Az utasok javaslatait figyelembe véve bővült az új vasúti menetrend

2021. november 12. péntek, 06.30 / Utolsó módosítás: 2021. december 13. hétfő, 11.40

December 12-én, vasárnap lépett életbe a MÁV-START 2021/2022-es menetrendje, amelyet idén első alkalommal, online társadalmi egyeztetés során lehetett véleményezni. A közszolgáltatást megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) döntése alapján, a nyáron beérkezett érdemi észrevételekből több fejlesztés is megvalósult a decemberi menetrendváltástól. Ezáltal az új menetrend nem csak a pályafelújítások, járműbeszerzések révén lehetővé vált módosításokat tartalmazza, hanem a lakosság javaslatait is figyelembe veszi, hogy még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedjenek a vonatok. Emellett a MÁV-Volán-csoport a megváltozott utazási szokásokat is számításba vette, és több vonalon tovább javította a szolgáltatási színvonalat, növelve a környezetbarát vasúti és közúti közösségi közlekedés versenyképességét az egyéni közlekedéssel szemben.​ Megérkeztek a KISS emeletes motorvonatok a győri és a nyíregyházi fővonalakra is. A Volánbusz új menetrendje is sok vonalon hoz kedvező változást az autóbuszjáratok közlekedésében. Egyes térségekben – az átalakuló vasúti menetrendhez is igazodva – módosult a ráhordó autóbuszjáratok menetrendje vagy új vasúti csatlakozásokat hoztak létre. Vasárnaptól új menetrend lépett érvénybe a H8-as és a H9-es HÉV vonalán is a hatvani vasútvonal menetrendi változásaival összhangban. 

 • A fontosabb változások között szerepel, hogy a pusztaszabolcsi és a hatvani vonalon végzett pályafelújítások hatására sűrűbb menetrendet vezetett be a vasúttársaság, csökkentek a menetidők. Ezáltal jelentősen javult Érd, Százhalombatta, Pusztaszabolcs és Dunaújváros vasúti kapcsolata a fővárossal. Csúcsidőben közlekedő gyorsított személyvonatokkal 20 perccel rövidebb lett a menetidő (62-63 perc) Budapest és Dunaújváros között. Hatvanból és Gödöllőről Budapestre 15 perccel csökkent az eljutási idő reggelenként az új zónázó vonatoknak köszönhetően. 
 • December 12-től új menetrend lépett érvénybe a H8-as és a H9-es HÉV vonalán, a hatvani vasútvonal menetrendi változásaival összhangban. A hévek jellemző járatsűrűsége nem módosult, az indulási időpontok azonban jelentősen változtak, így jobb csatlakozást biztosítanak a MÁV-START és a Volánbusz járataihoz. 
 • Esztergom és Süttő között jelentősen sűrűbb vonatközlekedés fogadja az utasokat (8 pár vonat munkanapokon).
 • Hétvégenként Budapest és Tatabánya között félóránként, Tatabánya és Oroszlány között óránként járnak a vonatok.
 • Szombaton és vasárnap hosszabb útvonalon, Rákos és Piliscsaba között közlekednek az S76-os járatok. G72-es gyorsított vonatok hétvégén is járnak az esztergomi vonalon.
 • A tatabányai, veresegyházi, pusztaszabolcsi, illetve dunaújvárosi vonalon új hajnali, illetve késő esti, éjszakai vonatok közlekednek.
 • Debrecen, Nyíregyháza, Békéscsaba, Kecskemét, Szolnok térségében javult az elővárosi, illetve az InterCity közlekedés.
 • Több regionális vonalon is menetrendi fejlesztést hajt végre a MÁV-START, növeli a járatsűrűséget.
 • Már a Budapest–Győr–Hegyeshalom és a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza vasútvonal egyes járatain is közlekednek a KISS-ek, valamint az újszászi, a ceglédi, a váci és az esztergomi elővárosi vonalon is egyre több járatban találkozhatnak az utasok az emeletes motorvonatokkal.
 • Minden budapesti elővárosi vasútvonalon jelentősen csökkentik, többségükön feloldják a karácsony és újév között korábban alkalmazott közlekedési korlátozások jelentős részét, így az eddig kimaradó személy- és gyorsított személyvonatok az ünnepi időszakra eső munkahéten is sűrű kiszolgálást biztosítanak.

A járási szintű menetrendi egyeztetések a területi közlekedésszervező irodák közreműködésével, az önkormányzatok, térségi nagyfoglalkoztatók, közintézmények képviselőinek bevonásával zajlanak. Idén júliusban a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. a honlapján kialakított felületen – első alkalommal – online véleményeztetésre bocsátotta a menetrendtervezetet. Több mint háromezer észrevétel, előremutató ötlet és javaslat érkezett be. Ezért az ITM úgy döntött, nem várja be a jövő nyárra tervezett éles egyeztetést, számos kínálatbővítés – a közlekedők elvárásaihoz igazodva – teszi kedvezőbbé, gyorsabbá az utazást már a december 12-én hatályba lépő menetrendváltástól.

A közösségi közlekedést gyakran használók legközelebb jövő tavasszal tehetik meg észrevételeiket, javaslataikat a vasúti menetrendek tervezéséhez. A hosszabb távú tervek szerint az elektronikus egyeztetést az összetettebb helyközi autóbuszos menetrendekre is kiterjesztik majd. 

A vasúttársaság új menetrendje már elérhető az Elvira menetrendi keresőben és a MÁV applikációban (december 12-i vagy azutáni utazási napot kiválasztva), továbbá letölthető a weboldalunk Belföldi utazás/menetrendek/2021-2022. évi menetrendek menüpontjaiból:

2021-2022. évi belföldi közforgalmú menetrend vonalankénti bontásban.

2021-2022. évi közforgalmú menetrend. 

Kiemelt belföldi menetrendi változásokról

Budapesti előváros

Gyorsabb menetidő, sűrűbb eljutások Budapest és Dunaújváros között (G42, S40, S42)

A Budapest – Százhalombatta – Pusztaszabolcs vonalszakasz felújításának eredményeképpen jelentős fejlesztéseket tud bevezetni a MÁV-START, csökken az eljutási idő, ezáltal javul a vasút versenyképessége:

 • Budapest és Dunaújváros között a reggeli csúcsidőben a Déli pályaudvar felé, délután Dunaújváros felé új, gyorsított megállási renddel közlekedő G42-es vonatok közlekednek. A vonatok a Budapest-Kelenföld és Dunaújváros közötti távot 62-63 perc alatt fogják teljesíteni, mely csaknem 20 perces menetidőcsökkenést jelent a jelenlegi menetrendhez képest. Késő este is indul vonat Budapestről Dunaújvárosba.
 • Gyakrabban közlekednek a vonatok Budapest és Százhalombatta között.

Budapest – Pusztaszabolcs – Dunaújváros

Jobb reggeli kínálat a Budapest – Gödöllő – Hatvan vonalon (S80, Z80)

A Budapest – Hatvan vasútvonal felújításának köszönhetően decembertől még több vonat áll az utasok rendelkezésére és gyorsabb az eljutás:

 • Hatvanból a Keleti pályaudvarra a reggeli időszakban a MÁV-START Z80-as jelzésű zónázó vonatokat indít, melyek Gödöllő és a Keleti között nem állnak meg. A Z80-as vonatok reggelenként a korábbinál mintegy 15 perccel gyorsabb eljutást biztosítanak a fővárosba Hatvanból és Gödöllőről.
 • A Z80-as vonatok bevezetése miatt a vonalon a reggeli menetrend jelentősen változik, új S80-as jelzésű személyvonatok közlekednek.
 • December 12-től új menetrend lépett érvénybe a H8-as és a H9-es HÉV vonalán, a hatvani vasútvonal menetrendi változásaival összhangban. A hévek jellemző járatsűrűsége nem módosult, az indulási időpontok azonban jelentősen változtak, így jobb csatlakozást biztosítanak a MÁV-START és a Volánbusz járataihoz. Erről a bkk.hu/menetrendek weboldalon tájékozódhatnak az utasok.

Budapest – Gödöllő – Hatvan

Járatsűrítések az esti időszakban, új éjszakai járatok (S10, G71, S40, S42)

Az utasforgalmi igényeknek megfelelően sűríti a vasúttársaság a vonatközlekedését több elővárosi vonalon, valamint bővíti az üzemidőt, az utolsó járatok később, az első járatok korábban indulnak:

 • Új S10 jelzésű vonatpár közlekedik Budapest és Tatabánya, illetve Győr között az éjszakai órákban.
 • Új G71 jelzésű gyorsított vonat közlekedik késő este Budapestről Veresegyházon át Vác felé.
 • Új S40-es és S42-es vonatpárok közlekednek késő este és hajnalban Budapest és Pusztaszabolcs, valamint Budapest és Dunaújváros között, így a jelenleginél két órával később is haza lehet jutni Dunaújvárosba.

Sűrűbb közlekedés a hétvégén és az ünnepek alatt

Az elővárosi vonalakon a hétvégi és ünnepi időszakokban is bővíti a járatszámot a MÁV-START:

 • A budapesti külső körvasúton, Újpalota érintésével közlekedő S76-os vonatok útvonalát hétvégén meghosszabbították, a vonatok minden nap Piliscsaba és Rákos között közlekednek. A vonatok hétvégén 6 és 21 óra között óránként, Rákosról óra 3 perckor, Piliscsabáról óra 5 perckor indulnak.
 • A Budapest – Esztergom vonalon hétvégi napokon új menetrendet vezetnek be; ekkor is közlekednek a gyorsabb eljutásokat biztosító G72-es gyorsított vonatok, változik a megállási rendjük.
 • A hétvégi napokon is óránként közlekednek a Budapest és Oroszlány között közlekedő S12-es személyvonatok. A fejlesztéssel a járatsűrűség megduplázódikBudapest és Tatabánya között a vonatok 60 helyett 30 percenként, Tatabánya és Oroszlány között 120 helyett 60 percenként közlekednek.
 • A korábbi években a legtöbb elővárosi vonaton az ünnepi időszakban jelentősen ritkább menetrend volt érvényben. Az idei ünnepi időszakban a korábbi évekhez képest jelentősen több járat közlekedik, a menetrendi korlátozást a legtöbb vonat esetében eltörölték.

Budapest – Tatabánya – Oroszlány

Budapest – Esztergom

A változásokról részletesen

Győri fővonal

 • A Győrből jelenleg 22 óra 40-kor induló 9361-es számú vonat Budapest-Déliig közlekedik, míg a Tatabányáról a korábban 4 óra 3-kor induló 9360-as számú vonat 4930 számmal Budapest-Déli pályaudvarról indul.
 • Budapest és Győr között az IC vonatok menettartama 5 perccel csökken. Az IC-k Budapest-Keletiből 5 perccel később indulnak és oda 5 perccel korábban érkeznek. Valamennyi S10-es Budapest―Tatabánya―Komárom―Győr közötti és S12-es Budapest―Tatabánya―Oroszlány közötti személyvonat menetrendje módosul, Budapest-Déliből 5 perccel később indulnak és ellenkező irányban Budapest-Délibe 5 perccel korábban érkeznek, 14:53 és 17:53 közötti G10-es gyorsított személyvonatok menetrendje kismértékben módosul emiatt.
 • A Budapest―Tatabánya―Győr szakaszon a munkanapokon közlekedő személyvonatok eddigi karácsony és újév közötti közlekedési korlátozása megszűnik, így az érintett személyvonatok az év végi, két ünnep közti munkanapokon is közlekedni fognak.
 • Munkanapokon túl már a hétvégi időszakban is, a reggeli időszak kivételével a munkanapival megegyező módon óránként fognak közlekedni a vonatok Budapest és Oroszlány között, a munkanapival megegyező módon.

Metropol Euronight

 • A Metropol EuroNight vonat decembertől Budapest-Nyugati pályaudvarra érkezik, így a munkanapokon jelenleg Angyalföldre 19:13-ra érkező (3201-es számú) S72-es személyvonat Rákos állomásig közlekedik, a  (3218-as) S72-es személyvonat pedig 19:45-kor indul vissza Rákosról.

Esztergomi vonal

 • A Budapest-Nyugati―Esztergom vonalon – a Rákos állomásról óra 3 perckor és Piliscsabáról óra 37 perckor induló S76-os, valamint – a 3209, 2119, 3229 és 3249-es személyvonatok kivételével – a munkanapokon közlekedő vonatok eddigi karácsony és újév közötti közlekedési korlátozása megszűnik, így az érintett személyvonatok az év végi, két ünnep közti munkanapokon is közlekedni fognak.

Hétvégi és ünnepnapokon új menetrend szerint közlekednek a vonatok:

 • A korábban Rákos―Óbuda között közlekedő S76-os vonatok meghosszabbított, Rákos―Piliscsaba útvonalon közlekednek, minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
 • A Budapest-Nyugati―Esztergom között közlekedő Z72-es zónázó vonatok Rákosrendezőn és Angyalföldön is megállnak, Szabadságligeten és Klotildligeten viszont nem állnak meg.
 • A Budapest-Nyugati―Esztergom között közlekedő S72-es személyvonatok Rákosrendezőn, Angyalföldön, Óbudán, Aranyvölgyön, Ürömön, Szélhegyen és Vörösvárbányán nem állnak meg.
 • A korrábbi menetrend alapján óra 52-kor Esztergomból induló S72-es személyvonatok, 13 perccel később, óra 5 perckor indulnak és Vörösvárbányán, Szélhegyen, Ürömben, Aranyvölgyön, Óbudán, Angyalföldön és Rákosrendezőn nem állnak meg.

A Budapest―Martonvásár szakaszon valamennyi munkanapokon közlekedő személyvonat eddigi karácsony és újév közötti közlekedési korlátozása megszűnik, így az érintett személyvonatok az év végi, két ünnep közti munkanapokon is közlekedni fognak.

 

Pusztaszabolcsi, dunaújvárosi vonalak

 • Valamennyi S40-es (Budapest―Százhalombatta―Pusztaszabolcs―Sárbogárd―Dombóvár) és S42-es (Budapest―Pusztaszabolcs―Dunaújváros) személyvonat menetrendje módosult, Budapest-Déliből 5 perccel korábban indulnak és ellenkező irányban 5 perccel később érkeznek:
 • Új, 4120-as számú S40-es személyvonat közlekedik munkanapokon Budapest-Déli―Pusztaszabolcs között. Budapest-Déliből 3:50-kor indul, Pusztaszabolcsra 4:46-kor érkezik, a vonat Nagytétény-Diósd és Dunai finomító állomások kivételével mindenhol megáll.
 • A Budapest-Déli pályaudvarról 7 óra 55-kor induló 4112-es számú vonat (4222 számmal) munkanapokon meghosszabbított útvonalon, Dunaújvárosig közlekedik. A vonat Pusztaszabolcs―Dunaújváros között nem áll meg.
 • A 18 óra 25-kor induló, Budapest-Déli―Pusztaszabolcs közötti vonat nem közlekedik.
 • Új, 4318-as számú vonat közlekedik Budapest-Déli és Százhalombatta állomások között. A vonat Budapest-Déliből 18:20-kor indul, minden állomáson megáll.
 • Új, 8018-as számú vonat közlekedik munkanap és vasárnapi közlekedési rendben Budapest-Déli―Pusztaszabolcs között. A Déliből 19:15-kor indul, Pusztaszabolcsra 19:58-kor érkezik, a vonat csak Budapest-Kelenföldön, Érd felsőn és Százhalombattán áll meg.
 • A Budapest-Déli pályaudvarról 22 óra 55-kor induló 4148-as számú vonat (4238-as számmal) naponta meghosszabbított útvonalon, Dunaújvárosig közlekedik. A vonat Pusztaszabolcs―Dunaújváros között Dunaújváros külső kivételével mindenhol megáll.
 • A Dunaújvárosból 5 óra 30-kor és 6 óra 30-kor induló 4239-es és 4217-es számú vonatok munkanapokon csak Pusztaszabolcs―Budapest-Déli között közlekednek.
 • A 4237-es számú vonat (4147 számmal) hétvégi és ünnepnapokon csak Pusztaszabolcs―Budapest-Déli között közlekedik, a 4247-es számú pedig munkanapokon Dunaújváros―Pusztaszabolcs között nem áll meg.
 • A Pusztaszabolcsról 10 óra 3-kor 4115-ös számú vonat 4257-s számmal naponta meghosszabbított útvonalon, Dunaújváros―Budapest-Déli között közlekedik. A vonat Dunaújváros―Pusztaszabolcs között mindenhol megáll.
 • A 4215-s és 4225-s számú vonatok a teljes menetvonalukon 60 perccel később közlekednek, Dunaújvárosból 11:37-kor és 13:32-kor indulnak.
 • Munkanapokon reggel új, 4209-s és 4207-s számú elővárosi gyorsított vonatok közlekednek Dunaújvárosból Budapest-Délibe. A vonatok Dunaújváros―Pusztaszabolcs állomások között minden állomáson, Pusztaszabolcstól csak Százhalombattán, Érd felsőn és Budapest-Kelenföldön állnak meg.
 • Munkanapokon délután – a meglévő járatokon kívül – 14:15-kor, 15:15-kor, 16:15-kor, 17:15-kor és 18:15-kor elővárosi gyorsított személyvonatok indulnak Budapest-Déliből Dunaújvárosba (4206-os, 4276-os, 4286-os, 4296-os és 4208-as számú vonatok). A vonatok Pusztaszabolcsig csak Budapest-Kelenföldön, Érd felsőn és Százhalombattán állnak meg. Pusztaszabolcs―Dunaújváros között a jelenlegi S42-es vonatok megállási rendjében, közlekednek, ezért a 13:55-kor, 14:55-kor, 15:55-kor, 16:55-kor és 17:55-kor közlekedő 4234, 4216, 4226 és 4236-s számú vonatok munkanapokon csak Pusztaszabolcsig közlekednek.
 • A 4317-es számú személyvonat korábban és csak Százhalombatta―Budapest-Kelenföld között közlekedik. Százhalombattáról 6:20-kor indul és Budapest-Kelenföldre 6:47-kor érkezik.
 • A 4327-es számú személyvonat Nagytétény-Diósd és Háros megállóhelyeken is megáll, teljes útvonalán 10 perccel korábban közlekedik, Százhalombattáról 6 óra 14-kor indul.
 • A 4019-s számú vonat Pusztaszabolcs―Budapest-Déli között gyorsítva korábban közlekedik és csak Iváncsán, Ercsiben, Százhalombattán, Érden és Budapest-Kelenföldön áll meg.
 • Új, 4337-s számú személyvonat közlekedik munkanapokon Százhalombatta―Budapest-Kelenföld között. Százhalombattáról 7:20-kor indul, és Budapest-Kelenföldre 7:47-kor érkezik. Nagytétény-Diósd és Háros megállóhelyeken nem áll meg.
 • Új, 4331 és 4341-s számú S40-es személyvonatok közlekednek munkanapokon Százhalombatta―Budapest-Déli állomások között. A vonatok Százhalombattáról 20:02-kor és 21:02-kor indulnak és minden állomáson megállnak.
 • 4111-s számú vonat (4221 számmal) munkanapokon meghosszabbított útvonalon, Dunaújváros―Budapest-Déli között közlekedik, Dunaújváros―Pusztaszabolcs között nem áll meg.
 • A 4231-s számú vonat naponta közlekedik, Pusztaszabolcs―Dunaújváros között mindenhol megáll.
 • A Budapest―Százhalombatta szakaszon valamennyi munkanapokon közlekedő személyvonat eddigi karácsony és újév közötti közlekedési korlátozása megszűnik, így az érintett személyvonatok az év végi, két ünnep közti munkanapokon is közlekedni fognak.

Váci vonalak

A KISS motorvonatok forgalomba állásához kapcsolódóan:

 • Budapest-Nyugati―Vác között a személyvonatok menettartama 1-2 perccel csökken.
 • A zónázó és a páratlan irányú személy és gyorsított vonatok Szobról és Budapest-Nyugatiból 1 perccel később indulnak.
 • A páros gyorsított vonatok Budapest-Nyugatiból 3 perccel később indulnak.
 • A 71-es számú, veresegyházi vonali páratlan irányú alapütemű személyvonatok Vácról 1 perccel később indulnak, a csörögi tartózkodási idő 1 perccel csökken.

Munkanapokon új, 2548-s számú G71-es gyorsított személyvonat közlekedik Budapest-Nyugati―Vác között. Budapest-Nyugatiból 19:33-kor indul, Vácra 21:01-kor érkezik.

Valamennyi G71-es gyorsított személyvonat és kilenc G70-es és négy S70-es eddigi karácsony és újév közötti közlekedési korlátozása megszűnik, így az érintett vonatok az év végi, két ünnep közti munkanapokon is közlekedni fognak.

 

Hatvani, miskolci vonal

 • A 3010-s számú vonat (3120 számmal), a 3030-s számú vonat (3130 számmal) és a 3012-s számú vonat (3140 számmal) Hatvan helyett csak Gödöllőig közlekedik. A vonatok Budapest-Keletiből 4:35-kor, 5:35-kor és 6:35-kor indulnak, Gödöllőre 5:13-kor, 6:13-kor és 7:13-kor érkeznek.
 • A 3000-s számú vonat, a munkanapokon közlekedő 3020-s számú vonat (3010 számmal) és a munkanapokon közlekedő 3040-s számú vonat (3020 számmal) Hatvan állomásra 4 perccel korábban, 4:58-kor, 6:08-kor és 7:08-kor érkezik (Gödöllő―Hatvan között változik a menetrendjük).
 • A munkanapokon közlekedő 3019-s számú vonat Hatvanból 7 perccel, a naponta közlekedő 3029-s és a munkanapokon közlekedő 3039-s számú vonatok Hatvanból 3 perccel később indulnak. A vonatok Hatvanból 3:16-kor, 3:46-kor és 4:16-kor indulnak, Budapest-Keletibe 4:25-kor, 4:55-kor és 5:25-kor érkeznek. Kapcsolódó módosítás:
 • A 80-as számú, miskolci vonalon közlekedő 5049-s számú vonat Füzesabonyból 3:00 helyett 2:53-kor indul, Hatvanba 3:50 helyett 3:43-kor érkezik, így a csatlakozás biztosított a 3029-s számú vonathoz.
 • Az 5029-s számú vonat Füzesabony állomásról 5 perccel később, 3:50 helyett 3:55-kor indul, Hatvanba 1 perccel később, 4:40 helyett 4:41-kor érkezik, Hatvanból 3 perccel korábban, 4:45 helyett 4:42-kor indul. Füzesabonytól Gödöllőig Galgahévíz és Hévízgyörk kivételével mindenhol megáll, Gödöllőtől csak Rákos és Kőbánya felső állomásokon áll meg. Budapest-Keletibe 5:55 helyett 5:40-kor érkezik.
 • Gödöllőről új, 3119-s számú S80-as személyvonat indul 5:15-kor, Budapest-Keletibe 5:55-kor érkezik. A korábbi 3119 számú vonat 3139 számmal közlekedik.
 • A munkanapokon közlekedő 3069-s számú S80-as személyvonat Z80-as vonatként közlekedik, Hatvanból 3 perccel korábban, 5:44 helyett 5:41-kor indul, Hatvan―Gödöllő között mindenhol megáll, Budapest-Keletibe 6:55 helyett 6:40-kor érkezik.
 • Új, 3149-s számú S80-as személyvonat indul munkanapokon Gödöllőről 6:15-kor, Budapest-Keletibe 6:55-kor érkezik.
 • A munkanapokon közlekedő 3017-s számú S80-as személyvonat Z80-as vonatként közlekedik, Hatvanból 2 perccel korábban, 6:23 helyett 6:21-kor indul, Hatvan―Gödöllő között mindenhol megáll, Budapest-Keletibe 7:35 helyett 7:20-kor érkezik.
 • Új, 3169-s számú S80-as személyvonat indul munkanapokon Gödöllőről 6:05-kor, Budapest-Keletibe 7:35-kor érkezik.
 • Az IR5509-s számú egri vonat 25 perccel gyorsabb budapesti eljutási időt kínáló menetrenddel Egerből InterRégió vonatként 4:35 helyett 5:00-kor indul, Hatvan―Gödöllő között Galgahévíz és Hévízgyörk megállóhelyeken nem áll meg, Budapest-Keletibe változatlanul 7:00-kor érkezik.
 • Hatvan állomáson az 5741-s számú S820-as személyvonatról a 3061-s számú vonatra való csatlakozás biztosítása miatt a 3061-s számú vonat 22:46 helyett 4 perccel később 22:50-kor indul.
 • A reggeli S80-as személyvonatok vonatok Karácsony és újév közötti közlekedési korlátozása megszűnik, így az érintett vonatok az év végi, két ünnep közti munkanapokon is közlekedni fognak.
 • Valamennyi S80-as személyvonat Akadémiaújtelep megállóhelyen is megáll.

Újszászi vonal

 • A 3369-s számú vonat Szolnok és Újszász állomások között később közlekedik, Szolnokról 5:00 helyett 5:04-kor indul (így Újszászon csak 1 perc tartózkodása lesz a vonatnak).
 • A 3321-s és 3331-s számú vonatok 4 perccel korábban indulnak Szolnokról, 19:05 és 20:05 helyett 19:01-kor és 20:01-kor indulnak Szolnokról.
 • A 3341-s és 3361-s számú vonatok 5 perccel később indulnak Szolnokról, 21:14 és 23:14 helyett 21:19-kor és 23:19-kor indulnak Szolnokról.
 • A 3412-s számú vonat teljes viszonylatában 5 perccel korábban közlekedik, 6:50 helyett 6:45-kor indul.
 • A 3329, 3639 és 3423-s számú vonatok eddigi karácsony és újév közötti közlekedési korlátozása megszűnik, így az érintett vonatok az év végi, két ünnep közti munkanapokon is közlekedni fognak.

Lajosmizsei vonal

 • A 2927-s számú vonat meghosszabbított útvonalon, Táborfalva helyett Lajosmizséről indul 5:49-kor, Kőbánya-Kispestig közlekedik.
 • A 2917-s számú vonat a Lajosmizse—Örkény szakaszon 6 perccel korábban közlekedik.
 • A 2910-s számú vonat munkanapokon Budapest-Nyugatiból. A Nyugatiból 03:55-kor indul, Lajosmizsére érkezik 6:18-kor.

 

Dunántúl

Jelentős menetrendi fejlesztések az Esztergom – Almásfüzitő – Komárom vonalon

A nyári társadalmi egyeztetés észrevételei, javaslatai alapján a menetrendváltástól jelentős kínálatbővítés valósul meg az Esztergom – Komárom vonalon. A vonal a térségből Esztergom felé, átszállással pedig Budapest felé is versenyképes szolgáltatást tud nyújtani, így a menetrendváltástól sűrűbb menetrendet vezet be:

 • A vonal Esztergom és Süttő közötti szakaszán munkanapokon 8 pár vonat közlekedik, a csúcsidei időszakokban óránkénti indulásokkal, megfelelve az esztergomi iskolába és munkába járási igényeknek. Valamennyi vonat esetében biztosított a csatlakozás a budapesti járatokhoz Esztergom-Kertváros állomáson.
 • A 8 vonatból 3-4 vonat meghosszabbított útvonalon Esztergom és Komárom, illetve egy vonatpár Esztergom és Székesfehérvár között közlekedik, így bővül az eljutási lehetőség Süttő és Almásfüzitő között is.
 • Munkanapokon reggelente Süttő és Esztergom között óránként, a délutáni csúcsidőben Esztergom és Süttő irányban 60-90 percenként közlekednek a vonatok.

Munkanapi járatsűrítés a Székesfehérvár – Pusztaszabolcs vonalon (S440)

A Székesfehérvár – Pusztaszabolcs vonal fontos szerepet tölt be Székesfehérvár elővárosi közlekedésében, ezért a menetrendváltástól gyakrabban járnak a vonatok a regionális vonalon:

 • Munkanapokon reggel új S440 jelzésű vonatpár közlekedik, amely a munkába és iskolába járás szempontjából kedvező időszakban érkezik Székesfehérvárra.
 • Délután két új S440 jelzésű vonatpár közlekedik, így ebben az időszakban a jelenlegi kétórás helyett órás követéssel járnak a vonatok.

Kínálatbővítés a Dombóvár – Komló vonalon

A Dombóvár – Komló vonalon jelentősen fejleszti a menetrendet a vasúttársaság a társadalmi egyeztetés visszajelzéseinek megfelelve:

 • A menetrendváltástól naponta 4 vonatpár közlekedik Dombóvár-Komló vonalon, alkalmazkodva a munkába járási igényekhez, illetve csatlakozást nyújtva a Budapest és Pécs, illetve Kaposvár közötti InterCity vonatokhoz is.

Menetrendi korrekciók Pécs környékén a kedvezőbb szolgáltatás érdekében

 • Budapest és Pécs között az InterCity vonatok indulási, érkezési ideje 5-10 perccel módosul, menetidejük néhány perccel növekszik. Az eddigi többlet vonatként közlekedő Tubes InterCity vonatpár a menetrendváltástól nem közlekedik.
 • Az InterCity-vonatokhoz való csatlakozás érdekében a Pécs – Villány vonalon közlekedő személyvonatok közlekedési ideje 15 perccel módosul.
 • A Pécs és Szombathely között közlekedő Pannónia InterRégió vonatok menetrendje 2021. október 10-től módosult.

Helikon InterRégió megáll Várda és Balatonfenyves alsó megállóhelyen

 • A Helikon InterRégió vonatok megállnak Várda megállóhelyen és - a Kaposvárról 6:19-kor induló InterRégió járat kivételével - Balatonfenyves alsó megállóhelyen is.

Változások részletesen, megyénkénti bontásban

(A megye nevére kattintással lenyitható)

Baranya megye
 • Az InterCity vonatok Budapest Keletiből páratlan óra 45 perc helyett páratlan óra 53 perckor indulnak, Pécsre páros óra 32 perc helyett páros óra 42-kor érkeznek. Pécsről páratlan óra 27 perc helyett páratlan óra 19 perckor indulnak, Budapest-Keletibe páros óra 14 helyett páros óra 5 perckor érkeznek.
 • A 816-s és 819-s számú Tubes InterCity vonatok nem közlekednek.
 • Új vonat közlekedik Pécsről 21:48-as indulással Szentlőrincre 22:04-es érkezéssel munkanap és vasárnapi közlekedési rend szerint.
 • A Pécsről 22:37-kor induló 8071-s számú vonat Pécs helyett Szentlőrincről indul 23:05-kor a Szentlőrincre 23:00-kor érkező 8961-s számú vonattól csatlakozva.
 • Új vonat közlekedik Pécsről 22:44-as indulással Szentlőrincre 23:00-ás érkezéssel szombati és ünnepnapi közlekedési rend szerint.
 • A vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint Pécsről 5:12-kor induló Szentlőrincig közlekedő 8079-s számú vonat nem közlekedik.
 • A Szentlőrincről 5:40-kor induló Pécsig közlekedő 8070 számú vonat 5:40 helyett 5:38-kor indul, nem naponta, hanem munkanap és szombati közlekedési rend szerint közlekedik. 
 • A Szentlőrincről 7:18-kor induló Pécsig közlekedő 8072-s számú vonat 7:18 helyett 7:54-kor indul és munkanap és szombati közlekedési rend helyett naponta közlekedik.
 • Új 8097-s számú vonat közlekedik Sásd – Dombóvár között, mindenhol megáll. Sásdról 7:09-kor indul, Dombóvárra 7:25-kor érkezik.    
 • 9602 számú Helikon IR vonat Pécsről 6:50 helyett 6:34-kor indul, Kaposvárra 8:09 helyett 8:03-kor érkezik.
 • 19604 számú Helikon IR vonat Pécsről 8:50 helyett 8:27-kor indul, Kaposvárra 10:09 helyett 10:07-kor érkezik.
 • 19696 számú Helikon IR vonat Pécsről 14:50 helyett 14:27-kor indul, Kaposvárra 16:07 helyett 16:05-kor érkezik.
 • 19697 számú Helikon IR vonat Pécsre 13:05 helyett 13:31-kor érkezik.
 • 19695 számú Helikon IR vonat Pécsre 19:05 helyett 19:31-kor érkezik.
 • 19685 számú Helikon IR vonat Pécsre 19:39 helyett 19:49-kor érkezik.

A Dombóvár Komló vonalon új menetrendi szerkezet szerint közlekednek a vonatok.

 • Új 38610 számú mindenhol megálló vonat közlekedik naponta. Dombóvárról 4:31-kor indul Komlóra 5:16-kor érkezik.
 • 38612 számú vonat naponta közlekedik Dombóvárról 9:01-kor indul Komlóra 9:49-kor érkezik.
 • 38652 számú vonat nem közlekedik.
 • 38616 számú vonat Dombóvárról 16:05 helyett 15:04-kor indul, Komlóra 16:48 helyett 15:49-kor érkezik.
 • Új 38658 számú vonat közlekedik vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint. Dombóvárról 18:12-kor indul Komlóra 18:56-kor érkezik és nem áll meg Kaposszekcsőn és Vásárosdombón. 
 • Új 38618 számú vonat közlekedik munkanap és szombati közlekedési rend szerint. Dombóvárról 20:12-kor indul, Komlóra 20:56-kor érkezik, és nem áll meg Kaposszekcsőn és Vásárosdombón. 
 • Új 38619 számú mindenhol megálló vonat közlekedik Komló – Sásd között. Komlóról 5:21-kor indul, Sásdra 5:50-kor érkezik.
 • 38617 és 38655 számú vonatok nem közlekednek.
 • Új 38615 számú vonat közlekedik naponta. Komlóról 11:01-kor indul, Dombóvárra 11:45-kor érkezik és nem áll meg Vásárosdombón és Kaposszekcsőn.
 • 38613 számú vonat Komlóról 16:53 helyett 17:01-kor indul, Dombóvárra 17:38 helyett 17:45-kor érkezik és, nem áll meg Vásárosdombón és Kaposszekcsőn.
 • Új 38651 számú vonat közlekedik vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint. Komlóról 19:01-kor indul, Dombóvárra 19:45-kor érkezik, és nem áll meg Kaposszekcsőn és Vásárosdombón. 
 • Új 38611 számú vonat közlekedik munkanap és szombati közlekedési rend szerint. Komlóról 21:01-kor indul, Dombóvárra 21:45-kor érkezik, és nem áll meg Kaposszekcsőn és Vásárosdombón

Gyékényes – Pécs vasútvonali változások

 • 8950 számú vonat Barcsról 3:44 helyett 3:49-kor indul, Pécsre 4:59 helyett 5:04-kor érkezik.
 • 8960 számú vonat Barcsról 5:05 helyett 4:49-kor indul, Szentlőrincre 6:05 helyett 5:54-kor érkezik.
 • 18960 számú vonat Barcsról 5:05 helyett 4:49-kor indul, Pécsre 6:31 helyett 6:12-kor érkezik.
 • 8910 számú vonat Nagykanizsáról 4:24 helyett 4:17-kor indul, Pécsre 7:15 helyett 7:05-kor érkezik.
 • 8952 számú vonat Barcsról 6:38 helyett 6:24-kor indul, Pécsre 7:55 helyett 7:49-kor érkezik.
 • 8900 számú vonat Gyékényesről 7:16 helyett 7:25-kor indul, Pécsre 9:39 helyett 9:42-kor érkezik.
 • 8954 számú vonat viszonylata Barcs Pécsre változik. Barcs indul 11:05-kor, Pécsre 12:29-kor érkezik.
 • 8992 számú vonat Nagykanizsáról 10:48 helyett 10:53-kor indul, Pécsre 13:39 helyett 13:42-kor érkezik.
 • 8956 számú vonat viszonylata Barcs Pécsre változik. Barcs indul 15:05-kor, Pécsre 16:29-kor érkezik.
 • 8994 számú vonat Nagykanizsáról 14:48 helyett 14:53-kor indul, Pécsre 17:39 helyett 17:42-kor érkezik.
 • 8958 számú vonat Barcsról indul 19:05-kor, Pécsre 20:29-kor érkezik.
 • 8919 számú vonat Barcsról 5:21 helyett 5:10-kor indul, Gyékényesre 6:26 helyett 6:16-kor érkezik.
 • 8959 számú vonat Pécsről 5:12 helyett 4:50-kor indul, Barcsra 6:24 helyett 6:10-kor érkezik.
 • 8907 számú vonat Pécsről 6:43 helyett 6:29-kor indul, Gyékényesre 8:36 helyett 8:23-kor érkezik.
 • 8957 számú vonat Pécsről 7:24-kor indul, Barcsra 8:46-ra érkezik.
 • 8997 számú vonat Gyékényesről 10:40 helyett 10:32-kor indul, Nagykanizsára 11:12 helyett 11:06-kor érkezik.
 • 8995 számú vonat Gyékényesről 14:40 helyett 14:32-kor indul, Nagykanizsára 15:12 helyett 15:06-kor érkezik.
 • 8955 számú vonat Pécsről 13:00-kor indul, Barcsra 14:45 helyett 14:14-kor érkezik.
 • 8963 számú vonat viszonylata Pécsről 17:00-kor indul, Barcsra 18:45 helyett 18:14-kor érkezik.
 • 8971 számú vonat Pécsről 22:42 helyett 22:44-kor indul, (8961 vonatszámmal) megáll Mecsekalja-Cserkúton és Bicsérden, Barcsra 23:50 helyett 23:52-kor érkezik.

Szentlőrinc – Sellye vonali változások:

 • 38210 számú vonat Szentlőrincről 4:30 helyett 4:21-kor indul.
 • 38220 számú vonat Szentlőrincről 5:41 helyett 5:34-kor indul.
 • 38214 számú vonat Szentlőrincről 11:07 helyett 11:35-kor indul.
 • 38224 számú vonat Szentlőrincről 13:07 helyett 13:26-kor indul.
 • 38216 számú vonat Szentlőrincről 15:07 helyett 15:26-kor indul.
 • 38226 számú vonat Szentlőrincről 17:07 helyett 17:26-kor indul.
 • 38218 számú vonat Szentlőrincről 19:07 helyett 19:18-kor indul.
 • 38258 számú vonat nem közlekedik.
 • 38228 számú vonat Szentlőrincről 23:07 helyett 23:05-kor indul, és naponta közlekedik.
 • 38219 számú vonat Sellyéről 3:55 helyett 3:46-kor indul.
 • 38229 számú vonat Sellyéről 5:05 helyett 4:56-kor indul.
 • 38217 számú vonat Sellyéről 6:16 helyett 6:09-kor indul.
 • 38215 számú vonat Sellyéről 10:20 helyett 10:48-kor indul.
 • 38223 számú vonat munkanap és szombati közlekedési rend szerint közlekedik, naponta helyett.
 • Új, 38253 számú vonat közlekedik vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint, Sellyéről 16:40-es indulással.

A Pécs – Villány – Magyarbóly vonalon új a menetrendi szerkezet. Pécsről az ütemes vonatok páros óra 36 perc helyett páros óra 50 perckor indulnak. Pécsre az ütemes vonatok páratlan óra 22 perc helyett páratlan óra 7 perckor érkeznek.

 • 8110 számú vonat Pécsről 5:12 helyett 5:08-kor indul, Magyarbólyba változatlanul érkezik.
 • 38829 számú vonat Mohácsról 5:21 helyett 5:20-kor indul, Pécsre 6:38 helyett 6:35-kor érkezik.
 • 8159 számú vonat Magyarbólyból 5:36 helyett 5:35-kor indul.
Fejér megye
 • Valamennyi S10-es (Budapest―Tatabánya―Komárom―Győr) és S12-es (Budapest―Tatabánya―Oroszlány) személyvonat menetrendje módosul, Budapest-Déliből 5 perccel később indulnak és ellenkező irányban Budapest-Délibe 5 perccel korábban érkeznek. A 14:53 és 17:53 közötti G10-es gyorsított személyvonatok menetrendje kismértékben módosul emiatt.
 • A Budapest―Tatabánya―Győr szakaszon valamennyi munkanapokon közlekedő személyvonat eddigi karácsony és újév közötti közlekedési korlátozása megszűnik, így az érintett személyvonatok az év végi, két ünnep közti munkanapokon is közlekedni fognak.
 • Munkanapokon túl már a hétvégi időszakban is a munkanapival megegyező módon óránként fognak közlekedni a vonatok Budapest és Oroszlány között - a reggeli időszak kivételével.
 • A 32912-s számú vonat (32922-s vonatszámban) 95 perccel később, 10 óra 20-kor indul Komáromból Székesfehérvárra. A 34912-s számú vonat Székesfehérvárról 11 óra 57-kor indul Komáromba, így 90 perccel később közlekedik. A vonalon a délutáni vonatpár nem közlekedik.
 • Valamennyi S40-es (Budapest―Százhalombatta―Pusztaszabolcs―Sárbogárd―Dombóvár) és S42-es (Budapest―Pusztaszabolcs―Dunaújváros) személyvonat menetrendje módosul, Budapest-Déliből 5 perccel korábban indulnak és ellenkező irányban 5 perccel később érkeznek.
 • Új, 4120-s számú S40-es személyvonat közlekedik munkanapokon Budapest-Déli―Pusztaszabolcs között. Budapest-Déliből 3:50-kor indul, Pusztaszabolcsra 4:46-kor érkezik, a vonat Nagytétény-Diósd és Dunai finomító állomások kivételével mindenhol megáll.
 • A Budapest-Déli pályaudvarról 7 óra 55-kor induló 4112-s számú vonat (4222-s számmal) munkanapokon meghosszabbított útvonalon, Dunaújvárosig közlekedik. A vonat Pusztaszabolcs―Dunaújváros között nem áll meg.
 • A 18 óra 25-kor induló, Budapest-Déli―Pusztaszabolcs között közlekedő vonat nem közlekedik.
 • Új, 8018-s számú vonat közlekedik munkanap és vasárnapi közlekedési rendben Budapest-Déli―Pusztaszabolcs között. Budapest-Déliből 19:15-kor indul, Pusztaszabolcsra 19:58-kor érkezik, a vonat csak Budapest-Kelenföldön, Érd felsőn és Százhalombattán áll meg.
 • A Budapest-Déli pályaudvarról 22 óra 55-kor induló 4148-s számú vonat (4238-s számmal) naponta meghosszabbított útvonalon, Dunaújvárosig közlekedik. A vonat Pusztaszabolcs―Dunaújváros között mindenhol megáll Dunaújváros külső kivételével.
 • A Dunaújvárosból 5 óra 30-kor és 6 óra 30-kor induló 4239-s és 4217-s számú vonatok munkanapokon csak Pusztaszabolcs―Budapest-Déli között közlekednek.
 • A 4237-s számú vonat 4147-s számmal hétvégi és ünnepnapokon csak Pusztaszabolcs―Budapest-Déli között közlekedik, 4247-s számmal pedig munkanapokon Dunaújváros―Pusztaszabolcs között nem áll meg.
 • A Pusztaszabolcsról 10 óra 3-kor 4115-s számú vonat 4257-s számmal naponta meghosszabbított útvonalon, Dunaújváros―Budapest-Déli között közlekedik. A vonat Dunaújváros―Pusztaszabolcs között mindenhol megáll.
 • A 4215-s és 4225-s számú vonatok a teljes menetvonalukon 60 perccel később közlekednek, Dunaújvárosból 11:37-kor és 13:32-kor indulnak.
 • Munkanapokon reggel új, 4209-s és 4207-s számú elővárosi gyorsított vonatok közlekednek Dunaújvárosból Budapest-Délibe. A vonatok Dunaújváros―Pusztaszabolcs állomások között minden állomáson, Pusztaszabolcstól csak Százhalombattán, Érd felsőn és Budapest-Kelenföldön állnak meg.
 • Munkanapokon délután – a meglévő járatokon kívül – 14:15-kor, 15:15-kor, 16:15-kor, 17:15-kor és 18:15-kor elővárosi gyorsított személyvonatok indulnak Budapest-Déliből Dunaújvárosba (4206-os, 4276-os, 4286-os, 4296-os és 4208-as számú vonatok). A vonatok Pusztaszabolcsig csak Budapest-Kelenföldön, Érd felsőn és Százhalombattán állnak meg. Pusztaszabolcs―Dunaújváros között a jelenlegi S42-es vonatok megállási rendjében, közlekednek, ezért a 13:55-kor, 14:55-kor, 15:55-kor, 16:55-kor és 17:55-kor közlekedő 4234, 4216, 4226 és 4236-s számú vonatok munkanapokon csak Pusztaszabolcsig közlekednek.
 • A 4019-s számú vonat Pusztaszabolcs―Budapest-Déli között gyorsítva korábban közlekedik és csak Iváncsán, Ercsiben, Százhalombattán, Érden és Budapest-Kelenföldön áll meg.
 • 4111-s számú vonat (4221-s számmal) munkanapokon meghosszabbított útvonalon, Dunaújváros―Budapest-Déli között közlekedik, Dunaújváros―Pusztaszabolcs között nem áll meg.
 • A 4231-s számú vonat naponta közlekedik, Pusztaszabolcs―Dunaújváros között mindenhol megáll.
 • Budapest-Déli pályaudvarról 21 óra 40-kor induló 4558-s számú és a Székesfehérvárról 22 óra 54-kor induló 8718-s számú vonatok összevonásával új vonat közlekedik Budapest-Déli―Siófok között 8738-s számmal.
 • A Siófokról 4 óra 25-kor induló 8719-s és Székesfehérvárról 5 óra 14-kor induló 3519-s számú vonatok összevonásával új vonat közlekedik Siófok―Budapest-Déli között 8729-s számmal.
 • 18718-s számú vonat Bagoly vonatként közlekedik 18738-s vonatszámban, Budapest-Déliből 21:40 helyett 22:05-kor indul, Székesfehérvárig csak Budapest-Kelenföldön és Érd alsón áll meg, Fonyódra 0:25-kor érkezik.
 • A 18611 számú Bagoly vonat Székesfehérvártól csak Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence, Érd alsó, Budafok és Budapest-Kelenföldön áll meg, Budapest-Délibe 3:09-kor érkezik.
 • Új Bagoly vonat közlekedik pénteki, szombati és vasárnapi napokon Keszthelyről 1:48-as indulással, Székesfehérvártól csak Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence, Érd alsó, Budafok és Budapest-Kelenföldön áll meg, Budapest-Délibe 5: 14-kor érkezik.
 • Új 8018-s számú vonat közlekedik munkanapi és vasárnapi közlekedési rend szerint Budapest―Dombóvár között. Budapest-Déliből 19:15-kor indul, Pusztaszabolcsra 19:58-kor érkezik. Pusztaszabolcsig csak Budapest-Kelenföldön, Érd felsőn és Százhalombattán áll meg, Pusztaszabolcstól Dombóvárig minden állomáson és megállóhelyen megáll.
 • A Pusztaszabolcsról 20 óra 4-kor induló 8048-s számú vonat csak szombati és ünnepnapi közlekedési rend szerint közlekedik 18048-s számmal.
 • A 8019-s számú Dombóvár―Budapest-Déli viszonylatú személyvonat csak munkanapokon közlekedik, Dombóvárról 4:13 helyett 3:49-kor indul, Budapest-Délibe 6:44 helyett 6:14-kor érkezik. Érd felső megállóhely helyett Érd állomáson áll meg.
 • Új, 18019-s számú S40-es személyvonat közlekedik hétvégi és ünnepnapi közlekedési rend szerint Dombóvár―Pusztaszabolcs között. Dombóvárról 4:12-kor indul, Pusztaszabolcsra 5:53-kor érkezik, ahonnan a 4239 számú vonattal egyesítve közlekedik tovább Budapest-Délibe.
 • Új, 34127/34112-s számú S440 személyvonatpár közlekedik munkanapokon a reggeli időszakban Pusztaszabolcs―Székesfehérvár―Pusztaszabolcs között. Székesfehérvárról 6:16-kor indul, Pusztaszabolcsra 6:54-kor érkezik, ellenkező irányba Pusztaszabolcsról 7:03-kor indul, Székesfehérvárra 7:37-kor érkezik.
 • Két új, 34113/34126-s és 34133/34146-s számú S440 személyvonatpár közlekedik munkanapokon a délutáni időszakban Pusztaszabolcs―Székesfehérvár―Pusztaszabolcs között. Székesfehérvárról indul 14:16-kor és 16:16-kor, Pusztaszabolcsra érkezik 15:03-kor és 17:03-kor, ellenkező irányba Pusztaszabolcsról indul 14:54-kor és 16:54-kor, Székesfehérvárra érkezik 15:37-kor és 17:37-kor.
 • Valamennyi naponta közlekedő Pusztaszabolcs―Székesfehérvár állomások között közlekedő személyvonat a két állomás között 4 perccel korábban közlekedik.
 • Új, 18319-s számú vonat közlekedik szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint, Bátaszékről 3:53-as indulással, Sárbogárdra 5:19-es érkezéssel.
 • 16907-s számú Tekergő expressz és a 16707-s számú Aranypart expresszvonatok Nyiregyháza helyett Záhonyból indulnak, a 16906-s számú Tekergő expressz és a 16706-s számú Aranypart expresszvonatok Nyiregyháza helyett Záhonyig közlekednek.
Győr-Moson-Sopron megye
 • Budapest és Győr között az InterCity-k menettartama 5 perccel csökken. Az IC-k Budapest-Keletiből 5 perccel később indulnak és Budapest-Keletibe 5 perccel korábban érkeznek. A 9314-es számú G10-es gyorsított személyvonat naponta közlekedik. 14:53 és 17:53 közötti G10-es gyorsított személyvonatok menetrendje kismértékben módosul.
 • A Bécs és Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat új közvetlen kapcsolatot biztosít Bécs és Kolozsvár között, a Hegyeshalom―Budapest―Szolnok viszonylaton Dacia-Corvin néven.
 • Az eddig Rajkáról 8:10-kor Hegyeshalomba induló 9457-s számú személyvonat korábban, 7:52-kor indul és munkanapokon (karácsony és újév közötti korlátozással), Hegyeshalom helyett Győrig meghosszabbított útvonalon közlekedik.

Új sűrítő vonat indul Győrből 17:21-kor Mosonmagyaróvárra munkanapokon (karácsony és újév közötti korlátozással). A Győrből Hegyeshalomba munkanapokon 16:21-kor induló 9474-s számú személyvonat útvonala rövidül, Győrtől csak Mosonmagyaróvárig közlekedik.

Komárom-Esztergom megye
 • A Budapest―Tatabánya―Győr szakaszon valamennyi munkanapokon közlekedő személyvonat eddigi karácsony és újév közötti közlekedési korlátozása megszűnik, így az érintett személyvonatok az év végi, két ünnep közti munkanapokon is közlekedni fognak.
 • Munkanapokon túl már a hétvégi időszakban is - a munkanapival megegyező módon - óránként fognak közlekedni a vonatok Budapest és Oroszlány között a reggeli időszak kivételével.
 • A Komárom-Esztergom vonalon új, sűrített menetrendi struktúrát vezetett be a vasúttársaság:
  • Munkanapokon 3, hétvégi napokon 4 vonatpár közlekedik a vonal teljes hosszán, Esztergom és Komárom között. Ebből 1 vonatpár fog Székesfehérvárig közlekedni. Munkanapokon a 3 teljes útvonalon közlekedő vonatpáron felül további 5 darab Esztergom és Süttő közötti vonatpár közlekedik.
  • Hétvégi napokon a 4 teljes útvonalon közlekedő vonatpáron felül további 2 darab Esztergom és Süttő közötti vonatpár közlekedik.
  • Munkanapokon a utasok által inkább igénybe vett irányokban (reggelente Süttő felől Esztergom felé, délután Esztergom felől Süttő felé) a reggeli csúcsidőben óránként, délutáni csúcsidőben 60-90 percenként közlekednek a vonatok az Esztergom és Süttő szakaszon.
 • A 32912-s számú vonat 32922-s vonatszámban 95 perccel később, 10 óra 20-kor indul Komáromból Székesfehérvárra. A 34912-s számú vonat Székesfehérvárról 11 óra 57-kor indul Komáromba, így 90 perccel később közlekedik. A délutáni vonatpár nem közlekedik.
Pest megye (budapesti elővárosi közlekedés nélkül)
 • Új vonat közlekedik Budapest-Déli―Siófok között 8738-s számmal - a Budapest-Déli pályaudvarról 21 óra 40-kor induló 4558-s számú és a Székesfehérvárról 22 óra 54-kor induló 8718-s számú vonatok összevonásával.
 • A Siófokról 4 óra 25-kor induló 8719-s és Székesfehérvárról 5 óra 14-kor induló 3519-s számú vonatok összevonásával új vonat közlekedik Siófok és Budapest-Déli között 8729-s számmal.
 • 18718-s számú vonat Bagoly vonatként 18738-s vonatszámban közlekedik, Budapest-Déliből 21:40 helyett 22:05-kor indul, Székesfehérvárig csak Budapest-Kelenföldön és Érd alsón áll meg, Fonyódra 0:25-kor érkezik.
 • A 18611-s számú Bagoly vonat Székesfehérvártól csak Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence, Érd alsó, Budafok és Budapest-Kelenföldön áll meg, Budapest-Délibe 3:09-kor érkezik.
 • Új Bagoly vonat közlekedik pénteki, szombati és vasárnapi napokon Keszthelyről 1:48-as indulással, Székesfehérvártól csak Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence, Érd alsó, Budafok és Budapest-Kelenföldön áll meg, Budapest-Délibe 5: 14-kor érkezik.
Somogy megye
 • A Helikon InterRégió vonatok a Fonyód―Balatonszentgyörgy szakaszon, Balatonfenyves alsó megállóhelyen megállnak - a Kaposvárról 6:19-kor induló InterRégió járat kivételével.
 • Fonyód―Balatonszentgyörgy szakaszon a Kaposvárról közlekedő Helikon InterRégió vonatok a Balatonfenyves alsó megállóhelyi megállásuk miatt Máriahullámtelep és Balatonszentgyörgy között 2 perccel később közlekednek.
 • A Balatonszentgyörgy―Fonyód szakaszon a Győr felől közlekedő Helikon InterRégió vonatok a Balatonfenyves alsó megállóhelyi megállásuk miatt Balatonszentgyörgy és Máriahullámtelep között 1 perccel korábban, Balatonfenyves és Fonyód között 1 perccel később közlekednek.
 • A Helikon InterRégió vonatok megállnak Várda megállóhelyen. A vonatok Várda megállóhelyi megállását a 36-os számú vonalon bevezetett feltételes megállási rend teszi lehetővé.
 • A Kaposvárról 10:17-kor induló Helikon InterRégió vonat elő- és utószezonban, valamint nyáron naponta Pécsről indul 8:27-kor 19604-s vonatszámmal.
 • A Fonyódról 16:46-kor induló Helikon InterRégió vonat elő- és utószezonban, valamint nyáron naponta továbbközlekedik Pécsre 19:49-es érkezéssel - 19685-s vonatszámmal.
 • Új, 8552-s számú személyvonat közlekedik 2022. június 5-ig és szeptember 12-től Balatonszentgyörgyről 9:07-kor, Nagykanizsára 9:55-kor érkezik.
 • Új, 8557-s számú személyvonat közlekedik 2022. június 5-ig és szeptember 12-től, Nagykanizsáról 8:10-kor indul, míg Balatonszentgyörgyre 8:57-kor érkezik.
 • Új vonat közlekedik Budapest-Déli és Siófok között 8738-s számmal - a Budapest-Déli pályaudvarról 21 óra 40-kor induló 4558-s számú és a Székesfehérvárról 22 óra 54-kor induló 8718-s számú vonatok összevonásával.
 • Új vonat közlekedik Siófok és Budapest-Déli között 8729-s számmal - a Siófokról 4:25-kor induló 8719-s és Székesfehérvárról 5:14-kor induló 3519-s számú vonatok összevonásával.
 • 18718-s számú vonat Bagoly vonatként 18738-s vonatszámban közlekedik, Budapest-Déliből 21:40 helyett 22:05-kor indul, Székesfehérvárig csak Budapest-Kelenföldön és Érd alsón áll meg, Fonyódra 0:25-kor érkezik.
 • A 18611-s számú Bagoly vonat Székesfehérvártól csak Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence, Érd alsó, Budafok és Budapest-Kelenföldön áll meg, Budapest-Délibe 3:09-kor érkezik.
 • Új Bagoly vonat közlekedik pénteki, szombati és vasárnapi napokon Keszthelyről 1:48-as indulással, Székesfehérvártól csak Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence, Érd alsó, Budafok és Budapest-Kelenföldön áll meg,  Budapest-Délibe 5: 14-kor érkezik.
 • A 16707-s számú Fonyódig közlekedő Aranypart expresszvonat Nyiregyháza helyett Záhonyból indul, és a Fonyódról induló 16706-s számú Aranypart expresszvonat Nyiregyháza helyett Záhonyig közlekedik.

Nagyatád–Somogyszob vonal

 • A 38936-s számú vonat Nagyatádról 15:23 helyett 15:37-kor indul.
 • A 38923-s számú vonat Somogyszobról 15:50 helyett 15:57-kor indul.

Dombóvár – Gyékényes vonal

 • 8256-s számú vonat Somogyszobról 15:49 helyett 15:54-kor indul, Gyékényesre 16:19 helyett 16:24-kor érkezik.
 • 8226-s számú vonat Kaposvárról 15:54 helyett 15:48-kor indul, Gyékényesre 17:15 helyett 17:14-kor érkezik.
 • 8253-s számú vonat Gyékényesről 8213-s vonatszámmal 15:18 helyett 15:23-kor indul, Kaposvárra 16:45 helyett 16:44-kor érkezik. 

Balatonfenyvesi GV

 • Az utolsó Csisztafürdőre közlekedő vonat kivételével valamennyi vonatpár (30852-30857, 30854-30855, 30864-30865, 30856-30853, 30866-30863 számú vonatpárok) kétórás ütemben, a jelenlegihez képest 20 perccel később közlekedik változatlan menetidővel. A vonatok Balatonfenyves kisvasúti állomásról páros óra 50 perc helyett páratlan óra 10 perckor indulnak, ellenkező irányban pedig Csisztafürdőről páratlan óra 35 perc helyett páratlan óra 55 perckor indulnak.
 • A menetrendi ütem első vonata – a csisztafürdői gyógyfürdő nyitvatartásához igazodóan – április 4. és november 30. között naponta közlekedik, azonban a második, ütem szerinti vonat naponta közlekedik.
 • Az utolsó Csisztafürdőre közlekedő vonatpár (30858-30851-s számú) a Gyógyfürdő nyitvatartásához igazodik, ezért a kétórás ütemtől és a korábbi menetrendtől eltérően, csak április 4. és november 30. között közlekedik, Balatonfenyves kisvasúti állomásról 18:50 helyett 18:40-kor indul, ellenkező irányba Csisztafürdő állomásról 19:35 helyett 19:25-kor indul.

Balatonfenyves GV―Imremajor―Somogyszentpál vonal:

 • A 30810-30819-s számú vonatpár a korábbival megegyező menetrenddel közlekedik.
 • A 30812-30815-s számú vonatpár Balatonfenyves GV állomásról 9:23 helyett 8:35-kor indul, vissza irányban Somogyszentpálról 10:05 helyett 9:25-kor indul.
 • A 30814-30825-s számú vonatpár Balatonfenyves GV állomásról 11:23 helyett 11:35-kor indul, ellenkező irányba Somogyszentpálról 12:05 helyett 12:25-kor indul.
 • A 30816-30813-s számú vonatpár Balatonfenyves GV állomásról 14:23 helyett 14:35-kor indul, ellenkező irányba Somogyszentpálról 15:05 helyett 15:25-kor indul.
 • A 30826-30823-s számú vonatpár Balatonfenyves GV állomásról 16:23 helyett 16:35-kor indul, ellenkező irányba Somogyszentpálról 17:05 helyett 17:25-kor indul.
 • A 30818 ellenkező irányba számú vonat 30828-s számmal és a 30811-s számú vonat 30821-s számmal Balatonfenyves GV állomásról 18:23 helyett 18:55-kor indul, ellenkező irányba Somogyszentpálról 19:05 helyett 19:50-kor indul.
 • A téli időszakban közlekedő imremajori betétjárat, a 30828-s számú vonat 30818-s számmal és a 30821-s számú vonat 30811-s számmal Balatonfenyves GV állomásról 18:50 helyett 18:35-kor indul, ellenkező irányba Imremajorból 19:10 helyett 18:53-kor indul.
Tolna megye
 • A 816-s és 819-s számú Tubes InterCity-k nem közlekednek.
 • Új 8018-s számú vonat közlekedik munkanapi és vasárnapi közlekedési rend szerint Budapest és Dombóvár között. Budapest-Déliből 19:15-kor indul, Pusztaszabolcsra 19:58-kor érkezik. Pusztaszabolcsig csak Budapest-Kelenföldön, Érd felsőn és Százhalombattán áll meg, Pusztaszabolcstól Dombóvárig minden állomáson és megállóhelyen megáll.
 • A Pusztaszabolcsról 20:04-kor induló 8048-s számú vonat csak szombati és ünnepnapi közlekedési rend szerint közlekedik 18048-s számmal.
 • A 8019-s számú Dombóvár―Budapest-Déli viszonylatú személyvonat csak munkanapokon közlekedik, Dombóvárról 4:13 helyett 3:49-kor indul, Budapest-Délibe 6:44 helyett 6:14-kor érkezik. Érd felső megállóhely helyett Érd állomáson áll meg.
 • Új, 18019-s számú S40-es személyvonat közlekedik hétvégi és ünnepnapi közlekedési rend szerint Dombóvár és Pusztaszabolcs között. Dombóvárról 4:12-kor indul, Pusztaszabolcsra 5:53-kor érkezik, ahonnan a 4239-s számú vonattal egyesítve közlekedik tovább Budapest-Délibe.
 • Új 8097-s számú mindenhol megálló vonat közlekedik Sásd és Dombóvár között. Sásdról 7:09-kor indul, Dombóvárra 7:25-kor érkezik.
 • A 8333-s számú vonat 5 perccel később 15:00-kor indul Bátaszékről.
 • Új, 18319-s számú vonat közlekedik szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint, Bátaszékről 3:53-as indulással, Sárbogárdra 5:19-es érkezéssel.

A Dombóvár-Komló vonalon új menetrendi szerkezet szerint közlekednek a vonatok:

 • Új 38610-s számú vonat közlekedik naponta, mindenhol megáll. Dombóvárról 4:31-kor indul Komlóra 5:16-kor érkezik.
 • A 38612-s számú vonat naponta közlekedik, Dombóvárról 9:01-kor indul, Komlóra 9:49-kor érkezik.
 • A 38652-s számú vonat nem közlekedik.
 • A 38616-os számú vonat Dombóvárról 16:05 helyett 15:04-kor indul, Komlóra 16:48 helyett 15:49-kor érkezik.
 • Új 38658-s számú vonat közlekedik vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint. Dombóvárról 18:12-kor indul, Komlóra 18:56-kor érkezik és nem áll meg Kaposszekcsőn és Vásárosdombón. 
 • Új 38618-s számú vonat közlekedik munkanap és szombati közlekedési rend szerint. Dombóvárról 20:12-kor indul Komlóra 20:56-kor érkezik és nem áll meg Kaposszekcsőn és Vásárosdombón. 
 • Új 38619-s számú vonat közlekedik Komló és Sásd között, mindenhol megáll. Komlóról 5:21-kor indul, Sásdra 5:50-kor érkezik.
 • A 38617-s és 38655-s számú vonatok nem közlekednek.
 • Új 38615-s számú vonat közlekedik naponta. Komlóról 11:01-kor indul, Dombóvárra 11:45-kor érkezik és nem áll meg Vásárosdombón és Kaposszekcsőn.
 • 38613-s számú vonat Komlóról 16:53 helyett 17:01-kor indul, Dombóvárra 17:38 helyett 17:45-kor érkezik, és nem áll meg Vásárosdombón és Kaposszekcsőn.
 • Új 38651-s számú vonat közlekedik vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint. Komlóról 19:01-kor indul, Dombóvárra 19:45-kor érkezik, és nem áll meg Kaposszekcsőn és Vásárosdombón. 
 • Új 38611-s számú vonat közlekedik munkanap és szombati közlekedési rend szerint. Komlóról 21:01-kor indul, Dombóvárra 21:45-kor érkezik, és nem áll meg Kaposszekcsőn és Vásárosdombón.
Vas megye

A 9561-s számú vonat Hodosról 20:44 helyett 20:51-kor indul, és Zalaegerszegre 21:28 helyett 21:41-kor érkezik, az eddigi gyorsított vonat minden állomáson és megállóhelyen megáll.

Veszprém megye

A Balatonfüredről 4:40-kor induló 9739-s számú vonat egész évben naponta közlekedik; Székesfehérvárra 6:03-kor érkezik.

Zala megye
 • Az eddig 17:10-kor induló 9876-s számú vonat Zalaegerszeg és Nagykanizsa között korábban közlekedik, Zalaegerszegről 16:39-kor indul, Nagykanizsára 17:46-kor érkezik.
 • Celldömölk és Zalaegerszeg között a hajnali és a késő esti órákban a teljes viszonylatban közlekedik a következő két vonat: a 9530-s számú vonat Celldömölkről 4 órakor indul és Zalaegerszegre 5:06-kor érkezik, míg a 9531-s számú vonat Zalaegerszegről 21:49-kor indul és Celldömölkre 21:53-kor érkezik.
 • A Szombathelyről 16:02-kor induló 9836-s számú vonat Szombathely―Zalaszentiván―Zalaegerszeg között naponta közlekedik.
 • A Zalaszentivánról 22:07-kor Zalaegerszegre induló vonat nem közlekedik, helyette szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint a 19818-s számú vonat közvetlenül Szombathely és Zalaegerszeg között közlekedik.
 • A 9561-s számú vonat Hodosról 20:44 helyett 20:51-kor indul és Zalaegerszegre 21:28 helyett 21:41-kor érkezik, az eddigi gyorsított vonat minden állomáson és megállóhelyen megáll.
 • Új, 8552-s számú személyvonat közlekedik 2022. június 5-ig és szeptember 12-től Balatonszentgyörgyről 9:07-kor, Nagykanizsára 9:55-kor érkezik.
 • Új, 8557-s számú személyvonat közlekedik 2022. június 5-ig és szeptember 12-től Nagykanizsáról 8:10-kor indul, míg Balatonszentgyörgyre 8:57-kor érkezik.
Kelet-Magyarország

Átalakuló InterCity-közlekedés a Budapest – Nyíregyháza – Miskolc, illetve Záhony útvonalon

A legnagyobb InterCity utasforgalommal rendelkező vasútvonalon a járatok közlekedését kis mértékben átalakítja, bővíti a MÁV-START:

 • Budapest és Záhony között közlekedő Délibáb InterCity vonatpár a menetrendváltástól Budapest – Debrecen – Nyíregyháza – Tokaj – Miskolc-Tiszai útvonalon közlekedik, Miskolcról, Szerencsről ezentúl már a nyíregyházi átszállást mellőzve biztosítja szolnoki irányban a fővárosi közvetlen eljutást a Nyugati pályaudvarra. A Budapest – Nyíregyháza közötti Rétköz és Hajdú InterCity vonatpár naponta meghosszabbított útvonalon Záhonyig, illetve Záhonytól közlekedik, így nem csökken a határállomás elérhetősége.
 • A reggeli időszakban új InterCity indul naponta a Nyugati pályaudvarról 5:23-kor Nyíregyházára. A vonat Debrecenbe még 8 óra előtt megérkezik, így az iskolába és munkába járáshoz is alkalmas Hajdúszoboszló felől.
 • Az esti időszakban az eddig csak pénteki és vasárnapi napokon közlekedő Ung InterCity minden nap indul, így 20 óra után is lehet InterCity-vel utazni Debrecenből Budapestre.
 • A Budapest és Mátészalka között közlekedő Kraszna InterCity útvonalát meghosszabbították Fehérgyarmatra, ezáltal a térség közvetlen budapesti kapcsolatot kapott.

Fejlődő elővárosi közlekedés Debrecenben

A Debrecenben bevezetett 8:30-as iskolakezdés miatt megváltozott utazási igényekre reagálva fejleszti a vasútvállalat a közlekedést Debrecen elővárosában:

 • Debrecen – Nyírábrány vonalon új elővárosi menetrendi struktúrát alakítottak ki. A vonatok reggel a jelenleginél jóval sűrűbben, 30 percenként érkeznek Debrecenbe a tanítási napokon. A délutáni csúcsidőszakban, tanítási napokon Debrecenből 30 percenként indulnak vonatok Vámospércs és Nyírábrány felé, napközben egységesen 120 perces a követési idő.
 • Debrecen – Mátészalka vasútvonalon a reggeli időszakban két új vonat közlekedik Csenger és Mátészalka, illetve Nyírgelse felől Debrecenbe, ahova 7 és 8 óra között érkeznek meg. Emellett délután Debrecen és Mátészalka között új eljutási lehetőséget biztosít a MÁV-START a 13:57-kor induló, eddig Nyírbátorig közlekedő vonat mátészalkai meghosszabbításával.
 • Javítják az InterCity csatlakozásokat Budapest felől, Debrecenből egyes esti vonatok módosuló időpontban indulnak Hajdúnánás, valamint Mátészalka felé.

Fejlődő elővárosi közlekedés Debrecenben

Javuló elővárosi közlekedés Kecskemét, Cegléd és Szolnok között

Új közvetlen vasúti kapcsolatot hozott létre a vasúttársaság Kecskemét és Szolnok között. Az új vonatok Kecskemét – Cegléd – Szolnok útvonalon közlekednek, munkanapokon a reggeli és délutáni időszakban 60 percenként. A fejlesztéssel javítják a térségi elővárosi közlekedést, valamint a ceglédi InterCity átszállási lehetőséggel a Kecskemét és Budapest közötti eljutások is bővülnek.

Változások a dél-alföldi regionális vonalakon

Menetrendváltástól a dél-alföldi régió több regionális vonalán is fejleszti, módosítja a menetrendeket a MÁV-START.

 • Újra van Szentes és a Nyugati pályaudvar között közvetlen vonat a tanítási időszakban vasárnapi napokon, valamint munkanapokon új vonatpár indul Szolnok és Szentes között.
 • Új vonatpár közlekedik a Szentes – Orosháza vasútvonalon, és a korábbi menetrendben szereplő vonatok menetrendje módosult.
 • Békéscsaba – Mezőhegyes vonalszakaszon két óránkénti ütemes menetrend vezettek be a csatlakozások biztosítása érdekében és a munkába járási igényeknek megfelelően a vonatok menetrendje jelentősen változott.
 • Kiskunfélegyháza –Szentes vasútvonalon új vonatpár közlekedik naponta a délelőtti időszakban, így ezen a vonalon egész nap kétóránként közlekednek a vonatok, valamint egy új esti vonat is bekerült a kínálatba Szentes és Kiskunfélegyháza között üzemidő bővítésként.
 • A Kecskemét – Kiskunfélegyháza vonalszakaszon naponta új vonat közlekedik késő este.
 • Szolnok – Lakitelek – Kecskemét vasútvonalon Kecskemét, illetve Szolnok és Lakitelek között a munkanapokon és vasárnapi közlekedési napokon, valamint Kecskemét és Lakitelek között munkanapokon késő este új vonat közlekedik.

Változások részletesen, megyénkénti bontásban

(A megye nevére kattintással lenyitható)

Bács-Kiskun megye
 • Új, személyvonatok közlekednek munkanapokon Szolnok-Cegléd-Kecskemét között, Szolnokról 13:45 és 18:45 között óránként. Kecskemét-Cegléd-Szolnok között, ahova 16:15 és 20:15 között óránként érkeznek, valamint új személyvonat indul 7 óra 11-kor Kecskemétről Szolnokra.
 • Új, 7038-s számú vonat közlekedik a Kecskemét-Kiskunfélegyháza viszonylaton naponta. Kecskemétről indul 22:41-kor, Kiskunfélegyházára érkezik 23:04-kor. 
 • Kecskemét és Lajosmizse között Nagynyír megállóhelyen valamennyi vonat megáll.
 • Új 37128-s számú vonat közlekedik munkanapokon Kecskemétről (indul 22:40-kor) Lakitelekre (érkezik 23:26-kor).
 • Új 37121-s számú vonat közlekedik munkanapokon és vasárnapi napokon Szolnokról (indul 22:40-kor) Lakitelekre (érkezik 23:44-kor).
 • A 37110-s számú vonat Tiszakécske helyett Lakitelek állomásról indul (04:29-kor).
 • A 37119-s számú vonat nem közlekedik.
 • Délelőtt új vonatpár közlekedik naponta, a 37414-s számú vonat Kiskunfélegyházáról (indul 11:34-kor) Szentesre (érkezik 12:26-kor), illetve a 37417-s számú vonat Szentesről (indul 10:34-kor) Kiskunfélegyházára (érkezik 11:26-kor).
 • Új 37431-s számú vonat közlekedik naponta Szentesről (indul 20:34-kor) Kiskunfélegyházára (érkezik 21:26-kor).
Békés megye
 • Kétórás ütemes InterCity közlekedést vezetett be a MÁV-START Aradra: Budapest-Keletiből Lőkösháza ―Arad irányába 7:10-19:10 között kétóránként, Arad―Lőkösháza irányából pedig 5:40-től 17:40-ig indulnak kétóránként az InterCity vonatok, illetve a 06:40 órakor az IC759-s számú vonat is Lőkösházáról indul. A reggeli órákban ezen kívül Szolnok―Békéscsaba―Lőkösháza―Arad útirányon, az esti órákban pedig az ellenkező útirányon új, menetrendi ütem szerinti Zaránd IC vonatpár közlekedik, Szolnokról 6:33-kor indul, illetve Szolnokra 21:26-kor érkezik.
 • A nemzetközi vonatokat követő órában, kétóránként személyvonatok indulnak Békéscsabáról Mezőhegyesre és ellenkező irányba egyaránt. A személyvonatok Békéscsabáról 06:42-től 20:42-ig, Mezőhegyesről 03:56-tól 20:01-ig kétóránként indulnak. Békéscsaba felől a napi utolsó eljutás (kétegyházi átszállással) változatlan marad.
 • Új, 37359-s számú vonat közlekedik az Orosháza-Mezőtúr viszonylaton munkanapokon és vasárnapi közlekedési rend szerint. Orosházáról indul 4:35-kor, Mezőtúrra érkezik 6:09-kor.
 • Új, 37351-s számú vonat közlekedik a 37321-s számú vonat helyett naponta, Szarvas helyett Mezőhegyesről, megállási rend módosítással, hogy a 7408-s számú vonathoz csatlakozzon. Mezőhegyesről indul 19:32-kor, Mezőtúrra érkezik 21:55-kor.
 • A 37328-s számú vonat Szarvas helyett meghosszabbított útvonalon, naponta Orosházáig közlekedik. Orosházára érkezik 22:25-kor.
 • Az esti Battonya―Mezőhegyes vonat később, Battonyáról 20:43-kor indul és Mezőhegyesre 21:20-kor érkezik, valamint naponta közlekedik.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
 • Az IC607-s számú Délibáb InterCity Budapest-Nyugatiból Záhony helyett Miskolc-Tiszairól indul (IC582-s számmal), Nyíregyházáig a korábbi 510-s számú gyorsvonat helyett közlekedik.
 • A korábbi IC616-s számú Délibáb InterCity IC688-s számú vonatként közlekedik Budapest-Nyugatiból, 20:29-kor érkezik Miskolc-Tiszaira.
Csongrád-Csanád megye
 • A 17203-s számú vonat Szentes―Budapest-Nyugati között ismét közlekedik vasárnapokon iskolai időszakban.
 • Új 7255-s számú vonat közlekedik munkanapokon, Szentesről 15:35-kor indul, Szolnokra érkezik 17:05-kor.
 • Új 7236-s számú vonat közlekedik munkanapokon, Szolnokról 17:55-kor indul, Szentesre érkezik 19:23-kor.
 • A 7011-s számú személyvonat 60 perccel korábban, 17:11-kor indul Szegedről, hogy a napi munkába járásra alkalmasabb legyen.
 • A délelőtti üzemszünetben új vonatpár közlekedik naponta, a 37414-s számú vonat Kiskunfélegyházáról (indul 11:34-kor) Szentesre (érkezik 12:26-kor), illetve a 37417-s számú vonat Szentesről (indul 10:34-kor) Kiskunfélegyházára (érkezik 11:26-kor).
 • Új 37431-s számú vonat közlekedik naponta Szentesről (indul 20:34-kor) Kiskunfélegyházára (érkezik 21:26-kor).
 • Új 37461-s számú vonat közlekedik munkanapokon Orosházáról (indul 16:34-kor) Szentesre (érkezik 17:45-kor).
 • Új 37438-s számú vonat közlekedik munkanapokon Szentesről (indul 19:10-kor) Orosházára (érkezik 20:21-kor).
 • A 37435-s számú munkanapokon közlekedő vonat 12:50 helyett 07:35 órakor indul Orosházáról, és Szentesre 14:01 helyett 08:46 órakor érkezik.
Hajdú-Bihar megye
 • Az új menetrend bevezetése a 108-as számú vonalon a Debrecen―Balmazújváros szakaszon zajló átépítések befejezése után lesz lehetséges, várhatóan 2022 októberétől.  A vágányzárral érintett időszakban a korábbi vágányzári menetrend érvényes a pótlóbuszos közlekedéssel.
 • A Bécs-Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat új, közvetlen kapcsolatot biztosít Bécs, és Kolozsvár között is. A Szolnok―Békéscsaba―Lőkösháza viszonylaton Bukarest felé, illetve felől közlekedő vonatrész változatlanul Dacia néven közlekedik, a Szolnok―Püspökladány―Biharkeresztes viszonylaton a Kolozsvár felé, felől közlekedő vonatrész pedig Corvin néven.
 • 16907-es számú Tekergő expressz és a 16707-s számú Aranypart expresszvonatok Nyiregyháza helyett Záhonyból indulnak, a 16906-s számú Tekergő és a 16706-s számú Aranypert expresszvonatok pedig Nyiregyháza helyett Záhonyig közlekednek. Az IC617-s számú Hajdú InterCity meghosszabbított útvonalon, Nyíregyháza helyett Záhonyból indul. Az IC626-s számú Rétköz InterCity naponta közlekedik Budapest-Nyugati és Záhony között.
 • A 1633-s számú vonat más időfekvésben, kb. egy órával korábban, expresszvonatként közlekedik, és több helyen áll meg (Püspökladány, Karcag, Kisújszállás, Törökszentmiklós, Szolnok).
 • Az IC601-s számú Ung InterCity pénteki és vasárnapi közlekedési napok helyett naponta közlekedik, közvetlen kocsikat továbbít Munkács állomásról (Munkács―Záhony között a 32521-s számú vonattal).
 • Az IC628-s számú Cívis InterCity pénteki és vasárnapi közlekedési napok helyett csak pénteki közlekedési napokon közlekedik.
 • Új, IC600-s számú Sóstó InterCity közlekedik naponta Budapest-Nyugati és Nyíregyháza között. Budapest-Nyugatiból 5:20-kor indul, megáll Zugló, Kőbánya-Kispest, Ferihegy, Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Kaba, Hajdúszoboszló, Ebes, Debrecen állomásokon.
 • Az IC607-s számú Délibáb InterCity Záhony helyett Miskolc-Tiszairól indul IC582-s számú vonatként.
 • A Debrecenből 22:40-kor induló 36638-s számú vonat pénteki napokon 17 perccel később közlekedik 36658-s számú vonatként, a debreceni csatlakozás biztosítása miatt az IC628-s számú Cívis InterCity-hez.
 • A Debrecenből iskolai munkanapokon 13:57-kor induló 6334-s számú vonat Nyírbátor helyett Mátészalkáig közlekedik minden munkanapon, a Nyírbátorból eddig 16:39-kor induló 6323-s számú vonat nem közlekedik
 • Új, 6317-s számú vonat közlekedik munkanapokon Nyírgelse és Debrecen között. Debrecenbe érkezik 7:18-kor. A vonat Tamásipusztán és Apafán nem áll meg.
 • A munkanapokon közlekedő 36229-s számú Csenger és Mátészalka közötti vonat Debrecenig közlekedik, Mátészalka és Debrecen között új vonatként. Csengerből 5:34-kor, Mátészalkáról 6:27-kor indul, Debrecenbe 8:01-kor érkezik. Szombati közlekedési napokon a vonat csak Mátészalka és Debrecen között közlekedik, 6327-s vonatszámmal. A vonat Mátészalka és Hajdúsámson között csak Nyírbátorban és Nyíradonyban áll meg.
 • A Debrecenből 22:48-kor induló 6338-s számú vonat pénteken 12 perccel később közlekedik 16338-s számú vonatként az IC628-s számú Cívis InterCity-hez a debreceni csatlakozás biztosítása miatt.
 • Az eddig szombati napok kivételével naponta közlekedő, Debrecenből 21:30-kor induló 6328-s számú vonat 20:17 perckor indul Debrecenből, Mátészalkára 22:08-kor érkezik.
 • Az utolsó esti Mátészalkáról Debrecenbe közlekedő 6321-s számú vonat az alacsony utasforgalom miatt nem áll meg Nyírgelsén, Nyírmihálydiban, Aradványpusztán, Tamásipusztán és Debrecen-Csapókertben.
 • A 6317-s számú vonat 6337-s számmal Fehérgyarmat helyett Tiborszállásról indul, Fehérgyarmat―Mátészalka―Nyírbátor―Debrecen útirány helyett Tiborszállás― Mátészalka―Nyírbátor―Debrecen útirányon közlekedik. Tiborszállásról 6:19-kor indul, Mátészalkára 6:50-kor érkezik, tovább indul Debrecen felé 7:04-kor, Debrecenbe érkezik 8:45-kor.
Heves megye
 • A 87a számú vonalon Eger―Füzesabony között közlekedő 5519-s számú vonat Egerből 4 perccel később, 3:26 helyett 3:30-kor indul.
 • Az 511-s számú vonat Nyíregyháza―Hatvan helyett Miskolc és Hatvan között közlekedik.
 • Az IR5509-s számú egri vonat 25 perccel gyorsabb budapesti eljutási időt kínáló menetrenddel, Egerből InterRégió vonatként 4:35 helyett 5:00-kor indul, Hatvan és Gödöllő között Galgahévíz, valamint Hévízgyörk megállóhelyeken nem áll meg, Budapest-Keletibe változatlanul 7:00-kor érkezik. Kapcsolódó módosítások:
  • Az 5049 számú vonat Füzesabonyból 3:00 helyett 2:53-kor indul, Hatvanba 3:50 helyett 3:43-kor érkezik, így a csatlakozás biztosított a 3029 számú vonathoz. Kapcsolódó módosítás:
  • A naponta közlekedő 3029 vonat Hatvanból 2 perccel később, 3:44 helyett 3:46-kor indul, Budapest-Keletibe 4:55-kor érkezik.
 • Az IC509-s számú vonat Miskolc-Tiszairól 4 perccel korábban 5:36 helyett 5:32-kor indul, Hatvanba 6:50 helyett 6:47-kor érkezik. Hatvan állomáson ezáltal átszállási lehetőség van a Somoskőújfalu felől 6:47-re érkező 5839-s számú és a Szolnok felől 6:48-ra érkező 5739-s számú S820-as személyvonatokról. Kapcsolódó módosítás:
  • Az 5209-s számú vonat Miskolc-Tiszairól 4 perccel korábban, 5:30 helyett 5:26-kor indul.
  • Miskolc-Tiszairól az 5009-s számú vonat 2 perccel korábban, 3:25 helyett 3:23-kor indul, Hatvan állomásra 3 perccel korábban, 5:08 helyett 5:05-kor érkezik. Hatvan állomáson ezáltal csatlakozás biztosított az 5:08-kor Szolnok felé induló S820-as és az 5:10-kor Somoskőújfalu felé induló személyvonatokra.
  • Az 5037-s számú vonat Miskolc-Tiszairól 2 perccel később, 7:04-kor indul, és 7 perccel korábban 7:53-kor érkezik Füzesabonyba.
 • A 35714-s számú vonat 11 perccel korábban, 11:20 helyett 11:09-kor indul Vámosgyörkről Szolnokra.
 • A 35727-s számú vonat 4 perccel korábban, 9:05-kor indul Szolnokról Vámosgyörkre.
 • Az új menetrend bevezetése a 108-as számú vonalon a Debrecen―Balmazújváros szakaszon zajló átépítések befejezése után lesz lehetséges, várhatóan 2022 októberétől.  A vágányzárral érintett időszakban a korábbi vágányzári menetrend érvényes a pótlóbuszos közlekedéssel.
Jász-Nagykun-Szolnok megye
 • A Bécs-Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat új, közvetlen kapcsolatot biztosít Bécs, és Kolozsvár között is. A Szolnok―Békéscsaba―Lőkösháza viszonylaton Bukarest felé, illetve felől közlekedő vonatrész változatlanul Dacia néven közlekedik, a Szolnok―Püspökladány―Biharkeresztes viszonylaton a Kolozsvár felé, felől közlekedő vonatrész pedig Corvin néven.
 • 16907-es számú Tekergő expressz és a 16707-s számú Aranypart expresszvonatok Nyiregyháza helyett Záhonyból indulnak, a 16906-s számú Tekergő és a 16706-s számú Aranypert expresszvonatok pedig Nyiregyháza helyett Záhonyig közlekednek. Az IC617-s számú Hajdú InterCity meghosszabbított útvonalon, Nyíregyháza helyett Záhonyból indul. Az IC626-s számú Rétköz InterCity naponta közlekedik Budapest-Nyugati és Záhony között.
 • A vonatok Hatvan állomásról óra 12 perc helyett óra 8 perckor indulnak Szolnok felé.
 • A 35714-s számú vonat 11 perccel korábban, 11:20 helyett 11:09-kor indul Vámosgyörkről Szolnokra.
 • A 35727-s számú vonat 4 perccel korábban, 9:05-kor indul Szolnokról Vámosgyörkre.
 • Új, személyvonatok közlekednek munkanapokon Szolnok-Cegléd-Kecskemét között, Szolnokról 13:45 és 18:45 között óránként. Kecskemét-Cegléd-Szolnok között 16:15 és 20:15 között óránként érkeznek, valamint új személyvonat indul 7:11-kor Kecskemétről Szolnokra.
 • Az IC617-s számú Hajdú InterCity meghosszabbított útvonalon, Nyíregyháza helyett Záhonyból indul. Az IC626-s számú Rétköz InterCity naponta közlekedik Budapest-Nyugati―Záhony között.
 • A 1633-s számú vonat más időfekvésben, kb. egy órával korábban, expresszvonatként, többletmegállássokkal (Püspökladány, Karcag, Kisújszállás, Törökszentmiklós, Szolnok) közlekedik.
 • Az IC601-s számú Ung InterCity pénteki és vasárnapi közlekedési napok helyett naponta közlekedik, közvetlen kocsikat továbbít Munkács állomásról (Munkács―Záhony között a 32521-s számú vonattal).
 • Az IC628 számú Cívis InterCity pénteki és vasárnapi közlekedési napok helyett csak pénteki közlekedési napokon közlekedik.
 • Új, IC600-s számú Sóstó InterCity közlekedik naponta Budapest-Nyugati―Nyíregyháza között. Budapest-Nyugatiból 5:20-kor indul, megáll Zugló, Kőbánya-Kispest, Ferihegy, Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Kaba, Hajdúszoboszló, Ebes, Debrecen állomásokon.
 • Az IC607-s számú Délibáb InterCity Záhony helyett Miskolc-Tiszairól indul IC582-s számú vonatként.
 • A 17203-s számú vonat Szentes és Budapest-Nyugati között ismét közlekedik vasárnapként az iskolai időszakokban.
 • Új 7255-s számú vonat közlekedik munkanapokon, Szentesről indul 15:35-kor, Szolnokra érkezik 17:05-kor.
 • Új 7236-s számú vonat közlekedik munkanapokon, Szolnokról indul 17:55-kor, Szentesre érkezik 19:23-kor.
 • Az új menetrend bevezetése a 108-as számú vonalon a Debrecen―Balmazújváros szakaszon zajló átépítések befejezése után lesz lehetséges, várhatóan 2022 októberétől.  A vágányzárral érintett időszakban a korábbi vágányzári menetrend érvényes a pótlóbuszos közlekedéssel.
Nógrád megye

A 33516-s számú vonat Aszódról Balassagyarmatra 13:43-kor, a 33513-s számú vonat Balassagyarmatról Aszódra pedig 13:48-kor indul.

Pest megye (budapesti elővárosi közlekedés nélkül)
 • Új személyvonatok közlekednek munkanapokon Szolnok-Cegléd-Kecskemét között, Szolnokról 13:45 és 18:45 között óránként indulnak. Kecskemét-Cegléd-Szolnok között 16:15 és 20:15 között óránként érkeznek, valamint új személyvonat indul 7:11-kor Kecskemétről Szolnokra.
 • 16907-es számú Tekergő expressz és a 16707-s számú Aranypart expresszvonatok Nyiregyháza helyett Záhonyból indulnak, a 16906-s számú Tekergő és a 16706-s számú Aranypert expresszvonatok pedig Nyiregyháza helyett Záhonyig közlekednek.
 • Az IC617-s számú Hajdú InterCity meghosszabbított útvonalon, Nyíregyháza helyett Záhonyból indul. Az IC626-s számú Rétköz InterCity naponta közlekedik Budapest-Nyugati és Záhony között.
 • A 1633-s számú vonat kb. egy órával korábban expresszvonatként közlekedik, több helyen áll meg (Püspökladány, Karcag, Kisújszállás, Törökszentmiklós, Szolnok) közlekedik.
 • Az IC601-s számú Ung InterCity pénteki és vasárnapi közlekedési napok helyett naponta közlekedik, közvetlen kocsikat továbbít Munkács állomásról (Munkács―Záhony között a 32521-s számú vonattal).
 • Az IC628-s számú Cívis InterCity pénteki és vasárnapi közlekedési napok helyett csak pénteki közlekedési napokon közlekedik.
 • Új, IC600-s számú Sóstó InterCity közlekedik naponta Budapest-Nyugati és Nyíregyháza között. Budapest-Nyugatiból 5:20-kor indul, megáll Zugló, Kőbánya-Kispest, Ferihegy, Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Kaba, Hajdúszoboszló, Ebes, Debrecen állomásokon.
 • Az IC607-s számú Délibáb InterCity Záhony helyett Miskolc-Tiszairól indul IC582-s számú vonatként.
 • A 17203-s számú vonat Szentes és Budapest-Nyugati között ismét közlekedik vasárnaponként, iskolai időszakokban.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
 • Az IC607-s számú DÉLIBÁB InterCity Záhony helyett Miskolc-Tiszairól indul IC582-s számú vonatként. Az 510-s számú gyorsvonat megszűnik.
 • 16907-es számú Tekergő expressz és a 16707-s számú Aranypart expresszvonatok Nyiregyháza helyett Záhonyból indulnak, a 16906-s számú Tekergő és a 16706-s számú Aranypert expresszvonatok pedig Nyiregyháza helyett Záhonyig közlekednek.
 • Az IC617-s számú Hajdú InterCity meghosszabbított útvonalon, Nyíregyháza helyett Záhonyból indul. Az IC626-s számú Rétköz InterCity naponta közlekedik Budapest-Nyugati és Záhony között.
 • A 1633-s számú vonat kb. egy órával korábban expresszvonatként közlekedik, több helyen áll meg (Püspökladány, Karcag, Kisújszállás, Törökszentmiklós, Szolnok) közlekedik.
 • Az IC601-s számú Ung InterCity pénteki és vasárnapi közlekedési napok helyett naponta közlekedik, közvetlen kocsikat továbbít Munkács állomásról (Munkács―Záhony között a 32521-s számú vonattal).
 • Az IC628-s számú Cívis InterCity pénteki és vasárnapi közlekedési napok helyett csak pénteki közlekedési napokon közlekedik.
 • Új, IC600-s számú Sóstó InterCity közlekedik naponta Budapest-Nyugati és Nyíregyháza között. Budapest-Nyugatiból 5:20-kor indul, megáll Zugló, Kőbánya-Kispest, Ferihegy, Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Kaba, Hajdúszoboszló, Ebes, Debrecen állomásokon.
 • A 6230-s számú vonat közvetlen kocsikat továbbít Nyíregyháza―Munkács viszonylatban (Záhonytól 32512-s számú vonattal).
 • A Debrecenből iskolai munkanapokon 13:57-kor induló 6334-s számú vonat Nyírbátor helyett Mátészalkáig közlekedik minden munkanapon, a Nyírbátorból eddig 16:39-kor induló 6323-as számú vonat nem fog közlekedni.
 • Új, 6317-s számú vonat közlekedik munkanapokon Nyírgelse―Debrecen között. Debrecenbe érkezik 7:18-kor. A vonat Tamásipusztán és Apafán nem áll meg.
 • A munkanapokon közlekedő 36229-s számú Csenger és Mátészalka közötti vonat Debrecenig közlekedik, Mátészalka és Debrecen között új vonatként. Csengerből 5:34-kor, Mátészalkáról 6:27-kor indul, Debrecenbe 8:01-kor érkezik. Szombati közlekedési napokon a vonat csak Mátészalka és Debrecen között közlekedik 6327-s vonatszámmal. A vonat Mátészalka és Hajdúsámson között csak Nyírbátorban és Nyíradonyban áll meg.
 • A Debrecenből 22:48-kor induló 6338-s számú vonat pénteken 12 perccel később közlekedik 16338-s számú vonatként a debreceni csatlakozás biztosítása miatt az IC628-s számú Cívis InterCity vonathoz.
 • Az eddig szombati napok kivételével naponta közlekedő, Debrecenből 21:30-kor induló 6328-s számú vonat 20:17 perckor indul Debrecenből, Mátészalkára 22:08-kor érkezik.
 • Az utolsó esti Mátészalkáról Debrecenbe közlekedő 6321-s számú vonat az alacsony utasforgalom miatt nem áll meg Nyírgelsén, Nyírmihálydiban, Aradványpusztán, Tamásipusztán és Debrecen-Csapókertben.
 • Új, 32417-s számú Fehérgyarmat és Mátészalka közötti személyvonat közlekedik, Fehérgyarmatról 6:13-kor indul, Mátészalkára 6:45-kor érkezik.
 • A 6317-s számú vonat 6337-s számmal Fehérgyarmat helyett Tiborszállásról indul, Fehérgyarmat―Mátészalka―Nyírbátor―Debrecen útirány helyett Tiborszállás― Mátészalka―Nyírbátor―Debrecen útirányon közlekedik. Tiborszállásról 6:19-kor indul, Mátészalkára 6:50-kor érkezik, 7:04-kor továbbindul Debrecen felé, Debrecenbe 8:45-kor érkezik.
 • Az IC638-s számú Kraszna InterCity meghosszabbított útvonalon, Fehérgyarmatig közlekedik a korábbi 32438-s számú vonat menetrendi idejében.
 • Az IC639-s számú KrasznaInterCity meghosszabbított útvonalon közlekedik, Fehérgyarmatról indul, Fehérgyarmat és Mátészalka között mindenhol megáll.

 

Nemzetközi forgalom

Ausztria

Budapest és Bécs között továbbra is egész nap óránként közlekednek az EuroCity és a railjet xpress vonatok.

A menetrendváltástól bővült a Budapest és Graz közötti közvetlen vonatok száma. A jelenlegi Rába InterCity helyett decembertől kedvezőbb indulási idővel két pár vonat is közlekedik Budapest és Stájerország fővárosa között: a Keleti pályaudvarról 8:15-kor induló Mura, valamint a 16:15-kor induló Dráva InterCity vonat közül a Dráva IC Grazból Mariboron át egészen Ljubljanáig közlekedik. A vonatokban közlekedő IC+ kocsikban a kerékpárszállítás is lehetséges.

Románia, Erdély

A vasúttársaság Budapest, Arad és Temesvár között a jelenleginél sűrűbb menetrendet vezetett be 4 új pár vonat révén. A fejlesztés eredményeként kétóránként, ütemes menetrend szerint közlekednek a vonatok napközben. Ezek közül a Béga és a Körös IC Temesvárra, a Maros és a Zaránd IC-k pedig Aradra közlekednek.

Corvin néven új éjszakai nemzetközi vonatpár közlekedik Kolozsvár és Magyarország, valamint Ausztria között. A Corvin éjszakai kocsijai Bécs és Kolozsvár között közlekednek, a Győr – Budapest –Szolnok – Püspökladány – Nagyváradon útvonalon. A vonat Kolozsvár felé Bécsből 19:42-kor, a Keleti pályaudvarról 23:10 perckor indul és 8:23-kor érkezik Kolozsvárra, ellenkező irányban 21 órakor indul Kolozsvárról, a Keletibe 5:10-re, Bécsbe 8:21-re érkezik.

Ukrajna, Kárpátalja

Bővültek a közvetlen távolsági eljutási lehetőségek Magyarország és Munkács között. A Budapest és Munkács között közlekedő Latorca InterCity mellett új közvetlen vonatpár közlekedik reggel Nyíregyházáról Munkácsra, ellenkező irányban este Munkácsról egészen Budapestre

Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Németország

Decembertől bővítette a MÁV-START a Budapest és Kassa közötti nemzetközi összeköttetést, a két város között a Hernád InterCity vonatok egész nap kétóránként közlekednek a Budapest – Miskolc – Hidasnémeti útvonalon. A Budapest és Kassa között közlekedő InterCity vonatok közül egy párral hétfőtől péntekig lehetőség nyílt átszállás nélkül tovább utazni Eperjesig.

A Budapest – Pozsony – Prága között közlekedő ütemes, kétóránkénti EuroCity-khez igazodva decembertől a Berlin, Prága, Varsó felé közlekedő éjszakai Metropol EuroNight a Keleti pályaudvar helyett a Nyugatiból indul és oda érkezik.

Budapest és Hamburg között közlekedő Hungária EuroCity egy csehországi pályafelújítás miatt csak Prágáig közlekedik 2022 szeptemberéig.

Volánbusz 

Főbb változások a Volánbusz menetrendjében
 • A Budapest–Hatvan vasútvonal menetrendjének változása miatt a H8-as gödöllői HÉV menetrendje is módosult, így a megfelelő HÉV-csatlakozások további biztosítása érdekében kismértékben a mogyoródi megállóhelyeket érintő autóbuszjáratok menetrendje is változott. A menetrend-módosítás előnye, hogy Mogyoródon az átszállási lehetőségek száma változatlan járatszám mellett is bővült.
 • Folytatódik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közösségi közlekedésének átalakítása, melynek keretében új menetrend lépett életbe a megye déli részén, Nagykálló, Balkány, Nyírbátor, Mátészalka és Fehérgyarmat térségében. A térségben létrejövő gyakoribb eljutási lehetőségeknek köszönhetően Máriapócs, Pócspetri, Kisléta, Nyírbogát, Nyírbátor, Biri, Balkány, Szakoly, Geszteréd, Bököny és Téglás települések autóbuszos elérhetősége is lényegesen javult. Az egyenletesebb kínálatot és a szomszédos kistérségek között több közvetlen kapcsolatot biztosító, vonatokhoz hangolt autóbusz-menetrendekkel rendszeres vasúti csatlakozások alakultak ki Téglás vasútállomáson. A legnagyobb utasforgalommal bíró autóbuszvonalakon az esti és hétvégi időszakban több járat közlekedik, ezzel is javítva a térségben élők mobilitási lehetőségeit.
 • Mátészalka és Fehérgyarmat térségének megyeszékhelyi kapcsolata jelentősen javult és gyorsabbá is vált, illetve Balkány településen valamennyi, ott közlekedő járat között biztosítottá vált az átszállási lehetőség.
 • A Tiszapüspöki-Törökszentmiklós-Szolnok viszonylatban késő este új közvetlen autóbusz járatpár közlekedik a Szolnokra ingázók kedvezőbb kiszolgálása érdekében.
 • Jászberényből Porteleken át Farmosra munkanapokon kora este új közvetlen autóbuszjárat közlekedik, Jászberény és Portelek között pedig vasárnaponként új autóbuszjáratok indulnak.
 • Munkanapokon délután Parád és Bodony között új autóbusz járatpár indul a munkába járók kedvezőbb kiszolgálására; a csatlakozások javítása érdekében Bodony, Parád és Recsk térségében néhány járat indulási ideje is módosult.
 • A Kecskemét–Lajosmizse–Felsőlajos–Örkény autóbuszvonalon a Mercedes-gyár háromműszakos munkarendjét kiszolgáló autóbuszjáratok Hernádig meghosszabbítva közlekednek, így a hernádi lakosok is közvetlenül utazhatnak Kecskemétre és a Mercedes-gyárhoz.
 • A busztársaság új menetrendet vezetett be Pécs és Komló között, amelynek célja a szolgáltatási színvonal javítása. A járatok valamennyi napon a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint indulnak. Komlóról Pécs irányába a reggeli csúcsidőben egyes járatok gyorsjáratként közlekednek, így a menetidejük csökkent. A legforgalmasabb reggeli időszakban pedig Komlóról Pécs irányába egyenletesen, 5 percenként indulnak a járatok, a délutáni csúcsidőszakban Pécsről Komló felé pedig jellemzően 10-15 percenként. Az éjszakai biztonságos hazajutás érdekében Pécsről minden nap 0:20-kor új járat indul Komlóra.
 • Hétvégén Pécsről és Bonyhádról is több közvetlen járat közlekedik Óbányára, javítva ezáltal az országos látogatottságú mecseki kirándulóhely elérhetőségét.
 • A változó vasúti menetrendekkel összefüggésben Pécs környékén több autóbuszvonalon is menetrendi korrekciók lépnek életbe, a vasúti csatlakozások megtartása érdekében.
 • A Veszprém–Balatonfűzfő, a Veszprém–Balatonfűzfő–Balatonakarattya és a Veszprém–Balatonfűzfő–Küngös autóbuszvonalak egyes járatainak menetrendje módosul, összehangolásukkal kedvezőbb közvetlen és átszállásos eljutási lehetőségeket biztosítva a térségben.

 

Újabb településeken belül használhatók a vasúti bérletek az autóbuszokon

A MÁV-Volán-csoport számos lépéssel igyekszik a közösségi közlekedés javításán, amelynek fontos eleme az autóbuszos és vasúti szolgáltatások összehangolása. Ennek keretén belül újabb három településen belül váltak felhasználhatóvá az autóbuszokon a vasúti bérletek, ezzel is segítve a vasútállomásokra való kényelmes kijutást.

Barcs

A Gyékényes-Pécs (60-as számú) vasútvonalon végrehajtott kínálatfejlesztéssel összefüggésben 2021. december 12-től a Barcs kezdő vagy végponttal megváltott vasúti bérleteket - vasúti rá- és elhordó forgalomban - Barcs város belterületén elfogadják a Barcs vasútállomást érintő valamennyi országos és regionális autóbuszjáraton.

Pocsaj és Esztár

A Debrecen-Sáránd-Nagykereki (106-os számú) vasútvonal mentén fekvő Pocsaj és Esztár településeken a vonatokhoz csatlakozó autóbuszjáratok közlekednek. Ezeken 2021. december 12-től Pocsaj-Esztár vasútállomás és a Pocsaj vagy Esztár területén fekvő autóbuszmegállók közötti utazásra felhasználhatóvá válnak a Pocsaj-Esztár kezdő vagy végponttal megváltott vasúti bérletek.

 

Budapest, 2021. november 12.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság