Fekvőhelyes kocsi

Kedvező áron nyugodt és kényelmes alvás – ezt kínálja önnek a fekvőhelyes kocsi.

● A couchette (kusett) néven is ismert kocsitípus nappal látszólag csak egy fülkés ülőhelyes kocsi, az esti órákban azonban az ülések lehajtásával a fülkében ágyak várják az utasokat.

● A 6 vagy 4 személyes fülkékben az ágyak két oldalt, egymás felett helyezkednek el.

● A középső, illetve a felső ágyakra a feljutást létra biztosítja, a biztonságos alvásról pedig a leesést gátló korlátok vagy hevederek gondoskodnak. Idősebb, nehezen mozgó utasainknak az alsó, létra nélkül megközelíthető ágyak foglalását ajánljuk. Az elhelyezésre vonatkozó igényt jegyváltáskor kell megadni.

● A fülkékben férfiak és nők vegyesen kapnak helyet, egyedül utazó hölgyek azonban számos nyugat-európai viszonylaton kérhetik a jegyváltáskor, hogy helyüket női fülkébe foglalják.

● Négyágyas foglalás esetén csak az alsó és a felső ágyakat hajtják le, így nagyobb a mozgástér. Egyes vasutak kocsijaiban négyágyas foglalás esetén a felső ágyak alacsonyabban vannak, így az azokon utazónak nem kell túl magasan aludnia, és mindkét szinten több hely van a felülésre is. Némelyik kocsi felső ágya kisebb méretű a többihez képest, így magasabb utasaink számára az alsó vagy középső ágy igénybevételét ajánljuk. 

● Az ágyakat a kocsi saját utaskísérője hajtja le, aki az utasok számára ágyneműt biztosít. Az ágyazás a fekvőhelyes kocsikban általában az utasok dolga, de kérésükre a kísérő segít nekik ebben.

● Az ágyak mellett a legtöbb járműben található olvasólámpa és egy kisebb tartó az éjszaka is szükséges személyes tárgyak számára.

● A nyugodt alvást sötétítőfüggönyök, valamint a teljesen lekapcsolható világítás is biztosítja.

● A fekvőhelyes kocsi saját utaskísérője felszállás után összegyűjti a menetjegyeket, amelyeket leszállás előtt szolgáltat vissza. Ennek köszönhetően az utasok nyugalmát a jegyvizsgálat éjszaka nem zavarja, a schengeni övezeten belül pedig általában hatósági ellenőrzésre sem kell számítani.

● Valamennyi fülke ajtaján több zár is található, amelyek közül legalább az egyik olyan biztonsági zár, amelyet kívülről nem lehetséges még kulccsal sem kinyitni. Az utasok biztonságáról az utaskísérő is gondoskodik.

● Mellékhelyiség a kocsi mindkét végén található, ezen felül egyes kocsikban külön kézmosófülkéket is kialakítottak a folyosó végén.

● Egyes magasabb komfortfokozatú éjszakai vonatokon (pl. EuroNight, Nightjet) a fekvőhelyjegy ára egy esti ásványvizet, illetve az utaskísérő által másnap reggel a fülkében felszolgált reggelit is tartalmaz.

● Az utaskísérőnél a legtöbb viszonylaton, a reggelitől függetlenül is kaphatók hideg és meleg italok, valamint kisebb harapnivalók.

A fekvőhelyes kocsi a legtöbb esetben az ülőhelyes kocsihoz képest minimális ráfizetéssel vehető igénybe. Sok esetben elegendő a normál – nappali vonatokra is érvényes – menetjegyeken felül a fülketípusnak megfelelő felár megfizetése, és a legtöbb járaton SparNight menetjegyek is válthatók.

A Nyugat-Európában közlekedő éjszakai vonatok az adott útvonal normál menetjegyeinél kedvezőbb árú globáldíjas (IRT) menetjegyekkel vehetők igénybe.

A fekvőhelyes kocsik igénybevételéhez 2. osztályú menetjeggyel és fekvőhelyjeggyel kell rendelkezni. Egyes országokban a fekvőhelyes kocsiban való négyágyas elhelyezés esetén 1. osztályú menetjegyet kell váltani. Erről munkatársaink a jegyváltáskor tájékoztatják utasainkat, illetve információ kérhető elérhetőségeinken is.

A Magyarországról induló vonatokban közlekedő fekvőhelyes kocsikat a MÁV-START Utasellátó vagy a társvasutak (illetve azok vendéglátó alvállalkozói) üzemeltetik. Ennek megfelelően utasaink a célállomástól függően magyar, cseh, lengyel és román fekvőhelyes kocsikkal is utazhatnak.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 345 Ft