A Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon december 9-től jelentős menetrendi változások

2018. július 17. kedd, 05.38 / Utolsó módosítás: 2019. január 21. hétfő, 04.59

A Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon továbbra is tart az elővárosi szakasz és az állomások átépítése. A felújítás 2018. december 9-től február 3-ig tartó szakaszában számos vonat módosított menetrend szerint közlekedik. A későbbi munkafázisokhoz igazodva további módosítások is lesznek a felújítás teljes befejezéséig.

  • A miskolci, kassai, nyíregyházi és debreceni InterCity vonatok a Keleti pályaudvarról 5 perccel korábban indulnak, minden óra 25. percében.
  • A sátoraljaújhelyi sebes és egri gyorsvonatok a Keleti pályaudvarról minden óra 55. percében indulnak.
  • A hatvani személyvonatok a Keleti pályaudvarról 5 perccel korábban indulnak. A Hatvanból a Keletibe induló személyvonatok egy része 3 perccel korábban közlekedik.
  • A gödöllői személyvonatok utasait Isaszeg–Gödöllő állomások között pótlóbuszok szállítják.
  • A hatvani vonal vágányzári menetrendje miatt a Budapest–Vác–Szob, Aszód–Balassagyarmat, továbbá a Budapest–Újszász–Szolnok vonalakon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Jövő februártól jelentősebb korlátozás jön

A Budapest–Hatvan vonal pályarekonstrukciójának 2019. február 4-től december 7-ig tartó fázisában a vonatok egy vágányon sem közlekednek Pécel és Aszód állomás között, mert mindkét sínpárt elbontják és teljesen átépítik. A vonal terepviszonyai miatt – dombos terület, a vasút mély bevágáson halad – és az  alkalmazott korszerű, nagygépes technika hatékony alkalmazása miatt szükséges mindkét vágány lezárása.

Ebben az időszakban Péceltől Turáig elkezdődik az állomások és megállóhelyek átépítése. Emiatt Budapest-Keleti–Rákos–Pécel között óránként csak két pár vonat, Aszód–Hatvan között óránként csak egy pár vonat közlekedésére lesz lehetőség. Az állomásközökben végzett vágányzári munkák miatt a vonalszakaszok átbocsájtó képessége egy vágányra csökken. A beruházás vállalt befejezési határideje a munkálatok elfogadott ütemezése mellett tartható, tehát az időkorlát (2020. végi támogatás felhasználási határidő) miatt nem oldható meg csak az egyik vágány lezárásával.

További forgalomkorlátozást jelent, hogy az átépítés ideje alatt a péceli állomáson Budapest felől csupán két csonkavágány, az aszódi állomáson egy-egy csonkavágány fog rendelkezésre állni Hatvan, illetve Balassagyarmat felől. Galgamácsa felől nem lesz átjárási lehetőség a vonatok számára, éppen ezért nem alkalmazható kerülőút.

A vasúttársaság mindezeket egyeztetette a NIF-fel, a kivitelezőkkel, továbbá a menetrendet és vonatpótlást tekintve az önkormányzatokkal, a VOLÁNBUSZ társasággal és a MÁV-HÉV-vel.   

Az utasok eljutását az átépítési szakaszokon vonatpótló buszokkal biztosítja a MÁV-START. A miskolci InterCity-k helyett Budapest-Keleti pályaudvar–Hatvan között pótlóbuszok állnak forgalomba. Az egri, illetve a sátoraljaújhelyi gyors és sebesvonatok  pótlóbuszai Hatvan–Pécel között szállítják az utasokat. A pótlóbuszokhoz csatlakozó távolsági vonatok Észak-Magyarország felől Hatvan állomásig közlekednek majd, illetve onnan indulnak vissza. A teljes vágányzár alatt Budapest-Keleti–Pécel, valamint Aszód–Hatvan között az elővárosi vonatok közlekednek. Az elővárosi vonatok helyett Pécel és Aszód állomások között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A helyi vonatpótlók a vasút nyomvonalát követve, valamennyi érintett köztes állomást és megállóhelyet érintenek a péceli és az aszódi vasútállomások között. A Hatvantól Keletre (Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Sátoraljaújhely) eső vonalhálózaton néhány kisebb karbantartás is lesz, de változatlan menetrend lesz érvényben.

A vonatok és a pótlóbuszok menetrendjének és mennyiségének meghatározása, összehangolása még folyamatban van. A vasúttársaság ez idő alatt is törekszik arra, hogy egyrészt kellő mennyiségű buszt állítson forgalomba, másrészt igyekszik az átszállási és csatlakozási lehetőségeket is úgy biztosítani, hogy az utasok a megfelelő időben és járatokkal elérjék úti céljaikat. Az átszállási pontokon a megfelelő információt, tájékoztatást biztosítani fogják. A vasúttársaság az utazások előzetes megtervezéséhez szükséges információkat idejében közzéteszi a tájékoztatási felületein, valamint a sajtón keresztül is.

A vasúttársaság javasolja utasainak, hogy a felújítások ideje alatt kísérjék figyelemmel az állomásokon elhelyezett hirdetményeket, útbaigazító táblákat, térképeket, valamint a hangos utastájékoztatót. A módosított menetrend a MÁV-csoport (www.mavcsoport.hu) honlapján, a vágányzári hírek között érhető el. Az utasok tájékozódhatnak a Vonatinfó alkalmazásban és a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál is a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es számot.

MÁVINFORM