Railjet

2014. június 23. hétfő, 19.59 / Utolsó módosítás: 2018. április 16. hétfő, 10.44

railjetA Railjet szerelvények napi hét alkalommal kínálnak közvetlen eljutást Bécsbe, hatszor (visszaúton ötször) Salzburgba, négyszer pedig Münchenbe, kétóránkénti indulással valamennyi érintett nagyvárosból. Emellett naponta egyszer Innsbruckon át Zürichbe, valamint hétvégente Stuttgartba és Frankfurtba is közlekedik közvetlen járat.

A Railjet szolgáltatáskoncepciót az ÖBB (Osztrák Vasút) dolgozta ki a vasúti utazás modernizálásának érdekében. Ennek egyik példája az utastájékoztatás színvonalának fejlesztése: a vonat pillanatnyi helyzetéről, sebességéről, menetrendszerűségéről, a csatlakozásokról több tucat monitor tájékoztatja az utasokat német és angol nyelven.

Kocsiosztályok a Railjeten

Business

railjet Business osztály

A Business osztály az üzleti utasok legmagasabb igényeit is kielégíti. A fülkés jellegű elrendezés, és az asztalok kényelmesebb munkavégzést biztosíthatnak, és a lábtámasszal ellátott bőrhuzatú fotelülések majdnem vízszintesig dönthetők.

Minden ülés mellett saját konnektor és állítható olvasólámpa is található. A szolgáltatás részét képezik az idegennyelvű újságok, valamint egy üdvözlőital és az úgynevezett "hot towel" szolgáltatás, azaz a Business osztályon utazók számára biztosított nedves frissítőkendők.

A Business osztály bármilyen, az útvonalra érvényes 1. osztályú nemzetközi menetjeggyel igénybe vehető, a helybiztosítást is tartalmazó 15 €-s felár megfizetésével.

First

kép

A First osztály a korábbi 1. osztályú kocsikat váltotta fel állítható bőrüléseivel. Minden ülés mellett saját konnektor és lábtámasz is található.

Ezen az osztályon is a szolgáltatás részét képezik az idegennyelvű fedélzeti újságok.

Economy

Railjet – Economy

A Railjet szerelvények újításait kedvező áron is igénybe veheti a 2. osztálynak megfelelő Economy osztálynak köszönhetően. Az ülések mellett konnektorok találhatók, a csomagoknak pedig tágas polcokon jut hely.

Fedélzeti vendéglátás

A Railjet vonatok étkezőkocsijában hagyományos osztrák ételekkel, szezonális ételkülönlegességekkel, menüajánlatokkal és gyermekmenüvel várják az utasokat, amelyeket terített asztal mellett lehet elfogyasztani. A Railjetek étkezőkocsijainak étlapján a vegetáriánus és vegán étrendet követők is találhatnak számukra megfelelő fogásokat.

Railjet étkezőkocsiA Business és First osztályok utasai az ülőhelyükről is leadhatják étel- és italrendelésüket, amelyeket az elkészítés után helyben is elfogyaszthatnak. Az Economy osztály utasai ezzel a lehetőséggel nem élhetnek, azonban az étkezőkocsiban természetesen őket is szívesen látják, továbbá kézikocsiról ők is vásárolhatnak szendvicseket, édes és sós harapnivalókat, valamint frissítő italokat.

A Business osztály utasait üdvözlőitallal is várják, valamint osztrák kávékülönlegességek kínálatából is rendelhetnek.

Tekintse meg a Railjet vonatok aktuális étlapját a linkre kattintva!

A Railjet legfontosabb műszaki jellemzői

A Railjet szerelvények – a magyarországi távolsági forgalomban elsőként – ingavonatként közlekednek, amelynek köszönhetően az ún. „fejpályaudvarokon” (Bécs, München, Stuttgart) rövid tartózkodás és mozdonycsere nélkül közlekedhetnek tovább.
A vontatást a teljes szakaszon az ÖBB 1116 és 1216 sorozatú „Taurus” mozdonyai szolgáltatják. A kocsik a motorvonatokhoz hasonlóan „zárt szerelvényként” közlekednek, amelynek köszönhetően az egyik kocsiból a másikba történő átjárás szinte fel sem tűnik.

Hossza mozdonnyal együtt: 205 méter
Legnagyobb megengedett sebesség: 200 km/h
(Bécs és Linz, valamint Stuttgart és Frankfurt között
egyes szakaszokon 230 km/h)
Ülőhelyek száma: Economy: 312 hely; First: 76 hely; Business: 16 hely
Összesen: 404 hely (+14 étkezőhely és 5 kerékpárhely)

Akadálymentes utazás

A vonatra a kerekesszékes utasok beépített emelővel juthatnak fel. A szerelvényen egyszerre 3 db kerekesszék elhelyezése, és akkumulátortöltése is megoldott a First osztályon, amely mellett akadálymentesített WC is található. A személyzet a mozgássérült utasok kérésére helyben szolgál fel számukra ételeket és italokat.

Kerékpárszállítás

Kerékpár valamennyi Railjeten szállítható. A szerelvények 21-es számú kocsijában öt kerékpárhely található. A kötelező helyfoglalást is tartalmazó kerékpárjegy ára 10 €.

Egyedülálló szolgáltatás a gyermekeknek kialakított mozi is.Családbarát kínálat

Az egyik Economy kocsi sarkában a gyerekekek számára TV-t helyeztek el, amelyen számukra filmeket vetítenek. Számos WC-ben pelenkázóasztal is található.

Menetrendek

A Railjetek menetrendjét megtalálhatja a célállomásokra vonatkozó ajánlatok között, valamint online menetrendi keresőinkben és letölthető pdf-formátumban is.

Railjet a belföldi forgalomban

A Railjet Magyarországon a belföldi InterCity forgalom részeként közlekedik, így Budapest – Győr – Hegyeshalom viszonylatban a belföldi utasok számára a First és az Economy osztály bármilyen érvényes 1., illetve 2. osztályú menetjeggyel igénybevehető, és valamennyi kedvezmény is érvényes rá. Mindössze csak InterCity pót- és helyjegyet kell váltani, melynek árát a belföldi díjszabások között, illetve a menetrendi keresőben találhatja meg. A Business osztály belföldi utazásra nem vehető igénybe!