-es számú Kraszna InterCity Mátészalkáról 11 perccel korábban, 5:10-kor indul és megáll Nyírmihálydiban, Aradványpusztán, Hajdúsámsonban, Dombostanyán és Debrecen-Csapókertnél is. Debrecenbe 6:46-kor érkezik.

 

Fontosabb változások a budapesti elővárosi vonalakon

40a, 42-es vonal

Több zónázóvonat közlekedik Dunaújváros és Budapest között:

 • A 40a számú Budapest―Pusztaszabolcs vasútvonal átépítésével idén már gyors eljutást biztosító zónázóvonatok közlekedtek Budapest és Dunaújváros között. A menetidő közel 20 perccel csökkent a tavalyi menetrendváltástól, így a Budapest-Kelenföld és Dunaújváros távolság zónázóvonattal már 61 perc alatt megtehető. A zónázóvonatok számának bővítésével az új menetrendtől tovább javul és gyorsul a főváros és Dunaújváros közötti vasúti összeköttetés:
  • Munkanapokon új Z42-es zónázóvonatok indulnak Dunaújvárosból a Déli pályaudvarra 4:32-kor és 7:32-kor, továbbá a Déliből 6:15-kor és 20:15-kor Dunaújvárosba. A zónázóvonatok megállási rendje a Budapest―Pusztaszabolcs szakaszon nem változik, továbbra is Budapest-Kelenföldön, Érd felsőn, Százhalombattán, Iváncsán és Pusztaszabolcson állnak meg. A bővítéssel összefüggésben munkanapokon a Déliből 5:50-kor induló személyvonat csak Pusztaszabolcsig, a Dunaújvárosból 4:32-kor és 7:32-kor induló személyvonatok csak Pusztaszabolcstól közlekednek, onnan 5:08-kor és 8:08-kor indulnak.

Változik a megállási rend a Pusztaszabolcs―Dunaújváros szakaszon is:

 • A menetrendváltástól Kulcs megállóhelyen valamennyi vonat megáll feltételes megállási rend szerint, azaz csak akkor, ha van le- vagy felszálló utas.

80a számú Budapest―Hatvan vonal:

 • Az Isaszegről induló G80-as vonatok teljes viszonylatukban 5 perccel később közlekednek.
 • A Keleti pályaudvar felé közlekedő InterCity vonatok 10 perccel később közlekednek, Hatvanból óra 55 perckor indulnak, a Keletibe a következő óra 47-kor érkeznek.
 • A Budapest felé közlekedő Agria és Mátra InterRégió vonatok Hatvanból 5 perccel később indulnak és 5 perccel később érkeznek a Keletibe.

100a számú Budapest―Cegléd―Szolnok vonal:

 • A vonatok a Nyugati pályaudvarról 3 perccel korábban indulnak, ellenkező irányban a Nyugatiba 2 perccel később érkeznek.
 • A Nyugatiból 4:03-kor induló, Nyíregyházáig közlekedő személyvonat korábban, 3:55-kor indul, Ceglédtől változatlan menetrend szerint közlekedik.
 • A Nyugatiból 18:05-kor és 19:05-kor induló, Monorig közlekedő személyvonatok, valamint a Monorról 19:06-kor és 20:06-kor induló, a Nyugatiba közlekedő személyvonatok már nem csak munkanapokon, hanem minden nap közlekednek.
 • A Nyugatiból minden nap 19:25-kor új Cívis InterRégió indul Debrecenbe. A megállási rendje azonos a többi Cívis InterRégió vonatéval: Szolnokig csak Zuglóban, Kőbánya-Kispesten, Ferihegyen, Cegléden és Abonyban áll meg.

120a számú Budapest―Újszász―Szolnok vonal:

 • Hétvégi napokon reggel Szolnokról a G60-as és Nagykátáról az S60-as vonatok 60 helyett 40 percenként közlekednek:
  • A Szolnokról 4:43-kor és 5:23-kor a Keleti pályaudvarra induló G60-as gyorsított személyvonatok, valamint a Nagykátáról 5:41-kor és 6:21-kor induló S60-as személyvonatok már nem csak munkanapokon, hanem minden nap közlekednek.
  • A Szolnokról 5:03-kor induló G60-as gyorsított személyvonat, valamint a Nagykátáról 6:01-kor induló S60-as személyvonat ezentúl nem naponta, hanem csak munkanapokon közlekedik.

142-es számú Budapest―Lajosmizse―Kecskemét vonal:

 • A Nyugatiból valamennyi vonat 3 perccel korábban indul, ellenkező irányból a Nyugatiba pedig 2 perccel később érkeznek.

 

További menetrendi fejlesztések, vonalankénti változások

11-es számú Győr―Veszprém vonal:

 • Munkanapokon új személyvonat közlekedik a Bakonyszentlászló—Győr viszonylatban: Bakonyszentlászlóról 19:38-kor indul, Győrbe 20:35-kor érkezik.

17-es számú Szombathely―Nagykanizsa vonal:

 • A Nagykanizsáról 11:05-kor, 15:05-kor és 19:05-kor induló Pannónia InterRégiók megállnak Gelse, Pötréte, Zalaszentmihály-Pacsa és Búcsúszentlászló állomáson, azonban a Nagykanizsáról 9:10-kor, 13:10-kor és 17:10-kor induló Pannónia InterRégiók Nagykanizsa és Zalaszentiván között nem állnak meg.

20-as számú Budapest―Székesfehérvár―Szombathely vonal:

 • A Szombathelyről 9:05-kor induló, Celldömölkig közlekedő gyorsított személyvonat egész évben naponta közlekedik.

77-es számú Hatvan―Aszód―Galgamácsa―Vácrátót―Vác vonal:

 • A Vácról Aszódra közlekedő személyvonatok – a váci átszállások javítása érdekében – Vácról 14 perccel később, páratlan óra 43 perckor indulnak, Aszódra páros óra 20-kor érkeznek. Aszódon az Eger, illetve a Budapest felé közlekedő Agria InterRégiókhoz csatlakoznak.

78-as számú Aszód―Balassagyarmat―Ipolytarnóc vonal:

 • Az utolsó, Balassagyarmatra induló személyvonat 5 perccel később, 21:55-kor indul, hogy megőrizze a csatlakozását a később közlekedő Gyöngyös felől érkező Mátra InterRégió vonattól.

81-es számú Hatvan―Somoskőújfalu vonal:

 • A hatvani InterCity csatlakozások javítása érdekében a vonatok mindkét irányban 4-4 perccel később közlekednek – a hajnali első vonatpár kivételével.

82-es számú Hatvan―Szolnok vonal:

 • A hajnali, kora reggeli személyvonatok, valamint a Hatvanból 22:20-kor induló, Szolnokig közlekedő személyvonat kivételével valamennyi vonat menetrendje változik:
  • Hatvanból óra 1 perckor indulnak, Szolnokra a következő óra 26-ra érkeznek.
  • Szolnokról óra 21 perckor indulnak, Hatvanba a következő óra 46-ra érkeznek.
  • A Hatvanból 13:01-kor és 15:01-kor, valamint a Szolnokról 17:21-kor induló személyvonatok nem állnak meg Meggyespele és Portelek megállóhelyen.

85-ös számú Vámosgyörk―Gyöngyös vonal:

 • A Mátra InterRégió vonatok Gyöngyösről 5 perccel később, óra 3 perc helyett óra 8-kor indulnak, a Keleti pályaudvarra óra 35-kor érkeznek.
 • A Gyöngyösről 19:08-kor induló Mátra InterRégió feltételesen, Kitérőgyár megállóhelyen is megáll, amennyiben van le- vagy felszálló utas.

90-es számú Miskolc―Hidasnémeti vonal:

 • A Hidasnémetiről 7:14-kor induló, Miskolcig közlekedő személyvonat Miskolcra 5 perccel korábban, 8:26-kor érkezik, megteremtve az átszállás lehetőségét Budapest felé a 8:33-kor induló Tokaj InterCity-re.
 • A Kassáról Budapestre közlekedő Hernád InterCity-k Miskolcra 3 perccel később érkeznek.

100-as számú Budapest―Szolnok―Debrecen―Nyíregyháza―Záhony vonal:

 • A vonatok a Nyugati pályaudvarról 3 perccel korábban indulnak, illetve a Nyugatiba 2 perccel később érkeznek.
 • A Püspökladányból 4:48-kor Nyíregyházára induló személyvonat a debreceni hivatásforgalmi (munkábajárási) igényeknek megfelelve korábban közlekedik, Püspökladányból 4:36-kor indul, Debrecenbe 5:10-kor érkezik, Debrecentől Nyíregyházáig változatlan menetrend szerint közlekedik.
 • Az Észak-Erdélybe közlekedő távolsági nemzetközi vonatok Biharkeresztes helyett Debrecen―Nyírábrány felé, felől közlekednek:
  • A 367-es számú Hargita InterCity a Keletiből egy órával korábban, 6:40-kor indul, Debrecenbe 9:25-kor érkezik. A megállási rendje Püspökladányig változatlan, Püspökladány és Debrecen között nem áll meg.
  • A 407-es Corona InterCity a Keletiből változatlanul 17:40-kor indul, Debrecenbe 20:25-kor érkezik. A megállási rendje Püspökladányig változatlan, Püspökladány és Debrecen között nem áll meg.
  • A 366-os számú Hargita InterCity Debrecenből 20:15-kor indul, a Keletibe 23:00-kor érkezik, Debrecen és Szolnok között csak Püspökladány állomáson áll meg.
  • A 406-os számú Corona InterCity Debrecenből 7 órakor indul, a Keletibe 9:55-kor érkezik, Debrecen és Szolnok között csak Püspökladányban áll meg.
  • A 143-as és 146-os számú Transilvania-Szamos EuroCity vonatok Bécs–Budapest-Keleti–Záhony–Csap (Chop) állomások között közlekednek. A járathoz Csapnál csatlakozást fog biztosítani Kijevig az ukrán vasúttársaság.
  • A 686-os és 687-es számú Szamos EuroCity vonatok Debrecen és Nagybánya között közlekednek, Debrecen és Nagyvárad között közvetlen kocsikat továbbítanak Érmihályfalva érintésével, megteremtve a közvetlen Bécs–Budapest–Debrecen–Nagyvárad összeköttetést.
 • A Nyugatiból 19:25-kor induló új Cívis InterRégió közlekedése miatt a 149-es Hortobágy EuroCity nem áll meg Szajol, Törökszentmiklós, Fegyvernek-Örményes, Kisújszállás, Karcag, Kaba és Ebes állomásokon.
 • A vasárnapi közlekedési rend szerinti napokon Zajtától a Nyugati pályaudvarig közlekedő Hétmérföldes sebesvonat – az alacsony kihasználtság miatt – nem közlekedik.

Új, ütemes menetrendi struktúra a 101-es számú Püspökladány―Biharkeresztes vonalon

Idén befejeződött a Püspökladány―Biharkeresztes vasútvonal felújítása és villamosítása, ezért a vonatok újra 100 km/h-ás sebességgel közlekedhetnek, korszerű elektronikus biztosítóberendezést és utastájékoztató rendszert építettek ki, továbbá akadálymentesített magasperonok épültek, valamint megindulhatott a villamos vontatás.

Ennek köszönhetően a menetrend is megújul: az utasok számára kiszámíthatóbb, ütemes menetrend lép életbe, csökken az eljutási idő, javulnak a csatlakozások, egyenletesebb kínálat valósul meg a menetrendváltástól.

 • A reggeli időszakban a vonatok az ütemes menetrendtől kis mértékben eltérve közlekednek, így a Debrecen felé irányuló hivatásforgalmat (munkába, iskolába járást) kedvező püspökladányi átszállással szolgáljuk ki.
 • Napközben és este a vonatok már ütemes menetrend szerint 60-120 percenkenként, azon belül 10 órától 21 óráig óránként közlekednek mindkét irányban. A vonatok menetrendjét a püspökladányi csatlakozások figyelembevételével alakítottuk ki:
  • a Biharkeresztes felé közlekedő vonatok Püspökladányból óra 30 perckor indulnak, Budapest felől a Tokaj és Nyírség InterCity vonatokhoz, míg Debrecen felől a Cívis InterRégió vonatokhoz csatlakoznak,
  • a Biharkeresztes felől érkező vonatok Püspökladányba óra 28-kor érkeznek, Budapest felé a Tokaj és Nyírség InterCity vonatokra, míg Debrecen felé a Cívis InterRégiókra biztosítják az átszállást.
 • Az esti időszakban bővül az üzemidő: az utolsó vonat Biharkeresztesről Püspökladányba 20:42-kor, míg Püspökladányból Biharkeresztesre 22:30-kor indul.
 • A román vasúttársaság területén végzett pályafelújítási munkák miatt a nemzetközi távolsági vonatok Biharkeresztes helyett Nyírábrány, illetve Lőkösháza felé közlekednek.
 • A belföldi ütemes menetrendbe integrálva, Püspökladány—Nagyvárad viszonylatban öt pár személyvonat közlekedik. Ezzel – püspökladányi átszállással - megvalósul a jelenleginél ütemesebb, kedvezőbb nagyváradi összeköttetés.

105-ös számú Debrecen―Nyírábrány vonal:

 • A Debrecenből 6:47-kor induló, Nagyváradig közlekedő személyvonat csak Debrecen és Nyírábrány között közlekedik.
 • Az Észak-Erdélybe közlekedő távolsági nemzetközi vonatok Biharkeresztes helyett Nyírábrány átmenetben közlekednek:
  • A 367-es számú Hargita InterCity a Keletiből egy órával korábban, 6:40-kor, Debrecenből 9:40-kor indul, Debrecen és Nyírábrány között nem áll meg.
  • A 407-es számú Corona InterCity a Keletiből 17:40-kor, Debrecenből 20:40-kor indul, Debrecen és Nyírábrány között nem áll meg.
  • A 366-os számú Hargita InterCity Nyírábrányból 19:20-kor indul, Debrecenbe 20 órakor, a Keletibe 23 órakor érkezik. Nyírábrány és Debrecen között Szentannapuszta kivételével minden állomáson és megállóhelyen megáll.
  • A 406-os számú Corona InterCity a Nyírábrányból 6:05-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat menetrendjében közlekedik, Debrecenbe 6:45-kor, a Keletibe 9:55-kor érkezik.
 • A 687-es számú Szamos EuroCity 10 perccel később közlekedik, Nyírábrányból 10:29-kor indul, Debrecenbe pedig 11:09-kor érkezik.
 • A Debrecenből 11:05-kor induló, Nyírábrányig közlekedő személyvonat 5 perccel később közlekedik.

108-as számú Debrecen―Füzesabony vonal:

 • A hivatásforgalmi, azaz a munkábajárási igényeket kiszolgálva az alábbi vonatok megállnak Macs Ipari Park megállóhelyen is:
  • a Tiszafüredről 3:35-kor induló, Tiszafürdeig közlekedő személyvonat,
  • a Debrecenből 4:42-kor induló, Egerig közlekedő InterRégió vonat,
  • a Debrecenből 22:48-kor induló, Tiszafüredig közlekedő személyvonat.

 

A szolgáltatási hatékonyság javítása érdekében menetrendi változások Mátészalka térségében

110-es számú Debrecen―Nyírbátor―Mátészalka vonal:

 • A Debrecen—Fehérgyarmat viszonylatú személyvonatok – a Debrecenből munkanapokon 13:58-kor és a naponta 15:13-kor induló, valamint a Fehérgyarmatról 18:32-kor induló személyvonatok kivételével – Debrecentől csak Mátészalkáig, illetve csak Mátészalkától Debrecenig közlekednek.
 • A Mátészalkáról eddig 4:01-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat 14 perccel később közlekedik, Mátészalkáról 4:15-kor indul, Debrecenbe 5:57-kor érkezik.
 • A Mátészalkáról eddig 4:47-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat később közlekedik, Mátészalkáról 5:28-kor indul, Debrecenbe 7:15-kor érkezik, helyette a Kraszna IC több helyen megáll, és Debrecenbe 6:46-kor érkezik.
 • A munkanapokon Nyírgelséről 6:24-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat helyett a Mátészalkáról 5:28-kor induló személyvonat közlekedik, amely Debrecenbe 7:15-kor érkezik.
 • A Debrecenből 4:51-kor induló, Mátészalkáig közlekedő személyvonat Debrecenből 16 perccel később, 5:07-kor indul, és 6:59-re érkezik Mátészalkára.
 • A vasárnaponként közlekedő Zajta―Debrecen―Budapest viszonylatú Hétmérföldes sebesvonat nem közlekedik az alacsony kihasználtság miatt. Helyette Zajta és Debrecen között személyvonat szállítja az utasokat. Zajtáról 14:25-kor indul, Debrecenbe 17:57-kor érkezik.

111-es számú Mátészalka―Záhony vonal:

 • Új menetrendi struktúrát vezet be a MÁV-START. A Vásárosnamény—Mátészalka—Fehérgyarmat útvonalon 3, ellenkező irányban pedig 4 közvetlen vonat közlekedik, míg a Mátészalka―Záhony viszonylatban közlekedő vonatok többsége csak Mátészalka és Vásárosnamény, illetve Vásárosnamény és Záhony között közlekedik. Mátészalkán a csatlakozásokat biztosítjuk Debrecen felé.
 • A munkanap délelőtti időszakban új személyvonat közlekedik Mátészalka és Vásárosnamény között.

 

113-as számú Nyíregyháza―Mátészalka―Zajta vonal:

 • A Debrecen—Fehérgyarmat viszonylatú személyvonatok – a Debrecenből munkanapokon 13:58-kor és a naponta 15:13-kor induló, valamint a Fehérgyarmatról 18:32-kor induló személyvonatok kivételével – Debrecentől csak Mátészalkáig, illetve csak Mátészalkától Debrecenig közlekednek.
 • Új viszonylaton, a Vásárosnamény—Mátészalka—Fehérgyarmat útvonalon 3, visszaútban 4 közvetlen vonat közlekedik.
 • A vasárnapi közlekedési rend szerinti napokon Zajtáról 14:34-kor induló, Budapestig közlekedő Hétmérföldes sebesvonat nem közlekedik. Helyette Zajta és Debrecen között személyvonat közlekedik, amely Zajtáról 14:25-kor indul, Debrecenbe 17:57-kor érkezik.

115-ös Tiborszállás―Mátészalka vonal:

 • A kishatárforgalmi vonatok csak belföldön közlekednek, Tiborszállás és Nagykároly között – az alacsony utasforgalom miatt – a személyszállítás megszűnik.
 • A Nagykároly―Mátészalka viszonylaton közlekedő, Tiborszállásról 17:23-kor induló személyvonat belföldi pótlás nélkül megszűnik.
 • A Vásárosnamény, Záhony felé, illetve felől közlekedő személyvonatok útvonala Tiborszállás―Mátészalka, illetve Mátészalka―Tiborszállás útvonalra rövidül.

 

128-as számú Békéscsaba―Kötegyán―Vésztő―Püspökladány vonal:

 • A Vésztőről 3:13-kor induló, Püspökladányig közlekedő személyvonat korábban közlekedik, Vésztőről 3:03-kor indul, Püspökladányba 4:31-kor érkezik. A módosításra a püspökladányi, Debrecen irányú csatlakozás megőrzése miatt van szükség, ugyanis a Püspökladányból 4:48-kor induló, Nyíregyházáig közlekedő személyvonat is korábban közlekedik, Püspökladányból 4:36-kor indul.
 • Az alacsony utasforgalom miatt a Gyulai városerdő megállóhelyen csak két vonat áll meg, március 15-től november 3-ig:
  • a Vésztőről 7:39-kor induló, Békéscsabáig közlekedő személyvonat 8:50-kor;
  • a Vésztőről 9:39-kor induló, Békéscsabáig közlekedő személyvonat 10:50-kor.

 

A TramTrain járatok változásai

131A,  131-es Szeged vasútállomás—Hódmezővásárhely vasútállomás TramTrain vonal:

 • A hétvégi éjszakai TramTrain járatok közlekedési rendje módosul: Szeged vasútállomásról a 0:30-tól 3:30-ig óránként történő közlekedés helyett 1:05-kor, 2:05-kor és 3:05-kor indulnak, míg Hódmezővásárhelyről az eddigi 23:30-as, 0:34-es, 1:34-es és 2:34-es indulások  helyett 0:07-kor, 1:09-kor és 2:09-kor indulnak vasútvillamosok.
  • A módosítás eredményeként szombaton és vasárnap kedvező csatlakozás lesz a Budapest felől Szegedre 0:47-kor érkező személyvonatról Hódmezővásárhely felé, továbbá a Hódmezővásárhelyről 2:09-kor induló TramTrain járatról a Szegedről 3:25-kor a Nyugati pályaudvarra induló személyvonatra.
 • A városi és távolsági forgalomhoz igazodva év végi korlátozásokat vezetünk be a TramTrain szolgáltatásban:
  • december 24-től 26-ig, valamint december 31-én a délutáni és esti járatok órás ütemben közlekednek,
  • december 25-én és 26-án nem közlekednek az éjszakai járatok,
  • a Szeged vasútállomásról 4:17-kor induló, valamint a Szeged-Rókus vasútállomásról 3:50-kor induló járatok december 25-én nem közlekednek.

 

A menetrend, valamint a csatlakozási rendszer stabilizálását célzó intézkedések

Egyes vasútvonalakon a menetrendszerűség, pontosság javítása, továbbá a csatlakozások megbízhatóságának növelése érdekében bizonyos vonatok menetidejét kismértékben növeltük, illetve vonatok közlekedési idejét pár perccel módosítottuk.

80-as számú Budapest―Hatvan―Miskolc―Szerencs―Sátoraljaújhely vonal:

 • A Keleti pályaudvar felé közlekedő InterCity-k Miskolcról 3 perccel később, óra 33 perckor indulnak, menetidejük Budapestig 9 perccel hosszabb, a Budapest felé közlekedő Agria InterRégió vonatok menetideje 5 perccel megnövekszik, a Keletibe óra 5-kor érkeznek.
 • A főváros felé közlekedő Mátra InteRégió vonatok 5 perccel később, óra 35-kor érkeznek Budapestre.
 • A Miskolc–Tiszai –Füzesabony irányban közlekedő személyvonatok 12 perccel korábban, óra 21-kor indulnak Miskolcról.

94-es számú Miskolc―Tornanádaska vonal:

 • A vonalon 10-14 perccel nő az eljutási idő.
 • A Miskolc-Tiszairól 4:54-kor induló személyvonat 4:33-kor indul, Tornanádaskára 6:32 helyett 6:29-kor érkezik, a 6:59-kor induló személyvonat 7 órakor indul, Tornanádaskára 14 perccel később, 8:56-kor érkezik.
 • Napközben a Miskolc-Tiszairól páratlan óra 2 perckor induló személyvonatok 11 perccel korábban, páros óra 51-kor indulnak, de Tornanádaskára a jelenlegihez képest 2 perccel később, óra 38-kor érkeznek.
 • A Miskolc-Tiszairól 21:02-kor induló személyvonat 21:12-kor indul, Tornanádaskára 22:36 helyett 22:59-kor érkezik.
 • Tornanádaskáról a hajnali első vonat 3:50 helyett 3:19-kor indul, Miskolcra 5:23 helyett 5:06-kor érkezik.
 • A Tornanádaskáról 5:06-kor induló személyvonat 5:01-kor indul, Miskolcra 6:58-kor érkezik.
 • A Szendrőről 6:28-kor induló, Miskolcig közlekedő személyvonat korábban, 6:20-kor indul, Miskolc-Tiszaira 7:26-kor érkezik.
 • A Tornanádaskáról 6:46-kor induló személyvonat 6:43-kor indul, Miskolc-Tiszaira 4 perccel később, 8:29-kor érkezik.
 • A nap további részében a Tornanádaskáról páratlan óra 14 perckor induló vonatok 2 perccel korábban, óra 12-kor indulnak, de Miskolc-Tiszaira a jelenlegihez képest 12 perccel később, páratlan óra 8 perckor érkeznek.

100-as számú Budapest―Szolnok―Debrecen―Nyíregyháza―Záhony vonal:

 • A vonatok a Nyugati pályaudvarról 3 perccel korábban indulnak, illetve a Nyugatiba 2 perccel később érkeznek.
 • Az InterCity vonatok menettartama Budapest-Nyugati és Nyíregyháza között 6 perccel, Nyíregyháza és Budapest között 5 perccel növekszik.

102 -es Kál-Kápolna―Kisújszállás vonal:

 • A Kisköre és Kisújszállás szakaszon 4-5 perccel nő a menetidő, a vonal két végállomásán csak úgy biztosíthatóak a kedvező, rövid idejű csatlakozások, ha naponta négy esetben a Kisújszállásról Kál-Kápolnára közlekedő személyvonatok 54 percet tartózkodnak Kisköre állomáson, egyes vonatok pedig 1-2 órával később közlekednek. A vonalon összeségében háromórás vonatkövetés alakul ki.

140-es számú Budapest―Cegléd―Szeged vonal:

 • A távolsági vonatok Nyugati pályaudvarról 3 perccel korábban indulnak és Szegedre 1 perccel később érkeznek, ellenkező irányban a vonatok pedig 1 perccel korábban indulnak Szegedről és a Nyugatiba 2 perccel később érkeznek.

142-es számú Budapest―Lajosmizse―Kecskemét vonal:

 • A Nyugati pályaudvarról hétvégi és ünnepnapokon 5:18-kor, 7:18-kor, 13:18-kor és 19:18-kor induló és Kecskemét állomásig közvetlenül közlekedő S21-es vonatok (2920, 2922, 2944 és 2928-as számú) csak Lajosmizséig közlekednek, így Lajosmizse állomáson a Kecskemét felé utazóknak másik vonatra kell átszállni.
 • Lajosmizséről – a budapesti vonatokhoz 3 perces átszállással csatlakozva – hétvégi és ünnepnapokon S210-es személyvonatok (32752, 32754, 32756 és 32758) indulnak Kecskemét állomásra 7:20-kor, 9:20-kor, 17:20-kor és 21:20-kor. Kecskemétre 7:56-kor, 9:56-kor, 17:56-kor és 21:56-kor érkeznek.
 • A Kecskemét állomásról hétvégi és ünnepnapokon 8:07-kor, 10:04-kor és 16:04-kor a Nyugati pályaudvarra induló S21-es vonatok (2957, 2915 és 2933) csak Lajosmizsétől közlekednek, így Lajosmizse állomáson a Nyugati felé utazóknak másik vonatra kell átszállni.
 • Kecskemétről hétvégi és ünnepnapokon S210-es személyvonatok (32759, 32757, 32753 és 32751) indulnak Lajosmizse állomásra 6:01-kor, 8:01-kor, 16:01-kor és 20:01-kor. Lajosmizsére 6:37-kor, 8:37-kor, 16:37-kor és 20:37-kor érkeznek. Itt 3 perces átszállási idővel csatlakoznak a Lajosmizséről Budapest felé közlekedő S21-es vonatokhoz.

 

A feltételes megállások bővülése

Már csaknem húsz vasútvonal számos megállóhelye esetében feltételes megállási rend szerint állnak meg a vonatok. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján további egy tucat vasútvonalon vezetjük be a feltételes megállási rendet, amelynek lényege, hogy a megállóhelyeken a vonatok csak akkor állnak meg, ha van le- vagy felszálló utas. Ennek révén pontosabbá válhatnak a vonatok, csökken a megállásokat követő újraindulás, felgyorsulás okozta többlet üzemanyag-, illetve áramfogyasztás.

Fontos, hogy abban az esetben, ha a járművön nincs leszállásjelző, a vonat minden esetben megáll a feltételes megállóhelyeken is.

A következő vasútvonalak megállóhelyein feltételes megállási rendet vezetünk be:

 • a 12-es számú Tatabánya―Oroszlány vonalon
 • a 29-es számú Székesfehérvár―Tapolca vonalon Balatonakarattya, Csittényhegy, Káptalanfüred, Csopak és Balatonarács megállóhelyeken – a személyvonatok és a Katica InterRégió vonatok esetében,
 • a 30-as számú Székesfehérvár—Nagykanizsa vonalon Polgárdi-Tekerespuszta, Balatonvilágos és Szabadifürdő megállóhelyeken – a személyvonatok és az InterRégió vonatok esetében,
 • a 42-es számú Pusztaszabolcs―Dunaújváros vonalon Kulcs megállóhelyen valamennyi vonat esetében,
 • a 71-es számú Budapest―Vácrátót―Vác vonalon Alagimajor megállóhelyen
 • a 75-ös számú Vác―Balassagyarmat vonalon Fenyveshegy, Berkenye, Borsosberény, Drégelyvár, Sáferkút, Drégely, Ipolyvece, Dejtár és Ipolyszög megállóhelyeken valamennyi vonat esetében,
 • a 77-es számú Aszód―Galgamácsa―Vácrátót―Vác vonalon
 • a 78-as számú Aszód―Balassagyarmat―Ipolytarnóc vonalon Iklad-Domony, Iklad-Domony felső, Galgagyörk, Püspökhatvan, Galgaguta, Becske alsó, Mohora és Szügy megállóhelyeken  valamennyi vonat esetében,
 • a 80-as számú Budapest―Hatvan―Miskolc―Szerencs―Sátoraljaújhely vonalon, Karácsond megállóhelyen – a Keleti pályaudvarról 5 órakor és 20 órakor Egerbe induló Agria InterRégió vonatok, a Keletiből 22:55-kor Füzesabonyba induló személyvonat, a Füzesabonyból 3:21-kor a Keletibe induló személyvonat, valamint az Egerből 5:02-kor és 6:02-kor a Budapestre induló Agria InterRégió esetében,
 • a 81-es számú Hatvan―Somoskőújfalu vonalon
 • a 87a számú Füzesabony―Eger vonalon Andornaktálya megállóhelyen az Egerből 5:02-kor Keletibe induló 5509-es számú és a Keletiből 19 órakor Egerbe induló 548-as számú Agria InterRégió esetében,
 • a 142-es számú Budapest―Lajosmizse―Kecskemét vonalon Lajosmizse alsó, Klábertelep, Felsőméntelek, Méntelek, Alsóméntelek, Nagynyír, Úrihegy és Miklóstelep megállóhelyeken,valamennyi vonat esetében.

Jelenleg az következő vonalszakaszokon van érvényben feltételes megállási rend:

Kaposvár―Fonyód―Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk, Pusztaszabolcs–Pécs, Sárbogárd–Bátaszék–Baja, Zalaszentiván–Nagykanizsa–Gyékényes–Pécs, Vámosgyörk–Gyöngyös, Budapest–Újszász–Szolnok, Sárbogárd–Bátaszék, Bátaszék–Baja–Kiskunhalas, Szentlőrinc–Sellye, Pécs–Villány–Magyarbóly, Villány–Mohács, Zalaegerszeg–Rédics, Székesfehérvár–Balatonfüred, Pusztaszabolcs–Székesfehérvár, Székesfehérvár–Sárbogárd vonalak, valamint a Szeged és Hódmezővásárhely közötti tram-train járatok.

Menetrendváltás 2023/2024

A nemzetközi közlekedés változásai

Jelentősen növekszik a nemzetközi vasúti forgalom, ám folyamatosan zajlik a fő vasúti vonalak átépítése is, ezekhez alkalmazkodnak az európai vasúttársaságok is. Új összeköttetések és kerülő útvonalak is szerepelnek a decembertől érvényes közlekedési rendben.

Újrainduló étkezőkocsi-szolgáltatás a Budapes–Bécs és a Záhony–Bécs közötti EuroCity-vonatokban:

 • Menetrendváltástól ismét közlekednek a pandémia kezdetekor, 2020 tavaszán leállított étkezőkocsik a Budapest és Bécs közötti EuroCity-vonatokban, valamint a Záhony és Bécs közötti Hortobágy EuroCity-ben. Az érintett vonatok: EC 140-es és 149-es Hortobágy, EC 142-es és 145-ös Liszt Ferenc, EC 144-es és 341-es Csárdás, EC 148-es és 141-es Semmelweis, EC 340-es és 147-es Lehár EuroCity. Az EC 146-os és 143-as Transilvania vonatpárban a Bécs–Budapest–Kolozsvár útvonalon, valamint a 346-os és 347-es Dacia-Corvin vonatpárban a Budapest–Bécs viszonylaton jelenleg is közlekedik étkezőkocsi, a fejlesztéssel pedig a teljes üzemidőben kétóránként elérhetővé válhat az Utasellátó-szolgáltatás a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon.

Új Bécs–Záhony–Csap közötti közvetlen EuroCity:

 • A 2023/2024-es menetrendi évben - a romániai pályafelújítási munkálatok miatt - a jelenlegi 143-as és 146-os számú Transilvania-Szamos EuroCity-vonatok közlekedése módosul. A közvetlen kolozsvári vonatrész helyett elindul a Tisza EC, Bécs–Budapest-Keleti–Záhony–Csap (Chop) állomások között közlekedik, a Bécs – Nagybánya Szamos EC-vel egyesítve. A menetrendváltástól ezért a vonatok Tisza-Szamos néven közlekednek. A járathoz Csap állomáson csatlakozást fog biztosítani az ukrán vasúttársaság Lembergen át Kijevig.
 • A 686-os és 687-es számú Szamos EuroCity vonatok Debrecen és Nagybánya között közlekednek, Debrecen és Nagyvárad között közvetlen kocsikat továbbítanak Érmihályfalva érintésével, megteremtve a közvetlen Bécs–Budapest–Debrecen–Nagyvárad összeköttetést.
 • A Záhony és Csap között közlekedő kishatárforgalmi vonatok menetrendje módosul, az utolsó kishatárforgalmi vonat Csap irányába csatlakozást biztosít Záhonyban a Budapest felől érkező utolsó InterCity vonathoz.

Pozsony jobb elérése a Dunántúlról:

 • A menetrendváltástól légkondicionált és alacsonypadlós vonatok közlekednek az eddiginél gyakrabban Hegyeshalomból a történelmi koronázóváros, Szlovákia fővárosáig, így biztosítva könnyebb és kiszámíthatóbb elérést a Dunántúlról.

Prága, Drezda, Berlin éjszakai vonattal:

 • A Metropol EuroNight éjszakai, háló- és fekvőhelyes kocsikkal közlekedő vonat a hagyományos útvonalára visszatér: ismét Prága és Drezda érintésével közlekedik. (Az elmúlt években pályafelújítás miatt Ostraván, Wroclawon és Odera-Frankfurton át járt.) Ennek köszönhetően nagyon kedvező érkezési és indulási időpontokat kínálunk Berlinbe, mivel reggel 8 után nem sokkal érkezik és este fél nyolckor indul vissza. A magyarok által nagyon kedvelt Szászország újra elérhető éjszakai vonattal. A Budapest―Prága éjszakai vonatrész ezentúl több fekvőhelyet kínál, hogy kiszolgálja a megnövekedett igényeket, emellett felújított cseh éjszakai kocsikkal várjuk az utasainkat.

Kerékpárral a Felvidékre:

 • A Kassára közlekedő vonatokban ezentúl 6 kerékpár elhelyezésére alkalmas kocsi is közlekedik, így Kelet-Szlovákia hegyibringás terepei, vagy a történelmi nevezetességeket fölfűző túrautak könnyen elérhetőek.

Megkezdődik a Kolozsvár–Nagyvárad  vasútvonal rekonstrukciója:

 • A román államvasút megkezdi a Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonal rekonstrukcióját, amely előreláthatóan hároméves időtartamra módosítja a vonatközlekedést. Kolozsvár és Székelyföld csak kerülővel, megnövekedett menetidővel érhető el.
 • A Székelyföldön át Brassóba közlekedő Corona és Hargita IC vonatok Debrecenen át, a Szilágyságon (Zilahon és Zsibón) közlekednek, Kolozsvárt nem érintik.
 • Magyarországról az  Arad–Gyulafehérvár–Nagyenyed útvonalon érhető el. A Transilvania EC vonat helyett a Claudiopolis InterCity ezen az útvonalon biztosítja Budapest és Kolozsvár kapcsolatát, a Corvin éjszakai vonatban pedig a hálókocsi helyett fekvőhelyes kocsi közlekedik a nagyobb kapacitás biztosítása érdekében.

Új közlekedési rend Biharban:

 • Az újjáépült, villamosított Püspökladány―Biharkeresztes vasútvonalon naponta 5 pár vonat biztosítja Nagyvárad elérését Püspökladányból. Ezekhez a vonatokhoz Budapest felől kedvező csatlakozások érhetőek el, melyek a korábbi vonatokhoz képest gyorsabb eljutást biztosítanak Bihar megye székhelyére. A Romániába közlekedő távolsági vonatok a kerülő útirány miatt Biharkeresztest nem érintik.

 

Budapest, 2023. november 28.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság