Fekvőhelyes kocsi

2014. június 23. hétfő, 19.59 / Utolsó módosítás: 2015. november 16. hétfő, 21.13

Kedvező áron nyugalomban és kényelemben aludni – ezt kínálja önnek a fekvőhelyes kocsi. A couchette-ként (kusett) is ismert kocsitípus nappal – azaz délutáni indulás és/vagy délelőtti érkezés esetében – látszólag csak egy 2. osztályú ülőkocsi, hatszemélyes fülkékkel. Az esti órákban azonban az ülések le- illetve felhajtásával máris a fülke mindkét oldalán három (illetve négyágyas foglalás esetén két) ágy várja az utasokat. A fülkékben férfiak és nők vegyesen kapnak helyet, egyedül utazó hölgyek azonban számos nyugat-európai viszonylaton kérhetik, hogy helyüket női fülkébe kapják.

Az ágyakat a kocsi saját kísérője hajtja le, aki az utasok számára párnát, 2 db lepedőt és egy pokrócot biztosít. Az ágyazás az utasok dolga, de kérésükre a kísérő segít nekik ebben. Valamennyi ágy mellett található egy olvasólámpa, és egy kisebb tartó az éjszaka is szükséges személyes tárgyak számára. A WC a kocsi mindkét végén található meg, ezen felül külön mosdófülkék is találhatóak itt.

Fekvőhelyes kocsi, helykiosztásA fekvőhelyes kocsiban az ágyak – és a fülkék – számozása a kísérői fülkétől kezdődik, így a 41-es ágy például a 4. fülkében található meg. Nappali helyzetben a számozás az ablaktól kezdődik, éjszaka viszont fentről lefelé haladva – az 5. és 6. ágy így a felső, az 1. és 2. ágy mindig az alsó helyet jelöli. Hatágyas fülkékben a 3. és 4. ágy is eladásra kerül, amely mindig a középső ágyakat jelenti.

A felsőbb ágyakra a feljutást egy létra biztosítja, a biztonságos alvásról pedig leesésgátló korlátok vagy hevederek gondoskodnak. Egyes kocsik négyágyas fülkéjében a felső ágy alacsonyabban van, így az azon utazónak nem kell túl magasan aludnia, és több helye van a felülésre is. Számos kocsi felső ágya kisebb méretű a többihez képest, így magasabb utasaink számára alsó vagy középső ágy (esetleg négyágyas fülke) foglalását ajánljuk – ezt az igényt a menetjegy megvásárlásánál kell közölni, a helyfoglalást végző dolgozónk pedig a szabad ágyak számának függvényében tudja teljesíteni azt. Amennyiben nem kér konkrét elhelyezést, a helyfoglalás a fülkékben általában a felső, majd az alsó ágyakkal kezdődik.

A kísérő felszálláskor összegyűjti a menetjegyeket és egyes országok felé az útiokmányokat is, amelyeket csak leszállás előtt szolgáltat vissza. Így az utasok nyugalmát a jegyvizsgálat nem zavarja – a schengeni övezeten kívül azonban az éjszakai határellenőrzésekre továbbra is számítani kell. A nyugodt alvást a fülkében roletták és sötétítőfüggönyök, valamint a teljesen lekapcsolható világítás is garantálja. Valamennyi fülkén több zár is található, amelyek közül legalább egy olyan biztonsági zár, amelyet kívülről nem lehet kinyitni. Az utasok biztonságáról a kocsi kísérője is gondoskodik, ennek ellenére vagyonbiztonsági okokból ajánlott, hogy éjszakára valamennyi zár be legyen zárva.

Egyes EuroNight vonatokon a fekvőhelyjegy árában egy esti ásványvíz, illetve a kísérő által másnap reggel a fülkében felszolgált kontinentális reggeli is benne van. A kísérőnél azonban valamennyi viszonylaton, a reggelitől függetlenül is kaphatók hideg és meleg italok, valamint kisebb harapnivalók.

A fekvőhelyes kocsi kényelmét a legkedvezőbb árakon kínálja – a menet- és helyjegyet is magába foglaló, korlátozott számú SparNight menetjegyeknek köszönhetően már 29 €-ért eljuthat Prágába valamint számos erdélyi és székelyföldi városba, 39 €-ért Berlinbe, Krakkóba, Varsóba és Bukarestbe, 49 €-ért pedig Münchenbe és Zürichbe – a négyágyas fülkében pedig csak 10 €-val kerül többe egy ágy.

Amennyiben a SparSchiene-menetjegyek elfogynának, a fekvőhely így sem válik drágává – Prágába, Krakkóba, Varsóba, Belgrádba, a Székelyföldre és a tengerparti üdülőhelyekre például már 9,40 €-ért utazhat hatágyas fülkében. A kényelem azonban Nyugat-Európába is elérhető árú – a menetjegyet is tartalmazó ún. „globáldíjas” jegyek Zürichbe 71,90 €-tól, Berlinbe és Münchenbe pedig 109 €-tól érhetők el. Gyermekek, csoportok, és a START-Klub kártya tulajdonosok erre az árra további kedvezményeket is kapnak. Aki más kedvezményes menetjeggyel vagy bérlettel utazik, annak Berlinbe 14 €, Münchenbe és Zürichbe pedig csak 20 € egy fekvőhelyjegy hatágyas fülkében.

A fekvőhelyes kocsik igénybevételéhez 2. osztályú menetjeggyel és fekvőhelyjeggyel – vagy globáldíjas illetve SparNight-menetjeggyel kell rendelkezni. A francia és román belföldi viszonylatokon valamint a Szerbia és Montenegro között közlekedő vonatokon a négyágyas fülkékhez 1. osztályú menetjegyet kell váltani.

Fekvőhelyes kocsival az alábbi célállomásokra lehet eljutni Budapestről: Berlin, Drezda, München, Zürich, Prága, Varsó, Krakkó, Csíkszereda, Brassó, Bukarest, Belgrád, Szófia, valamint a nyári szezonban Split-be, Bar-ba és Burgas-ba.

(A célállomások nevére kattintva további információkat kaphat az oda közlekedő vonatokról, az árakról és az érintett látványosságokról is.)

Az alábbi linkekre kattintva többet is megtudhat a fekvőhelyes kocsikkal elérhető célállomásairól, az azokat továbbító vonatokról, valamint a kocsik további adottságairól és egyes plusz szolgáltatásaikról:

AzUtasellátó fekvőhelyes kocsijai

A társvasutak fekvőhelyes kocsijai