A keddi újfehértói baleset miatt csütörtök éjszakáig érvényes közlekedési rend

2021. április 22. csütörtök, 17.17 / Utolsó módosítás: 2021. április 22. csütörtök, 22.28

Frissítés szerdán 19:00-kor:

Egy óriás vasúti daruval a kisiklott szerelvény első kocsiját szerda délben már visszahelyezték a vasúti pályára, majd a nap folyamán már a másik kocsit is beemelték és elvontatták. Az oldalára dőlt kocsi sínre helyezésével este fél kilencre végeztek. A szerelvény mozdonya a traktorral történő ütközés után tizenhat méterre sodródott el a vágánytól és a vasúti töltés alján állt meg. A szakemberek még vizsgálják, hogyan emelik vissza a sínekre. A földet markolóval ki kell termelni a mozdony körül, ezt követően emelik meg a daruval. Várhatóan ma éjjel a mozdonyt is beemelhetik a sínekre.

Ezt követően kezdik meg a pálya helyreállítását az egyik vágányon, amelyen a tervek szerint 23-án, pénteken reggel indulhat meg a vonatforgalom. A másik, a baleset során jelentősebben megrongálódott vágány helyreállítása a jövő hét végéig is eltarthat. Ez utóbbi sínpár felett a leszakadt felsővezetéket mintegy három kilométeren kell javítani és egy tartóoszlopot kell pótolni, illetve mindkét vágányon kell cserélni síneket és betonaljakat, valamint el kell végezni a vágányszabályozást. Egy időben mintegy negyvenen vesznek részt a műszaki mentésben, helyreállításban.

A fotók lentebb tekinthetők meg.

Frissítés szerdán 10:15-kor:

A záhonyi vonalon szerda hajnaltól a balesetben érintett pályaszakasz helyreállításáig ideiglenes közlekedési rendet vezetnek be. A pótlóbuszokra való átszállások miatt a záhonyi vonalon, főleg a Debrecen-Nyíregyháza szakaszon​ utazóknak jelentősen, 30-60 perccel hosszabb eljutási idővel kell számolniuk.
  • A vonatok Budapest-Cegléd-Szolnok-Püspökladány felől Debrecenig közlekednek, illetve onnan fordulnak vissza az alap-menetrendjük szerint. A Miskolc, Szerencs felől érkező vonatok Nyíregyházáig közlekednek és onnan indulnak vissza az alap-menetrendjük szerint. Debrecen és Nyíregyháza között InterCity pótlóbuszokat indítanak. Az InterCity vonatok nem várnak csatlakozásra Debrecenben és Nyíregyházán, hogy a távolabbi állomásokról utazók számára a menetrend tartható legyen.
    A távolsági vonatok esetében azok az utasok, akik nem rendelkeznek felárral az adott feláras vonatra, Miskolc és Debrecen között igénybe vehetik a közlekedő feláras vonatokat a felár megfizetése nélkül is. Ebben az esetben csak a szabadon maradt ülőhely foglalható el a menetjegyen feltüntetett kocsiosztálynak megfelelően.

  • Debrecen és Hajdúhadház, illetve Nyíregyháza és Újfehértó között óránként egy-egy személyvonati szerelvény ingázik, Hajdúhadház és Újfehértó között pótlóbuszok közlekednek. 

  • Érdemes Nyíregyházáról Miskolc irányába utazni a fővárosba, illetve Budapestről Nyíregyháza felé is.


Frissítés kedden 21:30-kor:

A vasúttársaság értesülései szerint a délutáni balesetben érintett sérülteket este már hazanegedték a kórházból.
A helyszínelés esti befejezése után a szakemberek azonnal megkezdik a műszaki mentést, Hajdúhadház és Újfehértó között mindkét vágány járhatóvá tétele több napig eltarthat.

Debrecen és Nyíregyháza között 11 pótlóbuszt állítottak forgalomba. Az átszállások miatt egy-másfél órával hosszabb eljutási időre kell számítani a záhonyi vonalon. A távolsági vonatok Nyíregyháza és Miskolc között felármentesen vehetők igénybe.

Frissítés 18:56-kor:

A Nyíregyháza felől érkező 6123-as személyvonat késése miatt csak Szolnokig közlekedik, Szolnoktól a Nyugati pályaudvar felé a Várda IC-vel (IC 603) lehet továbbutazni, mely Abonyban is megáll.


Frissítés 18:05-kor:

Debrecen és Nyíregyháza között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az átszállások miatt egy-másfél órával hosszabb eljutási időre kell számítani a záhonyi vonalon. A távolsági vonatok Nyíregyháza és Miskolc között felármentesen vehetők igénybe.

Előzmény:

Kedd délután 15:30-kor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó közelében lévő vasúti átjáróban egy traktorral két személyvonat (6254 és 6203) ütközött össze, az ütközés során az egyik vonat kisiklott.

A baleset idején a fénysorompó jól működött, a közút felé tiltó jelzést mutatott. Elsődleges információink szerint a traktor vezetője a helyszínen életét vesztette. A  Debrecenből 15:03-kor Záhonyba indult 6254-es személyvonaton nem sérült meg senki. A Záhonyból 14:03-kor Püspökladányba indult 6203-as személyvonat mozdonya és 3 kocsija kisiklott, a vonaton utazók közül 5 utas és a mozdonyvezető megsérült.

A helyszínelés és műszaki mentés ideje alatt a záhonyi fővonalon Debrecen és Nyíregyháza között pótlóbuszok közlekednek, egy-másfél órával hosszabb eljutási időre kell számítani. A pályaszakaszon a vasúti közlekedés várhatóan napokig szünetel majd.

A fővárosból Nyíregyházára tartó Rétköz IC (IC 626) Ceglédtől a 18:27-kor induló 6118-as személyvonat menetrendje szerint közlekedik tovább Nyíregyháza felé.

Szerdai fotók:

Műszaki mentés Újfehértónál

Műszaki mentés Újfehértónál

Újfehértónál kisiklott mozdony

Kedden készült felvételek:

Újfehértónál kisiklott vonat

Újfehértónál kisiklott vonat

MÁVINFORM