50 megújuló állomás

50 megujulo header

A MÁV kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. Ennek érdekében 2019-ben elindult a legforgalmasabb állomásokat érintő karbantartási program, melynek keretében több fővárosi és vidéki állomáson hajtottak és hajtanak végre karbantartási munkálatokat és komfortnövelő beavatkozásokat, annak érdekében, hogy az utazóközönséget kulturált állomási környezet fogadhassa.

Átadott helyszínek:

Miskolci-Tiszai pályaudvaron a B peron tetőszerkezete újult meg. A munkák során a perontető pilléreit, a födémszerkezetet megerősítették, a teljes felülettisztítást homokszórással végezték el, majd lefestették a perontetőt. Rugalmas és hatékony szigetelés készült a tetőfelületre, a vízelvezetési rendszer is megújult. A műemlékvédelmi szempontokat is figyelembe véve korszerűsítették, a peronon lévő utastájékoztató berendezéseket is.

Megújult a B peron is

Átadás: 2019. október

Vecsés, Monor, Pilis és Szolnok állomásokon is befejeződött a vizuális utastájékoztatás fejlesztése. Az új vizuális táblák és új órák vezérlése központilag történik, biztosítva a valós idejű információk megjelenítését.

Átadás: 2019. december

Sárváron megújult az állomás teljes homlokzata, a fedett peron, mely magában foglalja a tetőszerkezet és a térburkolat cseréjét is, az utazóközönség kényelmét szolgáló új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

Sárvár állomás

Átadás: 2019. december

Zuglóban elvégezték a perontetők karbantartási munkálatait. A perontető alatti peronrész teljes hosszában új díszburkolatot kapott. A tisztítás, korrózióvédelem és festés mellett megszépült a felvételi épület homlokzata. A tájékoztató táblákat lecserélték, továbbá új padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

Átadás: 2020. március

Zugló  

Folyamatban lévő karbantartások:

Kőbánya-Kispesten teljesen felújítják a felvételi épületben található várótermet, a régi utas WC területén új akadálymentes/női és férfimosdót alakítanak ki vandálbiztos szaniterekkel. Az állomáson az I., II., IV. és V. vágányok közötti peronok perontetővel fedett részei alatt az elhasználódott aszfaltburkolat helyett új aszfaltréteget terítenek le, valamint a peronokon lévő aknafedeleket is cserélik, és új peronbútorokat helyeznek ki. Négy rossz műszaki állapotú beton lépcsőkart is kicserélik. A váróterem, a peronok, a felüljáró és a pénztárak videómegfigyelő- és riasztórendszerét is kiépítik.

Várható befejezés: 2020. III. negyedév

Kőbánya-Kispest_új pénztár

Zánkafürdőn a régi felvételi épület elbontását követően teljesen új 700 négyzetméteres fedett épület épül, amiben kétnemű és akadálymentes mosdó, valamint kezelői és üzemi helyiségek is lesznek Ezen túl a szintbeli közúti átjárót és a csatlakozó út egy szakaszát is átépítik, szélesítik a biztonságosabb átkelés érdekében.

Várható befejezés: 2020. III. negyedév

Albertirsán a felvételi épület teljes homlokzata új külsőt kap, új nyílászárókat építenek be. A gyalogos aluljáróba vezető két lépcsőkart újjáépítik, a fedetlen rámpák és lépcsőkarok teljesen új tartószerkezetű fedést kapnak. Az aluljáróban új világítási rendszert építenek ki. Az állomás területe is megszépül: új peronbútorokat, hirdetőtáblákat és hulladékgyűjtőket helyeznek ki. Az állomásépület előtti és az épület mögötti terasz burkolata megújul. A teljes utasforgalmi terület komplett építészeti, gépészeti és elektromos felújításon esik át. A régi utas WC helyén férfi és női mosdók mellett akadálymentes és vandálbiztos utasmosdót alakítanak ki.

Várható befejezés: 2020. III. negyedév

Kőbánya alsón a perontető karbantartása, tartópilléreinek megerősítése, héjazatának részleges cseréje és az utastájékoztatási piktogramok megújítása valósul meg. Ezeken túl a peronburkolat és a lépcső karbantartását, valamint a műemléki jellegű utasforgalmi épület kőburkolatának és nyílászáróinak cseréjét is elvégzik a tetőburkolat szigetelésével és a lépcsőfeljáró festésével együtt.

Várható befejezés: 2021. II. negyedév

50_megujulo_allomas_kobanya_also

Törökbálinton helyreállítják a peronsüllyedést, ehhez kapcsolódóan a bal vágány melletti peronon új töltést építenek, megújul a peronburkolat, illetve a felsővezetéki- és térvilágítási oszlopokat is kicserélik. A projekt keretében új növényzetet is telepítenek, és a zajvédőfalat is újjáépítik.

Várható befejezés: 2020. IV. negyedév

A Keleti pályaudvaron 2019-ben jelentős karbantartási munkálatokat végeztek el: májusban újraaszfaltozták a peronokat a csarnok egész területén, új, modern, ledes utastájékoztató kijelzőfalat telepítettek, korszerűsítették a térvilágítást, lebontották a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat. A visszajelzések alapján letisztultabb, komfortosabb lett a Keleti pályaudvar, az elvégzett munkálatok pedig jelentős mértékben javították az ide érkező és innen induló vonatok menetrendszerű közlekedését, valamint a pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát.

Keleti karbantartás 1 Szecsődi Balázs

Az akadálymentes utas WC külön projektben valósul meg. A kivitelezési munkák 2020 májusában kezdődtek el.

Várható befejezés: 2021. I. negyedév

A Déli pályaudvaron az utasbiztonsági szempontból kiemelten fontos peronszinti mellvédfalat helyreállítják, a vágányok végén található utastájékoztató kijelzőket korszerűsítik, a metró szinten és a peronszinten is felújítják az álmennyezetet és a világítási berendezéseket, valamint az utasforgalmi terület vízszintes és függőleges burkolatainak tisztítását és javítását is elvégzik. A peronburkolatok jelentős része megújul, illetve új padokat, hulladékgyűjtőket helyeznek ki. A peronszinti üveg homlokzat javítását is elvégzik, a helyreállítás vizsgálata folyamatban van.

Deli Pu.

Várható befejezés: 2020. III. negyedév.

A megújuló állomásokat az alábbi térképen tekintheti meg:

50 megujulo allomas

 

A fentieken túl több állomáson tervezik az új típusú utasbeállók telepítését2020/2021-ben várhatóan 20 helyszínen épülhet ilyen: Alsógalla, Bicske, Dunakeszi, Erdőkertes, Felsőgöd, Felsőpakony, Gyál, Mezőkövesd felső, Rákospalota-Kertváros, Sülysáp, Szentmártonkáta, Szőlősnyaraló, Tápiószecső, Tóvároskert, Törökbálint, Újpalota, Vác-Alsóváros, Vecsés-Kertekalja, Vicziántelep.

P+R és B+R parkolók tervezése, kivitelezése

2019-ben három helyszínen épültek ki új parkolók: Veresegyházon 64 férőhelyes, valamint Kecskeméten 65 férőhelyes P+R parkoló, Újszászon pedig 60 B+R parkoló készült el.

A MÁV állomásfejlesztési programjában jelenleg 25-25 helyszínen tervezi P+R és/vagy B+R parkolók megvalósítását. A munkálatok több ütemben valósulhatnak meg. Évente összesen körülbelül 1000 P+R és B+R létesülhet.

Az új P+R és B+R parkolók helyszíneit az alábbi térképen is megtekintheti:

50 megujulo B+R

 

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF ikon 50_allomas_terkep_2020.pdf271.18 KB2020.08.25.
PDF ikon 50_allomas_terkep_b+r.pdf208.86 KB2020.08.25.