Aktuális változások a nemzetközi vonatközlekedésben

2021. február 27. szombat, 08.30 / Utolsó módosítás: 2021. március 26. péntek, 18.25
A közlekedő nemzetközi vonatokról itt talál részletesebb információkat. Az aktuális változásokról alább tájékozódhat:
A német vasút (DB) tájékoztatása szerint március 7-től csak 48 óránál frissebb, negatív koronavírus teszt eredménnyel lehet belépni Magyarországról indulva Németországba. Németországba a Keleti pályaudvarról Frankfurtba 13:40-kor induló 66-os számú railjet xpresszen kívül nem közlekedik közvetlen vonat jelenleg. 

Szlovákia, Csehország, Németország

A külföldi járványhelyzet és az alacsonyabb utasforgalom miatt a MÁV-START az érintett cseh- és szlovák vasútvállalatokkal egyeztetve csökkenti a szobi határállomáson át közlekedő nemzetközi vonatok számát. A változtatásnál arra törekedtek, hogy a belföldi utazáshoz is gyakrabban igénybe vett vonatok csúcsidőben közlekedjenek. A korlátozás várhatóan április 5-ig érvényes.

Báthory EuroCity:

  • február 25-től nem közlekedik az EC 130-as számú vonat a Nyugati pályaudvarról 8:40-kor Terespolba (közvetlen kocsikkal Przemysl Gł). Csak Pozsonytól (Bratislava hl.st.) közlekedik a szlovák szakaszon,
  • február 25-én érkezik utoljára az EC 131-es vonat Terespolból a Nyugati pályaudvarra (közvetlen kocsikkal Przemysl Gł.) 19:20-kor. Február 26-tól csak Pozsonytól (Bratislava hl. st.) közlekedik a szlovák vasút vonalán.

Metropol EuroNight:

  • az EN 476-os számú járat február 24-én indul utoljára a Keleti pályaudvarról 19:25-kor Břeclavba, 
  • ellenkező irányban az EN 477-es számú vonat február 25-én érkezik utoljára Břeclavból Budapestre, a Keleti pályaudvarra 8:35-kor. 

A Metropolitan EuroCity-k közül február 25-től nem közlekedik Párkány (Stúrovó) – Nyugati pályaudvar között a Nyugatiba 12:20-kor (EC 273) és 14:20-kor (EC 275) érkező, továbbá a Nyugati pályaudvarról 13:40-kor (EC 274) és 15:40-kor (EC 272) induló járat Budapest és Párkány (Stúrovó) között.

Továbbra is változatlan menetrend alapján közlekedik az EC 280-as, EC 278-as, EC 276-os, EC 270-es (csak Budapest–Brno között), EC 281-es, EC 279-es, EC 271-es és az EC 277-es számú Metropolitan EC vonat.

Csehországba a beutazás jelenleg csak előzetes regisztrációval lehetséges, melyet ezen az oldalon érhet el: www.prijezdovyformular.cz. Kérjük, utazása előtt mindenképpen nézzen utána az aktuális szabályozásnak a Konzuli Szolgálat honlapján. A cseh vasúttársaság (ČD) tájékoztatása szerint február 23-tól a vonatokon és állomásokon, valamint a közösségi közlekedési járműveken kötelező az FFP2-es szűrőosztályú egészségügyi védőmaszk használata Csehországban. 

Az éjszakai járatok Münchenbe január 11-től, Berlinbe január 17-től nem közlekednek.
 
Március 1-jétől a Budapestről 7:40-kor induló Hungária EC (EC 172) csak Budapest és Děčín között, március 2-től ellenkező irányban a teljes útvonalon Hamburg és Budapest között közlekedik (EC 173).

Ausztria, Németország

A Budapest–Hegyeshalom vonalon a 462-es számú Kálmán Imre EN vonat január 11-től, a 463-as számú Kálmán Imre EN vonat pedig január 12-től Salzburg és München között nem közlekedik. 

Az osztrák vasút (ÖBB) tájékoztatása szerint január 25-től a vonatokon és az állomásokon is kötelező az FFP2 maszk használata, az egymástól tartandó kötelező távolságot pedig 2 méterre növelték. Az eddig is érvényben lévő belépési szabályokon túlmenően regisztrációs kötelezettség lépett életbe mindenki számára, aki Ausztriába belép, kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, pl. ingázók, tranzitálók, a halaszthatatlan családi okból (pl. temetés) beutazók.

A regisztrációra a következő linken van lehetőség, angol és német nyelven: 

A határátlépéskor a regisztrációkor kapott, QR kódot tartalmazó visszaigazolást kell elektronikusan vagy kinyomtatva bemutatni. Amennyiben az utazó számára az elektronikus kitöltés nem lehetséges, a jogszabály E vagy F mellékletét kell kitöltve bemutatni és az az illetékes hatóságnak továbbításra kerül. 

Kérjük, hogy utazás előtt mindenképpen nézzenek utána az aktuális szabályozásnak a Konzuli szolgálat honlapján: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria  

Svájc

Február 8-tól várhatóan március 24-ig a zürichi éjszakai Wiener Walzer (EN 462-NJ 466/NJ 467-EN 463-as számú) vonatok nem továbbítanak közvetlen kocsit, illetve további intézkedésig Zürich HB helyett Salzburg Hbf a végállomásuk. 

Horvátország

Budapest és Zágráb között a vonatközlekedés január 11-től szünetel.

A Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes vonalon január 10-től a 204-es számú, Agram-Tópart InterCity a Déli pályaudvar és Nagykanizsa között, kizárólag másodosztályú kocsikkal közlekedik. Nagykanizsa és Gyékényes között a Szombathely–Pécs közötti 8906-os számú vonattal utazhatnak, Nagykanizsáról 18:51-kor indul, Gyékényesre 19:24-kor érkezik. Január 11-től a 201-es számú, Agram-Tópart InterCity Nagykanizsa és a Déli pályaudvar között kizárólag 2. osztályú kocsikkal közlekedik. Gyékényes és Nagykanizsa között a 8591-es számú vonattal utazhatnak, Gyékényesről 18:35-kor indul, Nagykanizsára 19:07-kor érkezik meg. 

Lengyelország

A Budapest-Krakkó-Varsó és a Budapest-Wroclaw-Zielona Góra közötti éjszakai járatok január 17-től nem közlekednek.

A Budapest–Szob–Párkány (Štúrovo) vonalon a 476/477-es számú Metropol EN vonatok břeclavi, varsói és berlini vonatrészében 2. osztályú ülőkocsi közlekedik. Prága–Budapest–Prága viszonylatban az utasok břeclavi átszállással csak 2. osztályú ülőkocsit vehetnek igénybe. Január 17-től Budapest és Berlin, Varsó, illetve Prága közötti vonatrészek nem közlekednek, a břeclavi vonatrészt nem érinti a módosítás. 

Külföldi utazása előtt kérjük, hogy mindenképpen tájékozódjon az egyes országokban érvényes szabályokról a Konzuli Szolgálat honlapján, különös tekintettel a beutazási korlátozásokra, valamint az előzetes regisztráció, a maszkviselés és távolságtartás szabályaira. Amennyiben utazása a beutazási feltételek nem teljesítése miatt hiúsul meg, a nemzetközi menetjegyek visszatérítése vagy kártérítés nem kérhető.

Térkép a nemzetközi korlátozásokról

MÁVINFORM