Előrelátó utánpótlás-tervezéssel a jövő vasutas szakembereiért

2014. szeptember 3. szerda, 11.20
Szakmai gyakorlat, szakdolgozat témák és gyakornoki program

A MÁV-csoport szakmai tapasztalatszerzési lehetőségek biztosításával és gyakornoki programmal gondoskodik a felkészült munkaerő utánpótlásról. A vasúttársaság kötelező szakmai gyakorlati helyet és számos szakdolgozat témát kínál a felsőfokú tanulmányaikat végzők számára. Az évente induló gyakornoki programban a cégcsoporthoz felvett frissen végzett szakemberek speciális vasúti szakismeretekre tehetnek szert.

Gyakornoki program MÁVA MÁV-csoport  egyik humánpolitikai célkitűzése a felkészült, stratégiailag fontos, megbízható munkaerő biztosítása, melyet többek között fiatal, pályakezdő szakemberek megnyerésével, felvételével kíván megvalósítani. Évente mintegy hatvan-nyolcvan hallgató tölti kötelező szakmai gyakorlatát a cégcsoport országos lefedettségű telephelyein, elsősorban mérnöki és gazdasági területen.

A gyakorlati helyek kiválasztásánál a munkáltatók hosszú távon gondolkodnak és az üzleti célokat figyelembe véve olyan szolgálati helyekre fogadják a hallgatókat, ahol a tanulmányok befejezését követően szükség lehet utánpótlásra.

A szakmai gyakorlat kitűnő lehetőséget jelent arra, hogy a diákok megszerzett elméleti tudásukat a vállalat számára is előnyösen, mindennapi tevékenységeik során hasznosíthassák.

Azokban a fiatalokban, akik a diploma megszerzése előtt közelebbről is megismerik a vasút működését, betekintést kapnak különböző szakterületek tevékenységébe, elkötelezettség alakul ki a cégcsoport iránt. Többen közülük tanulmányaik befejezése után jelentkeznek a már végzett, friss diplomával rendelkező szakemberek számára kidolgozott gyakornoki programba.

A végzős hallgatók a MÁV Zrt. honlapján található közel száz szakdolgozattéma közül választhatnak, a diplomamunka elkészítésében szakértői és vezetői támogatására számíthatnak.

A frissdiplomás fiatal szakembereket 2005 óta működő komplex gyakornoki program várja, amelynek célja a pályakezdők hatékony integrálása a szervezetbe, emellett lojalitásuk erősítése és motivációjuk növelése. Az utánpótlási program több éves folyamat, amelynek egyes elemei egymásra épülve biztosítják a szakmai tudás folyamatos bővítését és a karrierút követését.

A program résztvevői szakmai előadások és helyszíni látogatások keretében kapnak átfogó képet a MÁV-csoportról, majd egyéni képzésük ideje alatt a vezetők és munkatársak felügyeletével elsajátíthatják a munkakörük betöltéséhez szükséges speciális ismereteket. A folyamat része az elméleti és gyakorlati ismeretszerzés valamint az operatív feladatokban való részvétel, végül az önálló munkavégzés érdekében speciális vizsgákon adnak számot a szakterületükre vonatkozó egyedi tudásukról. Kiemelkedőnek mondható, hogy a pályakezdő szakemberek a gyakornoki program idején is versenyképes bért, béren kívüli juttatást kapnak nyolc órás, határozatlan idejű munkaviszony keretein belül.

MÁV Zrt. – Kommunikációs Igazgatóság