Szerdától péntekig pótlóbuszok járnak Gárdony–Székesfehérvár és Gárdony–Balatonszemes között

2016. május 10. kedd, 13.10 / Utolsó módosítás: 2016. május 10. kedd, 13.13

A székesfehérvári állomás vágányhálózatán végzett felújítások miatt jelentősen csökken a csomópont kapacitása, ezért május 11-én nulla órától 13-án 11 óráig változik a menetrend a Fejér megye székhelyét érintő vasútvonalakon. A szerdától péntek délelőttig tartó átmeneti lezárás a dél-balatoni vonal korszerűsítése miatt jelenleg is érvényes menetrendi módosításnál több vonatot fog érinteni. Ez az alapvágányzár annyiban módosul, hogy Gárdony és Székesfehérvár között is pótlóbuszra kell szállni, illetve a dél-balatoni vonal átépítése miatt a 30-as vonali gyors-, sebes- és InterCity vonatok helyett is autóbuszok közlekednek Gárdony és Balatonszemes között.

  • A Kőbánya-Kispest, illetve Budapest-Déli pályaudvar–Székesfehérvár között közlekedő vonatok változatlan menetrendi időpontokban, de csak Gárdonyig járnak, és onnan térnek vissza a fővárosba. Gárdony–Székesfehérvár között az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.
  • Ezek a pótlóbuszok Agárd vasúti megállóhely helyett Gárdony–Székesfehérvár viszonylatban Agárd, Nádas étterem Volán megállóhelyen, Székesfehérvár–Gárdony viszonylatban Agárd, Strandfürdő bejárati út Volán megállóhelyen, Dinnyés vasúti megállóhely helyett mindkét viszonylatban Dinnyés Seregélyesi elágazás Volán megállóhelyen állnak meg.
  • A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon közlekedő gyors- és személy-vonatok csak Budapest–Gárdony, illetve Balatonszemes–Nagykanizsa között közlekednek. A dél-balatoni vonalon minden InterCity, gyors-, és sebesvonat helyett vonatpótló gyorsbuszok viszik az utasokat a Gárdony–Balatonszemes, illetve a Székesfehérvár–Balatonszemes szakaszokon. A gyorsított buszjáratok az autópályán haladnak, de Siófokot nem érintik, ezért az ide utazókat Székesfehérvár és Siófok között személyvonatok szállítják.
  • A Székesfehérvár–Balatonszemes szakaszon a pótlóbuszok – mindkét irányban – érintik Lepsényt, Siófokot, Zamárdit, Balatonföldvárt, valamint Balatonszárszón a Községház Volán megállót.
  • Budapest-Déli pályaudvar–Gárdony között a vonatok felár megfizetése nélkül vehetők igénybe mindkét irányban.
  • A Budapest–Székesfehérvár–Szombathely vonalon minden gyors- és személyvonat csak Budapest–Gárdony, illetve Székesfehérvár–Szombathely között közlekedik. Gárdony és Székesfehérvár között a már említett vonatpótló buszokkal lehet utazni. A gyorsvonatok az eredeti menetrendhez képest Budapest–Gárdony között 30 perccel korábban, Gárdony–Budapest között pedig 30 perccel később közlekednek. A vágányzár ideje alatt a Budapest-Déli–Zalaegerszeg–Budapest-Déli közötti Göcsej IC vonatpár gyorsvonatként közlekedik. Egyes Budapest–Veszprém, valamint Veszprém–Budapest viszonylatú, munkanapi gyorsvonatok nem közlekednek a május 11-13. között érvényes vágányzári menetrendben, helyettük a Székesfehérvár–Szombathely között közlekedő vonatokkal lehet eljutni ezekre a célállomásokra.
  • A Budapest–Tapolca vonalon ugyancsak módosított menetrend érvényes. Az észak-balatoni vonal gyorsvonatai – Székesfehérvár érintése nélkül – Pusztaszabolcs felé kerülnek, a személyvonatok Székesfehérvárig, illetve onnan közlekednek.
  • A Pusztaszabolcs–Székesfehérvár vonalon továbbra is vágányzári menetrend van érvényben, az utasoknak szabadbattyáni átszállással biztosított az eljutás Székesfehérvárra.

Utastájékoztatási térkép - május 11-13.

Utastájékoztatási térkép - május 11-ig és 13-tól

A MÁV-START a vonatpótló buszokat a korábbi vágányzárak tapasztalatai és az utas-számlálási adatok alapján – szükség szerinti megerősítésekkel – rendelte meg és helyezi forgalomba, az utasforgalmat folyamatosan nyomon követik. 

A vasútvonalak vágányzári menetrendjei a MÁV-csoport honlapján érhetők el: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vaganyzar. Az ELVIRA menetrendi keresőben is megtalálhatók a változások, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálata is az utasok rendelkezésére áll a 06 40 49 49 49-es telefonszámon. Ezen kívül az állomásokon elhelyezett hirdetmények is jelzik a módosításokat.

Budapest, 2016. május 6.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság – MÁVINFORM