Időutazás a tengerpartra – Retró Istria Expressz

Retro Istria Expressz - Retró hangulatú éjszakai vonattal Ljubljanán át utazhat közvetlenül Budapestről a népszerű Istria-félszigeten található tengerparti üdülőhelyekre: Koper [Capodistria], Abbázia [Opatija], Rijeka [Fiume] városába, egyszeri átszálláss

Idén nyáron ismét közlekedik a retró hangulatú éjszakai vonat Budapest és az Isztriai-félsziget népszerű tengerparti üdülőhelyei között. Budapestről közvetlen járattal utazhatunk Koperbe, Opatijába [Abbázia], Rijekába [Fiume] és egyszeri átszállással Pulába [Póla], emellett helyi buszjáratokkal a Krk-sziget is elérhető.

Splitbe közlekedő Adria IC mellett a ’80-as évek hangulatát idéző Retró Istria expressz is remek alternatívát kínál a horvát, illetve szlovén tengerparti üdüléshez, amennyiben a kedvező ár és a stresszmentes utazás a döntő szempont az utazás megtervezésénél. A Retró Istria expresszvonat 2024. június 28-tól augusztus 31-ig közlekedik Budapest és Koper, illetve Rijeka [Fiume] között. Ugyan más éjszakai vonatokhoz képest alacsonyabb komfortfokozatú, régebbi járművekkel közlekedik, viszont rendkívül kedvező áron, akár már 23 €-ért is eljuthatunk az Adriai-tengerhez.

Útvonal és menetrend

A vonat Budapest-Déli pályaudvarról indul este 21 órakor. Magyarországon Székesfehérváron, Veszprémben és Zalaegerszegen is fel lehet szállni a járatra. A Retró Istria Expressz a reggeli órákban érkezik Ljubljanába, a szlovén fővárosba, majd érinti a cseppkőbarlangjáról nevezetes Postojna városát is.

A Rijekába [Fiume] közlekedő vonatrész fontosabb megállója Opatija-Matulji [Abbázia], ahonnan a városközpont busszal, vagy taxival érhető el. Rijekából több üdülőhely –LovranKrk – is megközelíthető busszal vagy hajóval. Koperből, a vasútállomás melletti buszpályaudvarról a szlovén tengerpart üdülőhelyeire (Izola, Portorož és Piran), valamint Triesztbe gyakorta indulnak buszjáratok. Pula [Póla] egy átszállással (Divača állomáson 10-20 perces csatlakozás biztosított a Pulába közlekedő gyorsvonatra) és késő délelőtti érkezéssel érhető el.

A vonat Budapestről 2024. június 28-tól augusztus 31-ig, a tengerpart felől 2024. június 29-től szeptember 1-ig naponta közlekedik.

Magyarország: Budapest, Székesfehérvár, Veszprém, Ajka, Zalaegerszeg; Szlovénia: Ljubljana, Postojna, Divača, Koper [Capodistria]; Horvátország: Póla [Pula], Abbázia [Opatija], Rijeka [Fiume]

A vonat menetrendje a legfontosabb megállási helyek szerint:

 

968/1246 (Koper)

968/1246 (Rijeka)

Budapest-Déli

21:00

21:00

Budapest-Kelenföld

21:07

21:07

Székesfehérvár

21:46

21:46

Veszprém

22:32

22:32

Ajka

23:05

23:05

Zalaegerszeg

0:22

0:22

Ljubljana

5:42

5:42

Postojna

7:07

7:27

Divača

7:42

 

Koper

8:35

 

Opatija-Matulji

 

8:49

Rijeka

 

9:05

 

1604/1247 (Koper)

480/1247 (Rijeka)

Rijeka

 

18:57

Opatija-Matulji

 

19:14

Koper

20:03

 

Divača

21:04

 

Postojna

21:38

20:40

Ljubljana

22:55

22:55

Zalaegerszeg

4:30

4:30

Ajka

6:58

6:58

Veszprém

7:31

7:31

Székesfehérvár

8:11

8:11

Budapest-Kelenföld

8:51

8:51

Budapest-Déli

8:59

8:59

Kérjük, hogy utazás előtt ellenőrizze a menetrendet az Elvira keresőben!
Rendkívüli változásokról a MÁVINFORM oldalán értesülhet.
Szolgáltatások

Járatunkon különböző szolgáltatásokat vehetnek igénybe utasaink: a legkedvezőbb áron elérhető ülőkocsik mellett fülkés fekvőhelyes- és hálókocsik is közlekednek a vonatban, a választott úticéltól függetlenül. A családoknak, baráti társaságoknak a fekvőhelyes kocsik 4 vagy 6 ágyas fülkéi biztosítanak megfizethető árú, de mégis kényelmes alvási lehetőséget. Pároknak és kisebb családoknak az 1-3 ágyas hálókocsifülkéket javasoljuk, melyek privát teret nyújtanak. A kocsikísérőknél egyszerű harapnivalók és italok is vásárolhatók.

Hálókocsi
 • Az 1, 2 vagy 3 ágyas fülkék egyben is megvásárolhatók, de az egyedül utazók közös fülkéket is foglalhatnak, amelyekben férfiak és nők külön kapnak helyet.
 • A hálókocsi utasait már az induláskor vetett ággyal várjuk.
 • A fülkékben mosdókagyló is található, amelyhez tisztasági csomagot is biztosítunk.
 • Az utasokat este ásványvízzel, reggel pedig meleg itallal és egyszerű reggelivel kínáljuk.
 • Az utasok kényelméről és biztonságáról zárható fülkék és az utaskísérő gondoskodik.

Retro Istria Expressz vonat – Hálókocsi  Retro Istria Expressz vonat – Hálókocsi

Fekvőhelyes kocsi
 • A kocsiban 4 és 6 ágyas fülkék állnak rendelkezésre, amelyekben férfiak és nők vegyesen kapnak helyet.
 • A fülkékben ágyneműt (lepedő, párna, párnahuzat, takaró) biztosítunk, amellyel az utasoknak kell megágyazniuk.
 • Az utasokat este ásványvízzel, reggel pedig meleg itallal és egyszerű harapnivalóval várjuk.
 • Az utasok kényelméről és biztonságáról zárható fülkék és az utaskísérő gondoskodik.

Retro Istria Expressz vonat – Fekvőhelyes kocsi  Retro Istria Expressz vonat – Fekvőhelyes kocsi

Ülőkocsi
 • Az ülőkocsikban 6-8 személyes fülkék találhatók, valamint itt helyezhetők el a kerékpárok is.

Retro Istria Expressz vonat - Ülőkocsi  Retro Istria Expressz vonat - Ülőkocsi

A Retró Istria expresszvonat szerelvénye az 1970-es és ’80-as évekből származó kocsikból áll, melyek közel eredeti állapotukban közlekednek. A kocsikban nincs sem légkondicionálás, sem kiépített konnektor, a berendezés és a beltér is a régi idők hangulatát idézi. A korhű hangulat fontos elemei a lehúzható ablakok, melyek egyedi utazási élményt biztosítanak. 
Jegyárak, jegyvásárlás

A Retró Istria expresszvonaton menetjegy és helyjegy váltása kötelező! A menetjegyek több árkategóriában érhetőek el, a korlátozott darabszámú legolcsóbb jegyeket érdemes minél korábban megvásárolni.

Jegyek a nemzetközi pénztárakban, valamint online az Elvira oldalon vásárolhatók. A MÁV app-on kizárólag ülőkocsiba váltható jegy!

Menetjegyek

Utasaink a legkedvezőbb áron a START Europa jegyekkel utazhatnak, amelyek korlátozott számban, több árszinten vásárolhatók meg minden magyar állomásról. Az árat a magyar szakaszon megtett távolság, a vásárlás időpontja és a visszaváltási lehetőség is meghatározza.

 

START Europa

START Europa Plus

Ljubljana

16 €-tól

25 €-tól

Koper

20 €-tól

31 €-tól

Pula

25 €-tól

32 €-tól

Rijeka

25 €-tól

32 €-tól

Gyerekjegyek célállomástól függetlenül, utazásonként fix áron 5 €-ért vásárolhatók (START Europa menetjeggyel utazó felnőttenként legfeljebb 3 gyerek 6-15 éves kor között).

A START Europa jegyek nem visszaválthatóak, a START Europa Plus jegyek az utazás előtti napig visszaválthatóak. Ha a START Europa jegyek elfogytak, a korlátlanul megvásárolható és visszaváltható Europa Flex jegyekkel érdemes utazni.

Helyjegyek

A vonatra helyjegy váltása is szükséges, utasonként és irányonként az alábbi árakon:

Ülőkocsi

Fekvőhelyes kocsi

Hálókocsi

6 fős fülke 

6 ágyas

fülkében

4 ágyas

fülkében

3 ágyas fülkében

(Triple)

2 ágyas fülkében

(Double)

1 ágyas fülkében

(Single)

3 €

14 €

20 €

27 €

40 €

70 €

Az Interrail bérlettel, valamint FIP szabadjeggyel utazók a helyjegyet az Elvira felületen online is megvásárolhatják.
Jegyvásárlás az online felületen
 • Az online felületen a kedvezményeket az utasok hozzáadásánál, a vásárlási folyamat elején kell beállítani.
 • Adja meg az utasok számát és a születési dátumaikat. Az „új kedvezmény” gombra kattintva lehet beállítani az utasokhoz tartozó kedvezményeket.
 • Válassza ki a kívánt dátumot és a járatot. 
Kerékpárok és állatok szállítása

Kerékpárok minden célállomásra szállíthatók korlátozott számban (3 - 3 darab), kötelező helyfoglalással, 5 €-ért. Szlovénia (Ljubljana, Koper) felé további kerékpárszállítási lehetőséget biztosít a nappal közlekedő Citadella InterCity (8 darab kerékpár).

Állatok (pl. macska, kutya, madár) az ülőkocsiban zárt tárolóeszközben díjmentesen szállíthatók. Kutyák ülőkocsiban szállítóeszköz nélkül is szállíthatók, ebben az esetben kutya menetjegy váltása szükséges. A fekvő- és hálókocsikban állatok nem szállíthatók.

Figyelem! Kutya- és kerékpárjegy csak a pénztárakban vásárolható!

TOVÁBB A JEGYVÁSÁRLÁSRA

Retro Istria Expressz - Ljubljanán át a népszerű Istria-félszigeten található tengerparti üdülőhelyekre átszállás nélkül Budapestről: Koper [Capodistria], Abbázia [Opatija], Rijeka [Fiume], egyszeri átszállással: Póla [Pula], Dalmácia és a Krk-sziget

A MÁV-START másik tengerparti éjszakai járata, a Budapest és Split között közlekedő Adria InterCity légkondicionált és modern járművekkel az idei évben is közlekedik: www.mavcsoport.hu/adria

További információk

A nemzetközi jegyeket interneten és alkalmazásban minden esetben forintban kell kifizetni, az aktuális, MÁV-START által meghatározott árfolyamon. Nemzetközi pénztárainkban és a vonatokon az árfolyamnak megfelelő forintot és €-t is elfogadunk.

Jelenleg érvényes árfolyam: 

1 € = 390 Ft
 

További kérdéseire a MÁVDIREKT-nél a (+36 1) 349 4949-es számon, vagy nemzetközi pénztárainkban kaphat választ.