Közlekedésbiztonsági korlátozások a székesfehérvári és az esztergomi vonalon

2018. június 13. szerda, 19.59 / Utolsó módosítás: 2018. június 13. szerda, 20.06

A biztosítóberendezés szoftverhibája miatt korlátozásokat vezetett be mától a MÁV a Kelenföld–Székesfehérvár vonalszakaszon és a Budapest–Esztergom vasútvonal Óbuda–Piliscsaba szakaszán. A vasúti- és közúti forgalom biztonsága érdekében életbe léptetett korlátozások következtében a két vasútvonalon megnövekedhet a vonatok menetideje, egyes sorompóknál pedig torlódások alakulhatnak ki a közutakon, amiért az utasai és az autósok megértését, türelmét kéri a vasúttársaság.

Az intézkedések azért váltak szükségessé, mert az érintett vonalak esetében a sorompókat vezérlő biztosítóberendezés szoftverének diagnosztikai vizsgálata során rendellenes működésre utaló hibalehetőséget találták a szakemberek. A szoftver beszállítója haladéktalanul megkezdte a hibás program kijavítását, ami a szükséges hatósági eljárásokkal együtt akár több hétig is eltarthat. Addig a vasúttársaság mindent megtesz a két vonal esetében a menetrend betartása és a torlódások minimalizálása érdekében. Ezt részben vasúti forgalomszervezési intézkedésekkel oldja meg, a Kelenföld–Székesfehérvár szakaszon azonban hat sorompó esetében jelzőőrök veszik át a közúti közlekedés irányítását. Mindezek garantálják a vasúti- és közúti közlekedés biztonságát, így a sorompók üzemzavara esetén sem alakulhat ki veszélyes helyzet.

Kelenföld és Székesfehérvár között az alábbi hat sorompónál a fénysorompók fehér villogását kikapcsolták, és jelzőőrök irányítják a közúti forgalmat a vonatok közlekedése idején: 

  • Budapest, XXII. kerület, Kolozsvári út,
  • Martonvásár, Határ út,
  • Pettend és Baracska közötti útátjáró,
  • Pettend, Petőfi Sándor út,
  • Székesfehérvár–Börgönd, Fő út folytatásán található útátjáró,
  • Székesfehérvár külterületén, az ipari park felé vezető út átjárója.

A MÁV arra kéri a közúton közlekedőket, hogy a KRESZ előírásainak megfelelően fokozott óvatossággal közelítsék meg a felsorolt vasúti útátjárókat.

A vasúttársaság folyamatosan figyelemmel kíséri a forgalom alakulását, az intézkedések következményeit, és egy hét múlva részletesen is megvizsgálja azokat, szükség esetén pedig módosítja a rendelkezéseket.

 

Budapest, 2018. június 13.

MÁVINFORM