Fekvőhelyes kocsi

Kedvező áron nyugalomban és kényelemben aludni – ezt kínálja önnek a fekvőhelyes kocsi.

Az alábbiakban áttekintheti a fekvőhelyes kocsi általános tulajdonságait, a fekvőhelyes kocsiban való utazás előnyeit, valamint a MÁV-START/Utasellátó által közlekedtetett fekvőhelyes kocsikat és az azokban nyújtott szolgáltatásokat.

A fekvőhelyes kocsis utazás jellemzői

● A couchette néven is ismert kocsitípus nappal látszólag csak egy fülkés ülőhelyes kocsi, az esti órákban azonban az ülések lehajtásával a fülkében ágyak várják az utasokat. Minden fekvőhelyes kocsi esetében a menetrendben meghirdetésre kerül az úgynevezett fekvőszakasz: ez az az időszak, ameddig az ágyak le vannak hajtva, az ezen kívüli időben a kocsi ülőhelyesként üzemel.

● A 6 vagy 4 személyes, a folyosó felől elfüggönyözhető üvegezett fallal rendelkező fülkékben az ágyak egymás felett helyezkednek el a kabin két oldalán. A hatfős fülkékben a kupé két oldalán 3-3 ágy, a négyfős fülkékben pedig 2-2 ágy található egymás felett.

● A középső, illetve a felső ágyakra a feljutást létra biztosítja, a biztonságos alvásról pedig a leesést gátló korlátok vagy hevederek gondoskodnak. Idősebb, nehezen mozgó utasainknak az alsó, létra nélkül megközelíthető ágyak foglalását ajánljuk. Az elhelyezésre vonatkozó preferenciát jegyváltáskor kell megadni.

 A fülkékben férfiak és nők vegyesen kapnak helyet, egyedül utazó hölgyek azonban számos nyugat-európai viszonylaton kérhetik a jegyváltáskor, hogy helyüket női fülkébe foglalják.

● Négyágyas foglalás esetén csak az alsó és a felső ágyakat hajtják le, így nagyobb a mozgástér. A legtöbb kocsiban négyágyas foglalás esetén a felső ágyak alacsonyabban vannak, így az azokon utazónak nem kell túl magasan aludnia, és több helye van a felülésre is.

● Az ágyakat a kocsi saját utaskísérője hajtja le, aki az utasok számára ágyneműt biztosít. Az ágyazás a fekvőhelyes kocsikban általában az utasok dolga, de kérésükre a kísérő segít nekik ebben.

● Az ágyak mellett a legtöbb járműben található olvasólámpa és egy kisebb tartó az éjszaka is szükséges személyes tárgyak számára.

● A nyugodt alvást sötétítőfüggönyök, valamint a teljesen lekapcsolható világítás is biztosítja.

● A fekvőhelyes kocsi saját utaskísérője felszállás után összegyűjti a menetjegyeket, amelyeket leszállás előtt szolgáltat vissza. Ennek köszönhetően az utasok nyugalmát a jegyvizsgálat éjszaka nem zavarja, a schengeni övezeten belül pedig általában hatósági ellenőrzésre sem kell számítani.

● Valamennyi fülke ajtaján több zár is található, amelyek közül legalább az egyik olyan biztonsági zár, amelyet kívülről nem lehetséges még kulccsal sem kinyitni. Az utasok biztonságáról az utaskísérő is gondoskodik.

● Mellékhelyiség a kocsi mindkét végén található, ezen felül egyes kocsikban külön kézmosófülkéket is kialakítottak a folyosó végén.

 Egyes magasabb komfortfokozatú vonatokon (pl. EuroNight, Nightjet) a fekvőhelyjegy ára egy esti ásványvizet, illetve az utaskísérő által másnap reggel a fülkében felszolgált reggelit is tartalmaz.

● Az utaskísérőnél a legtöbb viszonylaton, a reggelitől függetlenül is kaphatók hideg és meleg italok, valamint kisebb harapnivalók.

A fekvőhelyes kocsi a legtöbb esetben az ülőhelyes kocsihoz képest minimális ráfizetéssel vehető igénybe. Sok esetben elegendő a normál – nappali vonatokra is érvényes – menetjegyeken felül a fülketípusnak megfelelő felár megfizetése.

A fekvőhelyes kocsik igénybevételéhez 2. osztályú menetjeggyel és fekvőhelyjeggyel kell rendelkezni. Egyes országokban a fekvőhelyes kocsiban való négyágyas elhelyezés esetén 1. osztályú menetjegyet kell váltani. Erről munkatársaink a jegyváltáskor tájékoztatják utasainkat, illetve információ kérhető elérhetőségeinken is.

Egyes vonatok úgynevezett globáldíjas (IRT) járatként közlekednek, melyekre olyan menetjegyek válthatók, amelyek a kiválasztott foglalási kategóriába szóló helybiztosítást is tartalmazzák. Ilyenek például a kedvező árú SparNight menetjegyek is, amelyekkel olcsón juthat el éjszakai vonattal Magyarországról Európa számos városába.

A hatfős fülkébe a fogalás rendszerint olcsóbb, míg a négyfősbe valamivel többe kerül, cserébe nagyobb a mozgástér.

A Magyarországról induló vonatokban közlekedő fekvőhelyes kocsikat az Utasellátó vagy a társvasutak üzemeltetik. Ennek megfelelően utasaink a célállomástól függően magyar, cseh, lengyel, román és szerb fekvőhelyes kocsikkal is utazhatnak.

Fekvőhelyes kocsik a MÁV-START/Utasellátó üzemeltetésében

EuroNight fekvőhelyes kocsik

A MÁV-START EuroNight fekvőhelyes kocsijai a Budapestről Münchenbe és Zürichbe közlekedő Kálmán Imre és Wiener Walzer EuroNight vonatokban futnak.

A fekvőhelyes kocsiban utazóknak ágyneműt – 2 db lepedőt, 1 db párnát és takarót – biztosítunk, melyet az utaskísérő oszt ki. Az ágyazást utasaink maguknak végzik, de kérhetik az utaskísérő segítségét.

Az okker-barna színvilágú, légkondicionált fülkékben két zár és egy biztonsági kallantyú gondoskodik a zavartalan alvásról.

A kocsi mindkét végén található egy-egy mellékhelyiség, míg az 1. fülke mellett a kocsi kísérőjének fülkéje és két kézmosó helyiség helyezkedik el.

Fekvőkocsi (EN) EuroNight fekvőhelyes kocsi

EuroNight fekvőhelyes kocsi EuroNight fekvőhelyes kocsi

Az EuroNight fekvőhelyes kocsik helykiosztása

Az ágyak számozása egy fülkén belül alulról fölfelé növekszik.

-

Classic fekvőhelyes kocsik

A classic fekvőhelyes kocsik a nyári hónapokban a tengerparti üdülőhelyekre közlekedő SEA←YOU vonatokban közlekednek.

Széles ágyak, faburkolatok – megannyi kellemesség, amely az év bizonyos időszakaiban ezekben a kocsikban kényelmes éjszakát garantálhat. A friss levegőt és a táj megfelelő fotózásának lehetőségét a lehúzható ablakok biztosítják.

A fekvőhelyes kocsi utasait ágyneművel – 2 db lepedő, 1 db párna és takaró – várjuk, melyet az utaskísérő oszt ki. Az ágyazást utasaink maguknak végzik, de kérhetik az utaskísérő segítségét. Valamennyi fülkében egy zár és egy biztonsági kallantyú gondoskodik a háborítatlan alvásról. 

A kocsi mindkét végén egy-egy mellékhelyiség és egy kézmosó helyiség található, míg az 1. fülke mellett a kocsi kísérőjének fülkéje helyezkedik el.

Classic fekvőhelyes kocsi Classic fekvőhelyes kocsi

Classic fekvőhelyes kocsi Classic fekvőhelyes kocsi

A classic fekvőhelyes kocsik helykiosztása

Az ágyak számozása egy fülkén belül alulról fölfelé növekszik.

-

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 345 Ft