Le kellett állítani a ferihegyi megállóhely liftjeit

2018. június 20. szerda, 13.09 / Utolsó módosítás: 2018. július 2. hétfő, 11.47

A gyakori rongálások és meghibásodások miatt bizonytalan ideig le kellett állítani a Ferihegy vasúti megállóhely felvonóit. A két peron között a felüljárón, lépcsőn továbbra is biztosított az átjutás a vágányok felett. Az akadálymentes átjutási lehetőség kialakításáig a vasúttársaság az utasai és a felüljárót használók türelmét és megértését kéri.

A vasúttársaságnak azért kellett a teljes leállítás mellett döntenie, mert a három lift rendszeres meghibásodása mostanra a folyamatos, biztonságos üzemeltetésre, további használatra alkalmatlanná tette azokat. A döntést a műszaki állapotra vonatkozó független szakértői vélemény is megalapozta. A felvonók működését szabályozó, egyedi vezérlések javítása és gyártása megszűnt, a karbantartások, javítások után pedig legtöbbször egy napnál sem bírták tovább az igénybevételt a liftek.

A Budapest–Cegléd vasútvonal vágányain keresztüli, legközelebbi szintbeli, akadálymentes átjutási lehetőség Szemeretelep megállóhelynél, illetve az Üllői út és a Ferihegyi repülőtérre vezető út kereszteződésénél található.

A Ferihegy megállóhely peronjai közötti, biztonságos és akadálymentes közlekedés lehetőségét még vizsgálják a MÁV szakemberei, ennek kialakítása azonban akár több hónapot is igénybe vehet. A tervek szerint új felvonók telepítése és a liftaknák átépítése 2020 első felében várható.

Budapest, 2018. június 19.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG