Railjet

2014. június 23. hétfő, 19.59 / Utolsó módosítás: 2018. február 14. szerda, 14.07

railjetA Railjet szerelvények napi hét alkalommal kínálnak közvetlen eljutást Bécsbe, hatszor (visszaúton ötször) Salzburgba, négyszer pedig Münchenbe, kétóránkénti indulással valamennyi érintett nagyvárosból. Emellett naponta egyszer Innsbruckon át Zürichbe, valamint hétvégente Stuttgartba és Frankfurtba is közlekedik közvetlen járat.

A Railjet szolgáltatáskoncepciót az ÖBB (Osztrák Vasút) dolgozta ki a vasúti utazás modernizálásának érdekében. Ennek egyik példája az utastájékoztatás színvonalának fejlesztése: a vonat pillanatnyi helyzetéről, sebességéről, menetrendszerűségéről, a csatlakozásokról több tucat monitor tájékoztatja az utasokat német és angol nyelven.

Kocsiosztályok a Railjeten

Business

railjet Business osztály

A Business osztály az üzleti utasok legmagasabb igényeit is kielégíti. A fülkés jellegű elrendezés, és az asztalok kényelmesebb munkavégzést biztosíthatnak, és a lábtámasszal ellátott bőrhuzatú fotelülések majdnem vízszintesig dönthetők.

Minden ülés mellett saját konnektor és állítható olvasólámpa is található. A szolgáltatás részét képezik a német és angol nyelvű újságok, valamint egy üdvözlő ital és egy kisebb csomag rágcsálnivaló is, ezen felül az utasok további kisebb harapnivalókat, italokat, és meleg készételeket is rendelhetnek amelyeket ülőhelyükön szolgálják fel számukra.

A Business osztály bármilyen, az útvonalra érvényes 1. osztályú menetjeggyel igénybevehető a helyfoglalást is tartalmazó 15 €-s felár megfizetésével.

First

kép

A First osztály a korábbi 1. osztályú kocsikat váltotta fel állítható bőrüléseivel. Minden ülés mellett saját konnektor és lábtámasz is található.

Az utasok a kísérő személyzettől kisebb harapnivalókat, italokat, és meleg készételeket is rendelhetnek, amelyet ülőhelyükön szolgálnak fel számukra. A szolgáltatás részét képezik még a német és angol nyelvű újságok, valamint egy kisebb csomag rágcsálnivaló is.

Economy

Railjet – EconomyA Railjet szerelvények újításait kedvező áron is igénybe veheti a 2. osztálynak megfelelő Economy osztálynak köszönhetően. Az ülések mellett konnektorok találhatók, a csomagoknak pedig tágas polcokon jut hely.

A kocsikat folyamatosan felkereső kiszolgáló személyzettől frissítők, és kisebb harapnivalók (szendvicsek, sós és édes rágcsálnivalók) és italok vásárolhatók.

Fedélzeti vendéglátás

railjet-bistro

A Railjeten a mindhárom osztály utasai által felkereshető étkezőkocsiban vásárolhatók érdekes ízvilágú készételek, kisebb harapnivalók (szendvicsek, édes és sós rágcsálnivalók, sütemények), valamint italok, amelyek helyben, terített asztal mellett is fogyaszthatók.

Emellett az Economy osztály utasainak az étkezőkocsi munkatársai kézikocsiról árusítanak italokat és harapnivalókat, míg a First és a Business osztályokon a rendelésfelvétel után az utas ülőhelyénél szolgálják fel azokat.

A Railjet legfontosabb műszaki jellemzői

Hossza mozdonnyal együtt:

205 méter

Legnagyobb megengedett sebesség:

200 km/h

(Bécs és Linz, valamint Stuttgart és Frankfurt között egyes szakaszokon 230 km/h)

Ülőhelyek száma:

Economy: 312 hely; First: 76 hely; Business: 16 hely

Összesen: 404 hely (+ 14 étkezőhely és 5 kerékpárhely)

A Railjet szerelvények – a magyarországi távolsági forgalomban elsőként – ingavonatként közlekednek, amelynek köszönhetően az ún. „fejpályaudvarokon” (Bécs, München, Stuttgart) rövid tartózkodás és mozdonycsere nélkül közlekedhetnek tovább. A vontatást a teljes szakaszon az ÖBB 1116 és 1216 sorozatú „Taurus” mozdonyai szolgáltatják. A kocsik a motorvonatokhoz hasonlóan „zárt szerelvényként” közlekednek, amelynek köszönhetően az egyik kocsiból a másikba történő átjárás szinte fel sem tűnik.

Akadálymentes utazás

A vonatra a kerekesszékes utasok beépített emelővel juthatnak fel. A szerelvényen egyszerre 3 db kerekesszék elhelyezése, és akkumulátortöltése is megoldott az 1. osztályú szakaszon, amely mellett akadálymentesített WC is található. A személyzet a mozgássérült utasok kérésére helyben szolgál fel számukra ételeket és italokat.

Kerékpárszállítás

Kerékpár valamennyi Railjeten szállítható. A szerelvények 21-es számú kocsijában öt kerékpárhely található. A kötelező helyfoglalást is tartalmazó kerékpárjegy ára 10 €.

Egyedülálló szolgáltatás a gyermekeknek kialakított mozi is.Családbarát kínálat

Az egyik Economy kocsi sarkában a gyerekekek számára TV-t helyeztek el, amelyen számukra filmeket vetítenek. Számos WC-ben pelenkázóasztal is található.

Menetrendek

A Railjetek menetrendjét megtalálhatja a célállomásokra vonatkozó ajánlatok között, valamint online menetrendi keresőinkben és letölthető pdf-formátumban is.

Railjet a belföldi forgalomban

A Railjet Magyarországon a belföldi InterCity forgalom részeként közlekedik, így Budapest – Győr – Hegyeshalom viszonylatban a belföldi utasok számára a First és az Economy osztály bármilyen érvényes 1., illetve 2. osztályú menetjeggyel igénybevehető, és valamennyi kedvezmény is érvényes rá. Mindössze csak InterCity pót- és helyjegyet kell váltani, melynek árát a belföldi díjszabások között találhatja meg. A Business osztály belföldi utazásra nem vehető igénybe!