A Corona és az Ivo Andrić nemzetközi vonatot érintő változások

2020. július 14. kedd, 06.54 / Utolsó módosítás: 2020. július 22. szerda, 22.30
Keddtől a Corona InterCity hálókocsi nélkül közlekedik, az Ivo Andrić gyorsvonat csak belföldön jár

Július 14-től a Budapest–Brassó közötti Corona InterCity (IC 406, IC 407) egyik irányban sem továbbít fekvőhelyes- és hálókocsit a vírushelyzet miatt. A vonat számos nemzetközi járattal együtt július elsejétől közlekedik újból. A Keleti pályaudvarról 17:35-kor indul Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredán át Brassóba. A Székelyföld és Magyarország között átszállásmentes és biztonságos utazási lehetőséget kínál. Erdélyben Nagyvárad és Kolozsvár mellett a Székelyföld több magyarlakta települését is érinti – Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredán, Tusnádfürdőn és Sepsiszentgyörgyön keresztül éri el Brassót.

A szerb vasút tájékoztatása szerint július 14-től a szerbiai vírushelyzet miatt a vasúti forgalmat felfüggesztették a kelebiai határátmenetben, ezért átmenetileg szünetel a nemzetközi személyszállítás Szerbia és Magyarország között. Az Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonatpár meghatározatlan ideig nem közlekedik egyik irányban sem Kelebia és Újvidék között. A belföldi szakaszon, a Keleti pályaudvar és Kelebia között továbbra is jár mindkét irányban a gyorsvonat (342-es és 343-as  vonat).

A 2020. július 14-én éjféltől érvényes 341/2020. (VII.12.) Korm.rendelet szerint, Románia járványügyi besorolása „sárga”, így mindenki, aki Magyarország területére onnan belép, hatósági egészségügyi ellenőrzésre és 14 napos karanténba vonulásra kötelezett, amit csak az első negatív koronavírus-tesztet követően hagyhat el. Ez alól csak azok mentesülnek, akik két, a belépést megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel készült negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni. Magyar és nem magyar állampolgár is az első negatív koronavírus-tesztet követően hagyhatja el a karantént.

Jegyváltás, visszatérítés

A jelenleg is közlekedő nemzetközi vonatokra az azokra érvényes valamennyi menetjegy megvásárolható. A MÁV-START az általa kiadott, legkorábban július 12-től érvényes, Romániába, Szerbiába vagy azokon áthaladó útvonalra szóló menet- és helyjegyeket július 31-ig kezelési költség nélkül visszaváltja.   

A nemzetközi vonatközlekedés aktuális híreiről, jegyvisszatérítésről itt tájékozódhatnak: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas-nemzetkozi-utazas/koronavirussal-kapcsolatos-vasuti-valtozasok

Nemzetközi közlekedési helyzet 2020.07.14-től

MÁVINFORM