Zavartalan a vonatforgalom Ausztria és Magyarország között

2022. november 27. vasárnap, 15.11 / Utolsó módosítás: 2022. november 29. kedd, 07.10

Frissítés kedden 7 órakor:

Hétfő éjfélkor befejeződött az osztrák vasutasok 24 órás munkabeszüntetése, újraindult a vonatforgalom Ausztriában, nincsenek fennakadások a nemzetközi közlekedésben.

Kedden reggel még a Kálmán Imre EuroNight (EN 463) csak a magyarországi szakaszon, Hegyeshalomtól Budapestig közlekedik.

Járműhiba miatt a Bécsből 7:17-kor Győrbe induló EuRegio (9437) nem közlekedik.


Előzmény:

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint november 28-án, hétfőn 24 órás munkabeszüntetésre kerül sor. Hétfőn 0-tól 24 óráig az ÖBB teljes hálózatán felfüggesztik a vonatközlekedést. Már vasárnap este is lehet forgalmi változásokra számítani Ausztriában, illetve az onnan közlekedő EuroNight vonatoknál is. Javasoljuk az Ausztria felé, felől utazóknak, hogy feltétlenül tájékozódjanak az ÖBB és a MÁV  utastájékoztatási felületein, illetve ügyfélszolgálatainál.

A szolgáltatási területükön a vonatközlekedés teljesen szünetelni fog hétfőn egész nap, az ÖBB pótlóbuszokat sem szervez. A MÁV-START magyar-osztrák viszonylatú és azon túlmenő nemzetközi vonatai az eredeti menetrendjük szerint, de csak Hegyeshalom, illetve Szentgotthárd határállomásokig közlekednek és onnan indulnak vissza Budapestre. A Hegyeshalom állomáson át közlekedő bécsi elővárosi vonatok osztrák területen nem közlekednek, az EuRegio vonatok ezért csak Győr és Hegyeshalom között járnak. A Hegyeshalomból induló bécsi elővárosi vonatok is a teljes útvonalukon kimaradnak a menetrendből.

Az alábbi változásokra kell számítani.

Budapest–Bécs nappali vonatok:

  • 28-án, hétfőn Budapest és Bécs között az összes távolsági (Railjet Xpress és EuroCity) vonat csak Hegyeshalomig közlekedik.
  • A Záhony és Bécs közötti Hortobágy EuroCity (EC 140), illetve a Bukarest–Bécs közötti Dacia nemzetközi gyorsvonatokkal (12346, 12347) a Keleti pályaudvaron keresztül - tranzitban - utazóknak másik vonatra kell átszállniuk a Keletiben.
  • 27-én és 28-án, hétfőn a 462-es számú Kálmán Imre EuroNight csak Hegyeshalomig közlekedik, 28-án és 29-én, kedden a 463-as számú csak Hegyeshalomtól Budapestig közlekedik.

Budapest–Graz nappali vonatok:

  • A vasárnapi, Budapestről 16:15-kor – Szombathelyen, Szentgotthárdon, Grazon át – Ljubljanába induló Dráva InterCity (IC 310) még közlekedni fog a teljes útvonalán.
  • Hétfőn már csak a szlovén-osztrák határig közlekedik a Ljubljanából induló IC311-es számú Dráva InterCity.
  • Előreláthatóan, 27-én a Keleti pályaudvarról Grazba 8:15-kor induló Mura InterCity (IC 312) csak Szentgotthárdig közlekedik, 16:06-kor onnan indul Budapestre az IC313-as Mura InterCity.
  • Hétfőn a Ljubljanából induló IC311-es számú Dráva InterCity az osztrák szakaszon nem közlekedik. Egy tartalék motorvonat 10:06-kor menetrend szerint indul Szentgotthárdról, melyről Szombathelyen át kell szállni egy intercity szerelvénybe.

Éjszakai vonatok:

A sztrájk érinti a Budapest és München, valamint Budapest és Zürich között közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonatot is:

  • Budapestről az EN462-es vonat 27-én és 28-án este csak Hegyeshalomig közlekedik, éjszakai kocsikat nem továbbít.
  • Ellenkező irányban, 27-én és 28-án az éjszakai kocsik Münchenből és Zürichből nem indulnak el.
  • 28-án és 29-én reggel az EN463-as vonat Hegyeshalomtól Budapestig közlekedik.

Lemondás az utazásról:

A november 28-ra Ausztriába, illetve Ausztrián át irányuló utazásra, valamint visszaútra szóló menetjegyek díjmentesen visszaválhatók, vagy idén december 5-ig a jegyen feltüntetett viszonylatban felhasználhatók. A nappali időszakban közlekedő, helybiztosítást is magában foglaló jegyek esetén, – az utas kérésére – a MÁV-START új helybiztosítást ad ki.

Az éjszakai vonatra szóló jegyek árát a vasútvállalat teljes egészében visszatéríti. Új jegy vásárlása esetén csak a még elérhető ajánlatokat tudja biztosítani.

Amennyiben csak drágább jegy kiadása lehetséges az utas részére, akkor a két jegy ára közötti különbözetre méltányossági kérelmet nyújthat be az ügyfélszolgálathoz.

A menetjegy visszaváltást, vagy más időpontra érvényesítést a nemzetközi jegypénztárakban, az elektronikusan vásárolt jegyek esetében az informacio [KUKAC] mav-start.hu címen intézhetik az utasok.

Tájékozódási lehetőségek:

Kérjük utasainkat, hogy tájékozódjanak az osztrák vasút (ÖBB) honlapján is, amely itt érhető el: https://www.oebb.at/de/neuigkeiten/streikankuendigung

Az aktuális helyzetről tájékozódhatnak a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu), a MÁVINFORM Facebook oldalán, a MÁV mobilalkalmazásban, illetve információt kaphatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Yettel-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es számot.

Térképes tájékoztató