Aktuális változások a nemzetközi vonatközlekedésben

2020. december 29. kedd, 07.08 / Utolsó módosítás: 2021. február 27. szombat, 08.28
A cseh vasúttársaság (ČD) tájékoztatása szerint február 23-tól a vonatokon és a közösségi közlekedési járműveken kötelező az FFP2-es típusú maszk használata Csehországban. 
 

 

A Deutsche Bahn értesítése szerint február 14-én vasárnaptól további intézkedésig leáll a cseh-német határon a vasúti forgalom. Emiatt a 172-es és 173-as számú Hungária EuroCity (EC) vonatok csak Budapest és Prága, illetve Prága és Budapest között közlekednek.
Február 8-tól a zürichi éjszakai Wiener Walzer (EN 462-NJ 466/NJ 467-EN 463-as számú) vonatok nem továbbítanak közvetlen kocsit, illetve további intézkedésig Zürich HB helyett Salzburg Hbf a végállomásuk. Február 8-tól változás: a Metropolitan EuroCity vonatok ismét Prágáig közlekednek és onnan indulnak Budapestre. Ez alól kivétel az éjszakai Metropol és a 270-es számú EC járat, ami a Nyugati pályaudvarról 17:40-kor indul.   
Az éjszakai járatok Münchenbe január 11-től, Berlinbe január 17-től nem közlekednek.

A Budapest–Hegyeshalom vonalon a 462-es számú Kálmán Imre EN vonat január 11-től, a 463-as számú Kálmán Imre EN vonat pedig január 12-től Salzburg és München között nem közlekedik. A Wiener-Walzer EN vonatok február 7-től március 24-ig Wien-Zürich viszonylatban nem közlekednek. 

Budapest és Zágráb között a vonatközlekedés január 11-től szünetel.

A Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes vonalon január 10-től a 204-es számú, Agram-Tópart InterCity a Déli pályaudvar és Nagykanizsa között, kizárólag másodosztályú kocsikkal közlekedik. Nagykanizsa és Gyékényes között a Szombathely–Pécs közötti 8906-os számú vonattal utazhatnak, Nagykanizsáról 18:51-kor indul, Gyékényesre 19:24-kor érkezik. Január 11-től a 201-es számú, Agram-Tópart InterCity Nagykanizsa és a Déli pályaudvar között kizárólag 2. osztályú kocsikkal közlekedik. Gyékényes és Nagykanizsa között a 8591-es számú vonattal utazhatnak, Gyékényesről 18:35-kor indul, Nagykanizsára 19:07-kor érkezik meg. 

A Budapest-Krakkó-Varsó és a Budapest-Wroclaw-Zielona Góra közötti éjszakai járatok január 17-től nem közlekednek.

A Budapest–Szob–Párkány (Štúrovo) vonalon a 476/477-es számú Metropol EN vonatok břeclavi, varsói és berlini vonatrészében 2. osztályú ülőkocsi közlekedik. Prága–Budapest–Prága viszonylatban az utasok břeclavi átszállással csak 2. osztályú ülőkocsit vehetnek igénybe. Január 17-től Budapest és Berlin, Varsó, illetve Prága közötti vonatrészek nem közlekednek, a břeclavi vonatrészt nem érinti a módosítás. 

Az osztrák vasút (ÖBB) tájékoztatása szerint január 25-től a vonatokon és az állomásokon is kötelező az FFP2 maszk használata, az egymástól tartandó kötelező távolságot pedig 2 méterre növelték. Az eddig is érvényben lévő belépési szabályokon túlmenően regisztrációs kötelezettség lépett életbe mindenki számára, aki Ausztriába belép, kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, pl. ingázók, tranzitálók, a halaszthatatlan családi okból (pl. temetés) beutazók.

A regisztrációra a következő linken van lehetőség, angol és német nyelven: 

A határátlépéskor a regisztrációkor kapott, QR kódot tartalmazó visszaigazolást kell elektronikusan vagy kinyomtatva bemutatni. Amennyiben az utazó számára az elektronikus kitöltés nem lehetséges, a jogszabály E vagy F mellékletét kell kitöltve bemutatni és az az illetékes hatóságnak továbbításra kerül. 

Kérjük, hogy utazás előtt mindenképpen nézzenek utána az aktuális szabályozásnak a Konzuli szolgálat honlapján: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria  

Külföldi utazása előtt kérjük, hogy mindenképpen tájékozódjon az egyes országokban érvényes szabályokról a Konzuli Szolgálat honlapján, különös tekintettel a beutazási korlátozásokra, valamint az előzetes regisztráció, a maszkviselés és távolságtartás szabályaira. Amennyiben utazása a beutazási feltételek nem teljesítése miatt hiúsul meg, a nemzetközi menetjegyek visszatérítése vagy kártérítés nem kérhető.

Térkép

MÁVINFORM