50 megújuló állomás

50 megujulo header

A MÁV kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. Ennek érdekében 2019-ben elindult a legforgalmasabb állomásokat érintő karbantartási program, melynek keretében több fővárosi és vidéki állomáson hajtottak és hajtanak végre karbantartási munkálatokat és komfortnövelő beavatkozásokat, annak érdekében, hogy az utazóközönséget kulturált állomási környezet fogadhassa.

A program keretében többek között az alábbi karbantartási munkálatok valósultak meg:

Befejezett munkálatok 2019-ben

Miskolci-Tiszai pályaudvaron a B peron tetőszerkezete újult meg. A munkák során a perontető pilléreit, a födémszerkezetet megerősítették, a teljes felülettisztítást homokszórással végezték el, majd lefestették a perontetőt. Rugalmas és hatékony szigetelés készült a tetőfelületre, a vízelvezetési rendszer is megújult. A műemlékvédelmi szempontokat is figyelembe véve korszerűsítették, a peronon lévő utastájékoztató berendezéseket is.

Megújult a B peron is

Átadás: 2019. október

Vecsés, Monor, Pilis és Szolnok állomásokon is befejeződött a vizuális utastájékoztatás fejlesztése. Az új vizuális táblák és új órák vezérlése központilag történik, biztosítva a valós idejű információk megjelenítését.

Átadás: 2019. december

Sárváron megújult az állomás teljes homlokzata, a fedett peron, mely magában foglalja a tetőszerkezet és a térburkolat cseréjét is, az utazóközönség kényelmét szolgáló új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

Sárvár állomás

Átadás: 2019. december

Befejezett munkálatok 2020-ban:

Zuglóban elvégezték a perontetők karbantartási munkálatait. A perontető alatti peronrész teljes hosszában új díszburkolatot kapott. A tisztítás, korrózióvédelem és festés mellett megszépült a felvételi épület homlokzata. A tájékoztató táblákat lecserélték, továbbá új padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

Átadás: 2020. március

Zugló  
 

Kőbánya-Kispesten teljesen felújították a felvételi épületben található várótermet, a régi utas WC helyén új akadálymentes/női és férfimosdót alakítottak ki vandálbiztos szaniterekkel. Az állomáson az I., II., IV. és V. vágányok közötti peronok perontetővel fedett részei alatt az elhasználódott aszfaltburkolat helyett új aszfaltréteget terítettek le, és új peronbútorokat helyeztek ki. A váróterem, a peronok, a felüljáró és a pénztárak videómegfigyelő- és riasztórendszerét is kiépítették.

Átadás: 2020. október

Kőbánya-Kispest_új pénztár

Zánka-Erzsébettábor a régi felvételi épület elbontását követően teljesen új 700 négyzetméteres fedett épület épült, amiben akadálymentes mosdót, valamint kezelői és üzemi helyiségeket is kialakítottak. Ezen túl a szintbeli közúti átjárót és a csatlakozó út egy szakaszát is átépítették, szélesítették a biztonságosabb átkelés érdekében.

Átadás: 2020. október

Nagymaros-Visegrád megállóhelyen a nyári utasváró teljes felújítása megvalósult, új padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki a várókban, illetve a peronokon, valamint elvégezték a korlátok cseréjét is.

Átadás: 2020. október

Nagymaros-Visegrad

Alsógöd megállóhely épületének felújítása során új vizesblokkot alakítottak ki, mely magában foglalja az akadálymentes mosdót is. Az épület homlokzata nyílászárók cseréjével megújult, a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki, és új, fedett kerékpártárolókat építettek ki.

Átadás: 2020. november

 

Szerencs állomáson megvalósult a felvételi épület karbantartása: a települési képhez illeszkedően megújult a külső homlokzat, esztétikailag megszépült az épület.  A peront is felújították, a betonelemeket cserélték.

Átadás: 2020. december

Befejezett munkálatok 2021-ben

Sződ-Sződliget megállóhelyen felújították a felvételi épületet, a homlokzatot és megújult az utasváró is, a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki, a gyalogos aluljáró felújításának részeként a lépcsőket is kijavították. A gyalogosaluljáró világításának felújítása megtörtént.

Átadás: 2021. július

Albertirsán a felvételi épület teljes homlokzata új külsőt kapott, új nyílászárókat építettek be. A gyalogos aluljáróba vezető két lépcsőkart újjáépítették, a fedetlen rámpák és lépcsőkarok teljesen új tartószerkezetű fedést kaptak. Az aluljáróban új világítási rendszert építettek ki. Az állomás területe is megszépült: új peronbútorokat, hirdetőtáblákat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki. Az állomásépület előtti és az épület mögötti terasz burkolata megújult. A teljes utasforgalmi terület komplett építészeti, gépészeti és elektromos felújításon esett át. A régi utas WC helyén férfi és női mosdók mellett akadálymentes és vandálbiztos utasmosdót alakítottak ki. Új biztonságtechnikai rendszert telepítettek és az épület homlokzati világítását is felújították.

 Átadás: 2021. május

Ferihegy megállóhelyen, a peronokon új padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki, valamint új biztonságtechnikai rendszert is kiépítettek.

Átadás: 2021. június

Vác-alsóváros megállóhelyen új biztonságtechnikai rendszert építettek ki, valamint a peronokon új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki. A betonkerítés festése és az aluljáró lépcső tetőfedése is elkészült.

Átadás: 2021.július

Vicziántelep a peronokon új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki, a helyenként megsüllyedt térburkolat javítását is elvégezték.

Átadás: 2021. június

Rákoskert, Felsőpakony megállóhelyeken új biztonságtechnikai rendszert építettek ki, valamint a peronokon új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

Átadás: 2021. május-június

Az érintett állomásokat az alábbi térképre kattintva tekintheti meg:

50 megújuló állomás

 

P+R parkolók és B+R kerékpártárolók tervezése, kivitelezése

Befejezett munkálatok 2019-ben

2019-ben Veresegyházon 64 kerékpár tárolására alkalmas új fedett tároló, Pilisvörösváron 20 férőhelyes, Újszászon pedig 60 férőhelyes B+R kerékpártároló, Kecskeméten pedig 65 férőhelyes P+R parkoló épült ki.

Befejezett munkálatok 2020-ban

2020-ban Sződ-Sződligeten 20 férőhelyes, Nagymaros-Visegrádon 10 férőhelyes, Alsógödön 30 férőhelyes fedett kerékpártárolót alakítottak ki, Dunakeszi-Gyártelepen 33 férőhelyes P+R és 20 db B+R épült ki.

A MÁV állomásfejlesztési programjában számos további helyszínen tervezi P+R parkolók és B+R kerékpártárolók megvalósítását. A munkálatok több ütemben valósulhatnak meg.

Befejezett munkálatok 2021-ben

2021-ben Pestszentlőrincen 60, Vecsésen 80, Gyömrőn 100 és Farmoson 40 férőhelyes B+R, Kápolnásnyéken 80, Agárdon 40, Gárdonyban 60, Velencén 60 kerékpártároló épült, utóbbi helyszínen további 18 kerékpártárolására alkalmas bontott támaszt is kihelyeztek.

Az új P+R és B+R parkolók helyszíneit az alábbi térképre kattintva tekintheti meg:

50 megújuló állomás P+R B+R

A fentieken túl több állomáson tervezik új típusú utasbeállók telepítését.

Befejezett munkálatok 2021-ben:

Erdőkertesen, Felsőpakonyon és Gyálon új típusú utasbeállót telepítettek 2021. I félévében.