Nyugati-nyitás hétfőn

2015. július 5. vasárnap, 18.33 / Utolsó módosítás: 2015. július 6. hétfő, 11.51
Befejeződött a pályaudvar kéthetes karbantartása

Július 6-án, hétfőn hajnaltól újra menetrend szerint indít és fogad személyszállító vonatokat a Nyugati pályaudvar. A kéthetes karbantartás befejezését követően vasárnap sikeresen elvégezték a végállomás berendezéseinek üzempróbáját. A felújítás idejére bevezetett tömegközlekedési változások is megszűnnek hétfőtől.

Vasárnap befejeződött a Nyugati kéthetes karbantartása, a felújított berendezések üzempróbája és műszaki átadása. Július 6-án hajnaltól már az eredeti menetrend szerint fogadja és indítja a vonatokat a főpályaudvar. Az utazóközönség előtt is megnyitják a pályaudvar jelentős részét, azonban a Westend felöli oldalon még terelésre kell számítaniuk az utasoknak. Az aluljáróból felvezető mozgólépcsőknél található várócsarnok Nyugati tér és Westend felé nyíló kapui zárva lesznek július 11-ig, mert itt még tart az álmennyezet javítása. Az utasforgalmat a Westend felöl a tűzoltó bejárati kapun biztosítják.

Hétfőtől megszűntek a pályaudvar lezárásának idejére bevezetett fővárosi járatmódosítások, és a BKK tömegközlekedési eszközein nem fogadják már el a Nyugati pályaudvarra kiállított vasúti jegyeket és bérleteket.

A Nyugati pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát és a vonatok menetrendszerű közlekedését jelentős mértékben javítják a 290 millió forintba kerülő felújítások, amelyeken nyolc vasúti szakterület 150-200 szakembere dolgozott június 22-étől. Olyan halaszthatatlan karbantartási és felújítási munkákat végeztek el a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az utasperonokon és az állomásépületen, amelyeket a vonatforgalom fenntartása mellett nem lehetett volna kivitelezni. Teljesen átvizsgáltak mintegy huszonhárom kilométer hosszú felsővezeték-hálózatot. A biztosítóberendezés a szükséges javítások után megkapta az öt évenként esedékes fővizsgáját. Több vágányszakaszon váltókat, ágyazatot, talpfákat cseréltek annak érdekében, hogy a vonatok simábban és gyorsabban haladhassanak.

Újraaszfaltozták a botlásveszélyes peronszakaszokat, kijavították a járófelületeket és kicserélték a fedrácsokat, valamint eltávolították a graffitiket a ceglédi folyosón, a pénztárcsarnokban és a márványcsarnokban. A csarnok üvegfelületeit is átvizsgálták és ellenőrizték az üvegrögzítéseket. Hangszórók cseréjével javítottak a peronok hangos utastájékoztatásán, a csarnokban és a jegypénztárban a kijelzők fényerejét növelték meg.

Az alkatrészcserék, szabályozások és szükséges javítások, karbantartások eredményeként a Nyugati pályaudvaron javul a különböző berendezések működése. A vasúti pályán végzett munkák eredményeként megelőzhetővé válik a sebességkorlátozások bevezetése és csökkenni fog a menetrend szerinti közlekedést akadályozó műszaki üzemzavarok száma.

A Nyugati pályaudvart érintő vonatok eredeti vasúti menetrendjéről tájékozódhatnak a www.mavcsoport.hu oldalon és a Vonatinfó alkalmazáson, illetve a MÁVDIREKT helyi tarifával hívható vonalán, a 06 40 49 49 49-es telefonszámon.

Budapest, 2015. július 5.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

 


Korábbi közleményeink a témában:

A Nyugati pályaudvar lezárása idején az utazás megkönnyítése érdekében a BKK számos járatának közlekedése módosul

Július 5-ig (vasárnapig) a MÁV ideiglenesen lezárta a Nyugati pályaudvart. A Rákospalota-Újpest, Rákosrendező, Zugló és Kőbánya-Kispest vasútállomáson várható megnövekvő utasforgalom miatt az alábbi közlekedési változásokra kell számítani. Az érintett vasútállomásoktól, a belváros könnyebb megközelíthetősége érdekében módosul a 25-ös, a 30-as, a 30A, a 32-es, a 225-ös és a 230-as autóbusz közlekedése, 14A jelzéssel pedig autóbusz közlekedik Újpest–Központ M és Rákospalota–Újpest vasútállomás között.

A Nyugati pályaudvar lezárásának ideje alatt a BKK egyes járatain elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket, de csak azokat, amelyek Budapest-Nyugati pályaudvarra, mint kiindulási vagy célállomásra lettek kiállítva. Ezek a jegyek és bérletek Rákospalota-Újpest, valamint Kőbánya-Kispest és a Nyugati pályaudvar között közlekedő BKK járatokra érvényesek.

A közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járataikról folyamatosan frissülő, személyre szabott információk érhetők el mobiltelefonon a BKK Info alkalmazáson keresztül, valamint a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen. A járatfigyelő funkcióra feliratkozva a leggyakrabban használt vagy tetszőlegesen kiválasztott járatról/járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a http://futar.bkk.hu címen, vagy letölthető alkalmazás segítségével, mely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas.

A Nyugati pályaudvar lezárásakor érvényes vasúti menetrendről és a változásokról tájékozódhatnak a www.mavcsoport.hu címen és a Vonatinfó alkalmazáson, illetve a MÁVDIREKT helyi tarifával hívható vonalán, a 06 40 49 49 49-es telefonszámon.

Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változásokról is: http://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/ket-hetre-bezar-nyugati-palyaudvar  

Budapest, 2015. június 15.

Budapesti Közlekedési Központ és MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

 

Részletes információk

 

A Nyugati pályaudvar lezárása idején az érintett vasútállomásokat az alábbi járatokkal lehet megközelíteni:

Rákospalota-Újpest vasútállomás

A vasútállomásra a 12-es, a 14-es, 14A és a 14E villamospótló busszal, valamint a 270-es autóbusszal lehet eljutni Újpest-Központ metróállomástól.  

Rákosrendező vasútállomás

A lezárás ideje alatt a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz a Szegedi úton mindkét irányban terelve közlekedik, megáll Rákosrendező vasútállomásnál.  

A Szőnyi úton a Teleki Blanka utca megállóhelyen a Mexikói út M irányában megáll a 25-ös és a 225-ös autóbusz, a 74A trolibusz, valamint mindkét végállomás felé terelve közlekedő 32-es autóbusz is.

Zugló vasútállomás

A Zugló vasútállomást érintő járatok, azaz az 5-ös, a 7-es, a 7E, a 107-es, a 110-es, a 112-es, a 133-as, a 233-as és a 239-es nappali, és a 907-es, a 973-as és a 979-es éjszakai busz mellett az 1-es villamossal lehet utazni. A villamosok az iskolaszüneti menetrend szerint közlekednek. Amennyiben szükséges, munkanapokon csúcsidőben (reggel 6 és 9, valamint 14 és 19 óra között) tartalékszerelvény tud forgalomba állni.

Kőbánya-Kispest vasútállomás

A belváros és a Kőbánya-Kispest vasútállomás között kapcsolatot nyújtó M3-as metró az iskolaszüneti menetrend szerint közlekedik. Amennyiben szükséges, munkanapokon csúcsidőben (reggel 6 és 9, valamint 14 és 19 óra között) tartalékszerelvény tud forgalomba állni.

14A pótlóbusz

A Nyugati pályaudvar lezárása alatt közlekedő 14A pótlóbusz Újpest-Központ metróállomás és Rákospalota-Újpest vasútállomás között szállítja az utasokat. 

A 14A pótlóbusz Rákospalota-Újpest vasútállomás felé az Újpest-Központ M–István út–Árpád út–Szilágyi utca–Rákospalota-Újpest vasútállomás útvonalon halad, és az alábbi megállókban áll meg:

 • Újpest-Központ M: a 12-es, a 14-es, a 14E, a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz megállóhelyén;
 • Újpest-Központ M: a 14E, a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
 • Rákospalota-Újpest vasútállomás: ideiglenes megállóhelyen a vasútállomás felvételi épülete előtt a szervizúton.

A fenti időszakban a 14A pótlóbusz Újpest-Központ metróállomás felé a Rákospalota-Újpest vasútállomás–Szilágyi utca–Árpád út–István út–Újpest-Központ M útvonalon halad, és az alábbi megállókban áll meg:

 • Rákospalota-Újpest vasútállomás: ideiglenes megállóhelyen a vasútállomás felvételi épülete előtt a szervizúton;
 • Rákospalota-Újpest vasútállomás: a 12-es, a 14-es, a 14E, a 96-os és a 270-es autóbusz megállóhelyén;
 • Újpest-Központ M: a 14E, a 996-os és a 996A autóbusz megállóhelyén;
 • Újpest-Központ M: a 14E autóbusz leszállóhelyén.

 

30-as, 30A és 230-as autóbusz

A Nyugati pályaudvar lezárása idején a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz sűrűbben, a tanítási időszakban érvényes követési idővel, mindkét irányban módosított útvonalon közlekedik.

A 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz a Keleti pályaudvar metróállomás felé a Reitter Ferenc utcában a Szegedi útig a menetrend szerint, majd a Szegedi út–Dévényi utca–Vágány utca terelt útvonalon közlekedik. Megálló nem marad ki. A buszok megállnak a Rákosrendező vasútállomás ideiglenes megállóhelyen, a Szegedi úton a Dévényi utca kereszteződése előtt.

A 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak; Megyer, Szondi utca; illetve Káposztásmegyer, Aquaworld felé a Vágány utcában a Szent László útig a menetrend szerinti, majd a Dévényi utca–Szegedi út–Reitter Ferenc utca terelt útvonalon halad. A buszok a Rákosrendező vasútállomás ideiglenes megállóhelyen, a Szegedi úton a Dévényi utca kereszteződése után, majd a Szegedi út megálló helyett ideiglenes megállóhelyen, a Szegedi úton a Reitter Ferenc utca kereszteződése előtt állnak meg.

 

32-es autóbusz

A Nyugati pályaudvar lezárása idején a 32-es autóbusz mindkét irányban módosított útvonalon közlekedik.

A 32-es autóbusz az Örs vezér tere M+H felé a Kacsóh Pongrác úton a Horvát Boldizsár utcáig a menetrend szerinti, majd a Mexikói út–Szőnyi út–Ógyalla köz–felüljáró–Nagy Lajos király útja terelt útvonalon halad. Az Amerikai út (Mexikói út M) megálló kimarad.

A buszok az alábbi megállókban állnak meg:

 • Mexikói út M: az M1-es metrópótló busz kijelölt megállóhelyén a Mexikói út M autóbusz-állomáson;
 • Teleki Blanka utca: ideiglenes megállóhelyen a Szőnyi úton, a Teleki Blanka utca kereszteződése előtt.

A 32-es autóbusz az Árpád híd M felé a Kacsóh Pongrác útig a menetrend szerinti, majd az Ógyalla köz–Szőnyi út–Kacsóh Pongrác út terelt útvonalon halad. A buszok a 25-ös autóbusz, valamint a 74-es és a 74A trolibusz Teleki Blanka utca megállójában állnak meg.

 

225-ös autóbusz

A Nyugati pályaudvar lezárása idején a 225-ös autóbusz a Mexikói út M irányában a 25-ös autóbusz, valamint a 74-es és a 74A trolibusz Teleki Blanka utca megállójában is megáll, Rákospalota, Székely Elek utca irányában pedig a menetrend szerinti útvonalon közlekedik.

 

Díjszabási tudnivalók

A MÁV-START Zrt. által kiállított vasúti jegyek és bérletek az alábbiak szerint jogosítanak utazásra a BKK járatain a Nyugati pályaudvar lezárása idején:

A Budapest Nyugati pályaudvarra, mint kiindulási vagy célállomásra kiállított jegyek és bérletek az utazási iránytól függően érvényesek az alábbiak szerint:

 • A Cegléd, Lajosmizse irányából vagy irányában a Kőbánya-Kispest vasútállomás és a Nyugati pályaudvar közötti szakaszon az M3-as metró Kőbánya-Kispest–Nyugati pályaudvar vonalszakaszán.
 • A Szob, Vác, Vácrátót irányából vagy irányában a Rákospalota-Újpest vasútállomás és a Nyugati pályaudvar közötti szakaszon
  • a 14A  járat teljes hosszán,
  • a 12-es és 14-es járaton Rákospalota-Újpest vasútállomás és Újpest-Központ M (Munkásotthon utca) között,
  • a 14E és 270-es járaton a Rákospalota-Újpest vasútállomás és Újpest-Központ M között,
  • az M3-as metróvonalon Újpest-Központ és a Nyugati pályaudvar között,

Ha a vasúti bérlet vagy jegy Budapesten történő átutazásra szól a fenti irányok között (pl. Göd–Lajosmizse Budapesten keresztül), akkor azok a jegyek vagy bérletek a leírtak szerint jogosítanak a Rákospalota-Újpest vasútállomás és Kőbánya-Kispest vasútállomás közti szakaszon a BKK szolgáltatásainak igénybevételére.

Vonatközlekedés a Nyugati pályaudvar felújítása idején

A Nyugati pályaudvar lezárása idején, 2015. június 22. (hétfő) és július 5. (vasárnap) között a MÁV-START Zrt. által kiadott menetrendek szerint:

 • A 70-es vasútvonal (Budapest-Nyugati–Göd–Vác–Szob) személy- és zónázó vonatait a 100a vasútvonalon (Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok) közlekedő vonatokkal összekötik, A zónázó vonatok Z57-es jelzéssel Szob és Cegléd között közlekednek, Rákosrendezőt nem érintik. A két vasútvonal elővárosi személyvonatai S57-es jelzéssel Vác és Monor között járnak, Rákosrendezőn kb. 20 percet várakoznak.
 • A szobi gyorsított (G70) és bizonyos váci személyvonatok (S70) csak Rákospalota-Újpestig vagy Rákosrendezőig járnak.
 • Cegléd felől az S20, S50, S51 jelzésű személyvonatok csak Zuglóig közlekednek.
 • A 71-es vasútvonalon (Budapest-Nyugati–Vácrátót–Vác) közlekedő S71 és G71 jelzésű vonatok fővárosi végállomása Rákospalota-Újpest.
 • A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza és a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza vonalon közlekedő „kör” InterCity vonatok, valamint a záhonyi IC vonatok Budapest-Nyugati pályaudvar helyett Zugló megállóhelyig közlekednek és onnan is indulnak. A Budapest-Nyugati–Záhony vonalon közlekedő gyorsvonatok Kőbánya-Kispestről indulnak, és oda érkeznek.
 • A szegedi IC vonatok a Nyugati helyett Kelenföld állomásra érkeznek, és onnan indulnak Kőbánya-Kispest érintésével. A Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár viszonylatú G43-as gyorsított vonatok csak Kelenföld és Gárdony között közlekednek, a Kőbánya-Kispest–Tárnok közötti S36-as személyvonatok Kelenföld–Tárnok között járnak. A kimaradó Kőbánya–Kispest–Kelenföld szakaszon pótjegy nélkül, az InterCity vonatokon utazhatnak tovább az utasok.
 • Budapest–Lajosmizse vonalon – pályafelújítás miatt – az S21 jelzésű vonatok helyett Kőbánya-Kispest és Ócsa között 2015. augusztus 19-ig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

 


Korábbi közleményünk:

Június 22-től július 5-én éjfélig ideiglenesen bezár a Nyugati pályaudvar. Olyan karbantartási és felújítási munkákra kerül sor a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az utasperonokon és az állomásépületen, amelyek elvégzése halaszthatatlanná vált, de a vonatforgalom fenntartása mellett nem lehetett elvégezni. A felújítások jelentős mértékben javítják a Nyugati pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát és a vonatok menetrendszerű közlekedését.

A MÁV-START ideiglenes menetrendet vezet be a kéthetes időszakra, hogy az utasok könnyen eljuthassanak budapesti céljaikhoz. Több vonatot más budapesti állomásra irányít át a vasúttársaság.

A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza és a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza vonalon közlekedő „kör” InterCity (IC) vonatok, valamint a záhonyi IC vonatok Budapest-Nyugati pályaudvar helyett Zugló megállóhelyig közlekednek, és onnan is indulnak. A Budapest-Nyugati–Záhony vonalon közlekedő gyorsvonatok Kőbánya-Kispestről indulnak, és oda érkeznek.

A Budapest-Nyugati–Vác–Szob és a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon közlekedő vonatok menetrendjét összevonják: a zónázó vonatok Szob–Vác–Rákospalota-Újpest–Zugló–Cegléd, a helyi vonatok Vác–Rákosrendező–Zugló–Monor útvonalon közlekednek. Lesznek azonban olyan vonatok, amelyek a Dunakanyar felől csak Rákospalota-Újpestig, Cegléd felől pedig Zugló megállóhelyig közlekednek. A Budapest-Nyugati–Veresegyház–Vác vasútvonalon közlekedő vonatok fővárosi végállomása ideiglenesen Rákospalota-Újpesten lesz.

A szegedi IC vonatok a Nyugati helyett Kelenföld állomásra érkeznek, és onnan indulnak Kőbánya-Kispest érintésével. A Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár viszonylatú G43-as személyvonatok csak Kelenföld és Gárdony között közlekednek. A Kőbánya-Kispest–Tárnok közötti S36-as személyvonatok Kelenföld–Tárnok között járnak.

A Budapest-Nyugati–Lajosmizse vonalon – pályafelújítás miatt – a vonatok helyett vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat Kőbánya-Kispest és Ócsa között június 22-től augusztus 19-ig. 

A vasúttársaság egyeztetést folytat a BKK-val a szükséges helyi közlekedésszervezési intézkedésekről.

A vasútvonalak vágányzári menetrendjei a vasúttársaság honlapján az alábbi linken lesznek elérhetők: http://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vaganyzar. A Vonatinfó applikáción is szerepelnek majd a változások, és a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat is az utasok rendelkezésére áll a 06 40 49 49 49-es telefonszámon. Az állomásokon hirdetmények jelzik a módosításokat.

Budapest, 2015. június 5.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG