Április elsejétől újra teljes vonalon járnak a vonatok a pécsi vonalon

2019. március 29. péntek, 14.08 / Utolsó módosítás: 2019. április 16. kedd, 15.18

Budapest, 2019. március 29. A Kelenföld–Érd felső közötti szakasz felújításának április 1-től május 7-ig tartó fázisában a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon módosított menetrend szerint, de már az eredeti és a teljes útvonalukon közlekednek az elővárosi és a távolsági vonatok. Az InterCity vonatokról a továbbiakban már nem kell pótlóbuszokra átszállni. A későbbi munkafázisokhoz igazodva azonban még lesznek változások a felújítás befejezéséig. Április elsejétől kezdve már nem fogadják el a vasúti bérleteket a BKK és a Volánbusz eddigi kijelölt járatain. A pót-és helyjegyköteles vonatokra a megfelelő feláras jegyet kell megváltani.

Kelenföld-Pusztaszabolcs szakasz felújítás2 201903

  • A Budapest–Pécs viszonylatú InterCity vonatok a Keleti pályaudvarról 10 perccel korábban, minden páratlan óra 35 percében indulnak, illetve 10 perccel később érkeznek. Sárbogárd–Pécs között menetrendjük változatlan.
  • A Budapest–Baja közötti Gemenc és Sugovica expresszvonat a Keleti pályaudvarról 15 perccel korábban indul, 15 órakor és 17 órakor. A Gemenc expresszvonat 15, a Sugovica expresszvonat 10 perccel később érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. 

Budapest elővárosi vonatforgalmát érintő változások:

  • Az S40/S42-es személyvonatok a Déli pályaudvarról 10 perccel korábban, minden óra 45. percében, illetve délután minden óra 25. percében indulnak.
  • A százhalombattai személyvonatok – a 6:33-kor Százhalombattáról induló kivételével – módosított menetrend szerint közlekednek.
  • A Déli pályaudvarról 18:45-kor új vonat indul Dombóvárra, csatlakozást biztosítva Pusztaszabolcson a 20 órakor Dunaújvárosra induló személyvonathoz. A Dombóvárról 4:10-kor induló személyvonat Budapestre 15 perccel később érkezik, Érden, Érdligeten, Barosstelepen, Budatétényben és Budafokon is megáll.

A vágányzár kihatásai más vasútvonalakra:

  • A tervek szerint július 19-én fejezik be Érd felső megállóhely és a kapcsolódó vonalszakasz felújítását, addig a G43-as vonatok Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár viszonylatban továbbra is Érd alsó érintésével közlekednek.
  • Martonvárról a 6:28-kor induló Z30-as vonat a teljes útvonalán 5 perccel később közlekedik.
  • A Déli pályaudvarról Veszprémbe 17 órakor induló személyvonat 5 perccel korábban indul, megáll Martonvásár, Kápolnásnyék állomáson és Velencén is.  

Kelenföld-Pusztaszabolcs szakasz felújítás 201903

A vonatok várhatóan április első hetében Kelenföld és Érd felső között átmenetileg csökkentett sebességgel közlekedhetnek a pálya melletti utómunkák elvégzése és a biztonság érdekében. Ennek függvényében eleinte a vonatok menetideje meghosszabbodhat az április elsejétől érvényes vágányzári menetrendhez képest.

Háttér-információ:

A Kelenföld–Százhalombatta–Pusztaszabolcs közötti szakasz felújítása a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A munkálatok a tervezett ütemezésnek megfelelően haladnak, a teljes fejlesztés befejezése 2020 év végén várható.  A kivitelezés befejezését követően a korszerűsített vasúti pályán 120, illetve 160 km/h sebességgel haladhatnak majd a vonatok, több állomás és megállóhely is megújul. A vonalszakasz teljes felújítása után stabilabb, kiszámíthatóbb lesz a menetrend, a nagyobb pályasebesség révén csökken az elővárosi vonatok menetideje, az átmeneti kényelmetlenségek után pedig magasabb színvonalú szolgáltatást vehetnek igénybe az utasok és az áruszállító vasúti társaságok.

 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Telefon: (06-1) 511-3186 l E-mail: sajto [KUKAC] mav.hu l www.mavcsoport.hu