Programok a vakáció elejére a Gyermekvasúton

2024. június 21. péntek, 06.55 / Utolsó módosítás: 2024. június 21. péntek, 06.55

Kezdődik a vakáció, érdemes az első pár napban a budai hegyekbe indulni és ellátogatni az éppen megint születésnapját ünneplő Gyermekvasútra. Szombaton és vasárnap a hűvösvölgyi végállomásnál LEGO járműbemutatóval várják a gyerekeket, szombat este a Múzeumok Éjszakája fővárosi rendezvényei előtt alkonyatkor különleges utazásra hív a Panoráma expressz. Hétfőn a kisvasút második építési szakasza átadásának lesz a 75. évfordulója.

A nyári szünidő nyitóhétvégéjén a magyar vasút jellemző és ikonikus járműveit, valamint valósághű vasúti környezetet bemutató LEGO modellkiállítást tartanak Hűvösvölgyben. A 100 méter hosszú sínhálózaton a közkedvelt járművek LEGO kockákból megépített kicsi változatai közlekednek majd egész nap. A kiállítás június 22-én és 23-án 10 és 16 óra között tart nyitva a hűvösvölgyi tábor tornacsarnokában, a belépés díjtalan.

A kiállításon az összes hazai vontatójármű megtalálható LEGO elemekből megépítve

A Gyermekvasút kultikus járműveinek LEGO változatai is közlekednek

Június 22-én, a Múzeumok Éjszakája napján a budapesti éjszakai programok előtt érdemes egy kisvasúti utazással kezdeni az estét és még sötétedés előtt vonatozni egyet a budai hegyekben. Panoráma expressz közlekedik Hűvösvölgy és Széchenyihegy között, az oda-vissza vonatút során a kilátókocsikban a budai hegyek hangulata, az erdő közelsége mindig páratlan élményt nyújt. A különvonat utasai Széchenyihegy állomáson a motorszín épületében a Gyermekvasút 75. évfordulója alkalmából berendezett kiállítást tekinthetik meg. Visszaútban a különvonat alkonyatkor érkezik a Kis-Hárs-hegy melletti panorámaívbe, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a fővárosra. A szerelvény itt várja meg a naplementét, majd indul tovább a hűvösvölgyi végállomásra. A különvonat Hűvösvölgyből 18:55-kor indul, a Múzeumok Éjszakája karszalaggal rendelkezők a Panoráma expresszre gyermekjegyet válthatnak, sőt, ez a kedvezmény már a többi menetrendszerinti járatra is igaz, melyek a két végállomásról 17 óra után indulnak.

A Panoráma expressz alkonyatkor érkezik meg a kilátóhelyre

A főváros esti fényei az expresszből nézve 

Hétfőn lesz 75 éves a Gyermekvasút második építési szakasza. Az első vonalrészt 1948 nyarán adták át, a mai Virágvölgy és Szépjuhászné (régi nevén Előre és Ságvári-liget) állomás között a forgalom 1949. június 24-én indult meg. Erre a napra emlékezve hétfőn az egyébként óránként közlekedő hagyományos szerelvényeken kívül más múltidéző járművekkel is találkozhatnak a fotósok és a kisvasútbarátok. A jelenlegi járműpark egyik legidősebb vontatójárműve a lillafüredi motorkocsi (ABamot 2), ami 1949-ben, a második szakasz átadásakor is közlekedett a budai hegyekben. Bár a motorvonattal már idén tavasszal az ünnepnapokon is utazhattak az érdeklődők, most délelőtt Széchenyihegyről Hűvösvölgy felé két kék mellékkocsijával indul majd, a délutáni fordulókban pedig a kis kilátókocsi és a zöld nyitottperonos kocsi (Bk 357) alkotja nosztalgiavonati szerelvényét. A gyerekek másik nagy kedvence, a több évig tartó felújítás után az elmúlt hónapokban ritka alkalmakon már ismét feltűnő legendás dízelmozdony, az Mk49,2006-os gép fél 10-től 16 óráig Szépjuhászné állomáson lesz kiállítva két piros gyermekvasúti személykocsival, ezáltal egy a hatvanas évekre jellemző szerelvényt nyílik alkalmuk lefényképezni az érdeklődőknek – és persze közben a másik vágányon közlekedő menetrendszerinti járatokkal is lehet közös fotókat készíteni. Szépjuhászné állomás pénztárában az aznap jegyet váltó utasok kéregjegyet is kapnak ajándékba. Az Úttörővasút-Gyermekvasút történelmébe hétfőn két helyszínen is bepillanthatnak az utasok: a Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeuma 9-18 óráig, Széchenyihegyen a motorszín épületében berendezett évfordulós kiállítás 10-16 óráig várja a látogatókat.

 

Az Mk49-es a hatvanas évek jellemző úttörővasúti mozdonya volt

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság