A téli időjárás jelenleg nem okoz nagyobb fennakadást a vasúti közlekedésben

2019. január 9. szerda, 05.07 / Utolsó módosítás: 2019. január 9. szerda, 11.23
Frissítés: A Budapest-Cegléd vonalon közlekedő elővárosi, távolsági vonatok, illetve a nyíregyházi és szegedi IC-k menetideje 20-30 perccel meghosszabbodik. A Budapest-Újszász-Szolnok, és a Záhony-Nyíregyháza vonalon már menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Előzmény: Az országos vasúthálózaton, az elővárosi- és távolsági forgalomban is jellemzően menetrendszerű a közlekedés, a téli időjárás miatt nincsenek fennakadások, melyet a Vonatinfó valós idejű térképe is megerősít. Kivétel ez alól a szolnoki és a záhonyi állomás, ahol olykor nehézkes a váltóállítás, emiatt a Budapest–Újszász–Szolnok, illetve a Záhony–Nyíregyháza vonalon 20-30 perccel megnőhet a vonatok menetideje.

A szakemberek számos helyszínen folyamatosan dolgoznak a váltószerkezetek megtisztításán, illetve a peronok hó- és síkosságmentesítésén. A vasúttársaság arra kéri utasait, hogy óvatosan közelítsék meg a szerelvényeket, valamint le- és felszállásnál is legyenek körültekintők, mert a rendszeres takarítás ellenére a peronok és a kocsik lépcsői csúszósak lehetnek.

A vasút a havazás közepette is biztonságosabb eljutást kínál a közúti közlekedéssel szemben. A téli időjárás, a havazás, hófúvás által okozott forgalmi zavarok és közlekedési akadályok elhárítása, a nagyobb fennakadások elkerülése, a pályák szabadon tartása érdekében pedig számos intézkedést hoztak a vasúttársaságnál.

A MÁV-START az üzemzavarok – így a téli időjárás miatti nehézségek – kezelése során a megfelelő kommunikációs csatornákon keresztül fokozott figyelmet fordít az utazóközönség tájékoztatására. Tájékoztatják az utasokat: állomásokon a hangosbemondón keresztül, a vonatokon pedig a fedélzeti utas-tájékoztató rendszer segítségével (vizuális kijelzőkön, hangrendszeren), illetve a jegyvizsgálók útján. Rendkívüli esetben megszervezik az alternatív közlekedést, szükség esetén vonatpótló buszokat is rendelhetnek. A vasúttársaság a rendkívüli közlekedési helyzetekről a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu) és a MÁVINFORM híreivel is tájékoztatja az utasokat, immár a közösségi oldalakon is. Az utasoknak érdemes letölteni a Vonatinfó nevű okostelefonos alkalmazást (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vonatinfo-mindent-tudo-belfoldi-vasuti-utazastervezo), mely a vonatok aktuális forgalmi helyzete mellett a fennakadások okozta késésekről ugyancsak gyors és pontos információt ad, valamint a MÁVINFORM közleményei is megtalálhatók az applikáció felületén.   

MÁVINFORM