City-Star

A City-Star kedvezménynek  két különböző típusa van, melyek az ajánlat tartalma és földrajzi érvényessége szempontjából is eltérnek egymástól. Az alábbiakban külön-külön áttekintheti ezt a két típust.

I. típusú City-Star ajánlat: Csehországba szóló jegyek

Ezek a jegyek Szlovákián keresztül Csehországba történő oda-vissza utazáshoz vásárolhatók, bármely magyarországi és csehországi állomás között, bármely kocsiosztályra.

A kedvezmény lényege, hogy az első felnőtt utas az útvonaltól és a kocsiosztálytól függő City-Star alapárat fizeti meg, míg minden további vele együtt utazó felnőtt már csak az alapár felét. Amennyiben a társaságban gyermek is utazik, részére az alapár negyedéért váltható City-Star menetjegy. A kedvezményes jegyek korlátlan számban kaphatók.

A kedvezmény részletei

Ezek a típusú City-Star jegyek konkrét járathoz való kötöttség nélkül használhatók oda-vissza utazásra a vásárláskor megadott útvonalon.

A Csehországba szóló City-Star jegyeket tehát elsősorban a kisebb csoportoknak – pároknak, családoknak, baráti társaságoknak – ajánljuk, de természetesen egyéni utasok is igénybe vehetik. A City-Star jegyekkel maximum 5 felnőtt utazhat együtt. Amennyiben a társaságban gyermekek is vannak, akkor egy gyermek 0,5 díjszabási főnek számít, és ilyen esetben maximum 5,5 díjszabási fő utazhat együtt (például 5 felnőtt és 1 gyermek). Ennél nagyobb létszámú csoportok a csoportos utazási kedvezményt vehetik igénybe.

A jegyek ára a megtett útvonaltól, az igénybe vett kocsiosztálytól és az együtt utazók számától függ.

A leggyakoribb viszonylatokra a City-Star jegyárakat az országonkénti, illetve a városonkénti ajánlati oldalakon tekintheti meg. Amennyiben az Ön által keresett úti cél ezek között nem szerepel, akkor az árakról kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken.

Felhasználási feltételek

● A csehországi City-Star menetjegyek érvénytartama 15 nap.

● Az útiránymódosítás nem megengedett.

● Az útmegszakítás Csehország területén nem lehetséges, Magyarországon és Szlovákiában bármilyen formalitás nélkül megengedett.

● A jeggyel hosszabb út részbeni fedezése megengedett.

● A jegy visszatérítése és cseréje az NRT jegyekre vonatkozó általános szabályok szerint lehetséges azzal a kitétellel, hogy a részben felhasznált City-Star jegyek visszatérítése nem lehetséges.

● Gyermeknek – magyarországi jegyváltás esetén – a 14 évnél fiatalabbak számítanak, és a 6 éves kor alattiak jogosultak a díjmentes utazásra, amennyiben nem foglalnak el külön ülő-, fekvő- vagy hálóhelyet.

● Gyermek egyedüli utazása esetén az 1. felnőtt fő menetdíját (100%) kell megfizetni. Ha több gyermek utazik együtt felnőtt kísérő nélkül, akkor egyikük az 1. felnőtt fő menetdíját (100%), a többi pedig a gyermekek számára elszámolható menetdíjat (25%) kell fizesse.

● A csehországi City-Star jegyek helybiztosítást nem tartalmaznak, azokat külön lehet (illetve egyes vonatokra/kocsikba kötelező) megváltani. Bizonyos vonatok esetén a jegy mellé (általában a helybiztosítást is tartalmazó) felárat kell fizetni.

● A City-Star jegy kutya részére is kiadható: az 1. felnőtt fő 2. osztályra érvényes menetdíjának a felét (50%) kell megfizetni, függetlenül a ténylegesen igénybe vett kocsiosztálytól.

● Az itt szereplő feltételek csak kivonatok, a teljes szabályozás a City-Star díjszabásban tekinthető meg.

II. típusú City-Star ajánlat: Ausztriába és Németországba szóló jegyek

Ezek a jegyek Ausztriába vagy Ausztrián keresztül Németországba történő utazáshoz vásárolhatók, egyirányú és oda-vissza utakhoz is, bármely magyarországi és osztrák vagy német állomás között, bármely kocsiosztályra.

A City-Star jegyek előnye, hogy a standard (NRT) menetdíjnál lényegesen kedvezőbb áron kaphatók, ugyanakkor célállomás és útvonal szempontjából rugalmasak. A jegyek egyéni utasok és csoportok részére is elérhetők, azonban egy adott határátlépő vonat tekintetében csak korlátozott számban, a készlet erejéig vásárolhatók.

A kedvezmény részletei

A City-Star jegyek a határátlépő vonatok tekintetében adott járathoz kötöttek, egyébként vonathoz való kötöttségek nélkül felhasználhatók utazásra a jegyen szereplő útvonalon.

Az ausztriai és németországi City-Star jegyek egyúti és oda-vissza változatban is kaphatók.

A kedvezményes menetdíj a határátlépő vonatokra a helybiztosítást is magában foglalja. Az egyéb vonatokra (magyar, osztrák vagy német belföldi járatokra) szóló helyjegyeket külön lehet, illetve egyes vonatok esetén kötelező megvásárolni.

A City-Star jegyek ára csak a külföldi vasutak hálózatán megtett távolságtól és a választott kocsiosztálytól függ, a magyarországi kiindulási, illetve célállomás elhelyezkedése nem befolyásolja. Így Magyarország távolabbi állomásairól indulva sem kell többet fizetnie a City-Star jegyért, mintha Budapestről kezdené meg a vasúti utazást.

A City-Star jegyeknek valamennyi távolsági kategóriában két díjszintje van. Az, hogy egy adott utazásra az alacsonyabb vagy a magasabb díjszinten váltható jegy, az utazás időpontjának és a kiválasztott határátlépő vonatoknak a függvénye.

A leggyakoribb viszonylatokra szóló City-Star jegyárakat az országonkénti, illetve a városonkénti ajánlati oldalakon tekintheti meg. Ezeken az oldalakon arra vonatkozóan is talál információt, hogy ezeknek a jegyeknek az elfogyta esetén – vagy amennyiben rugalmasabb megoldást keres – milyen egyéb kedvező ajánlatokat kínálunk. Amennyiben az Ön által keresett úti cél ezeken az oldalakon nem szerepel, akkor az árakról kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken.

Felhasználási feltételek

● Az ausztriai és németországi City-Star jegyek érvénytartama 4 nap.

● A magyar–osztrák, illetve az osztrák–német határt átlépő vonatra szóló, jegyárban foglalt helybiztosítás az érvénytartamon belül bármely napra kérhető, de csak a vásárláskor megadott és a jegyen szereplő napon, illetve vonaton érvényes. A jegy más határátlépő vonaton nem érvényes.

● Németországi utazás esetén, ha a magyar–osztrák, illetve az osztrák–német határ átlépése két külön vonattal történik, akkor mindkét vonatot ki kell választani a jegyváltáskor, amelyre a jegy érvényes lesz. A két határátlépés napjának meg kell egyeznie.

● City-Star jeggyel csak olyan határátlépő vonattal lehetséges utazni, amelyre a helybiztosítás lehetséges (zömmel a távolsági vonatok, pl. EuroCity, Railjet xpress, Railjet, InterCityExpress stb.). A City-Star jegyek a Nightjet vonatokon nem érvényesek.

● Az útiránymódosítás nem megengedett.

● Az útmegszakítás Ausztria területén nem lehetséges, Magyarországon és Németországban megengedett. A németországi útmegszakítást a megszakítás előtt a vonaton a jegyvizsgálóval, vagy még a vonatra történő felszállás előtt, a felszállási állomás személyzetével előzetesen igazoltatni kell.

● A jeggyel hosszabb út részbeni fedezése megengedett. A jegyek határpontokig is kiadhatók, így egy Németországon túli utazás egy részének fedezésére is felhasználhatók (pl. Belgium, Franciaország felé).

● A jegyek visszatérítése és cseréje nem lehetséges.

● 14 évnél fiatalabb gyermekek számára az aktuális felnőtt ár feléért váltható City-Star menetjegy.

● A City-Star jegy kutya részére is kiadható: mindig az aktuális felnőtt 2. osztályra érvényes menetjegy árának 50%-át kell megfizetni, függetlenül a kocsiosztálytól.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 345 Ft