„Szabadjelzés 2016” – VI. pályavasúti szakkonferencia

2016. november 11. péntek, 15.48 / Utolsó módosítás: 2016. november 11. péntek, 15.49

Budapest, 2016. november 11.Az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően egyre gördülékenyebb a MÁV és a vállalkozó vasúti társaságok közötti együttműködés – hangzott el a MÁV által szervezett, hatodik Szabadjelzés konferencián. Az árufuvarozás és a személyszállítás szereplői közös megoldásokat kerestek a szabályozási környezet és az átláthatóság javítására, valamint egyeztettek a fontosabb beruházásokról is.

A szervezők nevében Tokaji Róbert, a MÁV Zrt. műszaki felügyeleti és technológiai igazgatója köszöntötte a résztvevőket; megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a pályavasút és a piaci szereplők csak együttműködve, közösen tudják sikeressé tenni és megerősíteni a vasúti szektort.

A konferencia két nagy egységre tagolódott. Az első szekcióban az előadók az árufuvarozási piacliberalizálás közben szerzett tapasztalataikról számoltak be. Dr. Rónai Péter, a MÁV Zrt. Pályavasúti Értékesítési Főosztály vezetője bemutatta az európai uniós csatlakozás óta a vasúti társaságokkal való értékesítési kapcsolatok fejlődési folyamatát. Előadásában külön kiemelte, hogy az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően a MÁV mint független pályahálózat-működtető biztosítja a pályavasúti szolgáltatások igénybevételét a vasúti társaságok számára, az informatikai rendszerek folyamatos fejlesztése pedig egyre jobban támogatja a magas színvonalú együttműködést. Németh Réka, a VPE Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta a folyamat jelentősebb lépéseit, az átállás nehézségeit, egy átláthatóbb kapacitáselosztási rendszer felépítésének mérföldköveit, valamint az egyre erősödő nemzetközi szerepvállalás színtereit. Vasútvállalati oldalról Németh Nándor, a DB Cargo Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a MÁV Nosztalgia Kft. képviseletében pedig Holcsik Ferenc úr emelte ki az elmúlt időszak legemlékezetesebb momentumait.

A második szekció résztvevői a jelenlegi igényeket és a jövőbeli lehetőségeket, terveket vitatták meg. Rácz Imre, a MÁV-START Zrt. üzemeltetési igazgatója hangsúlyozta: alapvető kérdés, hogy mekkora és milyen színvonalú vasúti infrastruktúrát érdemes kiépíteni és fenntartani, ennek eldöntésében pedig meghatározó a vasúti társaságok igénye. A szakemberek pótlását, a megfelelő tudású munkavállalók kiképzését a következő évek nagy kihívásai közé sorolta. Az árufuvarozási társaságok közül a konferencián előadást tartott Horváth Ottó, a Rail Cargo Hungaria Zrt. üzemeltetési igazgatója, Siska Imre, az MMV Zrt. vezérigazgató-helyettese, Krajcik László, a Prva Slovenska Zeleznicna a.s. nemzetközi vasúti igazgatója és Szűcs Lajos, a Floyd Zrt. minőség- és biztonságirányítási vezetője. Elhangzott, hogy a vasúti társaság szempontjából a szolgáltatások igénybevehetősége, a megbízható szolgáltatásnyújtás és a pályavasúti kapacitások biztosítása a legfontosabb kérdések. Az árufuvarozó vasúti társaságok fő célja az ügyfelek megszerzése és megtartása, ezért kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a kiszámíthatóságnak, a tervezhetőségnek – ezek a követelmények pedig kizárólag a pályavasút együttműködésével biztosíthatók. A nemzetközi forgalom szerepe meghatározó, ezért a MÁV-nak – a kiszámítható kapacitásbiztosítás érdekében – tovább kell erősítenie az együttműködést a szomszédos országok pályavasúti társaságaival.

A Szabadjelzés konferencia lezárásaként a MÁV Zrt. szakmai vezetői reagáltak az elhangzottak előadásokra és hangsúlyozták, hogy a MÁV szolgáltatói szemlélete rendkívül fontos a hatékony együttműködés szempontjából.

 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Telefon: (06-1) 511-3186  l  E-mail: sajto [KUKAC] mav.hu l www.mavcsoport.hu