Nagymaros és Szob között várhatóan augusztus közepéig nem közlekednek a vonatok

2022. június 12. vasárnap, 22.51 / Utolsó módosítás: 2022. június 17. péntek, 08.27
Szerda hajnaltól érvényes információkkal frissítve
Kőhalom torlaszolja el a síneket a Dömösi átkelésnél

Nagymaros és Zebegény között, a 12-es főúton egy sávon már megindulhatott a közúti forgalom. Ennek köszönhetően június 15-én, szerdán hajnaltól a pótlóbuszok már Nagymaros és Szob között a főúton közlekednek, nem kell kerülniük Kóspallag és Márianosztra felé. A pótlóbuszok a vasútvonalhoz közeli közlekedése miatt a Szob és Zebegény közötti külön pótlójáratok és a vonatpótló hajójáratok is megszűnnek szerdától.

További részletes információk menetrend, térképek


Június 13-tól érvényes forgalmi rend a szobi vonalon (frissített)

Vonatok és pótlóbuszok

 • Nyugati pályaudvar és Szob közötti Z70-es és G70-es, valamint az éjszakai S70-es vonatok helyett Kismaros és Szob között pótlóbuszok közlekednek, a vonatok a Nyugati pályaudvar és Nagymaros között az eredeti menetrendjük szerint járnak.
 • A Kismaros-Szob közötti pótlóbuszok kerülő útvonalon, Kóspallag–Márianosztra felé közlekednek a 12-es főút lezárása miatt. Márianosztra, Őri telep autóbusz-megállóban is megállnak. A menetidejük irányonként általában 35-40 perc ezen a szakaszon, de a közúti torlódások miatt esetenként ennél hosszabb is lehet. A buszok Szobról a megszokott vonatindulásokhoz képest általában 20 perccel korábban indulnak, illetve később érkeznek meg oda. A buszok Szobon a vasútállomás elől indulnakDömösi átkelés, Zebegény és Szob alsó megállóhelyet nem érintikKismarosról a vasúti megállóhely autóbusz-megállótól indulnak a pótlóbuszok.
 • Szob és Zebegény között külön pótlójárat közlekedik, Szob alsónál a közeli Volán buszmegállóban (Szob SZTK), Zebegényben a vasúti megálló melletti parkolóban állnak meg. Ezek a pótlóbuszok mindkét irányban csatlakoznak a szobi vasútállomásnál a kismarosi pótlóbuszokhoz.
 • A Szob és Fonyód közötti hétvégi Jégmadár expressz utasainak is Szob és Kismaros között pótlóbusszal kell utazniuk, a Jégmadár expressz Nagymaros és Fonyód köztt az eredeti menetrendje szerint közlekedik mindkét irányban.
A pótlóbuszok részletes menetrendjét tartalmazó fájlok a hír alján letölthetők.

Hajójáratok

 • A vonatpótló hajójáratok a reggeli csúcsidőszakban a zebegényi és a nagymarosi kikötőkből is 6, 7 és 8 órakor indulnak (a nagymarosi kikötő Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelytől érhető el).
 • Napközben a nagymarosi kikötőből 10:10-kor, 12:10-kor, 14:10-kor és 16:10-kor indul vonatpótló hajó Zebegénybe.
 • Zebegényből vonatpótló hajó indul Nagymaros érintésével Visegrádra: 11, 13, 15 és 17 órakor.       
 • Az esti csúcsidőszakban a hajójáratok a zebegényi kikötőből és a nagymarosi kikötőből is 18, 19 és 20 órakor indulnak.
 • A hajójáratok menetideje 30-35 perc a két kikötő között. A vonatpótló hajójáratokon a vasúti bérleteket, igazolványokat és menetjegyeket elfogadják.  

Nemzetközi vonatok

A vasúti pálya lezárása érinti a Szob, Párkány határállomásokon ki- és belépő nemzetközi vonatok közlekedését (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország felé közlekedő Metropolitan EuroCity, Báthory EuroCity, Metropol EuroNight vonatok):​

 • nemzetközi vonatok továbbra is a Nyugati pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek meg, kerülő útvonalon közlekednek Rajka érintésével.
 • A kerülő útvonalon való közlekedés hosszabb menetideje miatt általában 40-80 perces késésekre lehet számítani mindkét irányban. A szerelvényforduló miatt esetenként a Nyugati pályaudvarról is késve indulnak.  
 • A kerülő útvonal miatt a vonatok nem érintik Vác, Nagymaros-Visegrád, Szob, Štúrovo (Párkány), Nové Zámky (Érsekújvár) állomásokat.
 • A Szlovákia felől Rajkánál belépő, Budapestre tartó nemzetközi vonatok leszállás céljából Budapest-Kelenföld állomáson is megállnak. 

Előzmény:

A csütörtök délutáni esőzés következtében 1700 méteres szakaszon, soha nem látott mennyiségű, 10 ezer köbméternyi sár- és kőlavina öntötte el a vasúti pályát Nagymaros és Szob között, a Dömösi átkelésnél. A MÁV szakemberei délelőtt felmérték a károkat, a MÁV FKG még ma éjjel megkezdi a helyreállítást.

Várhatóan augusztus közepén indulhat meg a vonatközlekedés egy vágányon. A cél, hogy a szeptemberi iskolakezdéstől már mindkét vágányon biztosítsák a vonatforgalmat. Addig a Budapest–Szob vonal Nagymarostól északra lévő szakaszára utazók pótlóbuszokat, illetve vonatpótló hajókat vehetnek igénybe. A 12-es számú főút lezárása miatt a Nagymaros és Szob közötti pótlóbuszok kerülő úton, Kóspallag–Márianosztra felé közlekednek.

A Szob alsó és Zebegény megállóhelyekre utazók a Szob–Zebegény között közlekedő pótlóbuszt vehetik igénybe. Nagymaros és Zebegény között pedig vonatpótló hajók járnak.

Pénteken kora délutántól a mai napon változott a pótlóbuszok végállomása, Kismaros és Szob között közlekednek az alábbiak szerint:
 • A Nyugati pályaudvarról 12:08-tól induló, Kismarosra 12:43-kor érkező vonattól kezdődően (2334) a Z70-es és G70-es vonatok helyett Kismaros és Szob között szállítják pótlóbuszok a Szobra utazókat.
 • A Szobról 12:56-tól 19:56-ig óránként induló Z70-es, valamint a 21:01, 22:01 és 23:01-kor induló S70-es vonatok helyett Szob és Kismaros között közlekednek a pótlóbuszok.
 • A buszok kerülő útvonalon, Kóspallag–Márianosztra felé közlekednek a 12-es főút lezárása miatt. Márianosztra, Őri telep autóbusz-megállóban is megállnak. A menetidejük irányonként általában 30-40 perc ezen a szakaszon, de a közúti torlódások, állapotok miatt esetenként ennél hosszabb is lehet. A buszok Szobról a megszokott vonatindulásokhoz képest általában 20 perccel korábban indulnak.
 • A buszok Szobon a vasútállomás elől indulnak, Dömösi átkelés, Zebegény és Szob alsó megállóhelyet nem érintik. Kismarosról a vasúti megállóhely autóbusz-megállótól indulnak a pótlóbuszok.
 • Szob és Zebegény között külön pótlójárat közlekedik, Szob alsónál a közeli Volán buszmegállóban (Szob SZTK), Zebegényben a vasúti megálló melletti parkolóban állnak meg. Ezek a pótlóbuszok csatlakoznak a szobi vasútállomásnál a kismarosi pótlóbuszokhoz.

A vonatok Nagymaros és a Nyugati pályaudvar között menetrend szerint közlekednek. A Nagymaroson túlra utazóknak célszerű Kismaros állomáson átszállni pótlóbuszra, a Zebegénybe hajóval utazók pedig Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelytől közelíthetik meg leggyorsabban a hajóállomást.

A vonalon közlekedő Szob, Párkány határállomáson ki- és belépő nemzetközi vonatok kerülő úton közlekednek Rajka érintésével, az utasoknak hosszabb menetidővel kell számolni. Továbbra is a Nyugati pályaudvarról indulnak és oda érkeznek.

Nagymaros-Visegrád és Zebegény között június 10-től vonatpótló hajó is segíti az utasok eljutását:
 • A hajójáratok a reggeli csúcsidőszakban a zebegényi és a nagymarosi kikötőkből is (a vasúti megálló Nagymaros-Visegrád) 6:00, 7:00 és 8:00-kor indulnak.
 • Napközben a nagymarosi kikötőből 10:10-kor, 12:10-kor, 14:10-kor és 16:10-kor indul menetrend szerinti hajó Zebegénybe.
 • Zebegényből menetrend szerinti hajó közlekedik Nagymaros érintésével Visegrádra: 11:00, 13:00, 15:00 és 17:00-kor.       
 • Az esti csúcsidőszakban a hajójáratok a zebegényi kikötőből és a nagymarosi kikötőből is (a vasúti megálló Nagymaros-Visegrád) 18:00, 19:00 és 20:00-kor indulnak.

A hajójáratok menetideje 30-35 perc a két kikötő között. A vonatpótló hajójáratokon a vasúti bérleteket, igazolványokat és vasúti menetjegyeket elfogadják.  

Nagymaros hajóállomás Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelytől közelíthető meg rövidebb úton.

Térképek:

Térkép - pótlóbusz, hajójárat

Térkép, menetrend - hajójárat

Nemzetközi vonatok kerülő útvonala

A MÁVINFORM Facebook oldalán, a MÁV mobilapplikációban és a vasúttársaság honlapján tájékozódhatnak az utasok az aktuális helyzetről és a változásokról.

Az előzményekről itt tájékozódhatnak: 

https://www.mavcsoport.hu/mavinform/szob-es-nagymaros-kozott-nem-kozlekednek-vonatok

https://www.mavcsoport.hu/mavinform/nagymaros-visegrad-es-zebegeny-kozott-junius-10-tol-vonatpotlo-hajo-segiti-eljutast

Dömösi átkelés - sár- és kőlavina

Dömösi átkelés - sár- és kőlavina

Dömösi átkelés - sár- és kőlavina

Pótlóhajó Nagymarosnál