Június 18-tól augusztus 28-ig változik a Veszprémet érintő vasútvonalak menetrendje, és pótlóbuszok közlekednek egyes szakaszokon

2022. június 13. hétfő, 15.45 / Utolsó módosítás: 2022. június 29. szerda, 16.40

Pályakarbantartás miatt, két ütemben június 18-tól augusztus 28-ig változik a menetrend a Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely (20-as számú) vasútvonalon, és eltérő szakaszokon pótlóbuszok szállítják az utasokat. A korlátozások miatt június 18. és 28. között a vonatok helyett Várpalota–Ajka, június 29. és augusztus 28. között pedig a Veszprém–Ajka viszonylatban pótlóbuszok közlekednek. A Győr-Veszprém vonal Veszprém és Zirc közötti szakaszán szintén június 18-tól augusztus 28-ig szállítják pótlóbuszok az utasokat két völgyhíd felújítása és pályakarbantartás miatt.

A Veszprém térségét érintő vágányzárak következtében a Budapest és Szombathely, illetve Budapest és Zalaegerszeg között utazóknak, a 20-as vonal környékén élőknek, a Veszprém-Győr között ingázóknak és a Veszprém felől a Bakonyba kirándulóknak, továbbá a térségből a Balatonra vonattal utazóknak is jelentős változásokra, illetve átszállásokra kell készülni.

A vasúttársaság a június 18-tól augusztus 28-ig tartó vágányzár keretében, Veszprém és Herend állomások között mintegy két kilométeren felújítja a töltést és a vasúti pályát, továbbá átépíti Öskün a Fő úti átjárót, ezenkívül egyéb felújítási és karbantartási munkálatokat is végeznek. Ezáltal megbízhatóbb lesz a vasúti közlekedés, és Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely, illetve Zalaegerszeg között közlekedő vonatok pontosabbak lesznek.

Változások a 20-as vonal vonatközlekedésében június 18-tól 28-ig

 • A Göcsej, a Bakony és a Citadella InterCity vonatok 20 perccel korábban indulnak a Déli pályaudvarról, ellenkező irányban pedig Várpalotától 20 perccel később közlekednek Budapest felé.
 • A Göcsej és a Bakony IC vonatok Ajka–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatban gyorsvonatként közlekednek az alapmenetrend szerint, azokban a multifunkcionális IC+ kocsi nem közlekedik, ezen a szakaszon a helyjegyváltás nem lesz lehetséges. Az InterCity vonatok helyett Várpalota és Ajka között mindkét végponton gyors átszállást biztosító, csak Veszprémben megálló gyorsjáratú pótlóbuszok közlekednek.
 • A Pétfürdőre, Ösküre, Hajmáskérre utazókat a Várpalota–Veszprém viszonylatban közlekedő személyvonati pótlóbuszok szállítják.
 • A személyvonatok helyett Várpalota és Veszprém, illetve Ajka között az alap megállási rendnek megfelelő pótlóbuszok mellett gyorsjáratok is közlekednek.
 • A 9008-as számú személyvonat a Déli pályaudvarról 55 perccel korábban, 19:40-kor indul, Ajkától 19008-as számú személyvonat alapmenetrend szerint közlekedik. A pótlóbusza Várpalota–Veszprém között gyors-, járatként Veszprémtől Ajkáig személyvonati megállási rend szerint közlekednek. Mellettük gyorsjárat is közlekedik Várpalota–Ajka viszonylatban, mely Veszprémben és Pétfürdőn is megáll.
 • Új 9068-as számú személyvonat indul a Déli pályaudvarról 20:40-kor, melynek pótlóbusza Ajkáig közlekedik gyorsjáratként.
 • A 9009-es számú vonat helyett Celldömölk–Ajka között 19009-es számú vonat közlekedik alapmenetrend szerint , Várpalota és a Déli pályaudvar között később közlekedik: a Délibe 8:29-kor érkezik. A vonatpótlója Ajka–Veszprém között személyvonati megállási rend szerint, Veszprém–Várpalota között gyorsjáratként közlekedik.
 • A 969-es számú vonat pótlóbusza Ajka–Várpalota viszonylatban közlekedik gyorsjáratként, ezáltal a Celldömölk–Ajka szakaszról biztosított gyorsabb eljutási lehetőség a 19009-es számú vonat utasainak. A vonat a Déli pályaudvarra 7:59-kor érkezik meg.
 • A 9009-es számú személyvonat eredeti menetrendi idejében új 9069-es személyvonat közlekedik, a Déli pályaudvarra 7:29-kor érkezik. A vonathoz Ajka–Várpalota viszonylatú gyorsjáratú pótlóbusz csatlakozik.
 • A 9061-es számú vonat minden állomáson és megállóhelyen megálló pótlóbusza mellett gyorsjárat is közlekedik Ajka–Várpalota viszonylatban, melyhez csatlakozás lesz Ajkán a 9021-es számú vonatról. A vonat a Déli pályaudvarig, hosszabb útvonalon közlekedik a Bagolyvonatok megállási rendjével: Székesfehérvár és Kelenföld között csak Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence, Érd alsó és Budafok állomáson áll meg.

A martonvásári Z30-as vonatok kimaradnak

 • A Budapest–Székesfehérvár vonal változása, hogy a Déli pályaudvar–Martonvásár közötti munkanapi Z30-as vonatok – két reggeli vonatpár kivételével –  nem közlekednek. Helyettük Budapest-Kelenföld és Martonvásár között az Érd felsőn át közlekedő G43-as gyorsított személyvonatok vehetők igénybe, melyek a nyári időszakban nagyobb kapacitással közlekednek.

A pótlóbuszokon nem szállítható kerékpár.

Pótlóbuszok megállási helyei (rákattintással lenyitható)

Veszprém: Jutasi út végén, a vasútállomás előtti területen

Öskü: autóbusz-váróterem autóbusz-megálló, a vasúti megállóhelytől 400-500 méterre

Márkó: Kálvária utcai autóbusz-megálló, a vasúti megállóhelytól 850 méterre

Szentgál: Mészmű autóbusz-megálló, a vasúti megállóhelytól 180 méterre

Városlőd: Kossuth Lajos utca és Vasút utca kereszteződése, Városlőd megállóhelytől 170 méterre

Kislőd: Rákóczi Ferenc u., forduló, Városlőd-Kislőd vasútállomástól 1400 méterre.

Változások a vonatközlekedésben június 29-től augusztus 28-ig 

 • A Göcsej, a Bakony és a Citadella InterCity-k 20 perccel korábban indulnak a Déliből, ellenkező irányban pedig Veszprémtől 20 perccel később közlekednek Budapest felé.
 • A Göcsej és a Bakony IC vonatok Ajka–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatban gyorsvonatként közlekednek, azokban a multifunkcionális IC+ kocsi nem közlekedik, ezen a szakaszon a helyjegyváltás nem lesz lehetséges.
 • Az InterCity-k és a személyvonatok helyett Veszprém és Ajka között pótlóbuszok közlekednek.
 • A Citadella InterCity a teljes útvonalán InterCity vonatként közlekedik.
 • A 9008-as számú személyvonat a Déli pályaudvarról 55 perccel korábban, 19:40-kor indul, Ajkától menetrend szerint közlekedik. A pótlóbusza Veszprém és Ajka között lassújáratként közlekedik. Mellette gyorsjárat is közlekedik Veszprém és Ajka viszonylatban.
 • Új 9068-as számú vonat indul a Déliből 20:40-kor, melyhez Veszprém és Ajka viszonylaton gyorsjáratú pótlóbusz csatlakozik.
 • A 9009-es számú vonat helyett Celldömölk és Ajka között alapmenetrend szerint 19009-es személyvonat közlekedik, azonban Veszprém és a Déli pályaudvar között később közlekedik, a 9057-es számú vonat alapmenetrendje szerint: a Délibe 8:29-kor érkezik. A pótlóbusza Ajka és Veszprém között lassújáratként közlekedik.
 • A 969-es számú vonathoz gyorsjáratú pótlóbusz csatlakozik, ezáltal a Celldömölk és Ajka szakaszról biztosított a gyorsabb eljutási lehetőség a 19009-es számú vonat utasainak, a Déli pályaudvarra 7:59-es érkezéssel.
 • A 9009-es számú vonat eredeti menetrendi idejében új 9069-es számú vonat közlekedik, a Délibe 7:29-re érkezik meg.
 • A 9061-es számú vonat később közlekedik, Veszprémben csatlakozva a 9021-es vonat pótlóbuszához. A Déli pályaudvarig hosszabb útvonalon közlekedik a Bagolyvonatok megállási rendje szerint: Székesfehérvár és Kelenföld között csak Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence, Érd alsó és Budafok állomásokon és megállóhelyeken áll meg.

A pótlóbuszokon nem szállítható kerékpár!

Június 18-tól augusztus 28-ig, mindkét vágányzár időtartama alatt érvényes változások:

 • A Veszprém–Celldömölk–Szombathely viszonylatú személyvonatok Ajka és Celldömölk, illetve Szombathely között alapmenetrend szerint közlekednek. Pótlóbuszaik Veszprémből korábban indulnak és oda később érkeznek.
 • A Budapest-Veszprém viszonylatban közlekedő személyvonatok közül a 19056-os számú vonat Székesfehérvár és Veszprém között, a 19058-as vonat a teljes útvonalán kimarad.
 • A 19056-os vonat a Déliből 15:00-kor indul Székesfehérvárra, a 19076-os vonat 17:00-kor indul Várpalotára, illetve Veszprémbe.. Ezen vonatok Kelenföld és Székesfehérvár között csak Tárnokon és Martonvásáron állnak meg.
 • Z30-as zónázóvonatok:
 • Az InterCity vonatok megváltozó menetrendje miatt a csak munkanapokon közlekedő, Déli és  Martonvásár közötti Z30-as zónázó vonatok nem közlekednek két reggeli vonatpár kivételével. A megmaradó két Martonvásár irányába közlekedő zónázó vonat 6:00-kor, és 7:00-kor indul a Déliből, és Érd alsó megállóhelyen nem áll meg. A kimaradó vonatok helyett a G43-as gyorsított személyvonatok vehetők igénybe Budapest-Kelenföld és Martonvásár között melyek a nyári időszakban nagyobb kapacitással közlekednek.
 • Az Adria IC, egyes vidékről Balatonra tartó expresszvonatok, és G30-as járatok menetrendje kis mértékben módosul Budapest-Kelenföld és Székesfehérvár között:
 • A 16709-es számú Napfürdő expresszvonat Kelenföldről 8:50-kor indul, és Érd-alsó megállóhelyen nem áll meg.
 • A 4592-es G30-as gyorsított személyvonat a Déliből 9:45-kor indul, és Érd-alsó megállóhelyen nem áll meg.
 • A 1787-es Aranyhíd expressz Kelenföldről 10:41-kor indul,
 • A 1205-ös Adria InterCity Székesfehérvárról 8:28-kor indul,
 • A 16708-as Napfürdő expressz Székesfehérvárról 17:22-kor indul, és Érd-alsó megállóhelyen nem áll meg.
 • A 4501-es G30-as gyorsított személyvonat Székesfehérvárról 18:22-kor indul, és Érd-alsó megállóhelyen nem áll meg.
 • A 1786-os Aranyhíd expressz Székesfehérvárról 18:28-kor indul.
 • Az Istria nemzetközi expresszvonat kerülő útvonalon közlekedik Győrön, Szombathelyen és  Zalaegerszegen keresztül. A Keleti pályaudvar és Szombathely között az IC928-as, Szombathely és a Keleti között pedig az IC917-es Savaria InterCity-kkel egyesítve közlekedik. A Budapest felé tartó vonat Zalaegerszeg állomást nem érinti, helyette Zalaegerszeg-Ola megállóhelyen áll meg.

Alternatív utazási lehetőségek

Budapest-Szombathely viszonylat

A vasúttársaság a Budapest és Szombathely között utazóknak átszállás nélküli vasúti eljutás céljából a Győrön keresztül közlekedő InterCity-ket javasolja, amelyek a megszokott menetrendhez képest is 45-50  perccel gyorsabb eljutást biztosítanak a főváros és a vasi megyeszékhely között. A Déli pályaudvar helyett a Keleti pályaudvarig (július 10-től augusztus 18-ig a Déli összekötő vasúti hídon tartott vágányzár miatt ezek az IC vonatok csak Budapest-Kelenföldig közlekednek), azaz a belvárosig közlekednek, de Kelenföldön szintén megállnak. A Győr érintésével közlekedő IC-járatok esetében a 2. osztályú, teljes árú InterCity menetjegy és a helyjegy mintegy ezer forinttal kerül többe.

Celldömölki és győri átszállással személy-, és InterRégió vonatokkal is el lehet jutni Szombathelytérségéből Budapestre és vissza.

Utazás Volánbusszal

A Volánbusz Budapest és Zalaegerszeg között napi 5 pár expresszjárattal közlekedik, illetve a fővárosból Veszprémbe jellemzően óránként indulnak gyorsjáratok. A további szakaszokon a Volánbusz regionális buszjáratit ajánlják. A menetrendi információk elérhetők a www.menetrendek.hu oldalon.

Utazás a Balatonhoz

A vágányzárral nem érintett területekről Székesfehérvár irányába rendelkezésre áll eljutási lehetőség vonattal a Balaton északi és déli partja felé is. A fejéri megyeszékhelyen át kell szállni a Balatonfüred, illetve Siófok irányába közlekedő vonatokra.

Egyéb információk

Parkolás a veszprémi vasútállomásnál

Veszprém vasútállomásnál június 7-től várhatóan augusztus 29-ig módosult a közúti közlekedési rend a pótlóbuszok megállóhelyeinek biztonságos megközelítése, illetve megfordulása miatt. A Jutasi út végén, a vasútállomás előtti területre tilos behajtani személygépkocsikkal. A parkolási lehetőség pedig megszűnt az állomásépület előtt, áthelyezték a Posta épületénél található iparvágányok mellé. Erre közlekedési táblák is felhívják az autósok figyelmét.

Öskünél zajterhelés

Öskü megállóhely és a Fő úti vasúti útátjáró környezetében a földmunkagépek és vasúti munkagépek által okozott időszakos zajterhelésre lehet számítani június 24-én  8 órától 27-én 17 óráig.

Vasúti-közúti átjárókban nem működnek a sorompók

Veszprém és Herend állomások között nem lesz közúti forgalmi korlátozás a vasúti-közúti átjárókban, azonban a munkálatok miatt a sorompók fényjelzőit kikapcsolják az alábbi három átjáró esetében:

(rákattintva Google maps térképen azonosítható az átjáró)

Személyszállító vonatok nem közlekednek, azonban a vágányzári feladatok ellátásához szükséges munkavonatok azon keresztülhaladnak, alacsony sebességgel megközelítve az átjárókat,az azokon való áthaladáskor a mindenkori figyelem a vágányzár ideje alatt is elengedhetetlen.

Közúti félpályás és teljes lezárások a vasúti átjáróknál

Átjáró helyszíne

kattintással térkép

Állomás/Állomásköz

Útzár módja, időpontja

Veszprém, Kádárta Feketeér u.

Hajmáskér-Veszprém

Teljes pályás útzár: 06.17-én 23:00-tól 06.18-án 04:00-ig

Hajmáskér, Vasút Köz

Pétfürdő-Hajmáskér

Félpályás útzár:
06.20-án 22:00-tól 06.20-án 23:59-ig,
06.21-én 03:00-tól 06.21-én 05:00-ig.
Teljes pályás útzár:
06.21-én 00:00-tól 06.21-én 03:00-ig

Hajmáskér, Vasút Köz

Pétfürdő-Hajmáskér

Félpályás útzár:
06.20-án 22:00-tól 06.20-án 23:59-ig,
06.21-én 03:00-tól 06.21-én 05:00-ig.
Teljes pályás útzár:
06.21-én 00:00-tól 06.21-én 03:00-ig

Herend külterület

Herend-Szentgál

Teljes pályás útzár: 08.26-án 23:00-tól 08.27-én 3:30-ig

Herend külterület

Herend-Szentgál

Teljes pályás útzár: 08.26-án 23:00-tól 08.27-én 3:30-ig

Szentgál, Mészmű u.

Szentgál

Teljes pályás útzár: 08.17-én 23:00-tól 08.18-án 3:30-ig

Herend, Vasút u.

Herend

Teljes pályás útzár: 08.16-án 23:00-tól 08.17-én 3:30-ig

Kerta 8403-as számú út

Kerta

Félpályás útzár: 08.23-án 21:00-tól 08.23-án 22:00-ig
Teljes pályás útzár: 08.23-án 22:00-tól 08.24-én 03:00-ig

Kerta 8403-as számú út

Kerta

Félpályás útzár: 08.23-án 21:00-tól 08.23-án 22:00-ig
Teljes pályás útzár: 08.23-án 22:00-tól 08.24-én 03:00-ig

Öskü, Fő út

Pétfürdő - Hajmáskér

Teljes pályás útzár:
06.24-én  08:00-tól 06.27-én 17:00-ig,
07.15-én 23:25-tól 07 16-án 04:00-ig.

Öskü, Fő út

Pétfürdő - Hajmáskér

Teljes pályás útzár:
06.24-én  08:00-tól -06.27-én 17:00-ig
07.15-én 23:25-től 07.16-án 04:00-ig

 • Az Öskü, Fő utcai vasúti átjáró átépítésének az időszakában, 2022. június 24-én  8 órától 27-én 17 óráig az útátjárón a közúti forgalom nem lesz biztosítva. A 3,5 tonnánál kisebb össztömegű járművek a Mecset utcai útátjárón keresztül, a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek a 8. számú főúton, Hajmáskéren keresztül tudnak közlekedni.
 • A gyalogos és kerékpáros forgalom részére, a Fő utcai útátjáró mellett kiépített ideiglenes gyalogos átjárón keresztül biztosított lesz a közlekedés.
 •  
 • A Volánbusz menetrend szerinti járatai a  falu két végén (Bartók Béla út autóbusz megálló, Bem József utcai autóbusz megálló ) fognak megállni. A két megállóhely között, két 18 személyes autóbusz szállítja az utasokat a falu belső útjain, 20 percenkénti indulással, a Volánbusz járatok közlekedésének az időszakában:
 • Öskü: Bartók Béla út – Önkormányzat előtti forduló – Mecset utca – Jókai utca – Bem József utca viszonylatban.
 • Utas felvétel/leszállás: Öskü Bem József utcai, Öskü Szabadság téri, Öskü Bartók Béla út buszmegálló.

A Győr-Veszprém vonalat érintő változások

Gyulafirátót külterületén két völgyhíd megerősítését, a falazatok felújítását és a csatlakozó pálya karbantartását végzik. Emiatt Zirc és Veszprém között június 18-tól augusztus 28-ig minden vonat helyett pótlóbusz közlekedik. A buszok Eplény vasútállomás helyett Eplény, Újtelep autóbusz megállóhelyen állnak meg.

A vonatok Győr és Zirc között a alapmenetrend szerint közlekednek.

 

Menetrendek, utazástervezés

A módosított menetrendek és térképek megtalálhatók a MÁV honlapján a Vágányzári hírek menüpontban, továbbá az Elvira utazási tervező és a MÁV mobilalkalmazása már a módosítások alapján ad ajánlatot az utasoknak a karbantartás időszakára is - az utazás viszonylatának és napjának megfelelő beállításával.

Térképek:

Június 18-28. közötti és június 29-augusztus 28. közötti időszakra.

Térkép: június 18-28.

Térkép: június 29- augusztus 28.

 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság – MÁVINFORM