Megújul a kenderesi állomásépület

2019. február 28. csütörtök, 05.03 / Utolsó módosítás: 2019. március 1. péntek, 13.39

Kenderes látványterv

Idén felújítja a kenderesi állomásépületet és környezetét a MÁV.  A műemléki védelem alatt álló vasútállomás helyreállítását nemrégiben kezdték el, és várhatóan ősz végén fejezik be.

Jelenleg a belső bontási munkák, tartószerkezeti feltárások, festő-restaurátori feltárások, egyeztetések folynak. Az aprólékos, mindenre kiterjedő munkát januárban kezdték el, a teljes rekonstrukcióval várhatóan ősz végére végeznek. Kenderes vasútállomás felvételi épületének és környezetének felújítása 471 millió forintba kerül, amelyhez 404 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kapott a vasúttársaság az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

Kenderes állomásépület

A munkák során a 113 négyzetméter tetőzet új kerámia cserépfedést kap, felújítják a teljes homlokzatot, kicserélik az összes nyílászárót. A mai kornak megfelelő épületgépészet és villamosság beépítése mellett a belső műemléki restaurálásra is odafigyelnek. Esőbeállót, fedett B+R-t létesítenek térbútorokkal, a bekötőutat, a parkolót és az épület közvetlen környezetének burkolatát is megújítják. Korszerűsítik a térvilágítást, friss növényzetet telepítenek és  térfigyelő kamerákat helyeznek el az utasforgalmi területeken.

A míves formájú épület neobarokk külsejét a közeli Horthy-kastélynak köszönheti, a kormányzó gyakran vasúton érkezett kenderesi kastélyába. Az 1931-ben átépített és kormányzói váróval bővített állomást a vasúttársaság az Örökségvédelmi Hatóság bevonásával állítja most helyre.

A MÁV az ország más részein is utasai komfortérzetének javítására törekszik épületei rendbetételével. A vasúttársaság egy ötven helyszínt érintő fejlesztési csomag részeként elindította a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító és más felújítással nem érintett állomások felújítási projektjét, és az állomási funkciók, szolgáltatások felülvizsgálatát is elvégzi idén.

Budapest, 2019. február 28.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság