Hálókocsi

2014. június 23. hétfő, 19.59 / Utolsó módosítás: 2018. március 29. csütörtök, 23.38

Hálókocsi piktogram

Ha a hálókocsit választja éjszakai útjához, a megszokott, vetett ágyban való pihenést a vonaton, utazás közben sem kell nélkülöznie.

A folyosó felől teljesen zárt, teli fallal, illetve ajtóval rendelkező fülkékben a foglalástól függően egy, két vagy három utas foglalhat helyet. A hálókocsiban alapesetben nemenként elkülönített fülkékben lehet utazni, ezért jegyváltáskor – ha nem ragaszkodunk a saját fülkéhez – jelezni kell, hogy női vagy férfi fülkébe szóljon a foglalás. Családok, baráti társaságok és párok számára – amennyiben egy fülkében a foglalási kategóriának megfelelően minden helyet megveszik – ilyen korlátozás nincs.

A lepedővel, párnával és takaróval rendelkező ágyak az esti időszakban már megágyazva várják az utasokat, korábbi indulásoknál pedig a kocsik kísérője hajtja le azokat a meghatározott időpontban, illetve azt megelőzően az utasok kérésére.

Az ágyak mellett a legtöbb járműben olvasólámpa és az éjszaka is szükséges személyes tárgyak számára egy kisebb tartó is található. A fülkében a ruhák és a csomagok elhelyezésére is van hely, a kabinonkénti saját mosdókagylónak köszönhetően pedig a tisztálkodás is megoldható, amelyhez a legtöbb járaton törülköző, szappan és frissítőkendő is biztosított, egyes hálókocsikban azonban még tartalmasabb tisztasági csomag is várhatja az utasokat például fogkefével, fogkrémmel és füldugóval.

A WC-k a kocsik végén találhatók, az újabb típusú járművekben pedig már közös zuhanyozó is helyet kapott, amely a reggeli vagy esti felfrissülést is biztosítja. Egyes vonatokban úgynevezett DeLuxe hálófülkék is foglalhatók, melyek saját WC-vel és zuhanyzóval rendelkeznek, a további kényelmet pedig – kocsiktól függően – a tágasabb fülkék, szélesebb ágyak, kiadósabb étkezések és esetenként szórakoztatóelektronikai berendezések garantálják.

A legtöbb hálókocsiban legalább két olyan fülke található, amelyek között a válaszfal kinyitható, így egy nagyméretű, legfeljebb hatágyas fülke is kialakítható, amelyben családok és baráti társaságok kényelmes elhelyezésére is van mód – de akár mindkét fülke egyágyas foglalásával egy hatalmas "lakosztály" is létrehozható.

A hálókocsiban az ágyak általában egymás felett helyzkednek el. A középső, illetve a felső ágyra a feljutást létra biztosítja, a biztonságos alvásról pedig a leesést gátló korlátok vagy hevederek gondoskodnak. Egyágyas foglalás esetén csak az alsó, kétágyas foglalás esetén csak az alsó és a középső ágyat hajtják le, így nagyobb a mozgástér. A legtöbb kocsiban kétágyas foglalás esetén a felső ágy alacsonyabban van, így az azon utazónak nem kell túl magasan aludnia, és több helye van a felülésre is. Számos kocsi felső ágya kisebb méretű a többihez képest, így magasabb utasaink számára az alsó vagy középső ágy igénybevételét ajánljuk.

Az utaskísérő felszálláskor összegyűjti a menetjegyeket, amelyeket leszállás előtt szolgáltat vissza. Ennek köszönhetően az utasok nyugalmát a jegyvizsgálat nem zavarja, a schengeni övezeten belül pedig általában hatósági ellenőrzésre sem kell számítani. A nyugodt alvást roletták és sötétítőfüggönyök, valamint a teljesen lekapcsolható világítás is biztosítja. Valamennyi fülke ajtaján több zár is található, amelyek közül legalább az egyik olyan biztonsági zár, amelyet kívülről nem lehetséges még kulccsal sem kinyitni. Az utasok biztonságáról az utaskísérő is gondoskodik, ennek ellenére vagyonbiztonsági okokból ajánlott, hogy éjszakára valamennyi zár be legyen zárva.

Számos hálókocsiban a hálókocsijegy ára egy kisebb üdvözlőcsomagot (ásványvíz, édesség, üdítő stb.) és a kísérő által másnap reggel a fülkében felszolgált reggelit is tartalmaz. Az üdvözlők és a reggeli lehetősége és annak összetétele a kocsit biztosító vasúttól és a foglalási kategóriától függ. Az utaskísérőnél a legtöbb viszonylaton, a reggelitől függetlenül is kaphatók hideg és meleg italok, valamint kisebb harapnivalók.

A hálókocsi kényelme nem feltétlenül párosul drágasággal. Sok esetben elegendő a normál – nappali vonatokra is érvényes – menetjegyeken felül a fülketípusnak megfelelő felár megfizetése. Egyes vonatok úgynevezett globáldíjas járatként közlekednek, melyekre olyan menetjegyek válthatók, amelyek a kiválasztott foglalási kategóriába szóló helybiztosítást is tartalmazzák.

A hálókocsi igénybevétele mindig a három fős fülkébe való foglalással a legolcsóbb, két- vagy egyfős foglalással drágább. A hálókocsijegy megváltásához a legtöbb esetben elegendő a 2. osztályú menetjegy is. Az egyágyas vagy DeLuxe fülkék esetében egyes járatokon kötelező 1. osztályú menetjeggyel vagy bérlettel rendelkezni. Erről munkatársaink a jegyváltás során tájékoztatják utasainkat.

A Magyarországról induló vonatokban közlekedő hálókocsikat az Utasellátó vagy a társvasutak üzemeltetik. Ennek megfelelően utasaink a célállomástól függően magyar, cseh, lengyel, román és ukrán hálókocsikkal utazhatnak.