Bemutatkozik a MÁV-START fedélzeti vendéglátási szolgáltatója, az Utasellátó!

UtasellátóA MÁV-START által közlekedtetett háló- és fekvőhelyes, valamint étkezőkocsik szolgáltatásait – belföldi és nemzetközi forgalomban – a vállalat szervezeti keretén belül, saját kézben működtetett Utasellátó biztosítja. A nagy múltra visszatekintő Utasellátó megújítása az idei évben elkezdődött, amelynek célja az utasaink és a kor elvárásaihoz alkalmazkodó, modern és színvonalas vasúti vendéglátási szolgáltató szervezet létrehozása és fenntartása a vasúttársaságon belül.

A több mint 70 éves múltra visszatekintő Utasellátó elődje, az önálló Utasellátó Vállalat 1948-ban alakult meg. Feladata kezdettől fogva elsősorban a vasúti vendéglátás (állomási éttermek, büfék, dohány-, ajándék-, édesség- és virágárusító pavilonok, mozgószolgálat üzemeltetése) volt, de fénykorában távolsági autóbuszok, hajók, sőt repülők utasait is ellátta a vállalat. A korábban a MÁV közönségszolgálata által üzemeltetett háló- és étkezőkocsik szolgáltatásának biztosítása is az Utasellátó feladata volt megalakulásától fogva. A ’60-as, ’70-es években a különféle, egyedi csomagolással rendelkező árucikkekről (csokoládék, üdítők), az állomási étel- és italautomatákról, valamint az állomási mozgó büfékről és a szinte minden üzleten és használati tárgyon megjelenő, ikonikus szárnyas logóról vált széles körben ismertté az Utasellátó. A rendszerváltást követő évtizedekben a MÁV tulajdonában működött tovább az Utasellátó, 1996-tól MÁV Utasellátó Rt.-ként, majd – az étkező-, háló-, fekvőhelyes- és komfortkocsik szolgáltatásáért felelős szervezetként – a MÁV-START Zrt. szervezetébe integrálódott. A MÁV-START jelenlegi menedzsmentje az Utasellátó tevékenységet a szolgáltatási színvonal emelésének, a versenyképesség növelésének és a szolgáltatásfejlesztési elképzelések fontos elemének tekinti, ezért a Társaság szervezetében 2020. június 1-jétől önálló Utasellátó Igazgatóságként, a vendéglátási szolgáltatások biztosításához szükséges feladat- és hatáskörök delegálásával kezdődött meg az utasellátási tevékenység modernizálása.

Utasellátó

Utasellátó szolgáltatások

Utasellátó

Étkezőkocsik

Nemzetközi forgalomban a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása és a karanténkötelezettség miatt további intézkedésig nem közlekednek.

Utasellátó

Hálókocsik

A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása és a karanténkötelezettség miatt további intézkedésig nem közlekednek.

Utasellátó

Fekvőhelyes kocsik

A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása és a karaténkötelezettség miatt további intézkedésig nem közlekednek.

Utasellátó

Üzleti váróterem a Keleti pályaudvaron

Jelenleg felújítás miatt átmenetileg zárva tart.

ÉtkezőkocsiHálókocsiHálókocsiBusiness Lounge

Önt is várjuk, vendégül látjuk!

Utasellátó