Hálókocsi

2014. június 23. hétfő, 19.59 / Utolsó módosítás: 2015. november 16. hétfő, 21.11

Ha a hálókocsit választja éjszakai útjához, a szállodai szintű kényelmet és intimitást utazása során sem kell nélkülöznie. A folyosó felől teljesen zárt fülkékben a foglalástól függően egy (Single), két (Double) vagy három (Tourist) utas foglalhat helyet. Amennyiben egy többágyas fülkének nem az összes helyét foglalja le valaki, jeleznie kell, hogy férfi vagy női fülkét szeretne, és ennek megfelelően kap helyet. Családok, baráti társaságok és párok számára – amennyiben egy fülkében mindkét illetve mindhárom helyet megveszik – ilyen korlátozás nincs.

Az ágyakat a kocsi saját kísérője hajtja le, és ő végzi el az ágyazást is azokon, lepedővel, párnával és paplannal. Valamennyi ágy mellett található egy olvasólámpa, és egy kisebb tartó az éjszaka is szükséges személyes tárgyak számára. A fülkében bőven van hely a ruhák és a csomagok elhelyezésére is, egy rejtett, hideg- és melegvízzel egyaránt ellátott saját mosdókagylóval pedig a tisztálkodás is megoldott, amelyhez általában törülköző, szappan és frissítőkendő is biztosított. A WC-k a kocsik végén találhatók meg, a legújabb járművekben pedig már közös zuhanyozó is helyet kapott, amely a reggeli vagy esti felfrissülést is biztosítja.

Hálókocsi ülőhelykiosztásA hálókocsiban az ágyak számozása általában a kísérői fülkével ellentétes oldalon illetve a felszállóajtók felől kezdődik. A fekvőhelyes kocsikkal ellentétben mindig két, egymással szembefordított fülke tartozik ugyanabba a tízes számcsoportba – így a 22-es ágy például a 4. fülkében található meg. Egyágyas fülkében mindig csak az 1. és a 2. ágy kerül eladásra, kétágyasban pedig az 5. illete 6. ágy a felső, az 1. illetve 2. ágy pedig az alsó helyet jelöli. Háromágyas fülkékben a 3. illetve 4. ágy mindig a középső ágyat jelenti. A legtöbb kocsiban legalább két olyan fülke van, amelyek között a válaszfal kinyitható, így egy nagyméretű, legfeljebb hatágyas fülke is foglalható, amelyben családok és baráti társaságok kényelmes elhelyezése is megoldott – de akár mindkét fülke egyágyas foglalásával egy hatalmas lakosztály is kialakítható.

A felsőbb ágyakra a feljutást egy létra biztosítja, a biztonságos alvásról pedig leesésgátló korlátok vagy hevederek gondoskodnak. A legtöbb kocsi kétágyas fülkéjében a felső ágy alacsonyabban van, így az azon utazónak nem kell túl magasan aludnia, és mindkét utasnak több helye van a felülésre is. Számos kocsi felső ágya kisebb méretű a többihez képest, így magasabb utasaink számára az alsó vagy középső ágy igénybevételét ajánljuk.

A kísérő felszálláskor összegyűjti a menetjegyeket és egyes országok felé az útiokmányokat is, amelyeket csak leszállás előtt szolgáltat vissza. Így az utasok nyugalmát a jegyvizsgálat nem zavarja – a schengeni övezeten kívül azonban az éjszakai határellenőrzésekre továbbra is számítani kell. A nyugodt alvást roletták és sötétítőfüggönyök, valamint a teljesen lekapcsolható világítás is garantálja. Valamennyi fülkén több zár is található, amelyek közül legalább egy olyan biztonsági zár, amelyet kívülről nem lehet kinyitni. Az utasok biztonságáról a kocsi kísérője is gondoskodik, ennek ellenére vagyonbiztonsági okokból ajánlott, hogy éjszakára valamennyi zár be legyen zárva.

Számos hálókocsiban a hálókocsijegy árában egy esti ásványvíz, és a kísérő által másnap reggel a fülkében felszolgált reggeli is benne van. A reggeli lehetősége és annak összetétele a kocsit biztosító vasúttól és a foglalási kategóriától változik – a kontinentális reggelitől a szabadon választható (és akár az étkezőkocsiban is elkölthető) bőséges reggeliig. A kísérőnél azonban valamennyi viszonylaton, a reggelitől függetlenül is kaphatók hideg és meleg italok, valamint kisebb harapnivalók.

A hálókocsi kényelme nem feltétlenül párosul drágasággal – a menet- és helyjegyet is magába foglaló, korlátozott számú SparNight menetjegyeknek köszönhetően már 49 €-ért eljuthat Nagyszebenbe, Csíkszeredára és Brassóba, 54 €-ért Varsóba és Krakkóba, 59 €-ért Berlinbe és Bukarestbe 69 €-ért pedig Münchenbe és Zürichbe háromágyas fülkében, a kétágyas fülkében pedig csak 10 €-val kerül többe egy ágy.

Amennyiben a SparSchiene-menetjegyek elfogynának, a hálófülke akkor sem luxus – a menetjegyet is tartalmazó ún. „globáldíjas” jegyek Berlinbe,  Münchenbe és Zürichbe már 120 €-tól elérhetők. Gyermekek, csoportok, és a START-Klub kártya tulajdonosok erre az árra további kedvezményeket is kapnak. Más célállomásainkra számos kedvezményes menetjegyünket megváltva háromágyas hálófülkében például már 14 € felárért is utazhat Prágába és egyes tengerparti üdülőhelyekre. A kényelem azonban Nyugat-Európába is elérhető árú: Berlinbe például 26 €-ba kerül egy ágy a háromágyas fülkében. Aki a kétágyas fülke intimitását szeretné élvezni, Prágába, és Rijeka-ba már fejenként 21 €-ért megteheti ezt, de a nyugat-európai országokba is csak személyenként 30-40 €-val kerül többe a kényelem.

A háromágyas fülkék foglalásánál minden esetben elég a 2. osztályú menetjegy a hálókocsijegy megváltásához. A kétágyas fülkék nemzetközi forgalomban, és egyes belföldi járatokon (pl. Németországban) 2. osztályú jeggyel, a legtöbb belföldi viszonylatban azonban csak 1. osztályú menetjeggyel vehetők igénybe. A volt Szovjetunió országaiba – Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország – utazva ezekbe az országokba kötelező az 1. osztályú jegy váltása, a határukig azonban magyar, szlovák, cseh és lengyel területre a 2. osztályú menetjegy is elég a kétágyas fülkékhez. Az egyágyas fülkéhez egyes közép- és kelet-európai célállomásokra (pl. Lengyelországba, Romániába) kötelező az út egy részére vagy a teljes szakaszra 1. osztályú menetjeggyel rendelkezni.

Egyes éjszakai vonatokban – Magyarországról a cseh és egyes lengyel illetve román EuroNight járatokon, Európában pedig az osztrák EuroNight-okon, a német CityNightLine szerelvényeken valamint néhány Moszkvába közlekedő vonaton – DeLuxe-hálófülkék is foglalhatók. Ezekben a fülkékben saját zuhanyozó és WC is található, a további kényelmet pedig kocsiktól függően a tágasabb fülkék, szélesebb ágyak, kiadósabb étkezések és egyéb különleges berendezések (pl. DVD-lejátszók) garantálják. A DeLuxe-fülkékre SparNight-menetjegyek általában nem válthatók, és az utasoknak a hálókocsijegy foglalásához 1. osztályú menetjeggyel kell rendelkezniük.

Hálókocsival az alábbi célállomásokra lehet eljutni Budapestről: Berlin, Drezda, München, Zürich, Prága, Varsó, Krakkó, Csíkszereda, Brassó, Bukarest, Lvov, Kijev, Moszkva, időszakosan Szófia, valamint a nyári szezonban Split-be, Bar-ba és Burgas-ba is.

(A célállomások nevére kattintva további információkat kaphat az oda közlekedő vonatokról, az árakról és az érintett látványosságokról is.)

Az alábbi linkekre kattintva többet is megtudhat a hálókocsikkal elérhető célállomásairól, az azokat továbbító vonatokról, valamint a kocsik további adottságairól és egyes plusz szolgáltatásaikról:

az Utasellátó hálókocsijai

a társvasutak hálókocsijai