Május 17-én újraindul a vonatközlekedés Beleg és Somogyszob között

2021. május 15. szombat, 09.32 / Utolsó módosítás: 2021. május 15. szombat, 09.39

A tavaly július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak Beleg és Ötvöskónyi között alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyére új hídszerkezetet építettek és helyreállították a vasúti pályát. Az elkészült hidat és a vasúti pályát bevizsgálták, így ennek köszönhetően megindulhat a vonatforgalom, a Dombóvár–Gyékényes vonalon megszűnik az ideiglenes menetrend, és már nem kell átszállni pótlóbuszra Beleg és Somogyszob között.

Nagyatád térségben 2020. július 25-én a rövid idő alatt lehullott rendkívüli mennyiségű csapadék hatására a Rinya-patakon és mellékágain bekövetkezett árhullám jelentősen megrongálta a segesdi Rinya-ág vasúti hídját és a csatlakozó vasúti pályát. Az érintett Beleg–Somogyszob közötti szakaszt lezárták a vonatforgalom elől.

A forgalom újraindítása érdekében a vasúttársaság 80 km/órás sebességre és nagy (225 kN) tengelyterhelésre engedélyezett hídszerkezet beépítése mellett döntött. A kivitelező a MÁV leányvállalata, a MÁV FKG végezte el a felújítást: geotechnikai vizsgálatokat végeztek, elbontották a régi hidat, majd megkezdték az új hídszerkezet alapozását. A híd tartóssága érdekében cölöpözéssel mélyalapozást végeztek, majd az előregyártott vasbeton teherelosztó lemezeket és töltéslezáró elemeket helyezték el. Elvégezték a vágányépítést, felsővezetékszerelést, valamint a kábelátvezetési munkákat is. Az új 20,4 méteres hídszerkezetet és a hídhoz csatlakozó 150 méter hosszban megújult vágány és felsővezeték műszaki felülvizsgálata és átadása május 16-ig megtörténik. Ennek eredményeként Beleg és Somogyszob között május 17-én üzemkezdettől újraindul a biztonságos vonatközlekedés, a korlátozásokat feloldják.

Az új hídszerkezet beemelése a Rinya-pataknál

Az újjáépített vasúti pálya a Rinya-pataknál

Híd a megáradt Rinya-pataknál 2020 nyarán

Kiegészítésül jelezzük, hogy a Dombóvár–Gyékényes vonalon május 25-től 30-ig éjszakánként módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok karbantartás miatt. Kaposvár és Jákó-Nagybajom között pótlóbuszok szállítják az utasokat 21 órától éjfélig.

MÁVINFORM