Időtlen időutazás a tengerpartra – Retro Istria Expressz

Idén nyáron nemcsak a minőségi utazást kínáló Adria IC-vel, hanem a ’80-as évek hangulatát idéző éjszakai vonattal is lehet utazni a horvát, sőt, a szlovén tengerpartra is. A „Retro Istria” június 24-től augusztus 26-ig közlekedik Budapest és Koper, illetve Rijeka (Fiume) között – más éjszakai vonatokhoz képest jóval alacsonyabb komfortú régebbi járművekkel, de nagyon kedvező áron, már 23 €-tól tengerparti utazást kínálva.

Retro Istria Expressz

TOVÁBB A JEGYVÁSÁRLÁSRA

Útvonal és úti célok

A vonat Budapest-Déli pályaudvarról indul, Székesfehérváron, Veszprémen és Zalaegerszegen át. Koperbe és Rijekába két külön kocsicsoport közlekedik, de mindkettő megállói között megtalálható a szlovén főváros, Ljubljana és a cseppkőbarlangjáról nevezetes Postojna is.

Rijekából több üdülőhely – Lovran, Krk – is megközelíthető busszal vagy hajóval, Opatija (Abbázia) azonban saját – de távoli – vasútállomással is rendelkezik.

A koperi kocsikból Divača állomásán a Pulába közlekedő csatlakozó vonatokra is át lehet szállni. A végállomásról a szlovén tengerpart üdülőhelyei (Izola, Portorož és Piran) valamint Trieszt busszal érhető el.

A részletes menetrend az online keresőkben található meg.

Retro Istria Expressz térkép

Szolgáltatások

A járatban a legolcsóbb lehetőséget jelentő ülőkocsik mellett a zárható fülkékkel biztonságos utazást kínáló éjszakai kocsik is közlekednek. A családoknak, baráti társaságoknak a fekvőhelyes kocsik 4 vagy 6 ágyas fülkéi biztosítanak kedvező árú, de mégis kényelmes alvási lehetőséget, míg a párokat és a kisebb családokat az 1-3 ágyas hálókocsifülkékben egy különleges gördülő szállodai szoba élménye várja. A kocsik kísérőinél kisebb harapnivalók és italok is vásárolhatók.

Retro Istria Expressz 1

A szerelvény az 1970-es és ’80-as évekből származó kocsikból áll, ahol a mai napig találkozhatunk a korszakra jellemző stílussal és berendezési tárgyakkal. Ehhez illően itt hiába is keresnénk légkondicionálást, konnektorokat vagy korszerű WC-ket. A kor hangulatának fontos elemei a lehúzható ablakok, ahol a táj látványa és a friss levegő közvetlenül élvezhető.

Hálókocsi

Hálókocsi Budapest és Rijeka között közlekedik.

  • Az 1, 2 vagy 3 ágyas fülkék egyben is megvásárolhatók, de az egyedül utazók közös fülkéket is foglalhatnak, amelyekben férfiak és nők külön kapnak helyet. A legtöbb fülke között egy kinyitható ajtó is található, amelynek köszönhetően a nagyobb családoknak és csoportoknak sem kell lemondani az együtt utazásról és a hálókocsi kényelméről.
  • Az előre megágyazott fülkékben mosdókagyló is található, amelyhez tisztasági csomagot is biztosítunk.
  • Az utasokat este ásványvízzel, reggel pedig meleg itallal és egyszerű reggelivel várjuk.

Retro Istria Expressz 2  Retro Istria Expressz 3

Fekvőhelyes kocsi

Fekvőhelyes kocsi Budapest és Koper között mindennap közlekedikl.

  • A kocsiban 4 és 6 ágyas fülkék állnak rendelkezésre, amelyekben férfiak és nők vegyesen kapnak helyet.
  • A fülkékben ágyneműt (lepedő, párna, párnahuzat, takaró) biztosítunk, amellyel az utasoknak kell megágyazniuk.
  • A fülkékben ágyneműt (lepedő, párna, párnahuzat, takaró) biztosítunk, amellyel az utasoknak kell megágyazniuk.
  • Az utasokat este ásványvízzel, reggel pedig meleg itallal és kisebb harapnivalóval várjuk.

Ülőkocsi

Ülőkocsival minden célállomás elérhető. A kocsikban 6 személyes fülkék találhatók, valamint itt helyezhetők el a kerékpárok is.

Retro Istria Expressz_5 Retro Istria Expressz 6

Árak

A járaton a legkedvezőbb árú utazást jelentő START Europa jegyek korlátozott számban, több árszinten vásárolhatók meg minden magyar állomásról. Az árat a magyar szakaszon megtett távolság, a vásárlás időpontja, és a visszaváltási lehetőség is meghatározza.

Legjobb árak Budapestről:

  START Europa (legolcsóbb ajánlat) Visszaváltható START Europa 
Ljubljana 16 €-tól 25 €-tól
Koper 20 €-tól 31 €-tól
Pula 25 €-tól 32 €-tól
Rijeka 25 €-tól 32 €-tól

Gyerekjegyek minden utazásra 5 €-ért (START Europa menetjeggyel utazó felnőttenként legfeljebb 3 gyerek 6-15 éves kor között) vásárolhatók.

Ha a START Europa jegyek elfogytak, a korlátlanul megvásárolható és visszaváltható Europa Flex jegyekkel lehet utazni. Ezek, valamint a más állomások között érvényes START Europa jegyek árairól elérhetőségeink bármelyikén és az online jegyvásárló felületen is kaphatnak információt.

Valamennyi jegy és Interrail bérlet mellé helyjegyet is kell váltani, utasonként és irányonként az alábbi árakon:  

Ülőkocsi Fekvőhelyes kocsi Hálókocsi
 

6 ágyas

fülkében

4 ágyas

fülkében

3 ágyas fülkében

(Triple)

2 ágyas fülkében

(Double)

1 ágyas fülkében

(Single)

3 € 14 € 20 € 22 € 33 € 60 €

TOVÁBB A JEGYVÁSÁRLÁSRA

Állatok csak ülőkocsiban szállíthatók, nagyobb – zárt tárolóeszközben nem szállítható – kutyák kizárólag félárú Europa Flex jegyekkel.

Kerékpárok minden célállomásra szállíthatók korlátozott számban, kötelező helyfoglalással, 5 €-ért.

Kutya- és kerékpárjegy csak a pénztárakban vásárolható.

További információk

A nemzetközi jegyeket interneten és alkalmazásban minden esetben forintban kell kifizetni, az aktuális, MÁV-START által meghatározott árfolyamon. Nemzetközi pénztárainkban és a vonatokon az árfolyamnak megfelelő forintot és €-t is elfogadunk.

Jelenleg érvényes árfolyam: 

1 € = 380 Ft

További kérdéseire a MÁVDIREKT-nél a (+36 1) 349 4949-es számon, vagy nemzetközi pénztárainkban kaphat választ.