Szorosabb együttműködés, új innovációs lehetőségek

2014. július 14. hétfő, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 19.50
Együttműködési keretszerződést írt alá a Rail Cargo Hungaria Zrt. a ZÁHONY-PORT Zrt.-vel a 64. Vasutasnapon

Együttműködési keretszerződést írt alá a Rail Cargo Hungaria Zrt. a ZÁHONY-PORT  Zrt.-vel a 64. VasutasnaponA nyíregyházi Vasutasnapon ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást a Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH) és a MÁV Zrt. 100%-os leányvállalata, a ZÁHONY-PORT Záhonyi Logisztikai és Rakománykezelési Szolgáltató Zrt. (ZÁHONY-PORT). A dokumentumot Dr. Kovács Imre, az RCH Igazgatóságának elnöke, CEO és a ZÁHONY-PORT vezérigazgatója, Farkas József látták el kézjegyükkel.

A Rail Cargo Hungaria keleti irányú fuvarozásaiban kiemelt szereppel bíró ZÁHONY-PORT évi közel 3 millió tonna áruküldemény átrakását végzi el a társaság megbízásából. Ezért az RCH szoros üzemviteli, kereskedelmi és informatikai együttműködést alakított ki a záhonyi térség legnagyobb vasút-logisztikai területének üzemeltetőjeként átrakást végző ZÁHONY-PORT-tal. A közel 4 éve új alapokra helyezett szerződéses kapcsolat során folyamatos egyeztetésekre és a vasútüzemi folyamatok felülvizsgálatára volt és van szükség. A szerződéses kapcsolatot negyedévenként vizsgálják felül, mely időszakos összegzés alkalmat ad az üzemviteli és kereskedelmi feladatok áttekintésére, a felmerült ügyféligények magasabb szintű kiszolgálására is. A most aláírt megállapodást is több hónapos egyeztetés előzte meg, amely során szakértő kollégák tisztázták az operatív kérdéseket és Együttműködési keretszerződést írt alá a Rail Cargo Hungaria Zrt. a ZÁHONY-PORT  Zrt.-vel a 64. Vasutasnaponvéglegesítették az RCH által biztosított szerződéses együttműködésben rejlő lehetőségeket. Az RCH ügyfelei számára közvetített szolgáltatást biztosító, határozatlan idejű keretmegállapodás több milliárd forintos megrendelést jelent a ZÁHONY-PORT részére, mely együttműködés ezért a térség munkavállalóinak foglalkoztatásra is nagy hatással van.

Magyarország keleti kapuja

A keleti piacok vasút-fuvarozói versenyében kiemelt szerep jut a záhonyi térségnek, hiszen az átrakó komplexum része a Spanyolországtól Záhonyig tartó 6-os árufuvarozási folyosónak, amely Kijeven és Moszkván át Kína felé is jelentős stratégiai csomópont. Az eltérő magyar és ukrán infrastruktúra-üzemeltetési háttér azonban szoros együttműködést és összehangolt kommunikációt igényel a vasúti fuvarozásban résztvevő vállalatoktól, mely üzleti kapcsolat új szervezeti és egyben informatikai kihívásokat is jelent a társaságok számára. Mindkét fél jelentős összegeket, és komoly fejlesztő munkát biztosít az informatikai rendszerek modernizálásba és összehangolt működtetésére, az ügyfelek minél pontosabb és gyorsabb tájékoztatása érdekében.

Az együttműködés megújításával a Rail Cargo Hungaria megfelelő alvállalkozói kapacitást biztosít a keleti relációban érintett új vasúti forgalmak számára és a régió legnagyobb vasúti fuvarozójaként, valamint a logisztikai kapacitások semleges közvetítőjeként továbbra is hozzájárul a záhonyi térség nemzetközi versenyképességének megőrzéséhez, növeléséhez.

Mind a MÁV Zrt., mind annak leányvállalata, a ZÁHONY-PORT Zrt. jelentős fejlesztéseket hajtott végre a záhonyi átrakókörzetben. Ennek keretében újították fel a darupályákon működő bakdaruk jelentős részét, ezzel is hozzájárulva például a keleti konténer-áteresztő kapacitás biztosításához. Európai uniós források felhasználásával, sikeres pályázatoknak köszönhetően több új mobil rakodógép beüzemelésére is sor került.

A MÁV, az RCH és a ZÁHONY-PORT továbbra is megtesz mindent a várhatóan növekvő kelet-nyugati vasúti áruforgalom zökkenőmentes lebonyolítása érdekében, valamint a záhonyi térség nemzetközi versenyképességének megőrzéséért.


Rail Cargo Hungaria Zrt., MÁV Magyar Államvasutak Zrt.