Nemzetközi utazások A-tól Z-ig

2014. június 23. hétfő, 19.59 / Utolsó módosítás: 2018. február 8. csütörtök, 11.59

Tartalom

1. osztály Autószállítás Állatok szállítása Árak és árfolyamok Csere és visszaváltás Dohányzás Gyermekkedvezmény Helyjegy Kedvezmények Kerekesszékes utasok Kerékpárszállítás Kutyaszállítás Menetjegy érvényessége Menetrend Menettérti utazás Útvonal Vakok kedvezményei

1. osztály

A nappali nemzetközi vonatok többsége 1. osztályú kocsikat is továbbít, amelyek számos többletszolgáltatást biztosítanak a 2. osztályúakhoz képest. Hogy az alábbi szolgáltatások közül mely érhető el 1. osztályon, az a kocsit kiállító vasúttól függ:

– szélesebb fülkék, több hely az ülések között;

– nagyobb mértékben állítható, dönthető ülések, elegánsabb huzattal;

– konnektor – vagy a 2. osztályú kocsikhoz képest több konnektor – az üléseknél;

– az étkezőkocsi személyzete kérésre az ülőhelyen szolgálja fel a rendelt ételeket és italokat;

– egyes járatokon ingyenes kisebb harapnivalók vagy komplett étkezések;

– az 1. osztályú menetjegyek tulajdonosai igénybevehetik az üzleti várótermeket.

Számos kedvezményes ajánlat 1. osztályra nem vehető igénybe. Egyes viszonylatokon az egy- illetve a kétágyas, valamint a DeLuxe hálókocsifülke igénybevételéhez – ha az utas nem globáldíjas menetjegyet vált – 1. osztályú menetjeggyel vagy bérlettel is kell rendelkezni. Az 1. osztályú menetjegyek és bérletek ára általában a normál 2. osztályú menetjegyek másfélszerese.

Autószállítás

Számos európai vasúttársaságnál a vonatokhoz kapcsolt kocsikon személygépkocsik és motorkerékpárok is szállíthatók. A járművekkel a vonat indulása előtt kb. két órával lehet és kell a kocsikra felhajtani, majd a vezető és utasai a választott komfortkategóriának megfelelően ülő-, fekvőhelyes, vagy hálókocsikban foglalnak helyet. A távoli célállomásokra így külön benzinköltség nélkül, az út- és forgalmi viszonyok feletti aggódás helyett kényelmesen pihenve lehet eljutni, s ott is élvezhetők az autós vagy motoros kirándulás előnyei, vagy egy messzibb célra a továbbutazás.

A környező országokban az alábbi útvonalakon közlekednek autós vonatok:

Bécsből: Feldkirch, Hamburg, Verona, Livorno

Graz – Feldkirch

Kassa / Poprád – Prága

Pozsony / Prága – Homonna

Zágráb – Split

Belgrád – Bar

Belgrád – Thesszaloniki

Az autósvonatokon az utasok mellett a gépjármű után is meg kell fizetni a viteldíjat. A részletes menetrendekről, az árakról és a szállítási feltételekről kérjük, hogy az érintett vasutak honlapjain és jegypénztáraiban tájékozódjon, ahol a menetjegyek is megválthatók.

Állatok szállítása

Kisebb állatok (macska, madár, stb.) olyan zárt tartóban, amely a kiszökést megakadályozza, és amelyben a többi utast nem zavarják, díjmentesen szállíthatók.

Az étkezőkocsikba és egyes 1. osztályú kocsikba állatok bevitele tilos, az éjszakai kocsikban pedig csak bizonyos esetekben, általában az egész fülke lefoglalásakor szállíthatók.

Kutyák szállítása a vonaton félárú menetjegy megfizetése mellett lehetséges. További információk a „Kutyaszállítás” címszó alatt találhatók.

Árak és árfolyamok

A honlapon és a MÁV-START összes kiadványában szereplő árak a Magyarországon és a MÁV-START online jegyértékesítő rendszerből történő vásárlásokra vonatkoznak. Külföldön, vagy külföldi vasutak honlapjáról történő vásárlás esetén a kedvezményes árak egy része nem, vagy csak korlátozott feltételekkel érhető el, illetve egyes viszonylatokra más kedvezmények is érvényesek lehetnek.

Valamennyi €-ban megadott ár a magyarországi pénztárakban vagy a magyar jegyvizsgálóknál megváltva a váltás napján érvényes árfolyamon, forintban vagy €-ban fizetendő. Az aktuális árfolyamról a pénztárak és a MÁVDIREKT ad tájékoztatást, illetve honlapunkon is közöljük.

Csere és visszatérítés

Amennyiben meggondolná magát vagy közbejönne valami, menetjegyét, valamint fekvőhely- illetve hálókocsijegyét a váltás helyén kezelési költség levonása mellett cserélheti át másik időpontra, vagy válthatja vissza véglegesen. Amennyiben sztrájk, vagy egyéb, a vonatforgalmat akadályozó külső körülmény miatt hiúsul meg az utazás, nem vonnak le kezelési költséget.

A helyjegyek, valamint számos kedvezményes menetjegy – különösen a kedvezményes globáldíjas jegyek – cseréje és visszatérítése nem lehetséges, más menetjegyek pedig akkor nem téríthetők vissza, ha azokat már részben (tehát pl. csak odaútra) felhasználták.

Csoportos kedvezmény

A legalább hat (egyes országokban legalább tíz) főből álló csoportok valamennyi normál menetjegyre országoktól függően 15-40 % kedvezményt vehetnek igénybe, egy útra és oda-vissza utazásra egyaránt. A csoportosan utazók a kedvezőbb áron megvásárolható globáldíjas menetjegyekből és az oda-vissza útra nyújtott kedvezményekből is engedményt kapnak – ennek mértéke a beutazott viszonylatoktól és az érintett vasutaktól függ. Természetesen a gyerekek a csoportos árnak is csak a felét fizetik – egyes éjszakai vonatainkon pedig az iskolai csoportok még nagyobb mértékű kedvezménnyel válthatnak csoportos jegyet. A csoportos menetjegy csak elővételben váltható meg, a csoportos helybiztosításhoz pedig az utazási igényt legalább egy hónappal indulás előtt be kell jelenteni.

Dohányzás

Ahogy Magyarországon, úgy az uniós országokban is valamennyi vonaton tilos a dohányzás, a peronokon pedig egyáltaltalán nem, vagy csak a kijelölt területeken engedélyezett. Az EU-n kívüli országokban a helyi szabályok érvényesek.

Gyermekkedvezmény

A 4 évnél fiatalabb gyerekek, amennyiben nem igényelnek saját ülőhelyet, díjmentesen utazhatnak. Fő szabályként a 4 és 12 éves kor közötti gyerekek számára valamennyi korlátlan számban kínált menetjegy féláron vásárolható meg, azonban a korhatár mértéke vasutanként változó, Magyarországon például 6 és 14 év a mérvadó. A pontos – célállomástól függő feltételekről – a nemzetközi pénztárakban, valamint általános információs felületeinken tájékozódhat.

Helyjegy

Ha biztos ülőhelyet szeretne magának a szezonokon belüli és az ünnepek körüli csúcsidőszakban, a helyjegy megváltása egyáltalán nem számít luxusnak. Mindössze 3 €-ért kínáljuk Önnek a döntés szabadságát a fülkés vagy a termes kocsi illetve a folyosó vagy ablak melletti hely között. A helyjegy nem cserélhető és nem is váltható vissza.

Egyes vonatokra kötelező a helyjegy váltása. Ezt a menetrendekben és online keresőkben bekeretezett „R” betű jelöli.

Kedvezmények

Felhívjuk utasaink szíves figyelmét, hogy a belföldi utazási kedvezmények (pl. diák, 65 éven felüli, közalkalmazott stb.) nemzetközi forgalomban nem érvényesek. A normál nemzetközi menetjegyek mellett azonban számos viszonylatra, illetve vonatra kínálunk kedvezményes menetjegyeket. Ezekről oldalunkon külön menüpontban, kategóriánként tájékozódhat: Árak és kedvezmények → Állandó kedvezmények.

Kerekesszékes utasok

A kerekesszékes utasokat kísérők Európa számos országában ingyen utazhatnak a kísért személy társaságában. A kerekesszékes utasok valamennyi, a célországra érvényes és életkoruknak megfelelő kedvezményes menetjegyet megválthatják, a kísérő menetjegyének érvényessége ehhez igazodik. Az esetleges kötelező helybiztosítást, vagy a fekvőhelyes- illetve hálókocsi igénybevételét a kísérőnek is meg kell fizetnie.

A Railjet szerelvényeken, a legtöbb Szlovákia és Csehország felé közlekedő járaton, valamint számos külföldi vonaton lehetőség nyílik a kerekesszékes utasok elhelyezésére akadálymentesített fülkékben vagy szakaszokban. Az igénybe vehető vonatokról a jegykiadóhelyek adnak tájékoztatást.

Nemzetközi forgalmú mozgáskorlátozott utazással kapcsolatban további információkat ide kattintva olvashat.

Kerékpárszállítás

A kerékpáros kirándulás adta örömökről egy külföldi kirándulás során sem kell lemondani. Közép-Európa számos régiójába és nagyvárosába egész évben biztosítunk kerékpárszállítási lehetőséget, amelyek még sokrétűbbek a nyári szezonban. A „drótszamarak” az érintett vonatokon a kijelölt kocsikban, nemzetközi kerékpárjegy váltásával szállíthatók. A nemzetközi kerékpárszállítással kapcsolatban további információk ide kattintva olvashatók.

Kutyaszállítás

Kutyák általában féláron – viszonylati és menettérti kedvezményes menetjegyek esetében a kedvezményes ár feléért – szállíthatók nemzetközi forgalomban, kizárólag szájkosárral és pórázon. Az árak célállomástól függőek.

Az étkező-, fekvőhelyes- és hálókocsikba, valamint egyes 1. osztályú kocsikba a kutyák bevitele tilos.

A vakvezető kutyák szállítása díjmentes, és azokra az előbbiekben felsorolt korlátozások nem vonatkoznak.

Menetjegy érvényessége

A nemzetközi menetjegyek érvényessége általában 4 nap. A közvetlen vonataink által érintett célállomásokra és -országokba érvényes kedvezményes oda-vissza útra szóló menetjegyek esetében az érvényesség általában egy hónap, kivéve a kirándulójegyeket.

Az Ukrajnába, Romániába, Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába és Törökországba váltott menetjegyek 15 napig érvényesek. A kishatárforgalmi menetjegyek az érintett viszonylattól függően egy útra 1-2, oda-vissza pedig 2-4 napig érvényesek. A globáldíjas menetjegyek kizárólag adott napon és vonaton érvényesek.

Menetrendek

A nemzetközi vonatok legfontosabb menetrendi adatait megtalálhatják a honlapon az országonkénti ajánlatok között, míg a részletes menetrend vonatonként pdf-formátumban tölthető le az összefoglaló táblázatokból.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az előbbi felületeken látható menetrendek leggyakrabban csak a vonatok menetrendjének egy kivonatát – csak a fontosabb megállási helyeket –, illetve az adott menetrendi időszakra érvényes "alap" menetrendet tartalmazzák, a vágányzári módosításokat nem. Amennyiben egy adott vonat minden megállási helyére kíváncsi, illetve egy adott napra szeretné megtekinteni a vonat menetrendjét, vegye igénybe online menetrendi keresőnket

Amennyiben az egyes országok vasúti kínálatát részletesen szeretné megismerni, vagy hosszabb utakat tervezne, a Vasút a nagyvilágban oldalunkon több külföldi ország menetrendi keresőjét is elérheti.​

Útvonal

Valamennyi nemzetközi menetjegy konkrét útvonalhoz kötött, az árukat így az határozza meg, hogy mely nagyvárosokat érintjük az utazások során, és hogy hol lépjük át a határokat. Oda-vissza utazás esetén az útvonal eltérő is lehet, így akár több országot is felkereshetünk, vagy egy országon belül is tehetünk körutazást.

Kérjük, hogy a kellemetlenségek elkerülésének érdekében utazás előtt gondosan tervezze meg azt az útvonalat, amelyen utazni akar, és ennek alapján váltsa meg a menetjegyét. Amennyiben csak a célállomást adja meg a pénztárnál, a közvetlen vonatok útvonalára vagy a leggyakrabban beutazott, illetve legrövidebb útvonalra kap jegyet. Az útvonal útközben csak rendkívüli események esetén módosítható, minden egyéb esetben meg kell fizetni a kerülő útvonalból eredő árkülönbséget.

Számos kedvezményes menetjegy kizárólag egy bizonyos útvonalra váltható, illetve bizonyos menetjegyek esetében az oda- és visszautazásnak ugyanazon tranzitországokon keresztül kell történnie.

Vakok kedvezményei

A vak és gyengénlátó utasok kisérői egész Európában ingyen utazhatnak a kísért személy társaságában. A vakok és gyengénlátók valamennyi, a célországra érvényes kedvezményes menetjegyet megválthatják, a kísérő menetjegyének érvényessége ehhez igazodik. Az esetleges kötelező helybiztosítást, vagy a fekvőhelyes- illetve hálókocsi igénybevételét a kísérőnek is meg kell fizetnie.